Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak to było w PRL -wspomnienia na wesoło

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hajduczek
Cromaniak

Postnapisał(a) hajduczek » 05.01.2010 23:55

a z filmów odpowiednich dla mojego wieku wtedy to"Karino" i oczywiście "Czterej Pancerni"
a z nieodpowiednich....podglądany przez szparkę w drzwiach "Oto Ameryka"
witia
Cromaniak

Postnapisał(a) witia » 06.01.2010 02:54

To jeszcze dorzucę Matchboxy na resorach - bez wątpienia przedmiot pożądania :wink:
Z programów telewizyjnych czwartkowy Ekran z Bratkiem, a w nim kultowe seriale: Ivanhoe, Zorro, Robin Hood, Lancelot czy Tierry(?) Śmiałek. W poniedziałek w Zwierzyńcu Pies Huckelberry, Wally Gator, Miś Yogi oraz Pixie i Dixie.
I jeszcze "Święty" z Rogerem Moorem, "Kojak", "Columbo", "Rewolwer i Melonik" oraz "Arsene Lupin" :)
A w kinie oczywiście Godzilla i Gang Olsena :)
To były czasy...
Kevlar
Cromaniak

Postnapisał(a) Kevlar » 06.01.2010 04:44

Fajna strona o gadżetach z PRL-u
http://kultowa.korbatz.com/
hajduczek
Cromaniak

Postnapisał(a) hajduczek » 06.01.2010 07:21

wstał dzień nastepny......gotowi na wspominki ????.....bo mi sie spodobało:) :)

Kevlar zapodał nam śliczną listę -przypominajkę......więc czas na własne skojarzenia i wspomnienia

czy któraś z naszych Pań nosiła też ciuchy "la tetra" :lol: czyli domowe przeróbki i twory z pieluch tetrowuch.....farbowanych lub nie......ja miałam uszytą przez starsza siostrę spódniczkę w falbany i bluzkę "kimono" z drabinką na ramionach :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
ale jakie to było wizualnie to było ,ale jako stroj na lato super 8) ....bawełna ....niesamowicie przewiewne...(faktura materiału :wink: )......chodzilam w tym dumna jak paw :lol: :lol: w końcu byłam niepowtarzalna :D.....

już tu padło Papa Dance :D i powiem wam często sie słyszy z pogardą "disco polo".....A JA SKŁADAM OFICJALNE OŚWIADCZENIE :lol: JA TEGO SŁUCHALAM....I BYŁO "GIT"....wyginałam ciało bardzo śmiało :) przy piosenkach PapaDance ....prawie jak w You can dance :).....pierwsze dyskoteki :roll: .......i jak tu sie nie uśmiechnąć
:lol:
i teraz też sobie włączyłam.....a co.... 8) tylko córa dziwnie na mnie spoglada szykując się do szkoły

kamikadze

a jakie to było dwuznaczne :oops: :oops: :lol: i jest

:twisted:
weź go do buzi
Ostatnio edytowano 06.01.2010 08:05 przez hajduczek, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.01.2010 08:01

.....a potem moja starsza siostra brała taką spódnicę lub bluzkę w paru miejscach ściskała gumką i farbowała..wychodziły takie super nieregularne kółka....
hajduczek
Cromaniak

Postnapisał(a) hajduczek » 06.01.2010 08:07

lubelski napisał(a):.....a potem moja starsza siostra brała taką spódnicę lub bluzkę w paru miejscach ściskała gumką i farbowała..wychodziły takie super nieregularne kółka....

albo sznurkiem

Obrazek
Lider16
Cromaniak

Postnapisał(a) Lider16 » 06.01.2010 08:25

zebik napisał(a):
lubelski napisał(a):
Tomasz W napisał(a):
A mój oryginał z 1974 dalej działa.... :D

wierze na słowo , u mojej mamy jeszcze odkurzacz Rakieta na 3 kółkach gumowych śmiga..z 1965 roku :!:

Kiedyś sprzęt robili na 30 lat - lodówka Mińsk na przykład.
Teraz psuje się miesiąc po gwarancji i to Gorenje czy inne Beko.

Dokładnie tak jest. U moich rodziców na działce dzielnie emeryturę spędza i piwo chłodzi lodówka "Mińsk 10", która ma tyle lat co ja (36) A ja kupiłem lodówkę pewnej super-hiper firmy, zapłaciłem kupę kasy (z myślą, że lodówkę kupuje sie na lata) i padła po pięciu latach. Koszt naprawy przewyższał koszt zakupu nowej :-/ Odkurzacz wytrzymał 7 lat. Pralka jeszcze działa :-)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.01.2010 08:28

..na III części płakały wszystkie dziewczyny w kinie...nawet najgorszym łobuziakom na ulicy łezki się kręciły...melodia.... Pierre Brice i Robert Hosejn (przystojniak z bliną na twarzy) z całej serii Angeliki zajmowały całe strony zeszytów ze zdjęciami aktorów mojej siostry....nawet gdzieś go ostatnio widziałem....zeszyt..
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 06.01.2010 08:32

A co z chałwą (prawdziwą) ?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.01.2010 08:34

..w PEWEXIE była.....za bony lub dolary....nieraz rzucali do sklepów Wedla ale wtedy kolejki były ze hej...
..no i słynna gra kapslami ..wyścig pokoju. Nieraz narysowana na ziemi trasa liczyła na podwórku kilkadziesiąt metrów, kapsle najlepsze były z piwa Okocim, bo miały nadruk. W środku był obciążony plasteliną i naklejona flaga państwa. A kolana to się potem pumexem szorowało....
..kto się teraz bawi w podchody..czy państwa-miasta, klasy...
pamiętam historię z nalepkami które moczyło sie w wodzie..kosztował arkusz 1,30.-. Mieliśmy starszego pana na podwórku któremu zawsze przeszkadzało jak graliśmy w piłkę. Kiedyś nam zabrał futbolówkę a my w zemście całe frontowe drzwi okeilismy mu takimi naklejkami..pamiętam były samoloty i samochody..Potem co się działo to lepiej nie mówić...he he skrobaliśmy cały dzień, drzwi trzeba było pomalować..no i w domu każdy dostał parę razy harcerskim paskiem po d...ie. Ale piłki juz nam nie zabierał....
Ostatnio edytowano 06.01.2010 08:44 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
krakusowa
Koneser

Postnapisał(a) krakusowa » 06.01.2010 08:39

jak kolejki w sklepach to i ksiązki skarg i wniosków :D
super lektura :wink:
Arek
Koneser

Postnapisał(a) Arek » 06.01.2010 08:39

3 czy 4 lata temu Newsweek dołączył do jednego z numerów czekoladkę wyprodukowaną na wzór tych z lat osiemdziesiątych. Ohydna była, ale i tak nie dorównywała smakowi ówczesnych :)
krakusowa
Koneser

Postnapisał(a) krakusowa » 06.01.2010 08:40

bo to był wyrób czekoladopodobny :evil:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 06.01.2010 08:43

A jeszcze takie mleko zagęszczone w tubce - to był smak...
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 06.01.2010 08:45

lubelski napisał(a):PRL to także wspaniałe audycje radiowe Trójki..Muzyczna Poczta UKF, MiniMax, Powtórka z rozrywki o 13.00,...

O 13 były wiadomości czyli serwis :lol: :wink: a później powieść w odcinkach (zawsze ciekawa) o dopiero potem "Powtórka..."
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Jak to było w PRL -wspomnienia na wesoło - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone