Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hurra! Nie będzie radarów ... :D

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kichol
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Kichol » 27.07.2012 14:51

Raul73 napisał(a):To twoja interpretacja!
Jeśli za takim samochodem jest sznur aut, które nie mogą go wyprzedzić, to interpretacja policji będzie inna.

Raul73 - chyba sam nie wierzysz w co piszesz, co ? :wink:
Zgadzam się, że warto bronć swoich racji no ale w tym przypadku...
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 27.07.2012 14:52

Kichol napisał(a):
Jeśli za takim samochodem jest sznur aut, które nie mogą go wyprzedzić, to interpretacja policji będzie inna.

Raul73 - chyba sam nie wierzysz w co piszesz, co ? :wink:
Zgadzam się, że warto bronć swoich racji no ale w tym przypadku...

Twój problem - nigdzie nie jest napisane, że musimy się zgadzać. Również nie wierzę, że wszystko to piszesz na poważnie i w to wierzysz, bo momentami sam sobie przeczysz.

Mam prawo do własnego zdania, ty masz prawo mieć je w dupie.

I vice versa.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 27.07.2012 14:59

Raul73 napisał(a):
Bocian napisał(a):
Raul73 napisał(a):"ciśnie" 40 % mniej niż dozwolona!

Czy jest jakiś przepis tego zabraniający? A o 40% więcej niż można, jest...

Policjant i nie zna przepisów :?: :?:

Cytat z taryfikatora:

"Jazda z prędkością utrudniającą ruch innym kierującym - 2 punkty karne"

Tylko, że tu taki przypadek nie zachodzi. Przepis mówi o jeździe z prędkością utrudniającą ruch innym a nie np. o połowę wolniej. To, że tobie utrudnia ruch być może każdy kto jedzie nie łamiąc przepisów i wolniej od ciebie, to twój problem.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 27.07.2012 15:00

Raul73 napisał(a):
Kichol napisał(a):
Nie ma opcji i paragrafu na to, żeby Policjant dał Ci mandat za to, że jedziesz 60 km/h na drodze gdzie dozwolone jest max. 90 km/h (czyli wiekszość zwykłych krajowych)
Co najwyżej może Cię za to pochwalić :lol:

Przeczytaj sobie post wyżej - tam zacytowałem taryfikator!

Tylko ty nie rozumiesz co tam jest napisane.
Kichol
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Kichol » 27.07.2012 15:02

Raul73 napisał(a):Twój problem - nigdzie nie jest napisane, że musimy się zgadzać. Również nie wierzę, że wszystko to piszesz na poważnie i w to wierzysz, bo momentami sam sobie przeczysz.
Mam prawo do własnego zdania, ty masz prawo mieć je w dupie.
I vice versa.

spox, dla mnie EOT.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 27.07.2012 15:03

Zapewne nie. Jeśli w sposób rażący ktoś nie utrudnia ruchu, a 60 na 90 zapewne pod to nie podpada, policjant może się pocałować w pompkę. I każdy Grodzki to uwali, jeśli będzie chciał się tak wykazać.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 27.07.2012 16:28

Byłem kiedyś świadkiem, jak na pasie sąsiadującym z tym, gdzie stał rozbity samochód, policjant shaltował samochód z okrzykiem:
"Chcesz sobie popatrzeć?
To chodź, tylko ci bilet sprzedam".

W sumie nie dziwię się - strasznie długo stałem w korku składającym się z takich, co "bezpiecznie" zwalniali żeby rzucić okiem na wypadek.

No i niewątpliwie można było zastosować ten przepis.
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 27.07.2012 16:49

Bocian napisał(a):

Zapewne nie. Jeśli w sposób rażący ktoś nie utrudnia ruchu, a 60 na 90 zapewne pod to nie podpada, policjant może się pocałować w pompkę. I każdy Grodzki to uwali, jeśli będzie chciał się tak wykazać.

Żartujesz prawda ?

Słowo policjanta naprzeciwko słowu obywatela w sądzie grodzkim ?

Już większe szanse miałbym jakbym się zamachnął na Kliczkę :lol:

Celowa jazda 60 na godzinę to utrudnianie ruchu, ale raczej nikt mandatu za to nie dostanie.

weldon napisał(a):
A drogi, o dziwo, albo u nas coraz lepsze, albo się strasznie w ościennych krajach psują, bo, faktycznie, coraz mniejsze różnice.

W każdym razie te porównywalne w klasie :)

Drogi są coraz lepsze, ale że w porównywalnej klasie. 8O

Może niektóre, znacząca mniejszość. Nawet do Litwy nie mamy co startować, jeśli chodzi o główne trasy przelotowe (oczywiście porównywalnie do ich ruchu).

Przeczytaj sobie mój opis przejazdu przez Polskę z pierwszej strony.
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 27.07.2012 17:09

Kiepura napisał(a):
Celowa jazda 60 na godzinę to utrudnianie ruchu, ale raczej nikt mandatu za to nie dostanie.

A, sprawa egzekwowania tego przepisu to już niestety inna bajka :cry: :cry:

Przeczytaj sobie mój opis przejazdu przez Polskę z pierwszej strony.

Ja już czytałem ze 3 razy - dobre :D :D

A ja polecam jeszcze post ebolca, również z 1-szej strony:

Sam dużo jeżdżę samochodem i zauważam, że spore zagrożenie na drogach stanowią ci , którzy jeżdżą znacznie poniżej maksymalnych prędkości dopuszczalnych na określonym odcinku drogi. Im się wydaje, że taka jazda jest bezpieczna, ale swoją ślamazarną jazdą i nieobliczalnością w zachowaniu stanowią zagrożenie w ruchu drogowym.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 27.07.2012 17:38

Kiepura napisał(a):
Żartujesz prawda ?

Słowo policjanta naprzeciwko słowu obywatela w sądzie grodzkim ?

Już większe szanse miałbym jakbym się zamachnął na Kliczkę :lol:

[

O co ci chodzi w tym poście?
Celowa jazda 60 na godzinę gdzie? Na 90? na 140? Na 30? Bzdurą wg mnie jest twierdzenie, że jazda z prędkością 60 km na drodze o dopuszczalnej prędkości 90 to utrudnianie ruchu. należy rozważyć przede wszystkim jakie są tam warunki ruchu, natężenie ruchu, możliwości wyprzedzania i takie tam.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 27.07.2012 17:43

Kiepura napisał(a):Przeczytaj sobie mój opis przejazdu przez Polskę z pierwszej strony.

Czytać, a przekonać się naocznie ...
Miałem przyjemność, całkiem niedawno, jeździć bocznymi drogami Wegier, Słowacji, Chorwacji, BiH, enerdówka, a wcześniej bocznymi drogami Mazur i powiem tyle, że daleko tym zagranicznym do wielu naszych.

O takich drogach jakie spotkałem w Górach Świętokrzyskich na przykład, to wolę nie pisać, czy o kilku skończonych obwodnicach miast, które mijałem swego czasu, bo nie spotkałem porównywalnych w tamtych krajach.

Jedyne co mi się podobało w tych innych krajach, to enerdówek, gdzie w przejeżdżanych miejscowościach masz ograniczenie do 50, a zaraz za ich granica ograniczenie do 100 km/h.

Ale i tak, przy pierwszej nadarzającej się okazji, wolałem przejechać na nasza stronę.

Faktycznie, tez kiedyś władowałem się w korek na obwodnicy Bydgoszczy, ale to przez procesje, których nie zdążyłem ominąć.

Jakbyś przejeżdżał przez Warszawę na Gdańsk dziś, albo za miesiąc, to tez zauważysz różnicę :)

Twoje słowo, przeciw mojemu.

Albo mam więcej szczęścia, albo ... lepiej dobieram trasy :D

A co do prędkości, to na niemieckich autostradach jest zdaje się coś takiego, jak prędkość minimalna na pasie ruchu?
Kiedyś ojciec kumpla, któremu szwab wjechał w przyczepę kempingową, zapłacił spory mandat za zbyt wolną jazdę.

Pozdrawiam
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 27.07.2012 18:23

Jacek S napisał(a):Teraz pewnie dojdzie do tego obwodowa Trójmiasta.
Zapowiadają też u nas opomiarować "odcinek leśny" Słowackiego.
To tak z mojego podwórka.

Obwodnicą możemy jechać zgodnie z przepisami 120/h. W ciągu dnia szybciej i tak się nie da.

Na zjeździe Słowackiego jest tyle zakrętów, że chyba za dużo nie zarobią :wink:
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 27.07.2012 18:38

Bocian napisał(a):O co ci chodzi w tym poście?
Celowa jazda 60 na godzinę gdzie? Na 90? na 140? Na 30? Bzdurą wg mnie jest twierdzenie, że jazda z prędkością 60 km na drodze o dopuszczalnej prędkości 90 to utrudnianie ruchu. należy rozważyć przede wszystkim jakie są tam warunki ruchu, natężenie ruchu, możliwości wyprzedzania i takie tam.

Jak ktoś jedzie 60 na drodze z 90 a droga pusta to jeszcze nic strasznego.

Jak ktoś jedzie 60 a można 90 a za nim sznur samochodów to jest to utrudnianie ruchu.
Ktoś nie może/nie umie ?
Pamiętam swoja pierwszą wizytę w Grecji (dawno) i obyczaj tam panujący. Kierowcy samochodów wolnych (ciężarówki etc) co chwilę zatrzymywali się na poboczu, aby przepuścić ciągnąca się za nimi kawalkadę.

Jak tir wyprzedza tira i jeden jedzie 88 a drugi 86 to jest to utrudnianie ruchu. A robią to często z nudów i celowo.

Powszechny w Polsce zwyczaj równej jazdy dwóch ciężarówek w korku przed zwężeniem, czym jest jak nie utrudnianiem ?
Wystarczy ustawić patrol i kasować. Jeszcze tego nie widziałem.

Czytać, a przekonać się naocznie ...
Miałem przyjemność, całkiem niedawno, jeździć bocznymi drogami Wegier, Słowacji, Chorwacji, BiH, enerdówka, a wcześniej bocznymi drogami Mazur i powiem tyle, że daleko tym zagranicznym do wielu naszych.

Przejedź się to zobaczysz. Nie mówię o bocznych dróżkach, tylko głównej tirostradzie.
Poza wszystkim bardzo malownicza droga. Tyle, że większość nie na wycieczki tam jeździ.

Jakbyś przejeżdżał przez Warszawę na Gdańsk dziś, albo za miesiąc, to tez zauważysz różnicę

Warszawa nie pępek świata. Podobnie jak i Kraków. Przejedź się z Krakowa do Wrocławia, standard najlepszych autostrad niemieckich (o drodze mówię, reszta niestety...). Dużo się zrobiło w ostatnich latach, ale się skończyło. A zapóźnienia są niestety gigantyczne.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 27.07.2012 18:45

Z tirostradami to się zgodzę.

Przejechałem się dziś na prawa stronę Wisły nowym Północnym, a wracałem Grotem - jakbym po Księżycu jechał :D

Ale już zapowiedzieli remonty, więc jakaś iskierka nadziei, że bedzie lepiej, jest.

Chyba, ze znów zapomną drożdży pod asfalt położyć i jakiś kawałek ałtostrady opadnie.

Niedużo. Tak ze dwadzieścia centymetrów ;)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 27.07.2012 20:23

Kiepura napisał(a):Jak ktoś jedzie 60 na drodze z 90 a droga pusta to jeszcze nic strasznego.

Jak ktoś jedzie 60 a można 90 a za nim sznur samochodów to jest to utrudnianie ruchu.
Ktoś nie może/nie umie ?
Pamiętam swoja pierwszą wizytę w Grecji (dawno) i obyczaj tam panujący. Kierowcy samochodów wolnych (ciężarówki etc) co chwilę zatrzymywali się na poboczu, aby przepuścić ciągnąca się za nimi kawalkadę.

Jak tir wyprzedza tira i jeden jedzie 88 a drugi 86 to jest to utrudnianie ruchu. A robią to często z nudów i celowo.

Powszechny w Polsce zwyczaj równej jazdy dwóch ciężarówek w korku przed zwężeniem, czym jest jak nie utrudnianiem ?

Wszystko zależy od warunków na drodze.
Taki zwyczaj panował, może jeszcze panuje, w Cro. Nie wiem bo teraz nie jeżdżę choćby Starą Drogą.
Kwestia wyprzedzających się tirów to zupełnie inny temat, nie dotyczący kwestii tu omawianych. Raz ro robią złośliwie a raz nie, jak to w życiu. Nic takiemu kierowcy nie zrobisz jeśli wyprzedza z prędkością o 2km większą od wyprzedzanego. Szczególnie jeśli są to prędkości zbliżone do prędkości dopuszczalnych.
Blokowanie dużo wcześniej kończącego się pasa to debilizm i nieznajomość jazdy na zamek. Narzekanie , że tam nie ma policji jest takim samym narzekaniem jak narzekanie Rysia na to, że za każdym lewopasowym gościem którego on chce wyprzedzić, nie jedzie radiowóz :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.