napisał(a) Fatamorgana » 17.04.2013 21:39
ACandrzej napisał(a):Niestety z pewnym zdziwieniem stwierdzam u siebie pewne objawy uzależnienia

To...witaj w klubie uzależnionych.
Świetna rozrywka intelektualna i edukacyjna w jednym. Na Olku ktoś powiedział, że dzięki zagadkom ma na 10 lat naprzód wytyczone cele na wakacje...
No a niektórzy piraci ponoć po nocach nie śpią przez te zagadki.
A swoją drogą, czy ktoś zastanawiał się jakie warunki powinna spelniać zagadka dążąca do ideału?
Hmmm...moim zdaniem taka, że... nikt jej nie odgadnie. Oczywiście bez przesady, bo pytaniami można wymęczyć i wywęszyć w końcu rozwiązanie, ale... bywa tak, że pytania są liczne a wszyscy dalej w lesie...
Kiedyś kilka dni na tym drugim "klubie zagadek" wisiała taka zagadka (moja) o "hali mięsnej" w Gandawie.
Trudność polegała na tym, ze wisiały tam pod sufitem na sznurkach szynki typu jamon serrano, które są bardzo charakterystyczne ale dla Hiszpanii a nie dla...Belgii!

I nikt tego nie umiał skojarzyć.
Skoro nawet Nerusia wtedy nie dała rady, to musiało to być trudne, gdyż ona była tak jak Pirat dzisiaj.
Ale to bywa bardzo iluzoryczne, gdyż wiele zależy od tego kto zgaduje i jak szuka.
Swego czasu nieźle się zdziwiłem, gdy nieodgadnioną tutaj (pewien kanion

) zagadkę dałem na drugie forum. Myślałem sobie- ale im dam popalić.
A tu.... od strzału niejaki Pirat od razu wiedział skubany gdzie to jest i co to jest....
Chcesz zagadki zbliżonej do doskonałej?