Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

frankowcy.org.pl

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 26.01.2015 08:48

W Chorwacji Sejm uchwalil decizje ze utrzima sztucznie kurs franka na cca 6,5 Kun ze by w ten sposob pomuc tym ktory zabraly kredity w frankach. Ci ktory w Cro braly kredity we frankach nie maja leko. Raty rosna. Ludzie sa pod stresem. Ktosz zrobil badanie nad stanem zdrowia ludzi co maja krediti we frankach. Winiki sa porazajancy. Ludzie pod stresem kilka krotniej bardziej choruja na choroby nowotworowe niz grupa kontrolna. Z depresija jest jeszcze gorzej. Poruwnujanc do sredniej ogulnej zwieksona jest i liczba samobujstw.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.01.2015 11:25

Trudno się nie zgodzić...
http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103090,1730 ... Czolka3Img

- Ludzie mieli wybór: mogli iść na bardziej ryzykowane rozwiązania, na którym zarabiali, płacąc niskie raty; lub mogli płacić więcej zaciągając kredyt w złotówkach. Nie może być tak, że ktoś idzie na ryzykowną - ale bardziej zyskowną opcję - i jak długo na tym zarabia, to jest dobrze. Ale jak zaczyna się realizować to ryzyko, zaczynają się problemy, to zaczyna się naciskać na polityków, żeby odkręcili sprawę - mówił były wicepremier, minister finansów i szef NBP w TOK FM.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 26.01.2015 11:44

Abstrahując od od sprawy kredytów frankowych i jego wypowiedzi, to facet okazał się skostniałym, pozbawionym umiejętności uczenia się na błędach, tkwiącym w przestarzałych teoriach, takim mentalnie dziewiętnastowiecznym staruchem.
Chyba czas już najwyższy żeby krzyknąć, że cesarz jest nagi.

A tak go kiedyś podziwiałem!!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.01.2015 12:41

realista2 napisał(a):Abstrahując od od sprawy kredytów frankowych i jego wypowiedzi, to facet okazał się skostniałym, pozbawionym umiejętności uczenia się na błędach, tkwiącym w przestarzałych teoriach, takim mentalnie dziewiętnastowiecznym staruchem.
Chyba czas już najwyższy żeby krzyknąć, że cesarz jest nagi.

A tak go kiedyś podziwiałem!!

A tak się oburzałeś na adwokacinę.... :!:
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 26.01.2015 13:28

alias21 napisał(a):A tak się oburzałeś na adwokacinę.... :!:

To nie to samo. Adwokacina, lekarzyna, urzędniczyna, chciałem wtedy podkreślić, że zabrzmiało to jak deprecjonowanie zawodu, wszystkich jak leci.
Natomiast ja używając zwrotu dziewiętnastowieczny staruch wyraziłem dezaprobatę dla konkretnej osoby, za konkretne poglądy i konkretne działania.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.01.2015 13:34

realista2 napisał(a):

To nie to samo. Adwokacina, lekarzyna, urzędniczyna, chciałem wtedy podkreślić, że zabrzmiało to jak deprecjonowanie zawodu, wszystkich jak leci.
Natomiast ja używając zwrotu dziewiętnastowieczny staruch wyraziłem dezaprobatę dla konkretnej osoby, za konkretne poglądy i konkretne działania.

Przypominam :!:

-Niedopuszczalne jest prezentowanie własnych poglądów politycznych, religijnych i światopoglądowych, jak też krytykowanie w jakiejkolwiek formie poglądów czy postaw innych osób.
-Kategorycznie zabrania się dyskutowania o współczesnej, polskiej polityce.
-Wyłącznie właściciel forum, administratorzy i moderatorzy mają prawo decydowania o tym, czy i w jakim stopniu dana wypowiedź narusza regulamin.

:idea:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 26.01.2015 14:27

realista2 napisał(a):

Już nie wiadomo czy się śmiać czy płakać :roll: dwudziestopierwszowieczny staruchu.*

*oczywiście ja tylko wyraziłem dezaprobatę dla konkretnej osoby, za konkretne poglądy i konkretne działania**

**cyt.by realista.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 26.01.2015 16:31

Żyjemy w wolnym kraju i wyrażanie subiektywnych opinii jest immanentnym elementem tejże wolności.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 27.01.2015 20:34

....a jutro wszistkim stawiam piwo :D
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 27.01.2015 20:55

przeczytałem kawałek tego i wyrażę swoją opinię.
Ja na szczęście nie mam kredytu mieszkaniowego, ale wielu znajomych ma i teraz uwaga. 2 moich znajomych kupiło mieszkanie w 2009r. są sąsiadami na nowo wybudowanym wtedy osiedlu, jeden kredyt ma we frankach a 2 w złotych. W złotych oprocentowanie podczas podpisywania umowy było ponad 9% a tego we frankach niecałe 4. Kwotę kredytu mieli taką samą, do grudnia mimo iż frank już sporo podrożał ten we frankach i tak płacił klika stówek miesięcznie mniej ( na początku umowy pewnie różnica był większa) po przeliczeniu. teraz ich raty są mniej więcej równe, (około 50-100zł) ten te fankach wciąż jest niższy. mimo iż frank kosztuje już ponad 5zł. nie chce skłamać ale podobno by w jego wypadku wychodziło drożej musiał by frank kosztować ponad 5,5 zł wtedy będzie mieć większe raty, ale jeszcze dużo brakuje do tego by stracił to co zyskał przez te 6 lat. I płacąc już do końca umowy po te 5,2 zł i tak kredyt będzie miał tańszy. Tak więc zawsze myślałem kurde szkoda tych ludzi, brali w dobrej wierze, a teraz tak że nagle muszą płacić niewiadomo jak dużo. oczywiście płacąc np 1000 zł miesięcznie ratę można się do tego przyzwyczaić i podwyżka o 200 zł może być odczuwalna, ale dlaczego protestujący frankowicze nie mówią że i tak mają taniej? Skoro państwo miało by im pomagać to może przewalutować kredyt nie po kursie franka jaki był jak podpisywali umowę a zrobić aneks tak by umowa wyglądała jak by podpisał ją wtedy w złotych, z oprocentowanie w złotych i przeliczeniem ile do tej pory zapłacił, ile mu brakuje do tych co brali tą samą kwotę, ale pomyśleli i nie wzięli na siebie ryzyka kursowego? według mnie jakakolwiek pomoc była by pokazaniem że w państwie nie opłaca się myśleć, tylko ryzykować bo i tak państwo pomoże. ?
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 29.01.2015 09:48

ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 03.02.2015 18:36

woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 04.02.2015 10:03

ASIULA HK napisał(a):Atrakcyjne, czy nie ?

Obawiam się, że nie.
Frankowski miał obiecane tanio, to musi być tanio i już. Jeżeli byłby jakiś kataklizm to tylko taki w którym Frankowski zyska - inny jest niedopuszczalny. 8O
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 12.02.2015 23:36

woka napisał(a):Obawiam się, że nie.

Ja mam podobne zdanie.
W każdym razie bank obniżył oprocentowanie naszego kredytu. Teraz zobaczę jak się to przełoży na złotówki. :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 13.02.2015 06:15

ASIULA HK napisał(a):W każdym razie bank obniżył oprocentowanie naszego kredytu.

:D
Moj bank ogłosił, że obniża 1 marca.
Jaki libor masz teraz przyjęty do oprocentowania?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone