Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie kupić winietę na Słowcję ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Stanek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stanek » 13.07.2008 17:41

Witam

Pod koniec sierpnia wybieram się do Orebica i planuję trasę przez Cieszyn, Czechy i Słowację i tu mam pytanie. Czy nie będę miał problemu z zakupem Słowackiej winietki po drodze. Do tej pory kupowałem w Polsce ale jednak wychodzi drożej, a z drugiej strony chciałbym uniknąć zatrzymywanie się na wszystkich stacjach po drodze i polowania na winietki. Czy ktoś ostatnio jechał tą trasą i kupował winietki. Może mi ktoś poradzić gdzie można je dostać ? O Austriackie się raczej nie martwię bo tam to raczej po Niemiecku ale na Słowacji to tak bardziej po Polsku więc mam obawy :)

Z góry dzięki za wszelkie informacje.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 13.07.2008 20:53

Stanek napisał(a): Czy nie będę miał problemu z zakupem Słowackiej winietki po drodze. Do tej pory kupowałem w Polsce ale jednak wychodzi drożej, a z drugiej strony chciałbym uniknąć zatrzymywanie się na wszystkich stacjach po drodze i polowania na winietki. Czy ktoś ostatnio jechał tą trasą i kupował winietki.

Kantor na przejściu granicznym między Czechami a Słowacją - tam kupisz też winiety austriackie. Ponadto faktycznie każda stacja paliw.

Co do problemów to były ostatnio w 2006 - w czerwcu winiet nie można było kupić nigdzie.
Janz1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janz1 » 13.07.2008 21:07

Jeżeli planuje kolega podroż nocą, to zdecydowanie polecam zakup winety słowackiej jeszcze po stronie czeskiej na każdej stacji paliw - kantor na przejściu granicznym można pominąć, lub może być zamknięty. Odradzam natomiast zakup w czachach winiet austriackich ze względu na cenę 11 EUR 10 dniowa. Ja winietę austriacką kupiłem na stacji paliw przy autostradzie już w Bratysławie.
Pozdrawiam.
kris1971
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kris1971 » 13.07.2008 21:25

Witam. Czy jadąc na Słowację przez Chyżne kolo godz. 23 - 24 jestem w stanie gdzieś kupić winietę? Z Chyżnego będę kierowalsie na Dolny Kubin.Wiem ze zaraz za przejściem jest taka możliwość , tylko czy w tych godzinach będzie czynne?
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 14.07.2008 05:27

Po przekroczeniu granicy w Cieszynie po stronie czeskiej jest masa budek z winietami słowackimi i austryjackimi,najtaniej jest u czecha po prawej stronie pod koniec budka drewniana.
Stanek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stanek » 14.07.2008 10:08

Wielkie dzięki za informacje. Będę jechał w dzień więc rozumiem, że również dostanę winietę na stacji benzynowej w Słowacji zanim dojadę do autostrady ? Wolę zakup na stacji benzynowej ze względu na możliwość zapłacenia kartą.
Stanek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stanek » 14.07.2008 10:43

Mam jeszcze pytanie odnośnie autostrad w Chorwacji, bo co do Słoweni to zamierzam jechać omijając zbójnickie myto :) Czy ktoś się orientuje ile będą mnie kosztowały opłaty od granicy Słoweńskiej (trasa przez Ptuj) na samo południe Chorwacji (jadę do Orebic) ?. Może też ktoś wie dokąd dochodzi obecnie autostrada na południe. Patrzyłem na różne mapki i jest tam zaznaczony odcinek którego oddanie planowane jest na 2008 rok. Ciekawy jestem jak to wygląda obecnie. Jeśli ktoś jechał ostatnio to będę wdzięczny za info.

Z góry dzięki
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 14.07.2008 12:33

Stanek napisał(a): Czy ktoś się orientuje ile będą mnie kosztowały opłaty od granicy Słoweńskiej (trasa przez Ptuj) na samo południe Chorwacji (jadę do Orebic) ?. Może też ktoś wie dokąd dochodzi obecnie autostrada na południe. Patrzyłem na różne mapki i jest tam zaznaczony odcinek którego oddanie planowane jest na 2008 rok.

Obecnie autostrada dociera do Sestanovaca i dalszy odcinek będzie gotowy dopiero po sezonie.

Cena na samochód osobowy to obecnie 39kn za odcinek Macelj-Zagrzeb i 171kn za Zagrzeb-Sestanovac.
Stanek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stanek » 14.07.2008 13:02

jdubowski napisał(a):Obecnie autostrada dociera do Sestanovaca i dalszy odcinek będzie gotowy dopiero po sezonie.

Szkoda myślałem że może załapię się na nowy odcinek :)
jdubowski napisał(a):Cena na samochód osobowy to obecnie 39kn za odcinek Macelj-Zagrzeb i 171kn za Zagrzeb-Sestanovac.

Wielkie dzięki za info.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.07.2008 13:12

Stanek napisał(a):Mam jeszcze pytanie odnośnie autostrad w Chorwacji, bo co do Słoweni to zamierzam jechać omijając zbójnickie myto :) Czy ktoś się orientuje ile będą mnie kosztowały opłaty od granicy Słoweńskiej (trasa przez Ptuj) na samo południe Chorwacji (jadę do Orebic) ?.

Z góry dzięki

Na bramkach w Chorwacji płać kartą lub wyliczona gotówką - w Słowenii ominiesz zbójeckie myto :lol: ale dalej możesz trafić na "bramkarza", który nie wyda Ci reszty - i to bynajmniej nie przez pomyłkę :evil:
Stanek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stanek » 14.07.2008 15:01

Janusz Bajcer napisał(a):
Na bramkach w Chorwacji płać kartą lub wyliczona gotówką - w Słowenii ominiesz zbójeckie myto :lol: ale dalej możesz trafić na "bramkarza", który nie wyda Ci reszty - i to bynajmniej nie przez pomyłkę :evil:

Już kiedyś zapłaciłem w Euro na bramce w Chorwacji. Jak potem na spokojnie wyliczyłem to przelicznik jakiś z kosmosu wyszedł. Teraz wiem że w kunach i najlepiej drobnymi.

Wiem też że trzeba dobrze pilnować swoich rzeczy po tym jak zostaliśmy w Chorwacji pozbawieni rowerów :(

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone