napisał(a) piekara114 » 27.09.2016 09:20
jotusia napisał(a):7 lat temu chorwackie lody uważałam za przepyszne. Jeszcze do niedawna je wspominałam, szczególnie czekoladowe. W tym roku nie smakowały mi zupełnie, zastanawiam się czy wynika to z regionu (wcześniej byłam w Dalmacji, teraz na Kvarnerze) , obniżenia jakości prze te lata, czy podniesienia jakości lodów w Polsce (np tych tradycyjnych ).
Sama się nad tym zastanawiałam i stwierdziłam, że raczej region nie ma tu nic do tego.
Zauważyłam, że w Cro jest coraz więcej lodów chyba firmy Ledo (coś jak nasza zielona budka), nie ta bajka.
Dobre lody jadłam w zeszłym roku i w tym w lodziarni w Sibeniku, dokładnie
tu Na Google jest jeszcze stare zdjęcie, tam aktualnie jest lodziarnia. We IX.2015 jadłam tu przepyszne lody mandarynkowe, w tym roku pomarańczowe. Poezja.
Dobre lody jadłam także w Vodice w
Malaga: czekolada z pomarańczą lub czekolada z wiśnią - polecam.
Myślę, że duży wpływ na odbiór lodów ma właśnie fakt, że w Polsce z powrotem pojawiają się lody tradycje o pełnym i głebokim smaku oraz sporo lodziarni z włoskimi lodami (nie chodzi mi o te z automatu).