Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

frankowcy.org.pl

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sebulek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sebulek » 19.01.2014 20:36

Kinga nie bądź śmieszna, poczytaj trochę o bankach i naciąganiu na kredyty i oszustwach, zmowach, sztucznych kursach walut itp zanim coś napiszesz. Równie dobrze wszystko można sprowadzić do tego, że człowiek jest sam sobie winien. Ja nie z jeżdżę po autostradach więc mam w dupie ich budowę, ja nie korzystam ze sprzętu Owsiaka więc Ci co dają to idioci itp itd. Podał Maciek w pierwszym poście stronę, wejdź i poczytaj co banki wyprawiały, żeby przed samym kryzysem wcisnąć ludziom ten kredyt, zapewniając o stabilności tej waluty. Zawsze każdy ma jakiś wybór, ale to żaden argument.

Amber Gold też oszukał ludzi, to znaczy, że co, że są sami sobie winni bo wpłacali. Przecież mogli poczytać, że nikt tyle na złocie nie zarabia co Plichta obiecywał.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.01.2014 20:47

Przeczytalam pierwszy tytuł z tej strony i już wszystko jasne - "pazerne banki" i biedni, poszkodowani frankowcy. Przedstawia tylko jedną odsłonę tego sporu.
Ja patrzę na to z innej strony- osoby, ktora nie brała takiego kredytu, za to brała kredyt w złotówkach i wszystko spłacała. Jakoś mnie żaden bank nie naciągnął, jestem świadoma swoich czynów. Zdaję sobie sprawę z ryzyka zarówno biorąc kredyt jaki i trzymając pieniądze na lokacie dewizowej, na ktorej mogę nic nie zarobić.
Nie będę więc pochylać się nad losem "biednych" frankowcow bo ich ewentualne zwycięstwo w sądzie uderzy mnie też po kieszeni gdy banki z tego powodu będą musiały być dofinansowane z budżetu państwa. Nie wzrusza mnie więc niestety ich los. Uważam podobnie, jak MRK, że powinni wywiązać się z umowy i spłacić kredyty.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.01.2014 20:49

Sebulek napisał(a):
Amber Gold też oszukał ludzi, to znaczy, że co, że są sami sobie winni bo wpłacali. Przecież mogli poczytać, że nikt tyle na złocie nie zarabia co Plichta obiecywał.

Tak. Są sami sobie winni.
Sebulek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sebulek » 19.01.2014 20:51

kinga35 napisał(a):
Sebulek napisał(a):

To jak wpadniesz pod samochód pijanego kierowcy to też będziesz sobie winna ? 'Mogłaś siedzieć w domu.
Gratuluję filozofii no i oczywiście szczęścia.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.01.2014 20:55

Sebulek napisał(a):
kinga35 napisał(a):
Sebulek napisał(a):

To jak wpadniesz pod samochód pijanego kierowcy to też będziesz sobie winna ? 'Mogłaś siedzieć w domu.

Nie sądzisz, że trochę przesadzasz z porównaniami ?
Chyba jest różnica miedzy tym na co sama mam wpływ, nad działaniami, ktore sama świadomie jako osoba dorosła podejmuje a tym na co nie mam żadnego wpływu.
Sebulek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sebulek » 19.01.2014 21:02

kinga35 napisał(a):
Sebulek napisał(a):
kinga35 napisał(a):
Sebulek napisał(a):
Chyba jest różnica miedzy tym na co sama mam wpływ, nad działaniami, ktore sama świadomie jako osoba dorosła podejmuje a tym na co nie mam żadnego wpływu.

A dlaczego przesadzam?
Każdy ma inny punkt odniesienia do tego co się wokół niego dzieje. Ja uważam, że jak pójdziesz do lekarza i da Ci zły lek i z tego powodu będziesz gorzej chora to będzie to Twoja wina. Ty uważasz, że ten kto wpłacił pieniądze do Amber Gold jest sam sobie winien.
Najłatwiej jest napisać, że ludzie są wtedy sobie winni kiedy dana sprawa mnie nie dotyczy. Gorzej z obiektywnością kiedy samemu na własnej skórze doznamy krzywdy, a ktoś z boku się z tego śmieje, albo to bagatelizuje.
Skoro zawsze kierujesz się zdrowym rozsądkiem i zapobiegawczością to masz szczęście i oby tak było dalej. Tylko weź pod uwagę, że oprócz Ciebie jest jeszcze trochę Polaków.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.01.2014 21:16

Sebulek napisał(a):
kinga35 napisał(a):
Sebulek napisał(a):
kinga35 napisał(a):
Sebulek napisał(a):

A dlaczego przesadzam?
Każdy ma inny punkt odniesienia do tego co się wokół niego dzieje. Ja uważam, że jak pójdziesz do lekarza i da Ci zły lek i z tego powodu będziesz gorzej chora to będzie to Twoja wina. Ty uważasz, że ten kto wpłacił pieniądze do Amber Gold jest sam sobie winien.
Najłatwiej jest napisać, że ludzie są wtedy sobie winni kiedy dana sprawa mnie nie dotyczy. Gorzej z obiektywnością kiedy samemu na własnej skórze doznamy krzywdy, a ktoś z boku się z tego śmieje, albo to bagatelizuje.
Skoro zawsze kierujesz się zdrowym rozsądkiem i zapobiegawczością to masz szczęście i oby tak było dalej. Tylko weź pod uwagę, że oprócz Ciebie jest jeszcze trochę Polaków.

Trochę czyli 700 tys Polaków, tych tzw frankowców.
Być może wygrają w sądzie. Pozostałe ileś tysięcy, które wzięło kredyt w złotówkach, nie podjęło ryzyka będzie się czuło poszkodowanymi.
Mam znajomych, ktorzy wzięli kredyt we frankach i nie narzekają, bo wciąż im wychodzi nie gorzej niż kredyt złotówkowy ( inne oprocentowanie). Tak naprawdę, to uważam, że ci chcą iść z pozwem do sądu, ktorzy poczuli, że może im sie udać nie spłacić kredytu, który wzięli.
Po prostu, nie wierzę, że ktos kto wziął taki kredyt na 20 - 30 lat nie wiedział, że kurs franka może sie zmienić.
Sebulek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sebulek » 19.01.2014 21:21

To nie do końca chodzi o kurs franka,
W 2008 dokładnie w listopadzie rozpoczął się kryzys. Tymczasem banki w 2008 roku sprzedały bardzo dużą liczbę kredytów walutowych. Nie powierz mi chyba, że nie wiedziały co się święci. Poza tym frank zdrożał z 2 zł do 4 zł w ciągu parunastu miesięcy. Pokaż mi gdzieś na świecie walutę która zdrożała o 100 %.
Poza tym nie wiem czy wiesz ale w 2011 roku bardzo dużo banków zwolniło z pracy najlepszych agentów kredytowych (tych co pośredniczyło w udzielaniu kredytów walutowych), a wiesz dlaczego, dlatego, że w przypadku spraw sądowych Ci ludzie nie byli już pracownikami banków i bank na nich będzie chciał zrzucać część odpowiedzialności.

Żeby było jasne nie mam kredytu walutowego.

Wystarczyło jedną rzecz ludziom powiedzieć, że kurs franka z 2008. około 2 zł jest sztuczny i lada moment może dużo wzrosnąć. To by się nazywało informacją rzetelną. Z tego co wiem żaden bank, ani jego przedstawiciele o tym nie informowali, że frank to waluta, która może, aż tak wzrosnąć. Teraz dopiero wychodzi na jaw, że bankowcy wiedzieli, że kurs franka z okolic 2 zł to sztuczny twór, który za chwilę będzie się na kredytobiorcach mścił.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 19.01.2014 21:34

kinga35 napisał(a):Podobnie jest gdy się wpłaca na lokatę inwestycyjną np w dolarach. Można zarobić 8 % w skali roku. Nieźle, w porównaniu z innymi lokatami. Tylko, że jest warunek- kurs musi pozostać w zakresie wyznaczonym wartościami granicznymi czyli jeżeli w jakimkolwiek momencie nastąpi osiągnięcie lub przekroczenie tych wartości granicznych nie zarobi się ani złotówki. Ryzyko ponosi zarówno ten który pożycza jak i ten który daje "w depozyt dolarowy" z myślą o zarobku większym niz na innych lokatach.

No tutaj nie do końca jest to prawdą. Prawda jest taka, że klient ma gwarancję kapitału, nie straci (nie licząc wartości pieniądza w czasie), ale....bank zawsze zarobi. Lokaty inwestycyjne, tudzież inaczej nazywane produkty strukturyzowane są oparte o oprocentowany depozyt i kontrakt terminowy. Skąd bank daje takie odsetki?:) Duża część klientów nie wie, jak to działa, ale w sumie taka wiedza nie jest im potrzebna. Układ jest prosty. Dużo takich lokat, o których piszesz miały w swej ofercie mBank i Multibank. Dokładnie w oparciu o kurs walutowy. Nie są to najrozsądniejsze produkty strukturyzowane. Na rynku są o wiele lepsze...przy czym, przy wyborze tych produktów również należy mieć troszkę wiedzy. Oczywiście, są w pełni bezpieczne, ale są lepiej i gorzej skonstruowane. Dużo by pisać...:)

Jak nie z lewej....
Sebulek napisał(a):Idziesz do lekarza w dobrej wierze pytasz o poradę bo Cię boli gardło, lekarz Ci wciska lek na ból gardła, choć mógł skierować na badania, kazać zrobić wymaz gardła. Nie zrobił tego bo miał lek, który chciał Ci wcisnąć, żebyś go wykupił. Po tym leku dostajesz innej cięższej choroby bo on nie działał. Co robisz?

...to z prawej...
Sebulek napisał(a):To jak wpadniesz pod samochód pijanego kierowcy to też będziesz sobie winna ? 'Mogłaś siedzieć w domu.

...tylko czemu na oślep, nie trafiając w cel. Ta Twoja filozofia jest o kant d. potłuc, bo nijak się ma do tematu. Przykład z lekarzem...lekarz dał Ci do podpisania 30 stron opisu leku? Przykład wypadku... wzięcie kredytu jest wypadkiem losowym? Jeszcze parę różnic mógłbym Ci wypisać.

Naciąganie, oszustwa... Ech... A może brak rozwagi, co? Umowa kredytu hipotecznego to kilkanaście kartek. Nie było wspomniane o ryzyku walutowym? Pewno było. Każdy zdrowo myślący zdaje sobie z tego sprawę. Ba, każdy biorący kredyt o tym wiedział, a teraz co? Lament! Bez jaj. Było tanio, śmiali się ze złotówkowców. Jest drogo, żądają przewalutowania, zostali oszukani. Co za hipokryzja. A najlepsze jest to, że duża część z nich nie zdaje sobie sprawy, że gdyby w momencie podpisywania kredytu, wybrali PLN zamiast CHF, to najprawdopodobniej i tak zapłaciliby więcej, niż płacą teraz przy wysokim kursie CHF. Nie pomyślą, na jakiej marży były wtedy udzielane kredyty w PLN.

Sam mam kredyt w CHF, nie hipotekę, ale mam. Przy takim kursie, jaki mamy teraz i tak płacę mniej, niż gdybym wziął kredyt w PLN.
Sebulek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sebulek » 19.01.2014 21:46

MRK napisał(a):
...tylko czemu na oślep, nie trafiając w cel. Ta Twoja filozofia jest o kant d. potłuc, bo nijak się ma do tematu. Przykład z lekarzem...lekarz dał Ci do podpisania 30 stron opisu leku? Przykład wypadku... wzięcie kredytu jest wypadkiem losowym? Jeszcze parę różnic mógłbym Ci wypisać.

Ja uważam, że się grubo mylisz i bazujesz na założeniu, że wszyscy są światli i znają się na bankowości. Przykład z lekarzem miał dać do myślenia, a nie do analizowania.

MRK napisał(a):Naciąganie, oszustwa... Ech... A może brak rozwagi, co? Umowa kredytu hipotecznego to kilkanaście kartek. Nie było wspomniane o ryzyku walutowym? Pewno było. Każdy zdrowo myślący zdaje sobie z tego sprawę. Ba, każdy biorący kredyt o tym wiedział, a teraz co? Lament! Bez jaj. Było tanio, śmiali się ze złotówkowców. Jest drogo, żądają przewalutowania, zostali oszukani. Co za hipokryzja. A najlepsze jest to, że duża część z nich nie zdaje sobie sprawy, że gdyby w momencie podpisywania kredytu, wybrali PLN zamiast CHF, to najprawdopodobniej i tak zapłaciliby więcej, niż płacą teraz przy wysokim kursie CHF. Nie pomyślą, na jakiej marży były wtedy udzielane kredyty w PLN.

Brak rozwagi nie rozśmieszaj mnie bo mi zajady popękają. Jaki brak rozwagi, że naciągacz kredytowy zapewniał, że kurs franka jest stabilny, że nic się nie stanie, mając wiedzę, że za parę miesięcy będzie krach na świecie. Poczytaj sobie troszkę o bankach jak ludzi rolowali i jak dalej rolują. Jak kombinują, co Ty nie czytasz co się dzieje ?
Nie chodzi mi o to co się stanie z kredytami w CHF bo takiego kredytu nie mam, chodzi o rzetelność usługi bankowej i wszystkich instytucji finansowych, a nie o pisanie że "frankowcy" to debile bo wzięli kredyty, a teraz chcą przewalutowania.
Ostatnio edytowano 19.01.2014 21:47 przez Sebulek, łącznie edytowano 1 raz
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 19.01.2014 21:47

kinga35 napisał(a):Gdyby ci tzw frankowcy wygrali sprawę banki musiałby zostać dokapitalizowane przez Skarb Panstwa...

To wygodne dla banków hasło i całkowicie nieprawdziwe. Banki mają wystrczające rezerwy żeby to sfinansować.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 19.01.2014 21:49

rozpatrujecie sprawę w kategorii słuszności, a tu chodzi o to kto kogo.....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.01.2014 21:52

MRK napisał(a):No tutaj nie do końca jest to prawdą. Prawda jest taka, że klient ma gwarancję kapitału, nie straci (nie licząc wartości pieniądza w czasie), ale....bank zawsze zarobi.

Tak, ma gwarancję kapitału, w 100 %.
Nie chodziło mi o to że coś straci ale, że nic nie zyska. Czyli po roku może mieć tyle ile miał na początku. Niezbyt stabilny i pewny interes, kiedy są gwarantowane lokaty terminowe( 3 miesięczne, półroczne) po ktorych zawsze coś się nazbiera, ale niestety są dwukrotnie mniej oprocentowane niż walutowe lokaty inwestycyjne :)

MRK napisał(a):Sam mam kredyt w CHF, nie hipotekę, ale mam. Przy takim kursie, jaki mamy teraz i tak płacę mniej, niż gdybym wziął kredyt w PLN.

O właśnie. Też o tym pisałam :)
Sebulek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sebulek » 19.01.2014 21:53

realista2 napisał(a):rozpatrujecie sprawę w kategorii słuszności, a tu chodzi o to kto kogo.....

Chodzi o to właśnie kto kogo.
BANK kontra SZARY OBYWATEL

Właśnie o to chodzi w tym wszystkim.

Naciągają, oszukują niedoinformowują, sprzedają kredyty z góry wiedząc, że są niekorzystne. Ludzi się na to łapią nawet ci co som światli w te klocki bankowe.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.01.2014 22:03

Zobaczymy jak pozew T. Sadlika się skończy i jakie będzie miał ewentualne reperkusje dla budżetu państwa gdy pozostali kredytobiorcy poczują, że mogą nie spłacać.
"Po informacjach o wniesieniu pozwu rzecznik Raiffeisen Bank Polska Marcin Jedliński informował PAP, powołując się na tajemnicę bankową, że wszyscy klienci, którzy mieli zamiar skorzystać i korzystali z kredytów walutowych, byli informowani przez bank o ryzyku walutowym, co znajduje potwierdzenie w dokumentacji kredytowej, a ostateczną decyzję o wyborze rodzaju kredytu i jego waluty zawsze podejmował klient."
Ze strony Puls Biznesu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone