Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

frankowcy.org.pl

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 20.01.2014 13:44

hrupek666 napisał(a):...
Następny temat wahania kursu CHF w ciągu miesiąca rośnie kiedy są spłaty na początku miesiąca a potem kurs spada.
Czy to normalne :?:

Nie gniewaj się ale piszesz głupoty.
Dlaczego twierdzisz, że spłaty są na początku miesiąca?
Ja mam 15, jeden kumpel 20, a drugi 25 każdego miesiąca. I dzień spłaty można było sobie ustalić przed podpisaniem umowy. Przynajmniej w tym banku w którym kredyt brałem.
hrupek666
Cromaniak

Postnapisał(a) hrupek666 » 20.01.2014 13:59

romuald22 napisał(a):Nie gniewaj się ale piszesz głupoty.

Ja nie z tych co sie gniewają :wink: ale to samo mogę napisać o tobie bo z moich wszystkich znajomych spłacających we franku płacimy od 1 do 12 8O ,fakt jak sobie przypominam pytano nas o dzień spłaty ale na kierunkowali nas na początek miesiąca i im się to udało (może dlatego że oboje z żoną mamy płacone pod koniec i na początku miesiąca i jak pójdzie to jest z głowy) ale wtedy frank był stabilny i skok był w kwocie ok 0.20gr na rok a teraz :?:
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 20.01.2014 14:07

hrupek666 napisał(a):... ale wtedy frank był stabilny i skok był w kwocie ok 0.20gr na rok a teraz :?:

Teraz też jest stabilny. :mrgreen:
Podobnie jak Libor.
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 20.01.2014 14:17

MRK napisał(a):Widzisz, zdecydowana cześć kompletnie nie rozumie tej zależności.

Chcecie walczyć? Proszę bardzo - żyjemy w wolnym kraju tylko pod jednym warunkiem. Nie żądajcie aby Skarb Państwa pokrywał jakieś różnice, dopłacał, tworzył specjalne programy "dla pokrzywdzonych".

Niestety jeśli bank coś przegra w Sądzie to i tak niestety dostanę rykoszetem. :evil:
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 20.01.2014 14:43

hrupek666 napisał(a):
Następny temat wahania kursu CHF w ciągu miesiąca rośnie kiedy są spłaty na początku miesiąca a potem kurs spada.

. .. . byliśmy informowani o ryzyku walutowym,ale mimo to wolę go spłacać we frankach :!:

Hrupek, ale z tą konspiracyjna teorią wahania kursu, to pojechales niemiłosiernie :-). A jeśli masz taki problem, to zgłoś spłatę kredytu w CHF i kupuj w kantorach internetowych walutę na końcu miesiąca.

Z tą drugą częścią... Każdy trzeźwo myślący woli spłacać w CHF. Sadlik robi poruchawe, bo Mu interes kleknal i ma problem, a reszta się podczepia, bo może coś ugra. Przypomnę tylko, że ten dobroczynca nie wziął kredytu na siebie, a na firmę.

Ja rozumiem, że część osób może mieć problem ze spłatą, ale...
Vjetar napisał(a):Nie żądajcie aby Skarb Państwa pokrywał jakieś różnice, dopłacał, tworzył specjalne programy "dla pokrzywdzonych".

Niestety jeśli bank coś przegra w Sądzie to i tak niestety dostanę rykoszetem. :evil:
hrupek666
Cromaniak

Postnapisał(a) hrupek666 » 20.01.2014 14:59

MRK napisał(a):A jeśli masz taki problem, to zgłoś spłatę kredytu w CHF i kupuj w kantorach internetowych walutę na końcu miesiąca.

Żony firma ma płacone też we franku i w takiej formie spłacamy kredo :mrgreen:

Zadałem pytanie

hrupek666 napisał(a):Następny temat wahania kursu CHF w ciągu miesiąca rośnie kiedy są spłaty na początku miesiąca a potem kurs spada.

Myślę że coś w tym jest skoro bardzo wielu znajomych o tym mówi.
Jeszcze trochę to sami Szwajcarzy przyjadą i nam pospłacają kredyty bo u nich lokaty na (-) (minusowe) oprocentowanie wprowadzą HE HE :mrgreen:
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 20.01.2014 15:43

hrupek666 napisał(a):
Myślę że coś w tym jest skoro bardzo wielu znajomych o tym mówi.

Hrupek, bo mi już wszystko opadnie. Taka spiskowa teoria miała miejsce 4 razy w ciągu 2013 roku. Kwiecień - zmiana o 6gr, lipiec - zmiana o 7gr, październik - zmiana o 7gr, grudzień - zmiana o 2gr... I po teorii. Porozmawiaj ze znajomymi, coby przestali w takie pierdoly wierzyć. W 2013r kurs franka skoczył o - o zgrozo - niecałe 2gr, a w ciągu ostatnich 2 lat SPADL o 22gr...w ciągu 3 ostatnich lat, wzrósł o 36gr.
W ciągu ostatnich prawie 5 lat, skoczył o 38gr...

Cos trzeba dodawać?
hrupek666
Cromaniak

Postnapisał(a) hrupek666 » 20.01.2014 17:39

MRK napisał(a): W 2013r kurs franka skoczył o - o zgrozo - niecałe 2gr, a w ciągu ostatnich 2 lat SPADL o 22gr...w ciągu 3 ostatnich lat, wzrósł o 36gr.

Teraz to mi cycki opadły :mrgreen:

http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/kursy/ku ... hiwum.html

Myślę że wiarygodne kursy walut tam mają, a one ni jak się maja do twoich wyliczeń.

Ja w 2006r brałem po 2.4380zł teraz jest po 3,3719zł to różnice mamy 0,9339zł

Między czasie spadł do ok 1,97zł w 2008r a w 2012 skoczył do ok 3,99zł to masz skok o prawie 2 zyla.

To proszę cie to nie jest spisek :mrgreen: :?:

Pewnie jest ale to inna bajka :D teraz poszukajmy w którym roku było najwięcej kredytów zaciągniętych i wszystko jasne, jest interes jest kasa a morał taki:
(płaczcie i płaćcie)co zrobisz taki kraj tacy obywatele.

Chyba że piszemy o innym franku :wink: :?:
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 20.01.2014 18:50

hrupek666 napisał(a):
MRK napisał(a): W 2013r kurs franka skoczył o - o zgrozo - niecałe 2gr, a w ciągu ostatnich 2 lat SPADL o 22gr...w ciągu 3 ostatnich lat, wzrósł o 36gr.

Teraz to mi cycki opadły :mrgreen:

http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/kursy/ku ... hiwum.html

Myślę że wiarygodne kursy walut tam mają, a one ni jak się maja do twoich wyliczeń.

Hahaha, znowu... Podnoś cycki Hrupek, bo Ci chyba na oczy padły.

Ty myślisz, że ja z księżyca te kursy brałem? Zerknij może dokładnie, co? Pierwsze z brzegu wyliczenie NBP:
02-01-2013 kurs 3,3647zł
31-12-2013 kurs 3,3816zł
To o ile kurs skoczył? O niecałe 2 grosze, czy może jestem tępa strzała? Hrupek, naucz się czytać tabele:). Reszty nie sprawdzam, bo wcześniej to zrobiłem... Chyba moje wyliczenie jest correct, co?

Odnośnie spisku...kurcze, tak samo musiał być spisek na EUR i USD... Zerknij sobie...
ACandrzej
Cromaniak

Postnapisał(a) ACandrzej » 20.01.2014 21:15

Zasada jest prosta:
Jeśli frankowcom ktoś ma coś oddać, bo frank jest droższy niż w momencie kiedy brali kredyt, to oni powinni oddać wszystko co zyskali jak frank spadł poniżej tego poziomu. I jeśli nie chcą ponosić ryzyka zmiany kursu, to odsetki powinni mieć takie jak złotówkowcy.
Jeśli MRK twierdzi, że mimo zmiany kursu kredyt we frankach i tak się opłaca, to o co tutaj chodzi?
Być może jakieś kariery polityczne na tej fali powstaną.... przepraszam o polityce tu nie wolno :|
SgwdYrEira
Cromaniak

Postnapisał(a) SgwdYrEira » 20.01.2014 21:36

Myślę, że ci "frankowcy" co do sądu ruszają bo im kurs podskoczył to są bardziej "cwaniakowscy". No bo czemu brali kredyt we frankach a nie w złotych? Czemu? Bo się po prostu bardziej opłacało! A teraz myślą, że jeszcze ktoś im do ich mieszkań/domów dołoży. Nie wyobrażam sobie aby ktoś biorąc kredyt na 20, 30 a może i więcej lat nie przeczytał warunków umowy! Chyba każdy przy zdrowych zmysłach jest świadom, że kursy walut się zmieniają, do tego nie trzeba mieć skończonej Sorbony czy Harvardu!

Mam kilkoro znajomych, którzy wzięli kredyt w CHF i twierdzą, że i tak im się to opłaca. Jeden z nich zamieszkał razem z bratem w domu po rodzicach (2 kondygnacje, duży dom), jedna rodzina pierwsze piętro, druga parter. Oboje wzięli kredyt, mój kolega we frankach, jego brat w złociszach, kwota ta sama, okres kredytowania również. Pomimo wzrostu kursu i tak płaci mniej od brata, więc o co ten raban? Chciałoby się mieć za darmo?

hrupek666 napisał(a):Ja w 2006r brałem po 2.4380zł teraz jest po 3,3719zł to różnice mamy 0,9339zł

Między czasie spadł do ok 1,97zł w 2008r a w 2012 skoczył do ok 3,99zł to masz skok o prawie 2 zyla.

W 2008 w skrytości zaśmiewałeś się z "naiwniaków", którzy wzięli w złotówkach? :roll:
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 20.01.2014 21:57

ACandrzej napisał(a):Zasada jest prosta:
Jeśli frankowcom ktoś ma coś oddać, bo frank jest droższy niż w momencie kiedy brali kredyt, to oni powinni oddać wszystko co zyskali jak frank spadł poniżej tego poziomu. I jeśli nie chcą ponosić ryzyka zmiany kursu, to odsetki powinni mieć takie jak złotówkowcy.

I tutaj się zgodzę. Oczywiście, z oprocentowaniem, które obowiązywało w dniu podpisania umowy.... Tyle, że wtedy ten las rąk wyciągnętych w stronę sądu, pewno by się sam wyciął.
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 20.01.2014 22:10

SgwdYrEira napisał(a):Pomimo wzrostu kursu i tak płaci mniej od brata, więc o co ten raban? Chciałoby się mieć za darmo?

Problem jest jeśli ktoś wziął kredyt po kursie ok 2,00 na nieuchomość, której cenę mocno wywindowano. Obserwowałam to szaleństwo na wrocławskim rynku mieszkań, kiedy w 2008 roku płacono deweloperom nawet po 7 tys za metr. Potem kurs poszybował do poziomu 3,80, a takie same mieszkania można było kupić po 6 tys i taniej. Okazuje się, że kwota kredytu znacznie przewyższa wartość nieruchomości, a bank żąda dodatkowych zabezpieczeń albo natychmiastowej spłaty kredytu. Dramat, bo skąd nagle wyciągnąć 0,5 mlm i więcej?

Współczuję, ale nie wierzę, że bank nie informował o ryzyku kursowym.
Sama od ośmiu lat mam kredyt we CHF. W umowie mam zapis, że świadoma jestem ryzyka zmiany kursu. Dodatkowo podpisywałam oświadczenie o poddaniu się egzekucji na wypadek zaprzestania spłacania do wysokości stanowiącej przeszło dwukrotność zaciągniętego zobowiązania. Kiedy zapytałam panią z banku skąd taka kwota, wyjaśniła mi w uproszczeniu algorytm i skomentowała to krótko - to właśnie pani ryzyko walutowe.
SgwdYrEira
Cromaniak

Postnapisał(a) SgwdYrEira » 20.01.2014 22:33

marze_na napisał(a):Problem jest jeśli ktoś wziął kredyt po kursie ok 2,00 na nieuchomość, której cenę mocno wywindowano.

Byli chętni na zakup (w zdecydowanej części na kredyt, z czego duża część w CHF) to i ceny wzrosły, normalne prawo rynku. Natomiast nikt nikogo nie jest w stanie zmusić do kupna czegoś co jest za drogie na możliwości portfela. Można było wziąć kredyt w PLN, tylko, że wtedy zamiast np. 100m2 kupiłoby się 70 m2 przy takiej samej racie w zł. Normalne jest to, że każdy z nas chciałby mieć więcej i lepiej, tylko czasami przeliczamy się z własnymi siłami.
Mam jeszcze taki przykład, off-topowy co prawda. Kolega zapragnął zbudować dom. Musiał kupić działkę, koszt ok. 50 zł/m2, 2000 m2=100000 zł. Wydawało mu się za dużo, kupił cały hektar ziemi rolnej nad rzeką za 15000, dał w łapę urzędasowi i dostał pozwolenie na budowę, po kilku latach woda się podniosła i zalało mu chałupę, remont ok 70000 zł (oczywiście się nie ubezpieczył bo no jak JEGO zaleje?, niemożliwe - wszyscy mu mówili, łącznie ze mną, że to teren zalewowy). Strasznie biadolił i złorzeczył, że państwo (czyli i ja i Ty) nie dołoży mu do remontu. Szkoda tylko, że różnicy pomiędzy zakupem pola (minus łapówa) a kosztem działki w bezpiecznym miejscu nie wpłacił do budżetu lub na chore dzieci.
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 20.01.2014 22:42

SgwdYrEira napisał(a):Można było wziąć kredyt w PLN, tylko, że wtedy zamiast np. 100m2 kupiłoby się 70 m2 przy takiej samej racie w zł. Normalne jest to, że każdy z nas chciałby mieć więcej i lepiej, tylko czasami przeliczamy się z własnymi siłami.

Tylko, że przy kursie <= 2,00 PLN/CHF to trzeba się było zastanawiać nad przewalutowaniem na złotówki, a nie zaciągać kredyt we franku. Ktoś wierzył się ten kurs utrzyma się w dluższym okresie?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone