Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

frankowcy.org.pl

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
cronaturki
zbanowany

Postnapisał(a) cronaturki » 19.01.2014 22:23

Pewnie wielu z Was słyszało. Jedno z '' praw'' ekonomii mówiące iz dobrze jest brać kredyt w walucie w której się zarabia. Na studiach słyszałam ten tekst wielokrotnie. Podziwiam gościa za to ze w tak beznadziejnej sprawie on widzi sens w tym by Wisłę kijem zwracać.. Efekty pewnie beda takie jakie od lat widać na mapach...

Pozdrav
jara
Koneser

Postnapisał(a) jara » 19.01.2014 22:35

To po co te wszystkie umowy, jeżeli można je potem zaskarżyć, jako krzywdzące jedną ze stron? Przecież podpisują je dorośli ludzie, w pełni władz umysłowych, a nieznajomość zagadnienia nie jest okolicznością łagodzącą.
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.01.2014 22:50

W temacie zgodnym z główną tematyką forum:

- przewalutowanie kredytów we frankach szwajcarskich po kursie z dnia ich zaciągnięcia (model Chorwacki)
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 19.01.2014 22:52

Dziadek Maciek napisał(a):W temacie zgodnym z główną tematyką forum:

- przewalutowanie kredytów we frankach szwajcarskich po kursie z dnia ich zaciągnięcia (model Chorwacki)

A z jakim oprocentowaniem?
jara
Koneser

Postnapisał(a) jara » 19.01.2014 22:57

MRK napisał(a):

Taki, jak na umowie pewnie.
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 19.01.2014 23:10

Sebulek napisał(a):
Brak rozwagi nie rozśmieszaj mnie bo mi zajady popękają. Jaki brak rozwagi, że naciągacz kredytowy zapewniał, że kurs franka jest stabilny, że nic się nie stanie, mając wiedzę, że za parę miesięcy będzie krach na świecie. Poczytaj sobie troszkę o bankach jak ludzi rolowali i jak dalej rolują. Jak kombinują, co Ty nie czytasz co się dzieje ?
Nie chodzi mi o to co się stanie z kredytami w CHF bo takiego kredytu nie mam, chodzi o rzetelność usługi bankowej i wszystkich instytucji finansowych, a nie o pisanie że "frankowcy" to debile bo wzięli kredyty, a teraz chcą przewalutowania.

1. Nie pisałem, że debile.
2. Czytam, czytam...i to codziennie. Taka robota :mrgreen:
3. No to teraz moje zajady dostały po garach :). Piszesz " naciągacz kredytowy zapewniał, że kurs franka jest stabilny, że nic się nie stanie, mając wiedzę, że za parę miesięcy będzie krach na świecie. "... Hm...znaczy, że jak? Szarak w banku, czyli doradca kredytowy, dostał mail, tudzież telefon od właściciela banku, tego z zagranicy, a nie prezesia z Polski, że za parę miesięcy, tudzież lat...właściciel jeszcze nie wie dokładnie, kiedy...będzie krach na świecie. Pracownik musi w związku z tym jak najszybciej znaleźć 700 000 osób w samej Polsce, które migusiem wezmą kredyt w CHF. Czy chcą, czy nie chcą, mają wziąć i ma to być kredyt w CHF!!! Druga opcja jest taka, że ten szarak ma szklaną kulę i sam przewidział krach na świecie... no, ale...kto by tam w szklane kule wierzył przecież.... :mrgreen: .

Zebik, ludzie brali te kredyty, bo były tanie. To ich interesowało, co jest dla mnie zrozumiałe...ale też mieli świadomość ryzyka kursowego. Ba, mają o tym napisane na UMOWIE!!!! Byle łebek by to zrozumiał.

Żeby już zamknąć... najgorsze jest to, że Ci klienci kompletnie nie pamiętają, jakie były wtedy marże na kredytach w PLN. Ja mam kredyt w CHF oprocentowany na chwilę obecną 3,81%. W tamtym czasie, kredyt w PLN, to oprocentowanie ok. 14%. Przelicz sobie, ile musi wzrosnąć kurs franka, aby rata kredytu w CHF dobiła do raty w PLN. Tego już nie pamiętają, albo nie chcą pamiętać. Mają drożej, ale i tak taniej niż wtedy zaciągnęliby w PLN, a laaaaaaament jak starych bab na targu.

Nie, nie i jeszcze raz nie dla tego typu niesprawiedliwych inicjatyw. Ku.wa, dlaczego pomagać tylko frankowcom? Złotówkowcom już nie? Wibor był wysoki przez lata, też płacili wyższe raty. Dlaczego im nie pomagać? Co to frankowcy? Jakaś grupa uprzywilejowana? Dorosłe osoby podpisały poważne umowy. A teraz co?

kinga35 napisał(a):Tak, ma gwarancję kapitału, w 100 %.
Nie chodziło mi o to że coś straci ale, że nic nie zyska. Czyli po roku może mieć tyle ile miał na początku. Niezbyt stabilny i pewny interes, kiedy są gwarantowane lokaty terminowe( 3 miesięczne, półroczne) po ktorych zawsze coś się nazbiera, ale niestety są dwukrotnie mniej oprocentowane niż walutowe lokaty inwestycyjne :)

A mi chodziło o to, że mimo, iż klient nie zarobi, to konstrukcja takiej lokaty jest taka, że bank spokojnie zarobi:). Na rynku pojawiają się ciekawe oferty takich lokat, ale...trzeba mieć wiedzę, które to te ciekawe, bo dużo jest takich, które na dzień dobry zalatują przegraną (czyli zwrotem kapitału). To temat na priv, albo na inny wątek.
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 19.01.2014 23:17

Jeszcze jedno.... czy jak ktoś na GPW wrzuci jakąś dużą paczkę akcji danej firmy po niskiej cenie, a ja akurat kupiłem akcje tej firmy chwilę wcześniej, to mam zaskarżyć tego kogoś, tudzież GPW, że zostałem oszukany, bo mi kurs akcji poleciał w dół, a doradca mi powiedział, że powinien rosnać?? Doradca był w zmowie z np. jakimś zagranicznym funduszem inwestycyjnym, tudzież inwestorem indywidualnym?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.01.2014 23:17

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,147 ... yczek.html
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.01.2014 23:19

Ofiarami bankowych praktyk padli też ci obywatele, którzy wzięli drogie kredyty w złotówkach, co w ostatnich dniach potwierdził osąd Urzędu Ochrony Konsumentów, który ukarał za praktyki antykonsumencki największy polski bank PKO BP, nakładając na niego (podobno) karę
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 19.01.2014 23:20

jara napisał(a):
MRK napisał(a):

Taki, jak na umowie pewnie.

Na umowie w CHF zapewne....

Ech, Ci wszyscy oburzeni nawet nie zdają sobie sprawy, jakiej biedy mogą przysporzyć dużej części pobratymców frankowych.
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 19.01.2014 23:26

Dziadek Maciek napisał(a):Ofiarami bankowych praktyk padli też ci obywatele, którzy wzięli drogie kredyty w złotówkach, co w ostatnich dniach potwierdził osąd Urzędu Ochrony Konsumentów, który ukarał za praktyki antykonsumencki największy polski bank PKO BP, nakładając na niego (podobno) karę

29 mln zł...i chodziło o zapisy na umowie, a nie o jakieś "będące w użyciu" praktyki.
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 19.01.2014 23:30

...Media informowały, że sąd w Zagrzebiu uznał, iż miejscowe banki nie poinformowały kredytobiorców o możliwej zwyżce kursu, nakazał im przewalutować kredyty we frankach na lokalną walutę i zmniejszyć oprocentowanie...

No i o ile z częścią się mogę zgodzić, jeżeli już tak bardzo chcieli przewalutowania, tak z obniżką oprocentowania już nie. W takim razie, złotówkowcy również powinni zażądać obniżki oprocentowania i chorwacki sąd powinien to uczynić. Powyższe rozwiązanie jest niesprawiedliwe.
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 20.01.2014 07:43

Brałem kredyt w 2007 roku.
Miałem zdolność w CHF i PLN.
Świadomie wybrałem PLN z wyższą ratą.
(jak się później okazało słusznie bo rata jest w miarę na tym samym poziomie)

Każdy podpisując umowę bierze na siebie odpowiedzialność.

Gadanie, że ktoś mnie oszukał, coś ukrył, schował jest mz mocno naciągane.
MRK
Cromaniak

Postnapisał(a) MRK » 20.01.2014 10:12

Vjetar napisał(a):Brałem kredyt w 2007 roku.
Miałem zdolność w CHF i PLN.
Świadomie wybrałem PLN z wyższą ratą.
(jak się później okazało słusznie bo rata jest w miarę na tym samym poziomie)

Widzisz, zdecydowana cześć kompletnie nie rozumie tej zależności. Chciałbyś, aby teraz Twój kredyt został przewalutowany? Pewno nie, bo aby było sprawiedliwie, musiałbyś od razu np pokryć różnice w odsetkach pomiędzy swoim w CHF, a tozsamym w dacie kredytem w PLN.

Najwięcej krzyczą teraz Ci, którzy wyniuchali, że coś może sobie teraz załatwią. Za jakiś czas, jeśli frank spadnie, będą chcieli w drugą stronę znowu?
hrupek666
Cromaniak

Postnapisał(a) hrupek666 » 20.01.2014 13:18

MRK napisał(a):Najwięcej krzyczą teraz Ci, którzy

Którzy wzieli 110% wartości "w dniu podpisania umowy" teraz wartość tego na co brali kredyt spadła ,a waluta poszła do góry(bardo do góry) i nie mają zabezpieczenia.

Następny temat wahania kursu CHF w ciągu miesiąca rośnie kiedy są spłaty na początku miesiąca a potem kurs spada.
Czy to normalne :?:

Sam mam kredo w CHF i nie mam zamiaru przewalutować na PLN nawet po kursie kiedy go brałem 2,40zł.
Ewentualnie mogę go wtedy spłacić ale na pewno nie zamienić na naszą walutę.

Oczywiście że byliśmy informowani o ryzyku walutowym,ale mimo to wolę go spłacać we frankach :!:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone