Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Hurra! Nie będzie radarów ... :D

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krutom
Cromaniak
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 11.08.2012 16:10

sviva napisał(a):... Chociaż nie lubię 3 rzeczy: ciepłego piwa, przedstawicieli handlowych i kierowców tirów to w tym konkretnym przypadku jestem jak najbardziej za tym aby tirowcy blokowali lewy pas i reszta jechała (powoli ale cały czas jechała) a nie stała w korku bo żeby 2 idiotów mogło sie wbić na chama 50 aut musi się zatrzymać....

Na wstępie polecam zapoznanie się z poniższymi programami.
Jazda na suwak cz. 1
Jazda na suwak cz. 2

Blokowanie lewego pasa jest wykroczeniem drogowym i podlega karze mandatu plus punkty - patrz film nr 2.
Ci co jadą lewym pasem to nie cwaniacy, ale inteligentni użytkownicy dróg, zachowujący się zgodnie z przepisami.
Dzięki nim korek jest krótszy, a oni oszczędzają czas.

Sviva, kto ci broni jechać lewym pasem? Jak takich ludzi będzie więcej to oba pasy się wyrównają i nikt nie będzie poszkodowany na własne życzenie, a korek nie będzie blokował dróg, ulic z tyłu.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.08.2012 16:58

Suwak ma jedną wadę - nie działa tam, gdzie nawet na jednym pasie samochody stoją, lub poruszają się powoli, lub płynnie.

Każdy wjeżdżający z boku powoduje zatrzymanie kilkunastu/kilkudziesięciu samochodów, powodując jeszcze większe spowolnienie i tak kiepskiego ruchu.

A co, jak suwak robi się i z lewej i z prawej strony, w stosunku do pasa głównego?
Albo dwa, trzy dodatkowe pasy zajmują samochody próbujące wcisnąć się w ten główny ciąg?
Nagle okazuje się, że mój pas stoi i stoi i stoi ...

Tam, gdzie to jest możliwe, to jak najbardziej, ale "suwak" nadużywany jest na wszelkie możliwe sposoby
- zdarzało mi się nawet widzieć sytuację, jak z bardzo dobrze oznakowanego pasa dla skręcających w lewo, samochody, przecinając zamalowane pole ograniczenia ruchu, wciskały się na suwak - co powoduje, że tylko przeszkadza w ruchu, zamiast pomagać.

Gdyby to było takie łatwe w użyciu i oczywiste, to nie budowano by coraz więcej betonowych zapór, jakich pełno na ulicach Warszawy, żeby na siłę sterować ruchem tam, gdzie zasada suwaka była nadużywana :)
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 11.08.2012 19:35

Suwak działa tam, gdzie oba pasy są równomiernie wypełniane przez kierowców w momencie dojeżdżania do końca korka. Wówczas przy założeniu, że w momencie zwężenia pojazdy poruszają się na zakładkę, oba pasy poruszają się równomiernie. Suwak przestaje działać, gdy większość kierowców ustawia się na prawym pasie z obawy, że ich nie wpuszczą, albo z powodu nieumiejętności włączanian się do ruchu. Wówczas prawy pas jest ciągle dłuższy.

Można zrobić proste doświadczenie. Bierzemy dwie rurki i wsadzamy do nich np po 10 kulek :lol:
Następnie wypuszczamy z rurek po jednej kulce na przemian. No nijak innaczej nie wychodzi jak to, że kulki opuszczą rurki równomiernie z dokladnością do jednej kulki. A to z przyczyny, że "ktoś musi zacząć pierwszy" :wink:

Jeśli chodzi o kilka pasów zmierzających do jednego lejka, no cóż wystarczy zwiększyć ilośc rurek z kulkami :lol: . Wyjdzie podobnie jak będzie stosowany suwak.

Co do sk****, którzy wpychają sie na wprost z pasa do lewoskrętu to inna sprawa. Ale to jest karane (czasami) bo "ryjki" wolą suszyć za predkość niż pilnowć porządku.
Są tez inne sk***, które w korku próbują "poradzić" sobie poboczem i tych jak najbardzeiej należy blokować.

Ale nie wolno stosować praktyk typu TIR "pilnujący" porządku na lewym pasie.
Ci którzy sie denerwyją, że lewy idzie szybciej powinni nastepnym razem pojechać lewym. :papa:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.08.2012 08:23

Często mam tak, że z lewego pasa wciska się na przykład dziesiąty samochód, po czym, litościwie, wpuszcza wszystkie pozostałe samochody z lewego pasa, a że jest to tuż przed światłami, to czekam trzy-cztery zmiany na przejazd przez światła.
Jak już się dopcham bliżej, to mam gdzieś suwak tylko muszę koniecznie przejechać, bo się spóźniam.

W tym momencie tablica z suwakiem wygląda jak kiepski dowcip :)

Mi to się strasznie podoba, ale w warunkach, kiedy istnieje jakikolwiek ruch, na przykład na autostradzie w Austrii tak było, ale jak wszyscy stoją, to faktycznie wygląda to tak, że z pasa, który się kończy, wciskają się wszystkie "kuleczki", które juz widza koniec zwężanego odcinka, co wprowadza straszliwe zamieszanie.

Ech, przepisy, przepisami, a życie wygląda tak, że, ruszając spod domu, mam dwa skrzyżowania równorzędne, w kształcie litery T, gdzie dojeżdżam z boku, więc wszystkie samochody nadjeżdżające z mojej lewej strony powinny mnie, zgodnie z przepisami, wpuścić.
Faktycznie wygląda to tak, że ci, co jada prosto nawet nie zwalniają na tych skrzyżowaniach :D

Ani razu nie przyszło mi do głowy żeby to swoje prawo wyegzekwować, bo pewnie, patrząc na prędkość, z jaką przejeżdżają przez te skrzyżowania, udałoby mi się to raz :D

Pozdrawiam
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.08.2012 14:31

auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 30.08.2012 12:30

Krokodylki mogą łapać za prędkość i zakupili już pojazdy nieoznakowane z wideo rejestratorami w dość znacznej ilości , a najlepsze jest to ,że nie będą zatrzymywać delikwenta i wdawać się w głupie dyskusje typu "uwaga pirat" tylko gotowy mandat wyślą pocztą do domu, tym samym "złapią" więcej "piratów" i większa kasa popłynie strumieniem do ...T.U.S.K.A ...przyjemności z jazdy panom życzę, rowerem :) .
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 30.08.2012 19:44

auto_gt napisał(a):kasa popłynie strumieniem do ...T.U.S.K.A ...

warto zapytać mędrca; od kiedy będą pałować kierowców :?:
narodzie, obudź się :!:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.08.2013 18:34

No i po ptokach. System powoli rusza ;)

Najgorsze jest to, że tak naprawdę, to nie będzie miał aspektu wychowawczego, jedynie restrykcyjny.

Nic tak nie zdejmuje nogi z gazu, jak satysfakcja, że ten, który zasuwa dużo szybciej niż pozwalają przepisy, został zatrzymany i ukarany.
Bez tego człowiek zazwyczaj, jadąc z dopuszczalną prędkością, czuje się jak kretyn, bo go nawet hulajnogi wyprzedzają :D

Zanim się połapiemy jak się jeździ w tak restrykcyjny sposób, to nas zasypią mandatami i, co najgorsze nijak od tego nie będzie się można odwołać :/

Inna sprawa, że te super hiper radary w Warszawie podobno zdyscyplinowały kierowców na wielu skrzyżowaniach :)
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.