Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Garo&Justa
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 10.08.2018 22:11

;)
Nooo teraz juz po browarku (juz mam urlop, no i jest weekend) wszystko jasne.
Pozdrav
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 11.08.2018 09:29

piekara114 napisał(a):Koszt płatnej A2 to dopiero cena....

Tydzień temu jechałem A2 właśnie, na Woodstock, z Poznania i zjezdzałem w Sulęcinie, czyli że 120-130km i zapłaciłem 35zł...
lew
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lew » 11.08.2018 09:38

Garo&Justa napisał(a):Nic mi do pensji w kraju bo kazdy zarabia różnie ale wiele zależy od Ciebie. Ale tego nie drążmy.
Natomiast nie zgadzam.sie z autostradami. Przejedz z Wroclawia do Rzeszowa. 400 km. Ile zaplacisz? 28 zl? Ile kosztuje 400km w Cro? A dokładniej 427 km z Lucko do Zagvozd -225 Kun czyli 133 zl liczac kune po 0.59 zl.
Poza tym w zeszłym roku podróżowałem po Italii... tam są dopiero ceny autostrad.
Wikol, sorry ale nie pisz pierdół

.....20 PLN za 50 km A4 wybudowanej przez Gierka to wg ciebie mało? Spoko niedługo zapłacisz i do Rzeszowa.
fish74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fish74 » 11.08.2018 10:23

Jak ktoś próbuje bronić Cro że nie jest drogo to ...pierdoły pisze.Jest drogo i coraz drożej .A szczytem łojenia turysty jest podwyżka cen autostrad ...na okres wakacyjny dwa miesiące .To nie jest normalne zachowanie.
Ceny w sklepach , mieszkania , lody ...mają nas za głupków nie umiejących liczyć czy co ?
Wielokrotnie w różnych wątkach były opinie że wyraźnie mniej Polaków w CR ...ano przy takim zdzierstwie niech się nie dziwią .Szybko widać odzew ze strony turysty.Są inne nie mniej atrakcyjne kraje gdzie ceny są normalniejsze i podejście miejscowych inne ( przykład : nie trzeba liczyć reszty czy nie oszwabili )...Sami kręcą bat na siebie i nie tędy droga.Czesi już też się wypinają i przejrzeli na oczy .

a i jeszcze odpowiadając na pytanie zawarte w tytule ...ile masz , wszystko zabiorą :)
Ostatnio edytowano 11.08.2018 10:47 przez fish74, łącznie edytowano 1 raz
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 11.08.2018 10:29

Przeciętne wynagrodzenie w II kwartale 2018 roku wyniosło 4.521,08 zł - informację przekazał Główny Urząd Statystyczny.
OK, czyli za 2 tygodnie wypoczynku niekoniecznie "w luksusach" wraz z przejazdem płacimy 2 przeciętne wynagrodzenia :roll:
A ilu z nas nie otrzymuje nawet tego przeciętnego?!

Toż to rozbój w biały dzień :!:
Trzeba zmienić kierunek...
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 11.08.2018 10:36

Spytaj się Niemca ile statystycznie musi pracować na urlop w Chorwacji. Wynik może szokować. Jako dawny blok wschodni dla statystycznego Polaka CRO to nadal luksus.
4521,08 to oczywiście kwota brutto. Do wspólnego wora wrzucona jest pensja szwagra zatrudnionego w Spółce Skarbu Państwa /około 10 tys.brutto / jak i pracownika biblioteki gminnej /2900zł brutto/
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 11.08.2018 11:30

wikol napisał(a):Spytaj się Niemca ile statystycznie musi pracować na urlop w Chorwacji. Wynik może szokować.

Raczysz żartować, prawda?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.08.2018 11:57

Np. ja nie muszę nikogo pytać gdyż spędzamy w cro urlop że Szwajcarską rodziną :)

W celu drogo?

Wczoraj byliśmy w Toruniu na mieście na plenerowej imprezie. Płaciłem tak:
Piwo 8-15zl
Burgery czy pastrami - 28
Kubek z makaronem - 23

Po wszystkim gałka lodów na mieście - 5 zeta

Nie porównujmy cen w knajpach z cro z barem mlecznym w PL czy jakimś dyskontem

Zróbmy porównanie do podobnych, nadmorskich knajp i coś czuję, że drogo nie wyjdzie :)
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 11.08.2018 11:58

lew napisał(a):
Garo&Justa napisał(a):Nic mi do pensji w kraju bo kazdy zarabia różnie ale wiele zależy od Ciebie. Ale tego nie drążmy.
Natomiast nie zgadzam.sie z autostradami. Przejedz z Wroclawia do Rzeszowa. 400 km. Ile zaplacisz? 28 zl? Ile kosztuje 400km w Cro? A dokładniej 427 km z Lucko do Zagvozd -225 Kun czyli 133 zl liczac kune po 0.59 zl.
Poza tym w zeszłym roku podróżowałem po Italii... tam są dopiero ceny autostrad.
Wikol, sorry ale nie pisz pierdół

.....20 PLN za 50 km A4 wybudowanej przez Gierka to wg ciebie mało? Spoko niedługo zapłacisz i do Rzeszowa.

Nie rozumiem... Ja z Wroclawia do Gliwic za 150km płacę 16 zl. I to dla mnie jest mało w porównaniu z Cro
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 11.08.2018 12:02

piotrulex napisał(a):Nie porównujmy cen w knajpach z cro z barem mlecznym w PL czy jakimś dyskontem

Zróbmy porównanie do podobnych, nadmorskich knajp i coś czuję, że drogo nie wyjdzie :)

Ja nie mówię o porównywaniu z wypoczynkiem w naszych nadmorskich kurortach.

Może wypowie się ktoś kto wypoczywał np. w Grecji, w Albanii...
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 11.08.2018 12:09

wikol napisał(a):Spytaj się Niemca ile statystycznie musi pracować na urlop w Chorwacji.

Statystyczny miesięczny dochód pracownika netto w Niemczech za 2017:
1.893 €
Źródło:
https://de.statista.com/statistik/daten ... utschland/

Statystyczne wydatki na urlop w 2017 na osobę:
1.193 €
Źródło:
http://www.tourismusanalyse.de/zahlen/d ... sten-2017/
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.08.2018 13:11

Piątek - rejs Krilo Eclipse z Makarskiej do Korčuli - dwie osoby tam i z powrotem 520 HRK. Na miejscu piwo 38-40 kun, lody 10-11 kun. Wenecja się powoli robi :cry:
Ostatnio edytowano 13.08.2018 00:49 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 11.08.2018 13:43

Yanush napisał(a):
piotrulex napisał(a):Nie porównujmy cen w knajpach z cro z barem mlecznym w PL czy jakimś dyskontem

Ja nie mówię o porównywaniu z wypoczynkiem w naszych nadmorskich kurortach.

Może wypowie się ktoś kto wypoczywał np. w Grecji, w Albanii...

Dobry hotel *4+ na Krecie w All'opcji 2016/tydzien 3700 pln, 2017/4500 pln. dokladnie ten sam termin. Wybralismy Wlochy...
Spoko pensjonat we Wladku lipiec'2018 100 pln./os./sniadanie-obiadokolacja. Na tzw. miescie za ok. 30 pln. spokojnie zjesz obiad dwudaniowy. Piwo 8 pln.

Z tego, co piszecie, w Cro jest "europejsko", dlatego dywersyfikujemy: PL+Cro+PL...
A doma NAJ... ;)

pozdrawiam
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 11.08.2018 14:27

Czemu pisząc o Grecji porównujecie z ALL ??

Apartamenty na południu Krety to średnio za 2+2 55 EUR w sezonie
Poniżej moje ulubione w Paleochorze
http://www.paleochora-finikas.com/en/prices.html

GR standard to co 3 dni sprzątanie i co 3 dni wymiana ręczników oraz pościeli

W podobnej cenie mogę mieć apartament po 20 sierpnia w Tisno z miescem dla łódki (port w Paleochorze jest za free)
Ryaner na Kretę to cośmiędzy 250 PLN (za tyle żona wracała w 2016 z Chanii) a 500 PLN od osoby w jedną stronę

W Paleochorze można zjeść obiad dla 4-ech osób suty za 50 EUR jak i fastfood typu kurczak z grilla za 17 EUR (cały kurczak + frytki + woda + sałatka GR).

Nie sądzę aby można było generalnie stwierdzić, że GR tańsza.
Możliwe, że w knajpach (też zależy od rejonu) czy braków opłat za parkingi itp, itd

Autem - mając 3 tygodnie wybrałbym Grecję zapewne - i objazdówkę tydzien Chalki, tydzień Peo, na powrocie Lefkada
Mając 2 tyg lub tylko tydzień CRO.

CRO ma dużą przewagę odległości. W GR bardzo fajny rejon - PELOPONEZ to 2200-2300 km
Jak ktoś lubi miasteczka w CRO z rynkiem, deptakiem i zabytkami to w GR musi się mocno postarać o podobny klimat
(np. Nafplio na Peloponezie spełni oczekiwania)
fish74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fish74 » 11.08.2018 15:09

Niedawno wróciłem z Gr i nie co trzy dni a codziennie wymieniane reczniki i pościel , leżaki do bólu darmowe i o każdej porze dnia , klima sterowana indywidualnie , wifi czy sejf bezpłatnie a sam hotel ...na plaży ( no 10 m od )
Wyżywienie przedobre i do bólu w tym potrawy codziennie greckie i owoce. I to wszystko nie All a zaledwie ...HB .
Woda w markecie 1,5 l niegazowana uwaga 0,3 euro , piwo 1 euro a za 1,3 euro to zimniutkie na plaży ...więc taki to standart grecki i nie porównujemy cen w kurortach tylko ...budżetowo w marketach gdzie za taka samą wodę trzeba dać pewnie z półtora euro...gościnność Greków, hmm no cóż Chorwatom chyba jeszcze daleko do nich.
Tyle tylko że dalej tu GR przegrywa ...ale nie o tym wątek więc sorki za offtop .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 572
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone