W Kolejce zajmowali się czymś takim?
Wątpię, ale z drugiej strony, kto wie
.png)
weldon napisał(a):Sam mi opowiadałeś
W Kolejce zajmowali się czymś takim?![]()
Wątpię, ale z drugiej strony, kto wie![]()
.png)
Kiepura napisał(a):A w kolejce sam o tym pisałeś
.png)
weldon napisał(a):W końcu się pogubiłem, ale on ten order od cara Włodimira to dostał za zdobycie Krakowa czy wysadzanie naszych zabytków?
Nie pamiętam - spotkało się z aplauzem?![]()
.png)

.png)
weldon napisał(a):Gdyby nie psikus, jaki zrobiło Mazowsze to już dawno, na pewno w dzielnicach południowych, a może i wyżej, byśmy mówili po czesku lub niemiecku i oddawali hołd Cesarstwu Rzymskiemu, zamiast w katedrze krakowskiej koronować i chować własnych królów, tylko trzeba by zasuwać do Akwizgranu, a na tej fotce to w pikielhaubach by jechali
.png)
.png)
Kiepura napisał(a):No na Rynku to nigdy. Na Sławkowskiej czasami
Strona 51 "Pomoc w rozpoznawaniu zdjęć" - polecam.![]()
Kiepura napisał(a):A tu masz ciekawy artykuł do wklejenia.![]()
Kiepura napisał(a):Byłeś kiedyś w Fabryce Schindlera ?
.png)
weldon napisał(a):Kiepura napisał(a):No na Rynku to nigdy. Na Sławkowskiej czasami
Strona 51 "Pomoc w rozpoznawaniu zdjęć" - polecam.![]()
Nie kumam. Te tramwaje są ze Sławkowskiej?
weldon napisał(a):Co ty z tą Kolejką?![]()
Bywam tam rzadziej, niż krakowiaki w klubach Go-Go na krakowskim rynku ;)
weldon napisał(a):Co ty z tą Kolejką?![]()
Getto to ja miałem i w Warszawie i w Zakroczymiu i w Nowym Dworze i nawet w Łomiankach, więc to, ze było w Krakowie to nic specjalnego.
Takie czasy :/
.png)
Kiepura napisał(a):Tyle, że to nie jest muzeum poświęcone gettu krakowskiemu![]()
Kiepura napisał(a):Konkretnie posty 1028 do 1034 w tamtym temacie ze szczególnym uwzględnieniem tfurczości tamtejszego admina.
Kiepura napisał(a):Warto czasami wyjść poza schematy.
.png)
weldon napisał(a):Kiepura napisał(a):Tyle, że to nie jest muzeum poświęcone gettu krakowskiemu![]()
A czemu? Historii Krakowa?
Dlatego liczę na ciebie, na przykład
Wystawa jest opowieścią o Krakowie i losach jego polskich i żydowskich mieszkańców w czasie II wojny światowej, ale też o Niemcach – okupantach, którzy pojawili się tutaj 6 IX 1939 i brutalnie przerwali wielowiekową historię polsko-żydowskiego Krakowa. Wielka historia II wojny światowej krzyżuje się tu z życiem codziennym, życie prywatne – z tragedią, która dotknęła cały świat.
.png)
.png)
.png)
weldon napisał(a):Ale ty skaczesz![]()
Od budowy katedry po Wyklętych
Z pewnością ciekawe i równie zajmujące jak moja, ale moja mnie za bardzo absorbuje, żeby zgłębiać historię innych zakątków kraju.
Bez tego dalej byście eksportowali łapcie z łyka na Węgry, zamiast zboża i węgrzyna w świat
Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.