Witam serdecznie.
Wczoraj wróciłam z wyspy Pag- z całą stanowczością stwierdzam iż Klub Miłośników Wyspy Pag to moje miejsce.
Miejscowość pobytowa Mandre- idealna baza wypadowa na liczne plaże. Urokliwa, mała mieścinka apartamentowców zwrócona w stronę otwartego morza, ładny porcik, kilka restauracji itp.
Ocena plaż
Za krajobraz widziany z plaży
1. p.Rucica (zapewne w tym miejscu byłaby Beretnica gdybym na nią dotarła)
oraz Girenica
2. plaże od Bosany w górę
Za czystość wody
1. Girenica- bezapelacyjnie
oraz plaża w zatoczce przed Simuni (mało znana)- krystaliczna woda, drobniutki piasek, istna filmowa Błękitna Laguna
Za życie podwodne
jak wyżej
za ilość ludzi
Jak wyżej
Wniosek ogólny wygrywa Girenica czysto, bardzo mało ludzi a to przecież sierpień, plaża rozległa,bialutkie kamienie, mnogość ryb, muszli ... widok na otwarte morze. Cisza..................!!!!!!!!!!
Plaże w Zatoce Paskiej ładne, ale więcej plażowiczów, woda miejscami przymulona- przyczyną osypujące się zbocza od Bosany do Sv.Ducha. Przypuszczam, że gdybym tam się wybrała ranną porą byłyby dla mnie bardziej urokliwe a tak szału nie ma.
To moja subiektywna ocena. Jestem typem samotnika, kocham książki, dobrą muzykę, podróże, dzieci mam grzeczne i ciche- nie potrzebują kurortów z czarami. To co pociąga mnie, może nie przypaść do gustu innym, więc proszę nie czuć się urażonym taką moją klasyfikacją plaż.
PS.
Zastanawiają mnie rodacy, którzy kolejny raz są na Pagu i plażują tylko w miejscowości w której przebywają. Na moje pytania o inne plaże i ich dostępność robią wielkie oczy
Zaskoczył mnie także rodak, kóry przy promie pod który podjechaliśmy w ramach przejażdżki zapytał przerażony: Czy Pag to tak wszędzie wygląda, bo rodzina jest wystraszona
Grunt to się dobrze bawić.
Dziękuję za to forum- stanowi dla mnie nieocenione źródło informacji, świetną lekturę podczas chłodnych wieczorów. Chwała właścicielom serwisu i moderatorom, oraz Wam piszącym i czytającym.