Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

frankowcy.org.pl

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser
frankowcy.org.pl

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.01.2014 17:40

Może kogoś zainteresuje sprawa kredytów we frankach. Organizują stowarzyszenie, grupy osób, może dojdzie do pozwów zbiorowych.
Może tak jak w Cro sprawa się zakończy, może jak w Hiszpanii, a może po naszemu, jakoś to będzie....
Sebulek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sebulek » 19.01.2014 18:54

Niech ten gość z Krakowa wygra sprawę w sądzie wtedy reszcie będzie łatwiej.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 19.01.2014 19:12

Sebulek napisał(a):Niech ten gość z Krakowa wygra sprawę w sądzie wtedy reszcie będzie łatwiej.

Jeszcze czego?! Ja nie chcę, aby mi było "łatwiej". Mi jest dobrze. Powodzenia Mu nie życzę.
Sebulek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sebulek » 19.01.2014 19:14

MRK napisał(a):
Sebulek napisał(a):Niech ten gość z Krakowa wygra sprawę w sądzie wtedy reszcie będzie łatwiej.

Jeszcze czego?! Ja nie chcę, aby mi było "łatwiej". Mi jest dobrze. Powodzenia Mu nie życzę.

Wygra - kto chce sobie przewalutuje, a kto nie chce to nie.
Ale wygrać powinien dla zasady.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 19.01.2014 19:21

Sebulek napisał(a):Ale wygrać powinien dla zasady.

Dla jakiej? Tak, wiem, że tak się mówi, a ja np nie widzę absolutnie żadnych przesłanek ku temu, aby miał wygrać.
Sebulek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sebulek » 19.01.2014 19:26

MRK napisał(a):

Dla jakiej? Tak, wiem, że tak się mówi, a ja np nie widzę absolutnie żadnych przesłanek ku temu, aby miał wygrać.

No i tym się różnimy bo ja widzę przesłanki dla których ten gość powinien to wygrać. Inną sprawą jest czy wygra bo to zależy od sądów.
Pytasz dla jakiej zasady, żeby banki (w tym ich doradcy kredytowi - zwykli naciągacze z resztą teraz też naciągają) dostali po doopsku i to ostro i ciut stracili z miliardowych zysków.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 19.01.2014 19:30

Sebulek napisał(a):
MRK napisał(a):

No i tym się różnimy bo ja widzę przesłanki dla których ten gość powinien to wygrać. Inną sprawą jest czy wygra bo to zależy od sądów.
Pytasz dla jakiej zasady, żeby banki (w tym ich doradcy kredytowi - zwykli naciągacze z resztą teraz też naciągają) dostali po doopsku i to ostro i ciut stracili z miliardowych zysków.

A najbardziej mnie wk..wia, jak mam pieniądze na koncie ( to akurat mnie cieszy ), a oni mnie molestują, abym wziął kredyt albo debet robił. Może ja się nie znam, ale po .uja mam płacić za ich pieniądze, skoro mogę je mieć za darmo.
Sebulek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sebulek » 19.01.2014 19:36

Jarek
to jedna z metod, teraz lamy krzyczą, że nie trzeba było brać, że ci co wzięli kredyt sami sobie są winni i takie tam brednie. Przeważnie krzyczą ci ci wtedy tych kredytów nie dostali bo nie mieli zdolności.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 19.01.2014 19:47

Sebulek napisał(a):Pytasz dla jakiej zasady, żeby banki (w tym ich doradcy kredytowi - zwykli naciągacze z resztą teraz też naciągają) dostali po doopsku i to ostro i ciut stracili z miliardowych zysków.

To ta zasada? Czad :D . Myślę, że sąd od razu, bez zbędnych ceregieli, wyda wyrok satysfakcjonujący frankowców. Ot tak, dla zasady:).

jara napisał(a):A najbardziej mnie wk..wia, jak mam pieniądze na koncie ( to akurat mnie cieszy ), a oni mnie molestują, abym wziął kredyt albo debet robił. Może ja się nie znam, ale po .uja mam płacić za ich pieniądze, skoro mogę je mieć za darmo.

To jest wkur.iające, ale wystarczy, że cofniesz zgodę na przetwarzanie danych dla celów marketingowych i po temacie. A jak zadzwonią, mimo cofniętej zgody, to złóż pozew do sądu. Były już takie przypadki.

Sebulek napisał(a):Jarek
to jedna z metod, teraz lamy krzyczą, że nie trzeba było brać, że ci co wzięli kredyt sami sobie są winni i takie tam brednie. Przeważnie krzyczą ci ci wtedy tych kredytów nie dostali bo nie mieli zdolności.

Error. Kredyty w CHF przeważnie brały osoby, którym nie wychodziła zdolność na PLN. Lamy krzyczą wg Ciebie brednie? Czekaj, to ktoś ogłuszył klienta, wrzucił do bagażnika, zawiózł do banku i z pistoletem na skroni zmusił do wzięcia kredytu w CHF? No proszę Cię...
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 19.01.2014 20:04

MRK napisał(a):Error. Kredyty w CHF przeważnie brały osoby, którym nie wychodziła zdolność na PLN. Lamy krzyczą wg Ciebie brednie? Czekaj, to ktoś ogłuszył klienta, wrzucił do bagażnika, zawiózł do banku i z pistoletem na skroni zmusił do wzięcia kredytu w CHF? No proszę Cię...

Podpisałeś, to płać, ale jak się pojawi precedens i można coś ugrać, to walcz.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 19.01.2014 20:23

jara napisał(a):
MRK napisał(a):Error. Kredyty w CHF przeważnie brały osoby, którym nie wychodziła zdolność na PLN. Lamy krzyczą wg Ciebie brednie? Czekaj, to ktoś ogłuszył klienta, wrzucił do bagażnika, zawiózł do banku i z pistoletem na skroni zmusił do wzięcia kredytu w CHF? No proszę Cię...

No kurcze, a jakaś odpowiedzialność za czyny itp?:) Nie no, ja tak tego nie widzę. Dlaczego frankowców traktować lepiej niż złotówkowców? Może złotówkowcom w taki razie zagwarantować niezmienny Wibor na 30 lat?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.01.2014 20:23

MRK napisał(a):

Zgadzam się z Tobą. Ci, ktorzy biorą kredyt w zagranicznej walucie muszą brać pod uwagę wahania kursu końcowego waluty wobec kursu początkowego. Podobnie jest gdy się wpłaca na lokatę inwestycyjną np w dolarach. Można zarobić 8 % w skali roku. Nieźle, w porównaniu z innymi lokatami. Tylko, że jest warunek- kurs musi pozostać w zakresie wyznaczonym wartościami granicznymi czyli jeżeli w jakimkolwiek momencie nastąpi osiągnięcie lub przekroczenie tych wartości granicznych nie zarobi się ani złotówki. Ryzyko ponosi zarówno ten który pożycza jak i ten który daje "w depozyt dolarowy" z myślą o zarobku większym niz na innych lokatach.
Gdyby ci tzw frankowcy wygrali sprawę banki musiałby zostać dokapitalizowane przez Skarb Panstwa, wycofałyby się z wielu inwestycji czyli uderzyłoby to po kieszeni tych, ktorzy się nie zadłużyli w banku w obcej walucie, albo zadłużyli w polskiej walucie i teraz spłacają. Wyszłoby na to, że są frajerami.
Sebulek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sebulek » 19.01.2014 20:25

MRK napisał(a):
To ta zasada? Czad :D . Myślę, że sąd od razu, bez zbędnych ceregieli, wyda wyrok satysfakcjonujący frankowców. Ot tak, dla zasady:).

To jest wkur.iające, ale wystarczy, że cofniesz zgodę na przetwarzanie danych dla celów marketingowych i po temacie. A jak zadzwonią, mimo cofniętej zgody, to złóż pozew do sądu. Były już takie przypadki.

[

hehe.. wyda wyrok taki jaki wyda. Nie zmienia to faktu, że banki naciągały klientów na kredyt we frankach.
Zadam Ci proste pytanie.
Idziesz do lekarza w dobrej wierze pytasz o poradę bo Cię boli gardło, lekarz Ci wciska lek na ból gardła, choć mógł skierować na badania, kazać zrobić wymaz gardła. Nie zrobił tego bo miał lek, który chciał Ci wcisnąć, żebyś go wykupił. Po tym leku dostajesz innej cięższej choroby bo on nie działał. Co robisz?
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 19.01.2014 20:27

MRK napisał(a):
jara napisał(a):

No kurcze, a jakaś odpowiedzialność za czyny itp?:) Nie no, ja tak tego nie widzę. Dlaczego frankowców traktować lepiej niż złotówkowców? Może złotówkowcom w taki razie zagwarantować niezmienny Wibor na 30 lat?

Najważniejsza jest pierwsza część mojego posta. Ale jeżeli można coś ugrać? A może, tak jak myślisz, nie robić precedensów?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.01.2014 20:31

Sebulek napisał(a):
MRK napisał(a):

[

hehe.. wyda wyrok taki jaki wyda. Nie zmienia to faktu, że banki naciągały klientów na kredyt we frankach.
Zadam Ci proste pytanie.
Idziesz do lekarza w dobrej wierze pytasz o poradę bo Cię boli gardło, lekarz Ci wciska lek na ból gardła, choć mógł skierować na badania, kazać zrobić wymaz gardła. Nie zrobił tego bo miał lek, który chciał Ci wcisnąć, żebyś go wykupił. Po tym leku dostajesz innej cięższej choroby bo on nie działał. Co robisz?

Banki naciągały ?
Chyba kredyty brali ludzie dorośli. Banki nie są instytucjami charytatywnymi. Trzeba było myśleć przed wzięciem kredytu w obcej walucie albo wziąć go w PLN.
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone