Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Historia do 1960

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jara
Koneser

Postnapisał(a) jara » 01.03.2014 23:50

Scenografii się nie wybierało, charakteryzacji też. Ale za niektóre przebieranki to do tej pory mam żal do Rodziców :smo:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 02.03.2014 12:02

greenrs napisał(a):
Vjetar napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):
weldon napisał(a):Sondę oglądałem przed chwilą. Z Kamińskim i Kurkiem.

Czwartki, godz 16.30. To był święty czas :mrgreen:

Nauka tak podawana smakowała wykwintnie.
:hut:

Zdawało mi się, że czas emisji był inny, późniejszy...jakoś 18:30.
Sprawdziłem: 17:50 i 18:20 (choć zdarzały się odstępstwa)
Czuwaj!
:mrgreen:

W okolicach 16.30 (a dokładnie o 16.40) to był "Zwierzyniec" i "Ekran z bratkiem" :D

A Zwierzyniec to dobrze pamiętam - poniedziałek 16:30

Nieuchronnie biegnie to w tym kierunku
:oczko_usmiech:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 02.03.2014 13:23

Oj tam, oj tam ... A wiesz, że dziś jest rocznica nadania pierwszej, gdańskiej, Panoramy?

Od 1970 roku nadają :)
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 02.03.2014 13:50

Vjetar napisał(a):jakoś 18:30.

Czuwaj!
:mrgreen:

Dopiero Twój wpis mi uświadomił, że napisałem 16 zamiast 18 :mrgreen:

jara napisał(a):
weldon napisał(a):Ano Wojtczak :D

Dla odmiany nie Górniak ;)

Ale spikerki telewizyjne to wtedy były największe gwiazdy.

Moim guru był Suzin, gdy czytał do filmu zawsze słyszałem przewracające się kartki. :D
Głos z dzieciństwa.

:hut:
jara
Koneser

Postnapisał(a) jara » 02.03.2014 13:54

A mi brzmi jeszcze w uszach na koniec filmu: "czytał Lucjan Szołajski" :lol:
krakuscity
Koneser

Postnapisał(a) krakuscity » 02.03.2014 16:19

A ja mam jeszcze na chodzie Elizabeth hi fi i magnetofon TECHNICS, w niedalekiej przyszłości chcę się tego pozbyć.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 03.03.2014 13:15

3 marca 1947 roku - Najwyższy Trybunał Narodowy w Warszawie skazał nazistowskiego gubernatora Warszawy Ludwiga Fischera na karę śmierci.
Obrazek
W październiku 1939 został gubernatorem dystryktu warszawskiego w okupowanej Polsce i stanowisko to piastował aż do wycofania się wojsk niemieckich z Warszawy w styczniu 1945.

Jako gubernator dystryktu warszawskiego, dopuścił się licznych zbrodni na ludności zarówno polskiej, jak i żydowskiej. Wydał m.in. zarządzenie o utworzeniu getta warszawskiego i inne zarządzenia dyskryminujące Żydów. Brał udział także w likwidacji samego getta. Jest współodpowiedzialny za terror stosowany wobec cywilnej ludności polskiej, w tym za masowe egzekucje, łapanki i deportacje robotników przymusowych do Rzeszy.

Fischer został skazany na karę śmierci przez podziemny sąd za zbrodnie popełnione na narodzie polskim. Jego nazwisko znajdowało się na pierwszym miejscu na liście nazistowskich funkcjonariuszy przeznaczonych do eliminacji przez grupy szturmowe AK w ramach tzw. Akcji Główki. Jego samochód został ostrzelany przez członków sławnego Batalionu Zośka w Akcji Polowanie, jednak Fischerowi udało się ujść z życiem.

Po upadku powstania warszawskiego Fischer, jako szef administracji cywilnej, współdziałał z administracją wojskową w dziele burzenia i plądrowania miasta.
jara
Koneser

Postnapisał(a) jara » 03.03.2014 14:18

Kozyra go grał w "Czasie Honoru"
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 03.03.2014 14:34

jara napisał(a):Kozyra go grał w "Czasie Honoru"

Daruję mu ;)

Dziś urodziny Elżbiety Doroty, bardziej znanej, jako Izabela z domu Flemming Czartoryska.
Obrazek

Czartoryscy mieli w Warszawie dwie rezydencje. Zimową był Pałac Błękitny, letnią zaś - kompleks parkowy w Powązkach. Zwłaszcza ta druga, stylizowana na sentymentalną wioskę, wzbudzała podziw współczesnych. Choć miała istnieć tylko nieco ponad dwadzieścia lat, odcisnęła trwały ślad w literaturze epoki.

Jej małżeństwo z Adamem Kazimierzem Czartoryskim miało charakter czysto polityczny. I choć z czasem małżonkowie pokochali się i zaprzyjaźnili, ich związek miał charakter bardzo otwarty. Małżonkowie prowadzili salon towarzyski, grywali w amatorskim teatrze i - romansowali. Kochankami Izabeli byli sam Stanisław August, z którym miała córkę Marię (później Wirtemberską), rosyjski poseł Nikołaj Repnin, ojciec Adama Jerzego Czartoryskiego i poznany w Londynie francuski diuk de Lauzun, ojciec z kolei Konstantego Adama Czartoryskiego. Należy jednak pamiętać, by nie przykładać do małżeństwa Czartoryskich dzisiejszej miary: rozwiązłej żony i męża-rogacza. Podobna swoboda obyczajowa była normą wśród europejskiej arystokracji.

Beztroskie życie Izabeli przerywa tragedia: w wyniku poparzenia umiera jej ukochana córka Teresa. Zrozpaczona matka opuszcza Pałac Błękitny, a Powązki przekształca w miejsce pamięci po córce. Wkrótce skonfliktowany z królem Kazimierz Adam przenosi się do Puław, rozpoczynając nowy etap życia i samej Izabeli.

Za epilog pobytu księżnej w Warszawie można uznać zniszczenie Powązek podczas powstania kościuszkowskiego i ostateczne zbycie ich pozostałości w roku 1796.

Obrazek
Przeprowadzili się do Puław, ale to już nie moja bajka ;)
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 04.03.2014 21:22

Obrazek
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 05.03.2014 08:23

"Z uczuciem głębokiego bólu powiadamiają (władze ZSRR) partię i wszystkich ludzi pracy Związku Radzieckiego, że 5 marca o godzinie dziewiątej minut pięćdziesiąt wieczorem, po ciężkiej chorobie zakończył życie Przewodniczący Rady Ministrów Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich i Sekretarz Komitetu Centralnego Komunistycznej Partii Związku Radzieckiego, Józef Wissarionowicz Stalin".

Obrazek ;)

5 marca 1940 r. Biuro Polityczne KC WKP(b) podjęło uchwałę o rozstrzelaniu polskich oficerów więzionych w obozach na terenie Związku Sowieckiego oraz innych więźniów polskich przetrzymywanych w zachodnich obwodach Ukrainy i Białorusi. W wyniku tej decyzji zgładzono około 22 tys. obywateli polskich. Wśród ofiar zbrodni znaleźli się m.in. kontradmirał Xawery Czernicki, 15 generałów, naczelny kapelan wyznania prawosławnego WP ppłk Szymon Fedorońko, naczelny rabin WP mjr Baruch Steinberg.

Dokument został podpisany przez Stalina - sekretarza generalnego WKP(b), Klimenta Woroszyłowa - marszałka Związku Sowieckiego i komisarza obrony, Wiaczesława Mołotowa - przewodniczący Rady Komisarzy Ludowych i komisarza spraw zagranicznych i Anastasa Mikojana - wiceprzewodniczącego Rady Komisarzy Ludowych i komisarza handlu zagranicznego. Zanotowano także: "Kalinin - za, Kaganowicz - za".

Miesiąc później NKWD rozpoczęło likwidację obozu w Kozielsku, Starobielsku i Ostaszkowie.

Obrazek
Przypadek?
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 07.03.2014 09:33

Obrazek
65 lat temu 7 marca 1949 roku komunistyczni zbrodniarze zamordowali w więzieniu na Rakowieckiej w Warszawie majora Hieronima Dekutowskiego ps. „Zapora”- cichociemnego, żołnierza AK, legendarnego dowódcę oddziałów partyzanckich na Lubelszczyźnie. Zabito go metodą katyńską strzałem w tył głowy wraz z grupą sześciu jego podkomendnych.

Amnestia to jest dla złodziei, a my to jesteśmy Wojsko Polskie. - Hieronim Dekutowski "Zapora"

Pomylił się Stalin, pomylił się wróg.
Zawiodła się ruska hołota.
Za Sybir, za Katyń, za Wilno, za Lwów.
Zapłaci Zapory piechota.

Z wyroku sądu Polski Podziemnej - w dniu 7 marca roku 1941 zastrzelony został w swym mieszkaniu Igo Sym, zdrajca Narodu Polskiego, hitlerowski szpieg. ObrazekIgo był z zawodu aktorem, występował na scenach warszawskich i kilkoma rolami w filmach polskich i niemieckich zdobył w drugiej połowie lat trzydziestych dość dużą popularność We wrześniu roku 1939 oddał Niemcom wielkie usługi, działając w osławionej hitlerowskiej organizacji sabotażowej znanej jako V kolumna. Przed wojną także już szpiegował na rzecz Niemiec.
W czasie wojny organizował produkcję filmu szkalującego polaków pt "Powrót".

Wykonawcy wyroku:

- ppor. Bohdan Rogoliński, ps. "Szary", dowódca grupy
- ppor. Roman Rozmiłowski, ps. "Zawada"Obrazek
- kpr. Wiktor Klimaszewski, ps. "Mały"
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.03.2014 21:33

Rodzony brat Igo Syma był w AK i nie miał nic wspólnego z kolaboracją.

Symowie mieli matkę z Austrii.

Było sporo osób pochodzenia niemieckiego, które w czasie okupacji byli w ruchu oporu
i sporo "czystych" Polaków, którzy zostali szmalcownikami

Mnie bardzo zainteresowała postać pewnego fotografa o nazwisku Wilhelm Brasse
http://www.fotografzauschwitz.pl/
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 08.03.2014 11:28

Obrazek ;)
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 10.03.2014 09:10

169 lat temu, 10 marca 1845 roku, urodził się Aleksander III Romanow, car Rosji i przedostatni król Polski

Car Aleksander był królem Polski w latach 1881-1894 i był on tylko tytularnym królem, gdyż nigdy nie został koronowany.

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone