Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak w koncu jest z tym dojazdem do Dubrovnika?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marcinator
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcinator » 07.07.2007 15:26

Witam,

Trzeba miec w koncu te zielona karte czy nie by dostac sie do Dubrovnika?

Dzieki
bartja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartja » 07.07.2007 15:42

tak, żeby przejechać przez bośnie . ale już cztery razy pokonywałem tą granicę - i ani razu nie brali nawet paszportów do ręki . ale jak cię złapią bośniacy na prędkość albo z nudów to raczej się nie wytłumaczysz, albo jak walniesz kogoś to dopiero będziesz miał problem .
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 07.07.2007 16:24

Marcinator napisał(a):Witam,

Trzeba miec w koncu te zielona karte czy nie by dostac sie do Dubrovnika?

Dzieki

Ogólnie to jest tak że nikt tego nie sprawdza no ale zawsze może się coś przytrafić .Jakaś stłuczka i zaczną się schody(nie życzę nikomu stłuczki).Ja podchodzę do tego tak że ZK załatwiam i po problemie.Co zrobisz jak zechcesz wyskoczyć do Mostaru(BiH) lub dalej na południe :wink:
AGA&ADAM
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AGA&ADAM » 07.07.2007 21:27

nie wydaje mi sie zeby był to wielki problem.zielona karta na bośnie kosztuje 20 pln przynajmniej w Warcie kupowałem 3 tygodnie temu,nie warto sie stresować za taką kase.
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 08.07.2007 19:52

Fakt, że przejeżdżając BIH w Neum nikt nie pyta o zieloną kartę ale w Metkowiczu (kierunek na Medjugorie) musiałem się po nią wracać. U nas u największego ubezpieczyciela jest za darmo, a tam na 7 dni chcą 20 Euro
Lepiej zabrać ze sobą z Polski bo nie znasz dnia ani godziny gdy cię patrol na Bośni wyhaczy, a stali i łapali...
piower
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piower » 09.07.2007 07:21

"...a tam na 7 dni chcą 20 Euro" - czy to oznacza, że można kupić na granicy CRO/BIH?
pozdrawiam
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 10.07.2007 07:22

Tak - przynajmniej w METKOVICZU była taka możliwość, auto stawiasz pomiędzy budki Chorwatów i Bośniaków i lecisz na parking autobusów
stebi
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) stebi » 10.07.2007 22:11

Na granicy w Bosni nikt jej nie chce, tak samo na kontrolach drogowych (mialem dwie za przekroczenie predkosci). Policjant tylko sprawdza skad jestes i mowi ile sie nalezy - zadne dokumenty, paszporty, prawa jazdy, zielone karty go nie interesuja. On mowi kwote, Ty odejmujesz od tego ok. 1/3 i dajesz mu do reki i sie zegnacie - gorsi lapowkarze niz w PL, z o wiele lepszymi suszarkami-laserowe posiadaja, ktore namierzaja Cie z nawet 1km! My wydalismy rok temu na granicy ok. 100$ na zielona karte dla samochodu o pojemnosi 1.9 (kolega zapomnial wzisasc z PL :/) i byla niepotrzebna jak sie okazalo.

pozdr.
stebi
krzemian
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzemian » 21.07.2007 00:24

Ja powiem tak, dziś pokonałem drogę do i z pracy samochodem. Nikt OC mi nie sprawdzał. Pomimo to trzeba je mieć i wszyscy o tym wiedzą (oczywiście są tacy co nie mają). Tak samo rzecz się ma w BiH, niby nie sprawdzają czy masz zieloną kartę ale trzeba ją mieć. Jak będzie stłuczka albo jakiś wypadek to wtedy sprawdzą i nie życzę wtedy nikomu aby tego dokumentu nie mieć.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone