Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

frankowcy.org.pl

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Nicolae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nicolae » 09.03.2015 09:40

Jedyne co dobre to że kurs powoli ale spada.

Co do artykułu to trochę zastanawia mnie ten fragment:
"Kwestionujemy dowolność, jaką bank stosował przy ustalaniu kursu indeksacji, zarówno przy wypłacie kredytu, jak i przy ustalaniu raty spłaty" - mówił dziennikarzom po rozprawie w lutym pełnomocnik autorów pozwu mec. Mariusz Korpalski. "Klient brał np. 100 tysięcy, a dowiadywał się w dniu spłaty, że ma spłacić teraz 180 tysięcy"

Czy wypłata kredytu była po innym kursie niż ustalanie kwoty rat po wypłacie kredytu (nie mówię później bo to oczywiste)?
Czy naprawdę te skoki wartości były aż tak duże, aż o 80 % ?
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 09.03.2015 11:24

Nicolae napisał(a):"Klient brał np. 100 tysięcy, a dowiadywał się w dniu spłaty, że ma spłacić teraz 180 tysięcy"

Czy wypłata kredytu była po innym kursie niż ustalanie kwoty rat po wypłacie kredytu (nie mówię później bo to oczywiste)?
Czy naprawdę te skoki wartości były aż tak duże, aż o 80 % ?

Kolejna manipulacja kolejnej papugi. Chwytliwe, prawda? Pierdoly....
Rafal G-ce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal G-ce » 10.03.2015 21:15

Nicolae napisał(a):
MRK napisał(a):.....Nie widzę powodów do śmiechu, ale i nie widzę powodów do współczucia.

I tu się zgadzam w 100% procentach.

Co do wcześniejszych wypowiedzi, może mój wpis był chaotyczny ale sprowadza się do jednego pytania:
Czy byłaby cała afera gdyby kurs oscylował w granicach 2,5 zł? Raczej nie.

Czytam ten wątek z zaciekawieniem, choć nigdy się nie wypowiadałem.
Ale jak słyszę, że "frankowcy śmiali się z złotówkowców", lub "frankowcy robią aferę" to szlag mnie trafia.
Nicolae nie bierz tego do siebie, bo jesteś jedną z bardzo wielu osób które tak pisze.
Ale na litość Boską, znam sporo osób, które zaciągnęły kredyt we frankach, sam jestem jedną z nich. Wszystkie te osoby włącznie ze mną brały kredyty walutowe ŚWIADOMIE. Wszystkie te osoby spłacają rzetelnie swoje zobowiązanie. I żadna z tych osób NIE CHCE POMOCY, LITOŚCI a tym bardziej NIE CHCE BYĆ OBRAŻANA!
Zamieszanie robi mały promil ludzi, często nakręcanych przez adwokatów, i różnej maści doradców, którzy zwietrzyli interes do zarobienia i zaistnienia w mediach.
Krytykanci zajmijcie się swoim życiem, swoimi problemami i swoimi kredytami. Kredyty hipoteczne denominowane są najlepiej spłacanymi kredytami w portfelach banków!
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.03.2015 10:40

Piękny był dzisiejszy poranek, gdy mogłem stwierdzić, że ten problem już mnie nie dotyczy :D
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 17.03.2015 10:42

Dziadek Maciek napisał(a):Piękny był dzisiejszy poranek, gdy mogłem stwierdzić, że ten problem już mnie nie dotyczy :D

Ciesz się :wink:
Ja jeszcze trochę :wink:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 24.03.2015 22:38

No i Sadlik przegrał sprawę. Musi zapłacić 7 200zl kosztów sądowych. Brawo Sąd!

"(Sąd)... oddalił pozew w całości, orzekając, iż nie ma mowy o wprowadzeniu klienta w błąd, gdyż klient podpisał dokument, w którym mówi się o ryzyku kursowym. Zwłaszcza, że jest osobą wykształconą, inteligentną i ma ponadprzeciętną wiedzę ekonomiczną, powinien więc mieć rozeznanie w warunkach umowy, jaką podpisuje. Poza tym sąd doszedł do wniosku, że skoro klient argumentował, że został wprowadzony w błąd, to powinien dopatrzyć się go wcześniej, niż po sześciu latach realizowania umowy. Tym bardziej, że przez pierwsze dwa lata trwania kredytu wygrywał na spadku kursu franka. I wtedy nic o błędzie nie wspominał. Sąd uznał też, że pan Tomasz nie wykazał naruszenia zasad współżycia społecznego przez bank, bo "nikt nie był w stanie przewidzieć zmiany kursu franka, a nie wykazano, by któraś ze stron, a szczególnie pozwany bank, manipulował kursem franka". Na tej samej podstawie sąd odrzucił też argument o nadzwyczajnej zmienia stosunków gospodarczych, czyli ogromnej skali wzrostu kursu franka."
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 28.03.2015 11:48

Rafal G-ce napisał(a):
Nicolae napisał(a):
MRK napisał(a):.....Nie widzę powodów do śmiechu, ale i nie widzę powodów do współczucia.

I tu się zgadzam w 100% procentach.

Co do wcześniejszych wypowiedzi, może mój wpis był chaotyczny ale sprowadza się do jednego pytania:
Czy byłaby cała afera gdyby kurs oscylował w granicach 2,5 zł? Raczej nie.

Czytam ten wątek z zaciekawieniem, choć nigdy się nie wypowiadałem.
Ale jak słyszę, że "frankowcy śmiali się z złotówkowców", lub "frankowcy robią aferę" to szlag mnie trafia.
Nicolae nie bierz tego do siebie, bo jesteś jedną z bardzo wielu osób które tak pisze.
Ale na litość Boską, znam sporo osób, które zaciągnęły kredyt we frankach, sam jestem jedną z nich. Wszystkie te osoby włącznie ze mną brały kredyty walutowe ŚWIADOMIE. Wszystkie te osoby spłacają rzetelnie swoje zobowiązanie. I żadna z tych osób NIE CHCE POMOCY, LITOŚCI a tym bardziej NIE CHCE BYĆ OBRAŻANA!
Zamieszanie robi mały promil ludzi, często nakręcanych przez adwokatów, i różnej maści doradców, którzy zwietrzyli interes do zarobienia i zaistnienia w mediach.
Krytykanci zajmijcie się swoim życiem, swoimi problemami i swoimi kredytami. Kredyty hipoteczne denominowane są najlepiej spłacanymi kredytami w portfelach banków!

Brawo Rafal G-ce!
Zgadzam się z Tobą w 100%
Poza tym, podpisując umowę kredytową jakąkolwiek, należy dokładnie studiować wszystkie "kruczki". Sam spłacam kredyt we frankach i do głowy by mi nie przyszło prosić o pomoc czy krytykować cokolwiek.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 27.05.2015 16:15

MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 28.05.2015 00:05

ASIULA HK napisał(a):Znowu się zaczyna...

Pomoc wszystkim kredytobiorcom - czemu nie. Pomoc wszystkim frankowiczom - zawsze na nie. No ok, tulipany na Dzień Kobiet mogą kupić.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.05.2015 06:43

MRK napisał(a):
ASIULA HK napisał(a):Znowu się zaczyna...

Pomoc wszystkim kredytobiorcom - czemu nie. Pomoc wszystkim frankowiczom - zawsze na nie.

Howgh.

Choć to i tak złudne bo bank sam z siebie nic nie da - jak zwykle zapłaci klient, pan, pani, społeczeństwo.
Więc może niech tak zostanie?
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone