Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hvar-Jelsa-Apartmani RUBIN-prosze w cenne uwagi

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rescue
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rescue » 18.06.2012 20:18

Jadę na wakacje w sierpniu na wyspę Hvar do Jelsy. Rezerwacja w RUBINIE Racic bb. 21465. Czy ktoś był? Może podzieli się swoimi spostrzeżeniami. I ogólnie coś poleci co do jelsym plaż. Jedę z 2 małych dzieci (1 rok i 6 lat). W pracy jedni radzą prom ze Splitu inni ten mniejszy z mniejscowości Drvenik. Juz zgłupiałem.....
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 18.06.2012 20:45

Co do promu: podejmij decyzję sam na podstawie tego, co piszą forumowicze (dyskusji na ten temat było kilka)
np.:klik, klik, klik, klik i wiele innych..
Co do plaż: z dzieciakami najlepiej kamp Grebišće, Soline (rt Glavica - Vrboska), plaże "za tunelem" lub ewentualnie plaże w dzielnicy Vitarnja (już zaraz za resortem Fontana jest mała żwirowa zatoczka...).

P.S. 21465 to po prostu kod pocztowy Jelsy :wink:
Pozdrawiam
rescue
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rescue » 18.06.2012 20:49

Tak myślałem, ale jakos się zastanawiam jak wbić namiary w GPS:)
Bardzo dziękuję za cenne wskazówki. Może uda mi się Was odwiedzić w sierpniu?:)
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 19.06.2012 08:10

Płynęłam z Drvenika i ze Splitu. Zdecydowanie wolę Drvenik :wink:
Split:
1. Utknęliśmy w korku na uliczce prowadzącej do portu. Ciasno, lusterko w lusterko , trabiący motocykliści. I tak z pół godziny :evil:
2. Trzeba się u pracowników portu dowiedzieć , z którego miejsca odpływa prom na Hvar
3. Samochód trzeba ustawić na końcu betonowego molo, żar leje się z nieba, trzeba iść do cienia gdzieś dalej przez ruchliwe nadbrzeże.
4.Mimo, że promu jeszcze nie ma już trzeba czekać w kolejce , czyli prawie 2 godziny.
5. Obok znajduje się przystanek? dla autokarów, ciągle wylewają się tłumy ludzi. Zamieszanie, upał, hałas.
6. Załadunek promu trwa dość długo.
7. Płynie się 2 godziny. Silniki wydają głośny , jednostajny dźwięk i czuć szarpanie, które po dwóch godzinach zaczęło powodować u mnie chorobę morską 8O
8. Z 3 b. żywych dzieci trzeba mieć strasznie długo oczy do okoła głowy( nie można sobie odpuścić ani na chwilę). Byłam ugotowana i umęczona.
9. Na plus -jest klima na promie.

Drvenik:
1. Krótsza kolejka
2. Mniejsze miasteczko
3. Żadnego problemu ze znalezieniem właściwego promu
4. Obok przystani plaża, można zaczekać z dzieckiem.
5. pozostawiony samochód można obserwowac z promenady
6. promenada z "duperelami" i jedzeniem zaraz przy promie.
7. Krótszy czas płynięcia ( 45min. chyba)
8. Krótszy czas czekania
9. Na minus brak klimy na promie
10. tańszy bilet :wink:
11. na II minus- droga jest dość kręta ( na Hvarze z Sucuraja do Jelsy) ale bardzo widokowa. Bez przesady jednak , nie ma się czego bać :lol:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.06.2012 11:58

Hm.. tylko do tego Drvenika trzeba jeszcze ze Splitu dojechać... co najmniej 1,5 h jazdy...a następnie z Sućurja do Jelsy; jak nic 1 h.. a może być i dłużej...Jak już pisałam niejednokrotnie: oszczędności czasu i pieniędzy są naprawdę złudne...
A co do innych argumentów... W Splicie znacznie łatwiej znaleźć sobie zajęcie a jak nie to po prostu klimatyzowany lokal, w którym można przeczekać. Można zrobić względnie tanie zakupy owoców i warzyw (jakieś 20 % taniej niż na wyspie). Auta pilnować nie trzeba, zapewniam.. wystarczy zamknąć. 5 min spaceru od portu jest plaża Bačvice, na niej cała fura kafejek i knajpek...
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 19.06.2012 12:18 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 19.06.2012 12:03

Podzielam zdanie p. Kasi aczkolwiek w tym roku jadę ze Splitu. po prostu z ciekawości :)
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 19.06.2012 12:58

W naszym przypadku dzieci lepiej i spokojniej znoszą jazdę samochodem niż czekanie na lądzie :wink: Kafejki odpadają, to nie są dzieci, które usiądą spokojnie- wszędzie wsadzą ręce, tragedia :? Za duże tłumy. Dlatego jednak wolę Drvenik. To była stanowczo bardziej wygodna wersja. Trasa dojazdowa ładna i dość szybko się jedzie. W tym roku Gdnij, zatoka Medvidina. Więc nawet bardziej nam pasuje.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.06.2012 14:08

Jeśli Gdinj, to zupełnie "inna para kaloszy" niż Jelsa....
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 23.06.2012 11:59

jeśli mogę to się podłączę i zapytam, szukałam na forum ale z wpisów z tego roku nie mogłam znaleźć, czy ktoś wie, czy w tym roku kursuje prom Drvenik-Korcula? na stronie jardolinij nic nie ma na tem temat...proszę o pomoc, pozdrawiam serdecznie
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.06.2012 12:03

jolcix napisał(a):jeśli mogę to się podłączę i zapytam, szukałam na forum ale z wpisów z tego roku nie mogłam znaleźć, czy ktoś wie, czy w tym roku kursuje prom Drvenik-Korcula? na stronie jardolinij nic nie ma na tem temat...proszę o pomoc, pozdrawiam serdecznie

Może dlatego, że linię obsługuje inny przewoźnik...
LNP

Na przyszłość: tu spis wszystkich linii połączeń promowych w Hr (to krajowa agencja ds. transportu morskiego)
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 23.06.2012 12:24

bardzo dziękuję, rewelacja, że kursuje ten prom!! a mogę zapytać czy orientuje się Pani jak długo wcześniej trzeba na niego się zjewić chcąc płynąć w piątek?

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone