Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

frankowcy.org.pl

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 17.01.2015 20:54

Janusz Bajcer napisał(a):Moim prywatnym zdaniem jeśli "frankowcy" czują się poszkodowani i oszukani, powinni dochodzić swoich praw przed Sądami.

Moim też. Pełna zgoda.
(tylko czarno to widzę. Znam grupę zawodową która się skrzyknęła i pisała pozwy. Wszyscy przegrali, również na wszystkich szczeblach odwołań. Sprawa trafiła do Straburga - z tego co słyszałem, też przegrana. Tam był poważny zarzut, m.in. prawa nabyte, roszczenia finansowe względem Państwa).
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.01.2015 20:59

Dobrze słyszałeś.
Znam sprawę dosyć blisko, chociaż mnie osobiście nie dotyczy.
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 17.01.2015 21:13

Dziadek Maciek napisał(a):Dobrze słyszałeś.

Jeżeli dobrze się rozumiemy, to wiesz, że opór materii jest/był za duży. Z "kolosem" nie wygrasz tym bardziej, że jak na zmowę wszystkie sądy orzekały jednakowo. Czytając "ducha ustawy" i analizując stenogramy z posiedzeń - ta grupa zawodowa miała rację. Cóż z tego, że miała - rozstrzygnięto inaczej). Kapitalizm. :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.01.2015 21:18

woka napisał(a):
Dziadek Maciek napisał(a):Dobrze słyszałeś.

Jeżeli dobrze się rozumiemy, to wiesz, że opór materii jest/był za duży. Z "kolosem" nie wygrasz tym bardziej, że jak na zmowę wszystkie sądy orzekały jednakowo. Czytając "ducha ustawy" i analizując stenogramy z posiedzeń - ta grupa zawodowa miała rację. Cóż z tego, że miała - rozstrzygnięto inaczej). Kapitalizm. :wink:

Jasułki sie zdarzają :wink: ale nie wiele wyjaśniają :roll: przynajmniej dla mnie :roll:

http://serwisy.gazetaprawna.pl/finanse- ... otych.html
nowy100
Croentuzjasta

Postnapisał(a) nowy100 » 17.01.2015 21:50

majeczka napisał(a)::D może troszeczkę nie w temacie, ale bardzo się cieszę, że właśnie przed chwilą podpisano porozumienie w/s restrukturyzacji górnictwa :D
Jak myślicie dlaczego?

Otóż górnicy byli jednomyślni, a bronili tylko swoich miejsc pracy, to świetne, że po tylu merytorycznych zmaganiach uratowali kopalnie oraz swoje miejsca pracy. :D

Janusz Bajcer napisał(a):
Moim prywatnym zdaniem jeśli "frankowcy" czują się poszkodowani i oszukani, powinni dochodzić swoich praw przed Sądami.

:D i tu mam również ogromną nadzieję, że frankowicze wykażą podobną jednomyślność :D

Uratowali, ale naszym kosztem. Wszystkich podatników w tym i mnie , a ja się na to nie godzę by utrzymywać górnika (jak i każdego innego, który drenuje nasze kieszenie) . Kogo interesowało jak zamykali inne zakłady w całym kraju? Setki tysięcy ludzi potraciło tak pracę, tylko inni nie mieli tak silnego lobby jak górnicy. Frankowicze też nie mają i mieć nie będą. Z bankierami się nie wygra.

ps. przepraszam, nie ja zacząłem, ale czasami człowiek nie może się powstrzymać . Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 17.01.2015 23:26 przez nowy100, łącznie edytowano 2 razy
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.01.2015 21:58

Bardzo proszę nie wrzucać do tego wątku sprawy górników :idea:
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 17.01.2015 23:06

Wycofałem ten post bo woka w tej materii nie należy do mojej kategorii wagowej, a kopanie leżącego jakoś mnie nie rajcuje.
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 18.01.2015 10:38

realista2 napisał(a):Wycofałem ten post bo woka w tej materii nie należy do mojej kategorii wagowej, a kopanie leżącego jakoś mnie nie rajcuje.

:lol: :lol: :lol:
Nie elegancko zakańczasz. Brak samokrytyki. Narcyz :?:

Na przyszłość pamiętaj, że tutaj są osoby które się prawa uczyły. Szukanie po necie i wklejanie cytatów wyrwanych z kontekstu, bez rozumienia całości nie jest dobrym pomysłem. Pamiętaj również, że Twoja "linia myślowa" jest ....Twoją. Nie znaczy, że słuszną i dobrą. :papa:
Miłego dnia. :wink:

PS
W przyszłości postaram się aby Ci nie przeszkadzać w Twoich wywodach (jeżeli na takowe natrafię ..... chyba że znowu zaczniesz wydziwiać a ja nie zdzierżę). Pisz sobie co chcesz- może ktoś Ci uwierzy. :D :papa:
artur77
Cromaniak

Postnapisał(a) artur77 » 18.01.2015 14:18

Też mam kredyt we frankach, rata podskoczyła z miesiąca na miesiąc o 74 zł...niby nie dużo ale...
Zastanawiam się teraz, czy nie wykorzystać oszczędności i nie spłacić większej części, zostały mi nieco ponad 4 lata spłat. Nie będę pisał ile rata wynosi bo żółć się być może wyleje i mnie obryzga....dosyć mam zazdrości i zawiści ludzkiej.
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 18.01.2015 15:29

artur77 napisał(a):Też mam kredyt we frankach, rata podskoczyła z miesiąca na miesiąc o 74 zł...
Nie będę pisał ile rata wynosi...

:)
Szacując po wzroście będzie trochę mniej niż połowa mojej :wink: .
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.01.2015 15:54

U mnie 580 zł rata wzrosła, płaczę i płacę, nie mam wyjścia :cry:
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 18.01.2015 18:30

Dziadek Maciek napisał(a):U mnie 580 zł rata wzrosła, płaczę i płacę, nie mam wyjścia :cry:

O chol***, dużo.

Przyszła mi taka myśl. A może to nie jest jeszcze tragedia bo płacisz tak jakbyś miał w PLN. :?:
Nie wiem, nigdy kredytu nie potrzebowałem, ... nie znam się.

Jakby tak Ty lub ktoś zadałby sobie trudu i policzył koszt całkowity lub dotychczasowy porównując "franka do złotego". Może w końcowym rozrachunku nikt nie stracił, tylko to co miało być extra dobre- extra nie jest.
Policzy ktoś :?: Tak uczciwie, prawdziwie a nie medialnie. (do mediów podchodzę jak do jeża, ostrożnie)
Każdy z ciekawością i jako nauka na przyszłość - zapewne z chęcią poczyta.
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 18.01.2015 19:03

Przy okazji tego postu - "podniosłem" swoją znajomość kredytu. :wink:
Będąc na spacerze przechodziłem obok banku. Alior Bank. Bank zamknięty. Na szybie, naklejona fototapeta a w niej napisane ( to ściągnąłem ze strony banku ponieważ dokładnie nie zapamiętałem):
Przykład reprezentatywny: całkowita kwota pożyczki (bez kredytowanych kosztów): 16 615 zł,
liczba rat: 55,
oprocentowanie nominalne: 5%,
opłata przygotowawcza: 5 538,33 zł,
kwota odsetek: 2 682,06 zł,
RRSO: 20,3%,
rata: 451,55 zł,
całkowity koszt: 8 220,39 zł,
całkowita kwota do zapłaty: 24 835,39 zł.

Co to są te "kredytowane koszty" - nie wiem. Przypuszczam, że dodatkowo "ja płacę"

Faktycznie, znajomy ma rację. Jak mówi, jest za biedny aby wziąć kredyt. 8O
Biedny na 200 % nie jest. Pytam co ma na myśli ( bo nie rozumiem)...... czy pan wie ile bank sobie nalicza różnych kosztów ? Nie biorąc kredytu to jestem "do przodu" o tą kwotę. Teraz wiem, że "chłop" dobrze myśli.
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 18.01.2015 20:15

Woka, jak znajdę chwilę, to zrobię takie wyliczenia tzn., ile musiałby kosztować frank, aby kredyt złotówkowy był tańszy niż frankowy. Trochę liczenia i zbierania danych jest, ale dobry model w excelu i poleci. Pamiętam, że już kiedyś robiłem takie wyliczenia i wychodziło bodajże ok. 4,8zł. Kwestia jeszcze oferty, ale marże przeważnie są zbliżone. Pytanie jeszcze do kiedy przeliczyć?

Przykład, który podałeś... Alior jest jednym z najdroższych banków pod kątem dodatkowych kosztów. De facto są do zbicia, no ale... Ponadto, to reklama. Rzeczywistość przeważnie wygląda ciut inaczej.
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.01.2015 20:44

woka napisał(a):
Dziadek Maciek napisał(a):U mnie 580 zł rata wzrosła, płaczę i płacę, nie mam wyjścia :cry:

O chol***, dużo.

Najbardziej jestem wk... na siebie, miałem kasę, mogłem nieruchomość kupić za gotówkę, a wyszło jak wyszło, posłuchałem się "mądrzejszych". Moja i tylko moja wina, ale jeśli frankowicze coś utargują, to dlaczego mam nie skorzystać ? Takie życie i żadni złotówkowicze i inne głosy mnie nie przekonają abym odpuścił, a że ew wyjdę na plus ... Wiem, wiem jak to się zakończy, zapłacę cały kredyt i będę się cieszył, że już koniec. Jeszcze tylko 5 lat.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone