Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kuny najlepiej z bankomatu?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 26.06.2012 21:21

slaweek napisał(a):
pietrekzbronami napisał(a):Świeża informacja:
- bank PKO BP, karta Visa debetowa, płatności w slepach i wypłaty z bankomatów w ubiegłym tygodniu w Tucepi, bank policzył sobie pomiędzy 0,594 zł a 0,599 zł za kunę.

Myślę, że płatności są najbardziej opłacalne właśnie kartą.

Pozdrawiam

Coś chyba nie tak. W PKP BP jest po pierwsze prowizja za wypłatę z bankomatów obcych (3%) jak również przewalutowanie z kuna na euro i euro na złoty. To tyle w temacie. kurs euro 4,3601 na tę chwilę.

Coś Ci się kolego pomieszało... Mam konto w PKO i wypłaty ze wszystkich bankomatów na świecie mam za darmo, bez żadnej prowizji...
slaweek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slaweek » 27.06.2012 11:40

sviva napisał(a):
slaweek napisał(a):
pietrekzbronami napisał(a):Świeża informacja:
- bank PKO BP, karta Visa debetowa, płatności w slepach i wypłaty z bankomatów w ubiegłym tygodniu w Tucepi, bank policzył sobie pomiędzy 0,594 zł a 0,599 zł za kunę.

Myślę, że płatności są najbardziej opłacalne właśnie kartą.

Pozdrawiam

Coś chyba nie tak. W PKP BP jest po pierwsze prowizja za wypłatę z bankomatów obcych (3%) jak również przewalutowanie z kuna na euro i euro na złoty. To tyle w temacie. kurs euro 4,3601 na tę chwilę.

Coś Ci się kolego pomieszało... Mam konto w PKO i wypłaty ze wszystkich bankomatów na świecie mam za darmo, bez żadnej prowizji...

Zadzwoniłem na infolinię pko bp. Taka informacja podana została na infolini.
Opłata za wypłatę z obcych bankomatów 3% nie mniej niż 10 zł. Oraz przewalutowanie z kuna na euro i złotówkę.
Owszem mając konto bez granic jest bez prowizji ale za to 15 zł rocznej opłaty. Przelizcenia z kuna na złotówkę odbywa się poprzez euro ponieważ nie ma kuny w tabeli walut pko bp. Kurs na dzisiaj po jakimpko przelicza to 4,3538
mk.mika
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mk.mika » 27.06.2012 13:08

Za każdym razem najlepiej wychodziło jak jechaliśmy z euro i na miejscu wymienialiśmy na kuny. Poza tym bardzo korzystnie wychodziło płacenie kartami kredytowymi w sklepach.
krasiu666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krasiu666 » 27.06.2012 17:52

Sprawdźcie sobie PKO BP konto w AURUM. Nie ma opłat za wypłaty z bankomatu na całym świecie. Jest opłata za prowadzenie rachunku 20 Pln na miesiąc. Jeżeli ktoś ma w ciągu miesiąca obroty na rachunku powyżej 9000 Pln. To nic nie płaci za prowadzenie rachunku. Można sobie przelewać między swoimi kontami "kaskę" w te i we te i już jest obrót na koncie. Pozdrawiam.
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 27.06.2012 18:12

Wczoraj wymieniłem euro w pierwszym lepszym kantorze w Baska Voda za 200euro = 1470kun .Nie wiem czy do dobrze czy nie ,ale o pare groszy nie będę latał i szukał,druga sprawa warto mieć euro bo np. za fishpicnik taniej i wyszło płacić w euro,niby 30-40złotych ale zawsze coś,a i w Mostarze w euro taniej wychodziło.
atands
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) atands » 01.07.2012 21:06

2 wypłaty z bankomatu (mbank) w zeszłym tygodniu - wyszło minimalnie poniżej 0,60 zł / kn
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 01.07.2012 21:25

PKO BP (fragment tabeli opłat i prowizji)

wypłata w walutach obcych
w bankomatach za granicą 0,00
w oddziałach banków za granicą 3% nie mniej niz 10 PLN

Piszecie wiele o PKO BP ale czy ktoś zaznaczył jaki rodzaj konta macie w tymże banku.
Powyższy wyciąg dotyczy jednego z niecodziennych i rzadkich kont w tymże banku.
Pozdrawiam
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 03.07.2012 23:04

atands napisał(a):2 wypłaty z bankomatu (mbank) w zeszłym tygodniu - wyszło minimalnie poniżej 0,60 zł / kn

Jaka karta?
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 08.07.2012 15:40

podlacze sie pod temat walut :)

gdzies czytalem ale tu szukanie to masa tematow wiec...

znajomi nie wiedza(ja tez nie wiem) czy zlotowki mozna wymienic w Cro na kuny i czy sie to oplaca, a moze lepiej w polsce wymienic zl na euro i na miejscu na kuny

co powiecie na to :)
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 08.07.2012 16:02

andrzej.k napisał(a):czy zlotowki mozna wymienic w Cro na kuny i czy sie to oplaca

Oczywiście, że można. Robiłem tak kiedyś (teraz zazwyczaj wypłacam z bankomatu, tak najkorzystniej). Najlepiej wymieniać w banku, w kantorach nieco (minimalnie) gorszy kurs.
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 08.07.2012 16:07

andrzej.k napisał(a):podlacze sie pod temat walut :)

gdzies czytalem ale tu szukanie to masa tematow wiec...

znajomi nie wiedza(ja tez nie wiem) czy zlotowki mozna wymienic w Cro na kuny i czy sie to oplaca, a moze lepiej w polsce wymienic zl na euro i na miejscu na kuny

co powiecie na to :)
bez problemu wymienisz złotówki na kuny pamiętaj jednak że tylko 50 , 100 no i 200 zł. w mniejszych nominałach nie chcą się bawić , a czy korzystniej złotówki czy euro myślę że złotówki
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 08.07.2012 17:24

PETERENZO przy okazji każdego tematu twierdzi , że złotówki korzystnie wymienisz w banku.
Szczegółów nie znam.
Nie testowałem.
W czerwcu w kantorach w Breli za 1zł dawali 1,65kuny.
Tydzień temu już tylko 1,5 hrk- kurs tragiczny wobec 7,3hrk za 1euro ( kupione w Polsce za 4,27 18 czerwca).

W tym samym czasie przy płaceniu kartą 1hrk wychodziło po przeliczeniu przez bank 0,57-0,58 zł.
Rachunek jest prosty i oczywisty
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 08.07.2012 20:12

krispinus napisał(a):PETERENZO przy okazji każdego tematu twierdzi , że złotówki korzystnie wymienisz w banku.
Szczegółów nie znam.
Nie testowałem.

Nie ma problemu - kiedyś już taką tabelkę wstawiłem dlatego mogę to zrobić ponownie. A tak to działa:
Obrazek

Do moich obliczeń wziąłem kurs walut z kantoru w Katowicach, natomiast
chorwackie kursy walut z HRVATSKA NARODNA BANKA

Tabelka przedstawia ile otrzymasz w Chorwacji KUN zabierając ze sobą 100PLN i zamienisz je na miejscu na Kuny, lub jeżeli za te same 100PLN kupisz w Polsce Euro lub Dolary i zamienisz na miejscu na Kuny lub jeżeli kupisz Kuny w polskim kantorze.

Z mojej prostej statystyki wynika, że najlepiej nadal zabrać ze sobą złotówki. Podstawą obliczeń jednak jest to, aby wymieniać je w Banku, a nie w kantorze. Kantory w Chorwacji maja gorsze kursy.
Wiadomo, że w przypadku PLN, EURO czy USD różnice są niewielkie jak widać, ale tendencja jest stała odkąd ja sprawdzam. Wpadłem na to również za namową któregoś forumowicza, lecz niestety nie pamiętam już kogo. Dodając to, że w Polsce jeszcze i tak musiałbym gdzieś po tą walutę pojechać to kompletnie mi się nie chce i zabieram złotówki, ale w większości płatności używam karty - wygodnie i tanio.

Pozdrawiam i życzę udanych wakacji.
edytas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) edytas » 08.07.2012 20:18

Dwa lata z rzędu karta Visa mBank. Kurs lepszy niż bezpośrednio złotówki na kuny w kantorze i bez żadnych opłat czy prowizji. W zeszłym roku miałam przyjemność wymieniać euro na kuny i nie najlepiej na tym wyszłam. Zapłaciłam podwójne różnice kursowe:
1. wymieniając złotówki na euro,
2. wymieniając euro na kuny.
W tym roku tylko karta mBanku. Sprawdzone - polecam.
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 08.07.2012 20:22

wazne ze mozna tak i tak
dzieki wam :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Kuny najlepiej z bankomatu? - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone