Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak to było w PRL -wspomnienia na wesoło

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 06.01.2010 11:05

Jak mowa o sportach zimowym przyczepianych do butów to był też letni wynalazek:

Obrazek

No i oczywiście deskorolka - człowiek był trendy :wink:
Obrazek
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.01.2010 11:06

weldon napisał(a):
JacYamaha napisał(a):Pomarańczowym.

Yellow bahama.

sorry za OT weldon dzięki za list
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 06.01.2010 11:07

lubelski napisał(a):
Arek napisał(a):Wspomnienia wspomnieniami, ale zaraz wpadnie janniko i zjedzie nas tu wszystkich za hołubienie komuny

;)

...Tych wspólnych zabaw, podchodów pewnie nie zapomnę.... Także mnie nie "zjedzie"..cokolwiek by nie napisał.... :wink: 8)

Czyli jednak podwórko a to ideologicznie jest obce... :wink: :lol:
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 06.01.2010 11:14

Fajny temat :D :lol:

Ode mnie taki drobiazg, chyba jeszcze nie było...

Obrazek

Przypomniały mi się lekcje plastyki :wink:

Nie był zły w smaku, to też pamiętam :wink:
renatalato
Cromaniak

Postnapisał(a) renatalato » 06.01.2010 11:21

Oj hajduczku, ale super temat wymyśliłaś.
Miałam takie czarne "figurówki", ale były o dwa numery za duże (kupione dla brata), jakoś sobie radziłam :wink:

- pamiętam jak mama zamawiała rozmowę telefoniczną na poczcie i czekanie czasami kilka godzin

- miałam spódniczkę uszytą z pasków różnych kolorów materiałów tzw bananówę

- graliśmy na lekcjach w statki

- oczywiście do szkoły chodziłam w fartuszku z białym kołnierzykiem i obowiązkowo z tarczą

- w legitymacji ubezpieczeniowej mam wpis że kupiłam należną wyprawkę na urodzenie dziecka ( 10 pieluch tetrowych + 2 flanelowe + 2 pary śpiochów rozmiar 80 + 2 kaftaniki + czapeczka)

- dostałam książeczkę dla młodych małżeństw na zakupy( w sklepie na zapisy)

- pierwsze LEGO dla dziecka kupowałam w PEWEXIE

- "Żytnia" w PEWEXIE - cena 1 dolar
renatalato
Cromaniak

Postnapisał(a) renatalato » 06.01.2010 11:26

Chłopaki, mieliście takie długopisy, które po rozkręceniu służyły jako rurki do strzelania z plasteliny albo ryżu :lol:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.01.2010 11:31

renatalato napisał(a):Chłopaki, mieliście takie długopisy, które po rozkręceniu służyły jako rurki do strzelania z plasteliny albo ryżu :lol:

to chyba były takie automatyczne ołówki, my natomiast kupowaliśmy w jedynym sklepie w Lublinie na Starym Mieście ze szkłem laboratoryjnym rurki szklane na metry.. :D , pamiętam też nasz pierwszy numer telefonu..24-87
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 06.01.2010 11:35

MorskiPas napisał(a):...

"A ten szczegół zrobiłem ze starej szprychy rowerowej"

:D

Cholera wrócę jeszcze do tego wątku bo jest zaje...ty :D, ale ze starej szprychy rowerowej to nie uwierzycie ale miałem zrobioną ......... antenę do radia w samochodzie :D:D:D:D hahahahaha Powaga :!:
hajduczek
Cromaniak

Postnapisał(a) hajduczek » 06.01.2010 11:37

renatalato napisał(a):Oj hajduczku, ale super temat wymyśliłaś.

Dziekuję :oops: ale troche się bałam,że będzie to jeden z wielu ,hm..."źle przyjmowanych" ........ale jednak większośc ludzi reaguje te pozytywne wspomnienia bardzo entuzjastycznie......byłam przed chwilą na moment w pracy i zadzwoniła moja komórka ........z ustawionym właśnie dzisiaj Papa Dance :wink: "Weź go do...."...... :lol:
reakcja wszystkich :?:
-śmiech
-okrzyki ....łeee ja to pamiętam.....ja to miałem nagrane...itd
-i ruszyło tak jak tutaj :lol: :lol: :lol:
-a pamiętasz Relaksy
-a PeweX
-a "Dom Towarowy" gdzie było wszystko :lol: :lol: :lol: :lol: ciężko było wyjść :wink:

pamiętam też nasz pierwszy numer telefonu..24-87

my też mieliśmy 24 .....i wszyscy przychodzili dzwonić ....bo był jedyny w kamienicy.....NASZEJ kamieicy 8) 8)
Ostatnio edytowano 25.02.2011 19:56 przez hajduczek, łącznie edytowano 2 razy
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 06.01.2010 11:44

JacYamaha napisał(a):
hajduczek napisał(a):[Obrazek

Takim jeździłem w LOK-u na nauce jazdy - reszta maluchami.
Miasto miałem w jednym paluszku bo instruktor dorabiał jako cinkciarz ...

Się kurde śmiejcie, sam takim jeździłem :D FSO 1500 a jakie kaprysy miał.... ho ho hoooo wystarczyła mgła w nocy i jechałem do roboty autobusem bo kichał prychał i nie chciał zapalić :D (wymieniłem kable wysokiego napięcia i jak ręką odjął ;), ale przygód z nim było tyle że książkę bym napisał a przejechałem nim zaledwie 20 kkm w ciągu jednego roku i go sprzedałem ;)

Idę czytać dalej :D
Arek
Koneser

Postnapisał(a) Arek » 06.01.2010 11:44

lubelski napisał(a):.Mówisz Areki hołubienie..to chyba bardziej tęsknota za tymi latami.

Ależ całkowicie się z Tobą Andrzeju zgadzam, od urodzenia mieszkam w tym samym miejscu i dla mnie to taka mała ojczyzna, z całym dobytkiem minionych lat.

renatalato napisał(a):Chłopaki, mieliście takie długopisy, które po rozkręceniu służyły jako rurki do strzelania z plasteliny albo ryżu :lol:

My strzelaliśmy z miedzianych rurek, które z odpadów produkcyjnych pobliskiego "PRUMEL-u" otrzymywaliśmy od pracujących tam panów. Oficjalnie rurki miały być na Pracę Technikę, a w rzeczywistości służyły do strzelania.
Arek
Koneser

Postnapisał(a) Arek » 06.01.2010 11:46

hajduczek napisał(a):[z ustawionym właśnie dzisiaj Papa Dance :wink: "Weź go do...."...... :lol:

O przepraszam, "Weź go do buzi" śpiewał ś.p. Jacek Skubikowski

Może PapaDance nagrało cover
hajduczek
Cromaniak

Postnapisał(a) hajduczek » 06.01.2010 11:51

Arek napisał(a):
hajduczek napisał(a):[z ustawionym właśnie dzisiaj Papa Dance :wink: "Weź go do...."...... :lol:

O przepraszam, "Weź go do buzi" śpiewał ś.p. Jacek Skubikowski

Może PapaDance nagrało cover

no ja właśnie pamiętam jako utwór Papa Dance
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 06.01.2010 11:54

Pasta Pollena.
Pierwsze papieroski-Giewonty z filtrem.
Szampon bez piany zielone jabłuszko chyba...potem było jak w Misiu :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 06.01.2010 11:55

Arek napisał(a):...Oficjalnie rurki miały być na Pracę Technikę, a w rzeczywistości służyły do strzelania.

Raczej do plucia :D. Ależ się dziewczyny na nas wkurzały ... oczywiście końskie zaloty w szkole były :P Plucie kulkami z plasteliny we włosy...

A sztyfciary pamiętacie :?: :D proce na zagięte w kształt "L" gwoździe :D

A papierosy z metra cięte :?:

Jak ktoś miał DONALDy (gumy) to był gość :!:

Radomskie kosztowały 42 zł a Marlboro 200 zł i to w miękkim opakowaniu... kurde raz kupiłem na jeden dzień starczyły bo mnie opalili :cry: więcej nie kupowałem :P

A kto z Was pałętał się po kanałach CO pod osiedlami :?: raaaany raz przeszliśmy ze świeczkami w dłoniach z jednego końca osiedla na drugi i udało się wyjść ... co za przygoda była... teraz wszystko pozabezpieczane ;)

Wiele wiele wspomnień

Z muzycznych - Sandra, Marillion, Depeche Mode, CC Cath, Modern Talking, ale też i AC/DC :devil: czy Judas Priest :devil: a w tej chwili nawet Iron Maiden słucham :D co prawda 2006 bo For the Greater Good of God, ale... styl pozostał ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Jak to było w PRL -wspomnienia na wesoło - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone