Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

GDZIE, KTO i CO TO JEST- czyli fotozagadka

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.04.2012 10:15

tony montana napisał(a):
weldon napisał(a):To tak, jakby w Ostrowii Mazowieckiej powiedzieć że się jest w Ostrowiu ;)

a w Barcelonie, że w Madrycie? ;) :)

Mocno nietrafione porównanie.

Zazwyczaj mamy ten Ostrów - Wielkopolski, Tumski, Lednicki, Tumski czy, samodzielnie, tak jak gdański, Ostrów, natomiast mazowiecka Ostrów jest ta - Ostrów Mazowiecka.

Dartego, w tym jednym przypadku, mówimy o Ostrowii, nie o Ostrowiu.
Czuli są na tym punkcie i lubią, jak ktoś to wie :)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.04.2012 10:24

weldon napisał(a):
tony montana napisał(a):
weldon napisał(a):To tak, jakby w Ostrowii Mazowieckiej powiedzieć że się jest w Ostrowiu ;)

a w Barcelonie, że w Madrycie? ;) :)

Mocno nietrafione porównanie.

Zazwyczaj mamy ten Ostrów - Wielkopolski, Tumski, Lednicki, Tumski czy, samodzielnie, tak jak gdański, Ostrów, natomiast mazowiecka Ostrów jest ta - Ostrów Mazowiecka.

Dartego, w tym jednym przypadku, mówimy o Ostrowii, nie o Ostrowiu.
Czuli są na tym punkcie i lubią, jak ktoś to wie :)

heh ;)

Bardziej chodziło mi w tym o to, o czym pisał Kolega Kaszubski czyli o agresję, którą można nieświadomie spowodować

Otóż będąc we wtorek w gdyńskim Multikinie na projekcji meczu Bayern Monachium - Real Madryt grupka podchmielonych dżentelmenów wydawała z siebie dość niepochlebne okrzyki pod adresem Barcelony.... jakoś ciężko było mi na początku skojarzyć, o co chodzi ...w końcu to mecz Bayernu z Realem, ale chłopcom chodziło chyba o to, że skoro oni są za Realem, a część publiczności za Bayernem, to pewnie ta sama część publiczności woli tez Barcę od Realu ...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.04.2012 10:41

Jakiś czas temu słyszałem opowieść o fanie Barcy/Realu ... nieważne.
Chciał sobie wytatuować nazwę swojej drużyny na plecach, ale facet od tatuażu lubił przeciwną i taką też wytatuował tamtemu.

Jakąś potężną awantura się to skończyło ...

Dla mnie to debilizm ogólnie, a takie tatuowanie sobie nazw drużyn to, w ogóle, wtórny, ale to może coś ze mną jest nie tak, że mi wisi kto, skąd i tak dalej.

Chociaż, nie przeczę, spotkałem się już z wyrazami swego rodzaju zakompleksienia i zacietrzewienia wynikającego z miejsca zamieszkania, kompletnie dla mnie niezrozumiałego.

No niemniej, wróćmy do tematu - to jest, kawałek, kościoła ... Kiepura, zdaje się, powinien rozpoznać ;)
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 19.04.2012 10:56

weldon napisał(a):No niemniej, wróćmy do tematu - to jest, kawałek, kościoła ... Kiepura, zdaje się, powinien rozpoznać ;)

Czyżby w mieście Kiepury był ten kościół, czy to jakaś zmyła?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.04.2012 10:59

Aglaia napisał(a):
weldon napisał(a):No niemniej, wróćmy do tematu - to jest, kawałek, kościoła ... Kiepura, zdaje się, powinien rozpoznać ;)

Oj, to by była mocna zmyła :roll:

Miałem na myśli to, że, w podróży, za swoją drużyną, pewnie się na niego natknął :D
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 19.04.2012 11:04

weldon napisał(a):
Aglaia napisał(a):

Miałem na myśli to, że, w podróży, za swoją drużyną, pewnie się na niego natknął :D

Tak mi coś tu nie grało. Miasto Kiepury (nie wiem czy forumowego) trochę znam i jak żyję takiego kościoła nie kojarzę. A nie wygląda mi na taki co by go mieli w ciągu ostatnich 15 lat zbudować :wink: .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.04.2012 11:08

weldon napisał(a):
Aglaia napisał(a):

Obawiam się, że kibice którzy jeżdżą za swoją drużyną na "wyjazdy" raczej rzadko wstępują do kościołów :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.04.2012 11:12

Starszy jest, niż 15 lat :)

EDIT: jak to? Kibice nie wstępują do kościołów? 8O

Stanowczo należy to zmienić.

Proponuję, przed każdym meczem, kropienie piłki, boiska i piłkarzy, w przerwie spowiedź, a na zakończenie msza święta i zbieranie na tacę.

Obowiązkowo.

Wiecie, jak by frekwencja wzrosła?

Z pewnością średnia wieku by się zmieniła i zaroiło by od kobiet, zwłaszcza tych, które mają sporo czasu na takie imprezy.

No i ta relacja w TiViTrw...m :roll:

Ech, pomarzyć ... 8)

Podpowiedź: to jest to samo :)
Obrazek
marcin_es
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_es » 19.04.2012 13:05

Kościół Matki Bożej Jasnogórskiej w Wawie?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.04.2012 13:07

marcin_es napisał(a):Kościół Matki Bożej Jasnogórskiej w Wawie?

Byłeś na Legii? :lol:

Bardzo dobrze :)
marcin_es
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_es » 19.04.2012 13:15

weldon napisał(a):

Byłeś na Legii? :lol:

Będę szczery - przeczytałem (zgadłem) adres www na czerwonym tle i potem było już łatwo znaleźć w necie.
Nie wiem czy to się liczy?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 19.04.2012 13:15

weldon napisał(a):

Za mało razy stolicę odwiedziłam, bo nie kojarzę.
Szukając odpowiedzi obejrzałam kościoły we wszystkich miastach mających drużyny w Ekstraklasie wykluczając tylko Wrocław i właśnie Warszawę :roll: :lol: .
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 19.04.2012 13:22

Ale obciach.

Przez 4 lata na przystanku obok wsiadałam do autobusu, przez następne 5 prawie codziennie przejżdżałam obok. Kiedyś nawet na mszy tam byłam.

Wstyd i hańba :oops: .
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.04.2012 13:31

Swoją drogą, to historia tego kościoła jest ciekawa, bo kościół Matki Boskiej Łaskawej (obecnie Matki Bożej Jasnogórskiej) rozpoczęto budować w 1923 r. wg proj. Hugo Kudery, ale nie została dokończona przed 1939.
W czasie Powstania Warszawskiego kościół został poważnie uszkodzony.

Część, ta przedwojenna zachowała się i kiedyś to był całkiem przyzwoity kościół, ale potem wpadł w jakieś szalone ręce, które zaczęły demoniczny taniec z projektami, dobudowując do niego co popadnie i jak popadnie.

Byłem świadkiem tworzenia tych "narośli" i nie mogłem wyjść z podziwu, że komuś może coś takiego do głowy przyjść.

Ale przyszło ...

W każdym razie każdy, w zasadzie, kto idzie na mecz na Łazienkowską, musi przejść koło niego lub, co najmniej, rzucić okiem, bo nie zauważyć go nie sposób :D

EDIT: dziś, w czasie budowy, w czasie wojny.
Ostatnio edytowano 19.04.2012 13:36 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.04.2012 13:36

weldon napisał(a):W każdym razie każdy, w zasadzie, kto idzie na mecz na Łazienkowską, musi przejść koło niego lub, co najmniej, rzucić okiem, bo nie zauważyć go nie sposób :D

Byłem dwa razy na Łazienkowskiej i nie zwróciłem na niego uwagi:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

GDZIE, KTO i CO TO JEST- czyli fotozagadka - strona 380
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone