Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jak to było w PRL -wspomnienia na wesoło

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 09.01.2010 21:11

SVIBANJ napisał(a):
maslinka napisał(a):W ubiegłym roku mieliśmy na ścianie taki piękny Kalendarz Robotniczy :D...

:lol: :lol: :lol:

O rany Maslinka skąd ty go wytrzasnęłaś ! :D Naprawdę był na 2009 rok ????

Tak, naprawdę. Na rok 2010 też są. Widziałam w Realu :)
Miłosz_S
Cromaniak

Postnapisał(a) Miłosz_S » 09.01.2010 21:12

Kilka moich wspomnień:

- lata siedemdziesiąte, pierwsze w Polsce jeansy produkcji Elpo Legnica i pierwsze adidasy produkcji Polsport Wałbrzych, no i oczywiście duże kolejki żeby je kupić

- rok 1988, składam podanie o paszport i dostaję odmowę bez żadnego uzasadnienia, nie bo nie,

- lata osiemdziesiąte, wybory (nie pamiętam jakie), mój kierownik w pracy opieprza mnie dlaczego nie sprawdziłem swojej obecności na liście wyborczej (skąd wiedział? to był taki "obywatelski obowiązek", na kilka dni przed wyborami trzeba było odhaczyć swoje dane na liście wyborczej, tego kto nie odhaczył władza "zachęcała" innymi sposobami i dzięki temu frekwencja wyborcza wynosiła 200 % :), w tym czasie na zgniłym zachodzie frekwencja wynosiła marne 50 - 60 %.
W dniu wyborów wyjeżdżam w góry i rozklejam nalepki
"Tylko durny idzie do urny". Teraz śmiać mi się chce z tej dziecinady ale kiedyś za takie rzeczy dostawało się pałą i wyrzucano z pracy z wilczym biletem.

- i jeszcze wspomnienie mojej mamy, nigdzie nie można było kupić pieluch więc trzeba było je robić z prześcieradeł
-
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 09.01.2010 21:13

A co to za nostalgia w tym wątku 8O ?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.01.2010 21:15

SVIBANJ napisał(a):
maslinka napisał(a):W ubiegłym roku mieliśmy na ścianie taki piękny Kalendarz Robotniczy :D...

:lol: :lol: :lol:

O rany Maslinka skąd ty go wytrzasnęłaś ! :D Naprawdę był na 2009 rok ????

Np. TU możesz sobie zamówić, tyle, że na 2010 rok
Miłosz_S
Cromaniak

Postnapisał(a) Miłosz_S » 09.01.2010 21:30

Cholera, zapomniałem o najważniejszym:)

rok chyba 1981 lub 82
w Polsce dochodzi do rewolucji seksualnej, w księgarniach ukazuje się
"Sztuka kochania" Wisłockiej, nakład rozchodzi się w ciągu jednego dnia:)
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 10.01.2010 15:55

A wcześniej było Razem i rubryka dr Lwa oraz ostatnia strona dla urozmaicenia fantazji :)

A bajeczki ? Dziadek Piaskowy :wink:
adamk3
Cromaniak

Postnapisał(a) adamk3 » 10.01.2010 16:18

Mibi napisał(a):Cholera, zapomniałem o najważniejszym:)

rok chyba 1981 lub 82
w Polsce dochodzi do rewolucji seksualnej, w księgarniach ukazuje się
"Sztuka kochania" Wisłockiej, nakład rozchodzi się w ciągu jednego dnia:)

Można było kupić w instytutach polskich za granicą ja kupowałem w Pradze i Budapeszcie ale to był 83 lub 84

pozdrav.
sroczka66
Cromaniak

Postnapisał(a) sroczka66 » 10.01.2010 17:35

Z trudem zdobywana tetra, z której szyło się pieluchy dla naszych nowo narodzonych bobasów. Ło matko, kto wtedy słyszał o pampersach???

No dobra, wiem, że dla niektórych CROmaniaków to zamierzchłe czasy, ale tak bylo :D , naprawdę :lol:
piotr.zdz
Croentuzjasta

Postnapisał(a) piotr.zdz » 10.01.2010 19:06

Rok 87 - zakupy płyt w "domu handlowym" w Sofii - Pink Floyd , Scorpions - napisy po bułgarsku ale muzyka "oryginalna" - oczywiście winylki - zaginęły przy przeprowadzce :(
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 10.01.2010 19:13

sroczka66 napisał(a):Z trudem zdobywana tetra...

A do tego, obowiązkowo, szczyt techniki - prasowalnica.
Obrotowa!
Pieluchy dla siostry prasowałem.
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 10.01.2010 21:16

Zapomnieliście o najwazniejszych audycjach radiowych" Udzielam ŻÓŁTEJ KARTKI
Szum w radiu, zakłócenia i nagle słychać: Dzień dobry rodakom w kraju Tu Rozgłośnia Radio Wolna Europa
albo Tu Głos Ameryki

następuje wzmożenie zakłóceń przez pracujące na częstotliwościach wymienionych rozgłośni zagłuszarek, pisk i trzask.
Nikt w rodzinie głośno nie mówi, że słucha radia państw kapitalistycznych. Informacje przekazywane sa skrycie i poufnie :roll: .
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 10.01.2010 21:21

darek1 napisał(a):Zapomnieliście o najwazniejszych audycjach radiowych"

Szum w radiu, zakłócenia i nagle słychać: Dzień dobry rodakom w kraju Tu Rozgłośnia Radio Wolna Europa
albo Tu Głos Ameryki

następuje wzmożenie zakłóceń przez pracujące na częstotliwościach wymienionych rozgłośni, pisk i trzask.
Nikt w rodzinie głośno nie mówi, że słucha radia państw kapitalistycznych. Informacje przekazywane sa skrycie i poufnie.

Patrz jakie to życie przekorne... Po tylu latach "rzeczpospolitej nie wiedzieć już której", tamte rozgłośnie przestały mieć znaczenie a powstała rozgłośnia w Toruniu... która wypełniła niszę na rynku radiowym...
Życie nie znosi próżni... :wink:
miranek
Plażowicz

Postnapisał(a) miranek » 11.01.2010 01:44

Tak było. Na wakacjach zasypiałem przy dźwiękach Radia Wolna Europa. Babcia musiała wszystko wiedzieć pierwsza. Myślę że gdyby żyła nie zmieniła by rozgłośni na obecną.
miranek
Plażowicz

Postnapisał(a) miranek » 11.01.2010 02:10

Jeszcze pamiętam OHP i Linię Hutniczo Siarkową.
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 11.01.2010 09:23

Jak była taka zadymka jak dziś to żołnierze odśnieżali ... :wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Jak to było w PRL -wspomnienia na wesoło - strona 32
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone