Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

frankowcy.org.pl

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 18.01.2015 20:53

Dziadek Maciek napisał(a):
woka napisał(a):
Dziadek Maciek napisał(a):U mnie 580 zł rata wzrosła, płaczę i płacę, nie mam wyjścia :cry:

O chol***, dużo.

Najbardziej jestem wk... na siebie, miałem kasę, mogłem nieruchomość kupić za gotówkę, a wyszło jak wyszło, posłuchałem się "mądrzejszych". Moja i tylko moja wina, ale jeśli frankowicze coś utargują, to dlaczego mam nie skorzystać ? Takie życie i żadni złotówkowicze i inne głosy mnie nie przekonają abym odpuścił, a że ew wyjdę na plus ... Wiem, wiem jak to się zakończy, zapłacę cały kredyt i będę się cieszył, że już koniec. Jeszcze tylko 5 lat.

A może tą gotówką obróciłeś i zarobiłeś więcej niż wyniesie Cię kredyt? Wtedy nie musisz być na Siebie wk... .
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.01.2015 21:00

Może tak, może nie ...
Przecież mogłem jeszcze więcej zarobić ... :D Znasz kogoś, któremu kasy wystarczy ? 8O
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 18.01.2015 21:06

Dziadek Maciek napisał(a):Może tak, może nie ...
Przecież mogłem jeszcze więcej zarobić ... :D Znasz kogoś, któremu kasy wystarczy ? 8O

Dlatego trzeba minimalizować straty. Czego życzę frankowcom z Cro. Pl.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 18.01.2015 21:35

Mam kredyt w frankach. Pisałem o tym już wcześniej w tym wątku.
Myślę, że po tym co się stało we czwartek jednak poradzę sobie.
Nie potrzebuję pomocy państwa, nie potrzebuję pomocy doradców.
Zacisnę nieco bardziej pas i przeżyję.

Chorwacja powinna się zacząć tym martwić bo prawdopodobnie w tym roku ze względów oszczędnościowych tam nie pojadę.

Ja jestem malutki ale może tych "malutkich" jest więcej.
Powinno się też nad tym zastanowić jednak nasze państwo ponieważ pieniądze które mógłbym wydać na zakupy i wzbogacić budżet (VAT, akcyza) pójdą do banku.

Bank udzielający kredytu również ponosi ryzyko.
Niech w tym ryzyku partycypują.
Ostatnio edytowano 18.01.2015 21:45 przez romuald22, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.01.2015 21:44

MRK napisał(a):Woka, jak znajdę chwilę, to zrobię takie wyliczenia tzn., ile musiałby kosztować frank, aby kredyt złotówkowy był tańszy niż frankowy. Trochę liczenia i zbierania danych jest, ale dobry model w excelu i poleci. Pamiętam, że już kiedyś robiłem takie wyliczenia i wychodziło bodajże ok. 4,8zł. Kwestia jeszcze oferty, ale marże przeważnie są zbliżone. Pytanie jeszcze do kiedy przeliczyć?

Kiedyś się przymierzałam do takich wyliczanek dla mojego kredytu. Tyle, że bardzo dużo danych trzeba byłoby zebrać (trzy podstawowe zmienne kurs CHF/PLN, LIBOR, WIBOR) i szczegóły sobie odpuściłam. Nie mam ciśnienia. Poza tym nie mam oferty kredytu złotówkowego do porównania, bo nie chcieli mi dać :wink: .

Dzisiaj tylko "pi razy drzwi" porównywaliśmy oprocentowanie podczas herbatki u teściów. Oni mają kredyt w PLN z tego samego kwartału i w podobnej kwocie. Skupiliśmy się tylko na kwocie odsetek. Zakładając duuuuuże uproszczenie, że obecne oprocentowanie jest obowiązujące przez cały okres kredytowania :? . Mój CHF 1,25%, ich PLN 5,75%. Różnica w łącznej kwocie zapłaconych odsetek przez 30 lat kredytowania to ponad 150 tys. zł, ok. 80% kwoty udzielonego kredytu... W dużym uproszczeniu mogę sobie pozwolić na kilkudziesięcioprocentowy wzrost kursu.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 18.01.2015 21:49

Przed chwilą oglądałem w necie spot, m.in. w temacie tych kredytów "frankowych".
Podano,że kredyt 300 tys. zł. ( zapewne z przeliczenia frankowego) na 30 lat może wzrosnąć o około 200 zł.
Ja tu tragedii żadnej nie widzę. Żal ale taka kwotę można przełknąć.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.01.2015 21:54

romuald22 napisał(a):

Chorwacja powinna się zacząć tym martwić bo prawdopodobnie w tym roku ze względów oszczędnościowych

Ja już nie byłem 2 razy, też dam radę.

Może nieruchomość sprzedam, mam już dość tego co robię.

Woka - gdybym wziął na 30 lat...niestety mam na 15 lat, rata prawie 700 franków, ostatnio płaciłem 3.52, teraz 4.37 w moim banku

Pożyczyłem złotówki, oddaję franki, nadal wiszę złotówki ...pogubić się można
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 18.01.2015 22:05

marze_na napisał(a):Dzisiaj tylko "pi razy drzwi" porównywaliśmy oprocentowanie podczas herbatki u teściów. Oni mają kredyt w PLN z tego samego kwartału i w podobnej kwocie. Skupiliśmy się tylko na kwocie odsetek. Zakładając duuuuuże uproszczenie, że obecne oprocentowanie jest obowiązujące przez cały okres kredytowania :? . Mój CHF 1,25%, ich PLN 5,75%. Różnica w łącznej kwocie zapłaconych odsetek przez 30 lat kredytowania to ponad 150 tys. zł, ok. 80% kwoty udzielonego kredytu... W dużym uproszczeniu mogę sobie pozwolić na kilkudziesięcioprocentowy wzrost kursu.

Oczom nie wierzę. 8O :!:
Pisałem już, że mediom nie wierzę. Zrobili z tego narodową tragedię a fakty nie są straszne. Przecież ci "frankowcy" nie stracili tylko zaoszczędzą/ zarobią mniej.

Z drugiej strony ..... ponoć (tak podają media) kredyt we frankach w większości zaciągali ci co nie mieli zdolności kredytowej. Ty Marzena też to pisałaś. To jaka to polityka tego naszego Państwa, że ci co mieli zdolność byli kierowani na gorsze warunki. :?: 8O
Dla mnie osoba mająca zdolność kredytową to osoba pracująca i nieźle zarabiająca. Wiem, bank jakoś inaczej to pojmuje/kwalifikuje ale nie dotyczyło to mnie więc .... zapomniałem.
Moim zdaniem - nie ma tematu (społecznego) a w mediach temat "frankowy" za chwilę ucichnie.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.01.2015 22:07

woka napisał(a):Podano,że kredyt 300 tys. zł. ( zapewne z przeliczenia frankowego) na 30 lat może wzrosnąć o około 200 zł.

Uwielbiam takie eksperckie wyliczanki :roll: . A podali jakie założenia przyjęto? W którym roku kredytowania nastąpił wzrost kursu i z jakiego poziomu ten kurs wystrzelił?
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 18.01.2015 22:11

Moi drodzy, tu nie chodzi o sam kredyt, który zaciągnięty był we frankach szwajcarskich.
Spróbuję zobrazować sytuację; otóż moi znajomi zdecydowali się na ów kredyt ok. 7 lat temu. Dokonali zakupu mieszkania w Poznaniu w wysokości 320 tys pln.

Wpłacili 120 tys. pln swoich oszczędności, a więc kredyt, który wówczas podpisali wynosił 200 tysięcy. Frank oscylował wówczas na poziomie 2, 20.
Oczywiście zasugerowano im, że najbardziej opłacalny będzie tylko kredyt we frankach.

Sumiennie spłacają ów kredyt do dnia dzisiejszego. Rata oscyluje mniej więcej w granicach 1800 - 2000 tys pln, jednak po po czwartkowym incydencie wyniesie być może 2400- 2500.

Problem polega na tym, że po wzroście franka szwajcarskiego wartość kredytu, przerosła wartość mieszkania.

Na dzień dzisiejszy mają do spłacenia 338 tys. pln.

Nie liczy się wkład własny, nie liczy się fakt, że przez 7 lat regularnie uiszczali swoją ratę.

Liczy się zysk banku :(

p.s. na pewno postaram się im pomóc, w tej chwili bezradność i bezsilność niestety bierze górę :(
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 18.01.2015 22:14

Dziadek Maciek napisał(a):Może nieruchomość sprzedam, mam już dość tego co robię.

Nie buntuj mnie.
Ja mam dom na wsi na działce 1,07 ha. ........... zaczynam mieć go już dość. Jest co robić.( mieszkam w mieście).
Wydatek w jedną stronę. Za te pieniądze co w niego rocznie wkładam to mam full wczasy i zero zmartwienia.
Trzymam go ze względów sentymentalnych. Jak jeszcze długo - nie wiem.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 18.01.2015 22:18

marze_na napisał(a):
woka napisał(a):Podano,że kredyt 300 tys. zł. ( zapewne z przeliczenia frankowego) na 30 lat może wzrosnąć o około 200 zł.

Uwielbiam takie eksperckie wyliczanki :roll: . A podali jakie założenia przyjęto? W którym roku kredytowania nastąpił wzrost kursu i z jakiego poziomu ten kurs wystrzelił?

Pisałem ..... media. :( bardzo (nie)wiarygodne.
To tu: http://biznes.onet.pl/frankowicze-wsrod ... rcow/me7pq
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.01.2015 22:21

woka napisał(a):

Z drugiej strony ..... ponoć (tak podają media) kredyt we frankach w większości zaciągali ci co nie mieli zdolności kredytowej. z

U mnie to było w pewnym skrócie tak - poszedłem do PKO BP, tam po kilku zdaniach, bez oglądania dokumentów, dowiedziałem się, że nie mam zdolności.
Następnego dnia zadzwoniła jakaś pani, przedstawiła się jako doradca bankowy w sprawie kredytów. Skąd wiedziała, że ja ew jestem zainteresowany nie wiem, mogę się tylko domyślać.
Bardzo szybko przedstawiła ofertę, bez sprawdzania papierów, zdolności...człowiek głupi, więc ... tak jak pisałem, płacę, płaczę i jeśli tylko będzie okazja na zmniejszenie zobowiązania, wykorzystam ją. Nie mam jednak do nikogo pretensji, nawet do wspomnianej doradczyni.

Woka - dom na wsi sprzedałem, nie na kredyt, ale miałem dość stałych kosztów na jego utrzymanie. Najbardziej żałuję dużej wędzarni na tej działce, trudno, radzę sobie inaczej. Sentymentów i koniecznych wyjazdów w jedno miejsce miałem dość. Weekend, urlop, jakieś nieplanowane wolne dni ... gdzie, oczywiście działka, powiedziałem koniec.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 18.01.2015 22:34

Dziadek Maciek napisał(a):Pożyczyłem złotówki, oddaję franki, nadal wiszę złotówki ...pogubić się można

Jeżeli wreszcie spłacisz a "dobro" na które zaciągnąłeś kredyt będzie co najmniej równe lub droższe od tego kredytu to jesteś na plus.
Gorzej ( a czasem tak bywa), że "dobro" staniało i jest warte np. przez pół. Wówczas ... zawału można dostać. :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.01.2015 22:36

woka napisał(a):
marze_na napisał(a):Dzisiaj tylko "pi razy drzwi" porównywaliśmy oprocentowanie podczas herbatki u teściów. Oni mają kredyt w PLN z tego samego kwartału i w podobnej kwocie. Skupiliśmy się tylko na kwocie odsetek. Zakładając duuuuuże uproszczenie, że obecne oprocentowanie jest obowiązujące przez cały okres kredytowania :? . Mój CHF 1,25%, ich PLN 5,75%. Różnica w łącznej kwocie zapłaconych odsetek przez 30 lat kredytowania to ponad 150 tys. zł, ok. 80% kwoty udzielonego kredytu... W dużym uproszczeniu mogę sobie pozwolić na kilkudziesięcioprocentowy wzrost kursu.

Oczom nie wierzę. 8O :!:
Pisałem już, że mediom nie wierzę. Zrobili z tego narodową tragedię a fakty nie są straszne. Przecież ci "frankowcy" nie stracili tylko zaoszczędzą/ zarobią mniej.

Trzeba pamiętać, że dla każdego kredytu to się będzie kształtować nieco inaczej. Za dużo zmiennych, żeby na jednym tylko przykładzie uogólniać, że każdy frankowicz zarobi kwotę X. Znaczenie ma marża jako składowa oprocentowania, kwota kredytu, okres kredytowania czy wreszcie kurs CHF/PLN po jakim zaciągnięto kredyt.
Ten ostatni czynnik ma chyba największe znaczenie, bo gdybym zaciągnęła kredyt w 2008 roku po kursie 2,00 to dziś kurs spłaty miałabym 117% wyższy. Czyli byłabym mocno pod kreską.

Telewizja nie do końca kłamie, bo ten kto wziął kredyt przy tym najniższym kursie franka, kiedy ceny nieruchomości były maksymalnie wywindowane rzeczywiście ma dzisiaj problem.
Nie wrzucisz dzisiaj frankowców do jednego worka "zyskali" bądź "stracili". Ja Ci powiem czy zyskałam czy straciłam za 21 lat :wink: , ale na razie śpię spokojnie.

woka napisał(a):Z drugiej strony ..... ponoć (tak podają media) kredyt we frankach w większości zaciągali ci co nie mieli zdolności kredytowej. Ty Marzena też to pisałaś. To jaka to polityka tego naszego Państwa, że ci co mieli zdolność byli kierowani na gorsze warunki. :?: 8O

Nie byli kierowani na gorsze warunki, a mieli wybór.
Ja nie miałam. I wielu innych też, bo banki uważały, że nie stać nas, żeby spłacać klikuset zł wyższą ratę kredytu złotówkowego. Rata we franku przez dużą różnicę w oprocentowaniu była wyraźnie niższa.

Zresztą jak sobie przypomnę moje starania o kredyt to do dziś nie wiem czy śmiać się czy płakać.
Dwóch doradców kredytowych po minucie rozmowy stwierdziło, że nikt nam kredytu nie da. Parę banków zniechęciło warunkami nie do odrzucenia :roll: występując z pozycji silniejszego, większość banków faktycznie odmawiało. Wszystko dlatego, że mąż miał dzialność od raptem 3-4 miesięcy, w branży, którą sektor bankowy jednomyślnie uznał za ryzykowną i wymagał, by była prowadzona conajmniej pół roku a najlepiej rok i jego zarobków w ogóle nie wliczali do dochodów :roll: . A mąż wykonuje jeden z zawodów od lat najpilniej poszukiwanych na rynku, jest programistą :lol: .

woka napisał(a):Moim zdaniem - nie ma tematu (społecznego) a w mediach temat "frankowy" za chwilę ucichnie.

Już to pisałam, każdy kredyt do inna historia. Będą też dramatyczne, gdy okaże się, że nie będzie na spłatę i bank wystawi tytuł egzekucyjny. Albo zarząda dodatkowego zabezpieczenia.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone