napisał(a) SgwdYrEira » 13.07.2013 11:10
ACandrzej napisał(a):Trzeba się nad tą zagadką zlitować.
Trochę zmyłki było, bo toto wygląda jak kościół, a jest spichlerzem. W Kłobukowicach.
Wreszcie! Już myślałem, że jestem jedyną osobą, która ma internet

A rzeczywiście trochę jak kościół wygląda więc się na zagadkę idealnie nadaje

Druga fota to dwór Reszków:
Z całego zespołu dworskiego największą wartość ma XVIII-wieczny spichlerz z łukowo sklepionymi piwnicami. Pałac pochodzi z XIX wieku. Przed I wojną światową należał do światowej sławy śpiewaków operowych, braci Jana i Edwarda Reszków. Od roku 1922 pałac był własnością córki Edwarda - Janiny, która wyszła za Adama Nieniewskiego. W latach 30. Nieniewscy przekazali posiadłość w dzierżawę, a potem na własność miastu Częstochowa. Pałac miał służyć częstochowskim dzieciom za miejsce letniego wypoczynku.
W czasie wojny, po powstaniu warszawskim, trafiło tu około 2 tys. dzieci ze zniszczonej stolicy. Mieszkali tu także profesorowie stołecznych uczelni, a po wojnie działał sierociniec. Potem teren przejęła Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna. W latach 80. został skomunalizowany i sprzedany przez gminę Związkowi Młodzieży Wiejskiej. Jakże się uśmiałem jak w poniedziałek rano zobaczyłem zagadkę Sharky, uśmiałem się dlatego, że zaplanowałem sobie na ten dzień wycieczkę właśnie tam

a w drodze powrotnej w Kłobukowicach sfociłem zagadkę powyższą.
Brawo Andrzeju, Twoja kolej.
PS. szukałeś pierwszego czy drugiego zdjęcia?