Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hurra! Nie będzie radarów ... :D

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda
Hurra! Nie będzie radarów ... :D

Postnapisał(a) weldon » 26.07.2012 14:22

... za to będzie odcinkowy pomiar prędkości :lol:

Przej...rąbane :D

Dołożyłbym do tego widełki rzędu plus minus 3 km różnicy od dopuszczalnej prędkości
i wzrost gospodarczy mamy zapewniony :lol:
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 26.07.2012 14:54

Miejmy nadzieje, że nie będzie to 3 km od dopuszczalnej prędkości, a znacznie więcej.

W ostatnim tygodniu czerwca na A1 działał system na odcinku o długości około 16 km pomiędzy Swarożynem a Pelplinem, czyli tam, gdzie zdarzało się najwięcej wypadków. Rejestrowani byli kierowcy, którzy rażąco łamali przepisy i przekraczali prędkość powyżej 200 km/h.

A kontrole, niestety muszą być, bo w naszym kraju panuje totalna dzicz. Większość twierdzi, że powodem dużej liczby wypadków jest brak odpowiedniej ilości ekspresówek i autostrad. Nie ma jednak tygodnia, aby nie było informacji o poważnych wypadkach na A1, A2, A4, S7 itp.
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 26.07.2012 15:18

Na A1 ten pomiar chyba cały czas jest.
:?:
Teraz pewnie dojdzie do tego obwodowa Trójmiasta.
Zapowiadają też u nas opomiarować "odcinek leśny" Słowackiego.
To tak z mojego podwórka.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Postnapisał(a) pawelli » 26.07.2012 18:19

przerypane ...... :(
bedziemy jeździć jak słowaki ...
$$
Odkrywca

Postnapisał(a) $$ » 26.07.2012 19:11

Na A1 na pewno nie było ,chyba że teraz to uruchomili. Wiem bo nic nie przyszło, a jeżdżę tam tędy często, nie będę mówił głośno ale często 2 z przodu bywa. Na obwodnicy 3city jak to odpalą to może się trochę uspokoi z wypadkami, bo każdego dnia coś się dzieje. Chociaż twierdzę ,że już tylko metropolitalna uratuje nam życie :)
Ale że Słowaka ,to już trochę przegięcie ,tam i tak co chwile fotograf na odcinku leśnym. Wszyscy powoli tam jeżdżą.
Pozdrowionka i szerokości :P
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 26.07.2012 20:04

Oby tylko nie przyszło im do głowy na gierkówce między Piotrkowem a Częstochową zakładać.

Pozdejmowali tam ograniczenia do 70 i fotoradary - mam nadzieję, że właśnie po to, żeby można było szybciej jeździć. Pomimo, że to zwykła krajówka, to jest to porządny kawał bezpiecznej prostej, gdzie spokojnie można prędkość autostradową wyciągnąć i co najważniejsze - ta prędkośc jest tam bezpieczna.
ebolec
Cromaniak

Postnapisał(a) ebolec » 26.07.2012 20:15

Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 26.07.2012 20:18

Zgoda, tylko że nie zawsze bezpiecznie = wolno :idea:
ebolec
Cromaniak

Postnapisał(a) ebolec » 26.07.2012 20:31

Raul73 napisał(a):Zgoda, tylko że nie zawsze bezpiecznie = wolno :idea:

Nigdzie tak nie napisałem.
Sam dużo jeżdżę samochodem i zauważam, że spore zagrożenie na drogach stanowią ci , którzy jeżdżą znacznie poniżej maksymalnych prędkości dopuszczalnych na określonym odcinku drogi. Im się wydaje, że taka jazda jest bezpieczna, ale swoją ślamazarną jazdą i nieobliczalnością w zachowaniu stanowią zagrożenie w ruchu drogowym.
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 26.07.2012 20:39

ebolec napisał(a):
Raul73 napisał(a):Zgoda, tylko że nie zawsze bezpiecznie = wolno :idea:

Nigdzie tak nie napisałem.
Sam dużo jeżdżę samochodem i zauważam, że spore zagrożenie na drogach stanowią ci , którzy jeżdżą znacznie poniżej maksymalnych prędkości dopuszczalnych na określonym odcinku drogi. Im się wydaje, że taka jazda jest bezpieczna, ale swoją ślamazarną jazdą i nieobliczalnością w zachowaniu stanowią zagrożenie w ruchu drogowym.

Dokładnie :!: :!:
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 26.07.2012 21:16

Tia, troska o bezpieczeństwo

:lool: :lool: :lool:

Machnąłem się ostatnio przez Polskę.

Budziska, Polska wita nas dziurą w jezdni i koleinami. Koniec cywilizacji gładkich dróg.

Puszcza Augustowska. Piękna i dzika. Stoimy przed Augustowem. 45 minut na podziwianie natury.

Augustów. Podziwiamy piękna opaleniznę spacerujących wakacjuszek. Szkoda, że nas tak szybko wyprzedzają.

Augustów. Mijamy pustą drogę do Rospudy. Czy ktoś poniósł konsekwencje ?

Grajewo. Światła. Pół godziny w plecy. Ciepło. Grajewianki mają piękne nogi.

Łomża. Gładko. Kilkanaście świateł, rondo. GDDKiA zapewnia nam zwiedzanie centrum.

Ostrów Mazowiecka. Jest obwodnica :D

Droga nr 50. Kultowa. Via Mazovietica. Wąska polna dróżka, wśród lasów, bagien, mokradeł i opuszczonych mazowieckich wiosek. Kiedyś łączyła miejscowości w których czuć było oddech Mikołaja II. Dziś z musu południowa obwodnica Warszawy, bo ta takowej wśród kłótni i swarów jeszcze się nie dorobiła. Winni, wiadomo reszta Polski i janosikowe.

Bagno przed Łochowem. Dobrze, że jedziemy terenówką, bo inaczej po przejechaniu torów łączących Warszawę z centrum Imperium nasz pojazd zapewne pozbawiony kół udawałby sanie. Euro umiemy a przejazdu się nie da.

Łochów i wszystko co ma więcej niż 50 mieszkańców po drodze. Rondo. Szczytowy wymysł polskiej urzędniczo-drogowej myśli inżynierskiej. Zmusza tiry do jazdy z prędkością 3 km/h. Średnio 15 minut w plecy.

Grójec, uff co za ulga. Tylko trzy ronda i już S-7.

Jedziemy. Do Radomia. Koniec. Potem jeszcze kawałek. I koniec.
Program budowy dróg został zakończony.
Za naszego życia dwa największe miasta Polski, jedyna dwa które w najbliższej przyszłości nie będą się wyludniały nie zostaną połączone przyzwoita drogą.
Ale z drugiej strony patrząc na głęboką i w sumie chyba zrozumiałą wzajemną niechęć mieszkańców obu miast to nie dziwi.

Kraków, czuje efekt łamania drutu. Znacie to, prawda ? Jak się przegina drut raz w lewo raz w prawo, to w końcu pęka. Podobnie jest z kręgosłupem. Wysiadając przytrzymuje głowę. Głupio by wyglądała zwisając bezwładnie na plecach.

To nie jest opowiastka o wyjeździe na wakacje. To 12 godzin podróży służbowej.

W Polsce jak jest problem to najłatwiej postawić znak a lepiej radar. Wszak wpływy do budżetu się zwiększają. A jak się okazuje to niektórzy strasznie rodzinni są i budżet potrzeby ma coraz większe.

W Wiktoriańskiej Anglii radzono przyszłym mężatkom "połóż się zamknij oczy i myśl o Anglii".
Podróżującym po Polsce polecam "zamknijcie oczy i myślcie o przejezdności A2".
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 26.07.2012 22:55

$$ napisał(a):Na A1 na pewno nie było ,chyba że teraz to uruchomili. Wiem bo nic nie przyszło, a jeżdżę tam tędy często, nie będę mówił głośno ale często 2 z przodu bywa. Na obwodnicy 3city jak to odpalą to może się trochę uspokoi z wypadkami, bo każdego dnia coś się dzieje. Chociaż twierdzę ,że już tylko metropolitalna uratuje nam życie :)
Ale że Słowaka ,to już trochę przegięcie ,tam i tak co chwile fotograf na odcinku leśnym. Wszyscy powoli tam jeżdżą.
Pozdrowionka i szerokości :P

Na A1 na pewno było. Wiem, bo często tamtędy jeżdżę.
Skoro masz 2 z przodu to nie ma się czy chwalić, ale widocznie miałeś szczęście.
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 27.07.2012 07:34

[quote="$$"]Na A1 na pewno nie było ,chyba że teraz to uruchomili.../quote]

http://fotoradary.net.pl/autostrada-a1- ... vt3028.htm
Wysłany: 2011-05-02
$$
Odkrywca

Postnapisał(a) $$ » 27.07.2012 11:17

Jeżdżę w/w autostradą co najmniej 5 razy w miesiącu w tę i z powrotem po całej długości. Jak do tej pory nic do mnie nie przyszło, więc raczej nie działa. Kamer żadnych nie widziałem ,a same czujniki w asfalcie czy co tam innego jak to ktoś napisał, za wiele im nie dadzą, muszą mieć fotę z nr rej.
Ustawiam tempomat i sobie jadę, przynajmniej można szybko dotrzeć na miejsce i załatwić o wiele więcej spraw niż tłukąc się starą jedynką. Droga do Torunia A1 w obie strony to łącznie 2 godziny, za to starą jedynką to 3 w jedną i 3 w drugą czyli 6 h. Łatwo policzyć ile mam więcej czasu na załatwienie interesów :)
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 27.07.2012 11:36

$$ napisał(a):Jeżdżę w/w autostradą co najmniej 5 razy w miesiącu w tę i z powrotem po całej długości. Jak do tej pory nic do mnie nie przyszło, więc raczej nie działa. Kamer żadnych nie widziałem ,a same czujniki w asfalcie czy co tam innego jak to ktoś napisał, za wiele im nie dadzą, muszą mieć fotę z nr rej.
Ustawiam tempomat i sobie jadę, przynajmniej można szybko dotrzeć na miejsce i załatwić o wiele więcej spraw niż tłukąc się starą jedynką. Droga do Torunia A1 w obie strony to łącznie 2 godziny, za to starą jedynką to 3 w jedną i 3 w drugą czyli 6 h. Łatwo policzyć ile mam więcej czasu na załatwienie interesów :)

Pomiar nie jest prowadzony, ponieważ nie ma tam tych rejestratorów, zostały tylko tablice informacyjne na wjazdach. :)
Na razie były testy prowadzone przez kilka dni.

Też ustawiam tempomat i sobie jadę. Od czasu, kiedy została otwarta A1, zapomniałem o starej "jedynce". Moim celem nie była antyreklama autostrady, ale wyrażenie opinii, iż dobrze że są takie kontrole. Oczywiście odnoszę się do rażącego łamania przepisów, np przekraczania 200 km/h.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.