Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

frankowcy.org.pl

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 18.01.2015 22:43

majeczka napisał(a):Problem polega na tym, że po wzroście franka szwajcarskiego wartość kredytu, przerosła wartość mieszkania.
Na dzień dzisiejszy mają do spłacenia 338 tys. pln.

Nie liczy się wkład własny, nie liczy się fakt, że przez 7 lat regularnie uiszczali swoją ratę.
Liczy się zysk banku

No właśnie, tu tkwi problem i aż nie do uwierzenia, że przy tylu wypowiadających się osobach jedynie majeczka to dostrzegła. Pożyczyli 7 lat temu 200 tys., spłacali regularnie przez 7 lat, a kapitał zamiast zmaleć wzrósł do 338 tys. zł. Dramatem jest to ,że mimo dużego wkładu własnego po 7 latach spłat wartość kredytu jest większa od wartości mieszkania.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 18.01.2015 22:48

marze_na napisał(a):Trzeba pamiętać, że dla każdego kredytu to się będzie kształtować nieco inaczej.

Przeczytałem całość. Faktycznie sprawa niejednoznaczna. Dzięki za przybliżenie tematu. Mam nadzieję i życzę abyś Ty wyszła z tego na in plus. :D
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 18.01.2015 22:49

realista2 napisał(a):No właśnie, tu tkwi problem i aż nie do uwierzenia, że przy tylu wypowiadających się osobach jedynie majeczka to dostrzegła. Pożyczyli 7 lat temu 200 tys., spłacali regularnie przez 7 lat, a kapitał zamiast zmaleć wzrósł do 338 tys. zł. Dramatem jest to ,że mimo dużego wkładu własnego po 7 latach spłat wartość kredytu jest większa od wartości mieszkania.

Nie gniewaj się ale to, że nie napisałem to nie znaczy...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 18.01.2015 22:58

romuald22 napisał(a):
realista2 napisał(a):No właśnie, tu tkwi problem i aż nie do uwierzenia, że przy tylu wypowiadających się osobach jedynie majeczka to dostrzegła. Pożyczyli 7 lat temu 200 tys., spłacali regularnie przez 7 lat, a kapitał zamiast zmaleć wzrósł do 338 tys. zł. Dramatem jest to ,że mimo dużego wkładu własnego po 7 latach spłat wartość kredytu jest większa od wartości mieszkania.

Nie gniewaj się ale to, że nie napisałem to nie znaczy...

:D .... przecież cały czas to mamy na myśli i o tym ten temat. Majeczka tylko "wyartykułowała". Marzena, Dziadek Maciek też podali tylko w innym ujęciu (mniej tragizującym więc w oczy może nie weszło). :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.01.2015 23:02

realista2 napisał(a):
majeczka napisał(a):Problem polega na tym, że po wzroście franka szwajcarskiego wartość kredytu, przerosła wartość mieszkania.
Na dzień dzisiejszy mają do spłacenia 338 tys. pln.

Nie liczy się wkład własny, nie liczy się fakt, że przez 7 lat regularnie uiszczali swoją ratę.
Liczy się zysk banku

No właśnie, tu tkwi problem i aż nie do uwierzenia, że przy tylu wypowiadających się osobach jedynie majeczka to dostrzegła. Pożyczyli 7 lat temu 200 tys., spłacali regularnie przez 7 lat, a kapitał zamiast zmaleć wzrósł do 338 tys. zł. Dramatem jest to ,że mimo dużego wkładu własnego po 7 latach spłat wartość kredytu jest większa od wartości mieszkania.

Ja to widzę. Widzę nawet na własnym rachnku kredytowym. Płacę prawie 9 lat i przeliczajac po dzisiejszym kursie franki, które pozostają jeszcze do spłaty też mam do spłacenia więcej niż zaciągnęłam :!: Na szczęście ciągle mniej niż wartość nieruchomości.
Tyle, że ja patrzę dalej niż dzień dzisiejszy. Patrzę na dzień zapadalności kredytu i jego łączny koszt po kilkudziesięciu latach spłaty. Polecam zabawę kalkulatorem kredytowym dla konkretnych warunków. Zamiast 200 tys. zł odsetek zapłacę 50 tys. (optymistycznie zakładając niezmienność oprocentowania choć intuicja podpowiada, że większe niemiłe niespodzianki zrobi wibor niż libor). Ile stracę w tym czasie na ryzyku kursowym? Dzisiaj nie wiem. Niech i będzie te 150 tys... Wróżenie z fusów.

Majeczka patrzy tu i teraz. Niech zapyta tych znajomych ile kosztował ich kredyt, jak już go spłacą.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 18.01.2015 23:32

Czasu miałem mało, ale małe wyliczonko zrobiłem.

Założenia:
1. Data zaciągnięcia: 2006r.
2. Kwota: 300 000zł, 121 000 franków (kurs franka 2,48zł)
3. Marża CHF: 2%
4. Marża PLN: 2,5% (a to i tak bardzo optymistycznie, ponieważ marża na złotówkach byłą wyższa, no ale....niech będzie )
5. Przyjąłem średni kurs CHF/PLN z danego roku, oraz Wibor i Libor na koniec każdego roku (za mało czasu na większe dokładności)
6. Nie miałem czasu na robienie modelu miesiąc po miesiącu tak, ja spadają odsetki w kolejnym roku płacenia kredytu, ale obrazowo myślę, że pewne "rzeczy" będzie widać.

I mamy tak:

Różnica w spłaconej kwocie (porównanie rat w zaokrągleniu):
2006 - 5830
2007 - 8917
2008 - 14662
2009 - 7856
2010 - 7555
2011 - 8018
2012 - 3346
2013 - 1708
2014 - 229

ŁĄCZNIE: 58 124zł
Tyle mniej oddali kredytobiorcy frankowi od złotówkowych (kapitał plus odsetki). Jak zmieniały się wartości bazowe:
Libor - maks. 2,75, min 0
Wibor - maks. 5,88, min. 2,06
kurc chf/pln - maks. 3,66, min. 2,17

Najważniejsze: nawet jak zaczął się lament frankowców w 2012/2013 roku, to i tak płacili mniejsze raty niż w pln - to raz, a dwa - nadwyżka z poprzednich lat powoduje, że przez te lata oddali o wiele mniej, niż kredytobiorcy złotówkowi. Cwaniactwo czy nie? Pisząc "cwaniactwo" mam na myśli krzykaczy, żeby nie było:).

Nie jest to model mega dokładny, nie uwzględnia zmniejszającego się kapitału, a co za tym idzie, mniejszych odsetek, ale myślę, że obraz wyłania się w miarę konkretny.
Ostatnio edytowano 18.01.2015 23:50 przez MRK, łącznie edytowano 1 raz
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 18.01.2015 23:43

marze_na napisał(a):

Majeczka patrzy tu i teraz. Niech zapyta tych znajomych ile kosztował ich kredyt, jak już go spłacą.

:wink: wierz mi, na pewno kredyt przewyższy wartość mieszkania. Skromnie myślę, że mniej więcej o 100%.

Problemem, a i również zastanawiającym jest fakt, że ówcześni doradcy finansowi banku nachalnie przekonywali swoich klientów do zaciągania kredytów we frankach.

Cóż, jeśli chodzi o finanse, każdy niestety widzi swój własny interes, oby się tylko nie przeliczył :D
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 18.01.2015 23:47

majeczka napisał(a):
Problemem, a i również zastanawiającym jest fakt, że ówcześni doradcy finansowi banku nachalnie przekonywali swoich klientów do zaciągania kredytów we frankach.

Nie no błagam... Bez jaj. Cytuję kobietę, więc kultura nie pozwala mi na użycie innych wyrazów, ale z pełnym szacunkiem... nie opowiadaj banialuków. Oczywiście, część może i tak, ale stwierdzenie "ówcześni doradcy" jest dla większości trochę niesprawiedliwe.
Powtórzę tylko, że doradca miał gdzieś, czy kredyt będzie w chf, czy w pln. Miał plany na wolumen, bez znaczenia na walutę.

A tekst "a i również zastanawiającym", to już dla mnie trąci spiskową teorią dziejów vide Antoni M.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 19.01.2015 00:14

MRK napisał(a):Powtórzę tylko, że doradca miał gdzieś, czy kredyt będzie w chf, czy w pln. Miał plany na wolumen, bez znaczenia na walutę.

:D mam nadzieję, że wiesz o czym piszesz, a i sam również dokonałeś kredytu w Chf, ?Jeśli jednak nie, to w zasadzie nou comments... :wink:

Pozdrawiam, pomimo braku empatii z Twojej strony :D
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 19.01.2015 00:23

majeczka napisał(a):
MRK napisał(a):Powtórzę tylko, że doradca miał gdzieś, czy kredyt będzie w chf, czy w pln. Miał plany na wolumen, bez znaczenia na walutę.

:D mam nadzieję, że wiesz o czym piszesz, a i sam również dokonałeś kredytu w Chf, ?Jeśli jednak nie, to w zasadzie nou comments... :wink:

Pozdrawiam, pomimo braku empatii z Twojej strony :D

Jakbym nie wiedział, o czym chcę napisać, to nie pisałbym. Czy dokonałem kredytu? Nie bardzo wiem, w czym rzecz...ale strzelam, że wiem. Tak, miałem kredyt w chf, który to spłaciłem praktycznie równo rok temu. Min. przez to tematem interesowałem się żywo, a z racji wykonywanej pracy, z niektórymi tematami muszę być na bieżąco.

Empatia?...ech....
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 19.01.2015 00:39

MRK napisał(a):Tak, miałem kredyt w chf, który to spłaciłem praktycznie równo rok temu. Min. przez to tematem interesowałem się żywo, a z racji wykonywanej pracy, z niektórymi tematami muszę być na bieżąco.

:D wobec tego na pewno dzisiaj możesz spać spokojnie, / niestety frankowicze , a również i moi znajomi nie bardzo/, na Dobranoc, życzę pogodnych snów

Ostatnio edytowano 19.01.2015 00:50 przez majeczka, łącznie edytowano 1 raz
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 19.01.2015 00:47

majeczka napisał(a):
MRK napisał(a):Tak, miałem kredyt w chf, który to spłaciłem praktycznie równo rok temu. Min. przez to tematem interesowałem się żywo, a z racji wykonywanej pracy, z niektórymi tematami muszę być na bieżąco.

:D wobec tego na pewno już dzisiaj możesz spać spokojnie, / niestety frankowicze , a również i moi znajomi nie bardzo/...

Jak frankowicz jest inteligentny i przynajmniej odrobinę biegły w matematyce, to również będzie miał spokojny sen. Znam takowych...

majeczka napisał(a): jednak na Dobranoc, życzę Ci miłych i pogodnych snów

Przy takich kawałkach zwykłem mordować, ale dziękuję.
Życzę tego samego:)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 19.01.2015 08:27

majeczka napisał(a): :wink: wierz mi, na pewno kredyt przewyższy wartość mieszkania. Skromnie myślę, że mniej więcej o 100%.

Przecież to samo masz np. gdy kupujesz samochód na kredyt. Spłacasz np. 100 tys. i w momencie spłaty samochód wart 20 tys. Te osoby to dopiero mają dyskomfort. Ledwo spłaciły a już w zasadzie mogliby pomyśleć o nowym. :wink:
majeczka napisał(a):Cóż, jeśli chodzi o finanse, każdy niestety widzi swój własny interes,

Niestety :?: 8O ....a czyj ma widzieć. Przecież Ty też piszesz o własnym interesie znajomych.

Majeczka ..... ochłoń. :wink: W Twojej głowie zakotwiczyło się, że jest tragedia i coby nie powiedzieć innego nie przyjmujesz.
Popatrz na MRK, Marzenę, Dziadka Maćka ..... tutaj są fakty, tutaj jest właściwe podejście. Ja takie wyliczenia bardzo cenię i na ich podstawie wyrabiam sobie zdanie.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 19.01.2015 08:54

marze_na napisał(a): A mąż wykonuje jeden z zawodów od lat najpilniej poszukiwanych na rynku, jest programistą :lol: .

W takim razie zapomnij o jakiś tam wahaniach franka. Franek dla Was to pikuś. :wink:

Dbaj o męża.
Mam w rodzinie (kuzyn), dbry zawód, można służbowo zwiedzić kawał świata. Nie wiem tylko czy ten zawód tak manieruje osoby czy to tylko jego przypadek. To ciągłe siedzenie przy PC powoduje zmiany w kręgosłupie i chyba zaczyna być "nieobecny". Doradzamy mu zmianę pracy ale póki co bez powodzenia.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 19.01.2015 09:26

majeczka napisał(a):
marze_na napisał(a):

:wink: wierz mi, na pewno kredyt przewyższy wartość mieszkania. Skromnie myślę, że mniej więcej o 100%.

A jak za kolejne 7 lat kurs będzie na poziomie 2,00 CHF/PLN? Albo chociaż 3,00 CHF/PLN. To jak się będzie miała wartość spłaconego kredytu do wartości mieszkania? A może, Boże uchowaj, kurs skoczy na 6,50 :?:

majeczka napisał(a):Problemem, a i również zastanawiającym jest fakt, że ówcześni doradcy finansowi banku nachalnie przekonywali swoich klientów do zaciągania kredytów we frankach.

Mną się żaden doradca niestety (a może stety) nie chciał zająć w kwestii kredytu hipotecznego, ale na chłopski rozum to oni nie siedzą w biurach w moim interesie, a w swoim i z założenia nakłaniać będą do tej oferty, z której mają lepszy procent.

Mnie skalę ryzyka kursowego najbardziej uświadomił jeden z wielu dokumentów, który oprócz samej umowy kredytowej przyszło mi w banku podpisać. Oświadczenie o poddaniu się egzekucji na wypadek braku spłaty kredytu (czy jakoś tak się to nazywało) i opiewało na kwotę ponad pół miliona złotych :roll: :!: . Dla kredytu rzędu 180 - 190 tys zł.
Algorytm wyliczenia tej kwoty oczywiście na moją prośbą z grubsza mi wyjaśniono. Uwzględniał hipotetyczny wzrost kursu i koszty egzekucyjne.

woka napisał(a):Dbaj o męża.
Mam w rodzinie (kuzyn), dbry zawód, można służbowo zwiedzić kawał świata. Nie wiem tylko czy ten zawód tak manieruje osoby czy to tylko jego przypadek. To ciągłe siedzenie przy PC powoduje zmiany w kręgosłupie i chyba zaczyna być "nieobecny". Doradzamy mu zmianę pracy ale póki co bez powodzenia.

Zależy nad czym pracujesz. Większość Pawła znajomych pracuje stacjonarnie. Ale jeden, który pisał jakieś nakładki na SAPa obleciał już chyba całą kulę ziemską.
A kręgosłup? Każda praca siedząca ma podobny skutek. Ja nie programuję, a był czas, że siedziałam przed kompem więcej niż mąż, bo brałam zlecenia do domu
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone