Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Historia do 1960

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 25.03.2014 08:55

kaszubskiexpress napisał(a):Relacje ludzi o czasach przed i po wojnie.

I źle im było?

Widzisz, czym się kończy pochopne budowanie autostrad?

A dziś nic, tylko autostrady i autostrady :roll:

;)
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 26.03.2014 20:11

26 marca 1943

DSCF4873.JPG

DSCF4827.JPG
457918_PasazSimonsa_ok1912_34.jpg
arsenal_1.jpg

DSCF1975.JPG

DSCF1972.JPG
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 28.03.2014 11:36

28 marca 1892 roku w Nisku przyszedł na świat pułkownik Stanisław Dąbek.
Obrazek
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 28.03.2014 12:07

weldon napisał(a):...Aleksander Kamiński - druh Kamyk
- autor najgłośniejszej książki okupowanej Warszawy, książki Kamienie na Szaniec (nie mylić z filmem o podobnym tytule)

I co :?: Poszedłeś do kina czy nie :?:

Dużo szumu było (jest) na temat tego filmu, sam z resztą o tym pisałeś. Wczoraj była na nim moja Mama (r. 1936) i film odebrała pozytywnie. A nasz stosunek do książki jest szczególny, bo jeden z jej bohaterów, Mały Jędrek, to bliska rodzina. Do tego mieszkał on w Twoich Łomiankach, na Racławickiej. Zresztą i Rudy i Zośka też często tam bywali. Chyba już o tym kiedyś wspominałem.

pzdr :wink:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 28.03.2014 13:15

Alek tam bywał, a nie Rudy i Zośka :D

W majątku Raj.

Jest taka strona: Stop debilnym stronom o Kamieniach na szaniec i tam pokazane jest, jaką wodę z mózgu zrobił film dzisiejszej młodzieży.

Kwiatki w stylu: "Rudy to był brzydki, a ... (imię aktora) jest piękny" albo "Oni zginęli z ojczyznę, więc jak możesz porównywać aktora do kogoś to słynnego? - Aktor będzie bardziej znany" albo podpisy: Bytnarowa, Laska Zośki itd. przy jednoczesnym stwierdzeniu, że "książka jest nudna, film lepszy" albo "próbowałem czytać książkę, ale ona jest głupia" powodują, że coraz mniej mi się chce iść na ten film.

Ja w tych miejscach bywam na co dzień i zdarza mi się opisywać na co dzień sceny z akcji, więc co mnie może zachęcić do obejrzenia tego na ekranie?
Przystojniak i gołe cycki?

Co ja mogę z niego wynieść?

Obrazek
Obrazek
Obrazek

To powinien być film od 18 lat i z poświadczonym IQ na poziomie minimum średniej :mrgreen:
Nefer
Koneser

Postnapisał(a) Nefer » 28.03.2014 14:19

weldon napisał(a):28 marca 1892 roku w Nisku przyszedł na świat pułkownik Stanisław Dąbek.

Jego ostatnie słowa miały podobno brzmieć: "Ja nie skapituluję!", a Niemcy w uznaniu dla odwagi płk. Dąbka zezwolili na zorganizowanie mu uroczystego pogrzebu.
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 28.03.2014 23:18

28 marca 1364 roku konsekrowano Bazylikę Archikatedralną św. Stanisława i św. Wacława w Krakowie.

Obrazek

Bez wątpienia najważniejszy obiekt sakralny w Polsce, a z racji zgromadzonych tu grobów i pamiątek narodowych nie tylko sakralny.

Katedrę wzniesiono na miejscu dwóch poprzednich. Prace rozpoczął Władysław Łokietek a zakończył jego syn Kazimierz Wielki.

Była zwieńczeniem panowania jednego z nielicznych genialnych władców Polski, który położył fundament pod dwa i pół wieku potęgi tego Państwa i przez dwa i pół wieku tejże potęgi była symbolem. Gdy odwrócili się od niej królowie, potęga odwróciła się od Polski.

Później stała się już tylko pamiątką dawnych czasów świetności, które już nigdy nie miały wrócić.

Katedra która z czasem obrosła licznymi kaplicami gromadzi ogromną ilość bezcennych dzieł sztuki na czele z Kaplicą Zygmuntowską uznawaną za jedno z najpiękniejszych dzieł sztuki renesansowej, a na pewno najlepszy przykład renesansu poza Włochami.

Katedra jest też obiektem tajemniczym, z którym związane są liczne mity i przesądy, a nowe wciąż powstają jak choćby klątwa Jagiellończyka czy historia o czakramie.

Dużo by opowiadać.

A poza tym Katedra a głównie jej otoczenie to bardzo fajne miejsce na niedzielne spacery.
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 29.03.2014 09:19

Kiepura napisał(a): Gdy odwrócili się od niej królowie, potęga odwróciła się od Polski.

Tak tak, wiemy, wszystkiemu winna Warszawka.
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 29.03.2014 11:41

realista2 napisał(a):
Kiepura napisał(a): Gdy odwrócili się od niej królowie, potęga odwróciła się od Polski.

Tak tak, wiemy, wszystkiemu winna Warszawka.

Masz jakieś problemy, kompleksy czy coś ? Kursu historii Polski nie miałeś ?
Proste stwierdzenie faktu historycznego, gdzie tam coś jest o Warszawie ?

Ludzie wierzą, że pewne miejsca mają coś takiego jak Genius loci.
Przynoszą im szczęście lub chronią, gdy się w nich przebywa.
Można wierzyć lub nie. Ale trudno zaprzeczać faktom historycznym.
Katedra powstała, gdy Polska stawała się potęgą. Polska zaczęła się staczać, gdy królowie przestali w tej katedrze na co dzień przebywać.

To tak jak z klątwą św. Stanisława.
Można wierzyć lub nie, ale trudno zaprzeczać faktom historycznym, że obaj królowie o tym imieniu marnie skończyli.
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 29.03.2014 12:24

W samo południe jakieś baje opowiadasz. Przecież ten Stanisław to zwykły zdrajca co rościł sobie prawa do świeckiej władzy, miast te swoje święte formułki w kapilcy klepać i słusznie przez Bolesława został ukarany, a jego klątwy to co najwyżej ciemny lud mógł kupić.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.03.2014 14:36

Kiepura napisał(a):
Ludzie wierzą, że pewne miejsca mają coś takiego jak Genius loci.
Przynoszą im szczęście lub chronią, gdy się w nich przebywa.
Można wierzyć lub nie. Ale trudno zaprzeczać faktom historycznym.

Mieszasz dwie rzeczy: fakty historyczne z fantazjami histerycznymi, dawniej mówiło się zabobonami :D
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 29.03.2014 18:31

Kiepura napisał(a):Gdy odwrócili się od niej królowie

Przeca bywali ;)

Nawet na przymiarkie królewskiej czapki dojeżdżali :)
Jeden ze Lwowa się wyłamał i drugi po nim, ale to już nie ich wina, że porządnego hotelu wtedy nie mieliście, żeby cały orszak pomieścić i gości 8)

Co ty, chciałbyś króla na Plantach w namiotach przyjmować? :roll:

:)

Kiepura napisał(a):Katedra powstała, gdy Polska stawała się potęgą.

Nie no, pewnie. Co prawda dość okrojoną, bez Mazowsza, Śląska i dostępu do morza, a jak utraciliśmy Ruś Halicką to w ogóle była ze dwa razy większa od wspomnianego Mazowsza ;)

Później to tylko już z górki mieliśmy, bo a to Moskwę się zajęło, a to Turków pobiło ... 8)

Kiepura napisał(a):Ludzie wierzą, że pewne miejsca mają coś takiego jak Genius loci.

I tu pies pogrzebany .... a w zasadzie królowa :?
Bo nie dość, że królowi spalenizną po tym, jak mu nadworny alchemik zamek sfajczył, jechało, to mu jeszcze stare babe, Anne Jagiellonkie w katedrze położyli i kazali codziennie do niej chodzić.

Ty byś chodził? Miodu na reset pamięci by mu zabrakło :)

Kiepura napisał(a):a nowe wciąż powstają jak choćby klątwa Jagiellończyka
No sam widzisz - to dorzuć jeszcze Anię Jagiellonkówne do kompletu i będziesz miał ciąg przyczynowo-skutkowy upadku niemoralnego państwa Polskiego :D

Dobrze, że Zygmnont spylił, bo przy tych czakramach i klątwach to pewnie jak Bezprym by skończył i kto rozpropagowałby nam sport narodowy w którym potengom jesteśmy i basta?

Właśnie Lecha odesłaliśmy do Poznania więc tradycje, jak widzisz kultywujemy ;)

A no i po Polsku mówimy, bo poza Mazowszem to już ciężkawo z tym było, tylko za przeproszeniem niemiecki i niemiecki, a co najgorsze, to jakąś łaciną sobie posyłali :roll:

Uszy już Zygmontowi więdły ;)
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 29.03.2014 19:28

8O

:lol:

Ale, że tak powiem panowie. O co chodzi ?
Prosta notatka historyczna a tyle frustracji.
Coś z tymi nożycami jest chyba na rzeczy :lol:

Temat tego wątku to Historia do 1960 roku.

A nie Historia Warszawy i przyległości widziana okiem warszawiaka.

Będzie więcej :mrgreen:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 29.03.2014 21:37

Kiepura napisał(a):Będzie więcej :mrgreen:

Dawaj, bo już mnie palce bolą :D

Opowiedz o bombardowaniu Wawelu. Zawsze lubiłem o tym słuchać 8)
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 29.03.2014 22:09

weldon napisał(a):
Opowiedz o bombardowaniu Wawelu. Zawsze lubiłem o tym słuchać 8) [/color]

:lol:

To, że kogoś słuchałeś to bajeczka Twoja i Twoich kumpli z kolei mareckiej.
Są ciekawsze tematy niż ta jedna bomba.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone