Na pewno slik zapewnia, że to hiper kosmiczny "plastik-fantastik" prosto z NASA... tudzież wielu zadowolonych użytkowników potwierdza... no ale w każdym razie warto o tym wiedzieć przed zakupem
PZDR
.png)
.png)
Rafał K napisał(a):Agniecha - slik to solidny statyw, ale... mnie denerwuje, że ma nie-metalowe mocownie aparatu do szybkozłączki.
Na pewno slik zapewnia, że to hiper kosmiczny "plastik-fantastik" prosto z NASA... tudzież wielu zadowolonych użytkowników potwierdza... no ale w każdym razie warto o tym wiedzieć przed zakupem![]()
PZDR
.png)
Rysio napisał(a):Miałem Sigmę 100-300/4 z telekonwerterem x2. Bardzo dobry egzemplarz, ostry od pełnej dziury, przyzwoite światło i ... sprzedałem w cholerę. Szkoda kręgosłupaKupiłem se flintę 70-210/4 za 1/10 ceny Sigmy i jestem bardzo zadowolony z wyboru
agniecha napisał(a):Ja mieszkam w małym zapyziałym miasteczku, gdzie nie ma porządnego sklepu, żeby pójść i poprzymierzać kilka obiektywów, więc trochę boję się kupować przez internet, ( chodzi mi o tamrona- tak jak pisałam kilka osób miało problem z doborem szkła , testowali kilka egzemplaży ) myślę sobie więc, że SONY jaki by nie był nie będzie stwarzał takich problemów.
Różnica w cenie między tamronem a sony to mniej więcej ok. 500 zł.
więc nie tak znowu dużo, a ja kupując chcę mieć pewność że pieniądze będą dobrze wydane.
Fatamorgana - dzięki za podpowiedż o tym szkoleniu .
.png)
Plumek napisał(a):...Rafał, używasz SLIKA? Możesz nam potwierdzić z czego jest zrobiona głowica i płytka mocująca?
.png)
.png)
.png)
.png)
Fatamorgana napisał(a):Moim zdaniem Sliki najlepsze są w wersji studyjnej- ciężkie i solidne, mogą robić za taran, oraz w wersji mini- takie fikuśne statywiki.
SLIK nie specjalizuje się w statywach outdorowych (jak np. Velbon Sherpa) czy macro.
Z tańszych statywów można uczciwie polecić Goldphoto- głowice zamiennie pasują do Manfrociaków.
W MM bywają też Firsty firmy Opticam. Całkiem niezłe, ale mogą sie robić drobne luzy w połączeniu kolumny z głowicą jeśli się niedbale użytkuje, co sporadycznie niektórym przeszkadza). Taki kosztuje (w zależności od modelu i wysokości max.) ok. 250-300 zł.
Jest solidny, dobrze wykonany i nadaje się, a koszt nie przyprawia o nerwy. Może służyć za element obronny (napastliwe psy, skinheadzi, bandziory...).
.png)
Rafał K napisał(a):Plumek napisał(a):...Rafał, używasz SLIKA? Możesz nam potwierdzić z czego jest zrobiona głowica i płytka mocująca?
Głowica jest napewno z metalu, szybkozłączka też. Mi chodzi o sam mechanizm łączenia szybkozłączki (płytki mocującej) z aparatem.
Do tego łączenia służy taki wichajster (jakby śruba, którą wkręca się od dołu łączki) - jest on właśnie z jakiegoś plastiku.
Gdyby nie ten detal, to pewnie bym kupił slika
.png)
Fatamorgana napisał(a):...Paru gości ma sklep ze sprzetem, więc można kupić czasem nówki lub używki sprowadzone i sprawdzone przez nich (towers, ufi) i dostać fakturę.
Na www.klubkm.pl masz wybór że hej...
.png)
longtom napisał(a):Wygląda, że masz kontakty w środowisku Sony, masz jakieś zdanie na temat
Sony alfa 33 i 55 ?
.png)
Plumek napisał(a):Rafał K napisał(a):Plumek napisał(a):...Rafał, używasz SLIKA? Możesz nam potwierdzić z czego jest zrobiona głowica i płytka mocująca?
Głowica jest napewno z metalu, szybkozłączka też. Mi chodzi o sam mechanizm łączenia szybkozłączki (płytki mocującej) z aparatem.
Do tego łączenia służy taki wichajster (jakby śruba, którą wkręca się od dołu łączki) - jest on właśnie z jakiegoś plastiku.
Gdyby nie ten detal, to pewnie bym kupił slika
A widzisz! No - tego niegdzie w opisie nie ma, a na zdjeciach nie widać. Rozumiem, że chodzi o nie o samą śrubę mocującą, ale o element, który bierze się w palce (tekie uszko?) i kręci, żeby przykręcić? To zrobili plasticzne? No wierzyć się nie chce... Ale w zasadzie nie słysząłam o przypadku, zeby toto się urwało, połamało, czy cóś. Ale pewnie nei da sie sprawdzić wszystkich takich informacji
.png)
Powrót do FotoCroClub - dyskusja