Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

frankowcy.org.pl

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 21.01.2015 11:00

marze_na napisał(a):Poleć kumplowi, żeby zmienił bank :wink:

Nie ma potrzeby. On na 200 % nie ma żadnego kredytu.
Ponadto, moim zdaniem i z mojego doświadczenia kumpel ma rację ( oczywiście bez tego żartu). Wedle niego - negocjacje, negocjacje ..... przynoszą lepszy efekt niż latami trwające procesy sądowe. Kto myśli- negocjuje, pieniacz idzie do sądu. Czasem wygra - czasem przegra ale to trwa i kosztuje.
Facet wie co mówi .... ma togę i duże doświadczenie w zawodzie.
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 21.01.2015 11:06

marze_na napisał(a):
andywiki napisał(a):
Vjetar napisał(a):Banki mają uwzględnić ujemny kurs franka i zejść z Liboru.

Tylko nie wszystkie chcą się zgodzić i znając życie pewnie się nie zgodzą bo kto co im może ???

To nie jest kwestia czyjegoś zgodzę się albo się nie zgodzę, ale zapisów w umowach.

https://wiernipolsce1.wordpress.com/201 ... reputacja/
marze_na poczytaj sobie,może to nie jest kwestia zgody,ale banki wahające się.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 21.01.2015 11:25

woka napisał(a):Ponadto, moim zdaniem i z mojego doświadczenia kumpel ma rację ( oczywiście bez tego żartu). Wedle niego - negocjacje, negocjacje ..... przynoszą lepszy efekt niż latami trwające procesy sądowe.

No to prosimy uniżenie czy negocjujemy?

Ale generalnie to macie racje, najpierw polubownie, a jak się nie da to do sądu.
Poza tym ja się wypowiadam ściśle w kontekście egzekwowania warunków umowy, która w równej mierze obowiązuje obie strony, a nie, że mnie bezwzględnie, a bank tylko w tych punktach, które mu się podobają.

Pewnie każdy ma różne doświadczenia z poziomem obsługi swojego kredytu. Zresztą niejedno już słyszałam, bo wokół siebie mam gro znajomych z kredytem (taki rocznik).
Osobiście dwa razy musiałam się dotąd upomnieć w banku o stosowanie warunków podpisanej umowy kredytowej. Za każdym razem wystarczyło jedno krótkie i grzeczne pismo z wskazaniem konkretnego paragrafu. Jest bezproblemowo i mam wszelkie podstawy, żeby sądzić, że i w przypadku ujemnego LIBORU będzie tak samo. Patrzę więc na pikujący wykres CHF 3M i spokojnie oczekuję pierwszego dnia kolejnego kwartału.

andywiki napisał(a):https://wiernipolsce1.wordpress.com/201 ... reputacja/
marze_na poczytaj sobie,może to nie jest kwestia zgody,ale banki wahające się.

Wystarczy, że przeczytałam swoją umowę.
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 21.01.2015 11:38

Tak jak piszesz że każdy ma różne doświadczenia z bankami i chyba masz szczęście mimo wszystko bo ja raczej nie mam kredyt w Mbanku i z wszystkim maja problem bo coś zapomną bo coś innego nie chce tu przytaczać,wygląda na to że raczej nikt frankowiczą nie pomorze,zresztą jak frank był po np.2.35 i podskoczył na 3,35 też nic z tym nie zrobili to czego mieli by teraz coś zmieniać,chyba żeby rząd miał wizję przyszłych wyborów i któreś ugrupowanie w ten sposób chciało by zasłynąć że to my to zmieniliśmy.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 21.01.2015 11:45

andywiki napisał(a):kredyt w Mbanku

A to nie jest ten bank, który w umowach skonstruował oprocentowanie na zasadzie "LIBOR + marża ustalona decyzją banku"?
I jak LIBOR spadał to podnosili marżę i oprocentowanie pozostawało na niezmienionym poziomie...
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 21.01.2015 11:48

Dokładnie nabici w Mbank.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 21.01.2015 11:52

ale nadzór bankowy ostatecznie chyba zakwestionował ten zapis?
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 21.01.2015 11:53

A mi tak zwyczajnie żal ludzi i nie zazdroszczę im teraz tych stresów :roll:
Ale... no właśnie, sami mamy kredyt hipoteczny i nie przyszło nam nawet do głowy żeby brać go we frankach. Kredyt wzięliśmy na 15 lat i niby przez ten czas nic nie miałoby się z tym frankiem wydarzyć?
Z drugiej strony innego kredytu niektórym, dzisiejszym frankowiczom banki by wtedy nie udzieliły...

Ciężko postawić się teraz w sytuacji frankowicza, przed którym jeszcze 20 lat spłacania kredytu :?

Jak to dziś w trójce powiedzieli: franca z tego franka!
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 21.01.2015 12:10

marze_na napisał(a):ale nadzór bankowy ostatecznie chyba zakwestionował ten zapis?

Dokładnie a że człowiek 10 lat temu był młody z brakiem doświadczenia i doradztwa z tej drugiej strony nie baku to kredyt się podpisało.
W tym artykule wyżej jest dość ciekawa wątek,może tu czegoś się czepić,albo tak jak piszecie spróbować z bankiem coś wynegocjować .

Banki mają też problem prawny. Otóż pojawiło się kilku Radców i Prawników, którzy poczuli krew i z chęcią powalczą z bankami w sprawie zapisów w umowach. To ryzyko będzie zdecydowanie ciążyć na akcjach banków. Zainteresowanym polecam przeczytać:
Wyrok sądu: Kredyt we frankach wart tyle, ile klient dostał w złotych
Zmiana kursu franka - co teraz zrobią sądy?
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 21.01.2015 16:28

Zamrożenie kursu do wartości z grudnia odpada z tego co w tv mówili. Pojawił się pomysł możliwości spłaty kredytu po kursie z dnia podpisania umowy kredytowej.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 21.01.2015 16:29

marze_na napisał(a):No to prosimy uniżenie czy negocjujemy?

Umówmy się, że to jest tym samym. Jakby nie patrzeć .... trzeba rozmawiać. :wink:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 21.01.2015 18:29

andywiki napisał(a):Tak jak piszesz że każdy ma różne doświadczenia z bankami i chyba masz szczęście mimo wszystko bo ja raczej nie mam kredyt w Mbanku i z wszystkim maja problem bo coś zapomną bo coś innego nie chce tu przytaczać,wygląda na to że raczej nikt frankowiczą nie pomorze,zresztą jak frank był po np.2.35 i podskoczył na 3,35 też nic z tym nie zrobili to czego mieli by teraz coś zmieniać,chyba żeby rząd miał wizję przyszłych wyborów i któreś ugrupowanie w ten sposób chciało by zasłynąć że to my to zmieniliśmy.

Primo:
Obrazek

Secundo:
Obrazek

Tertio:
andywiki napisał(a):,zresztą jak frank był po np.2.35 i podskoczył na 3,35 też nic z tym nie zrobili to czego mieli by teraz coś zmieniać,

A co mieli zmieniać?

EDIT: żeby nie było, że złośliwiec jestem, ale... nie da się czytać. Już pal licho błędy ortograficzne, ale używaj przecinków, kropek itp. Czytanie i zrozumienie zajmie mniej czasu:).

EDIT.2.:

Świetne źródło wiedzy:).
Ostatnio edytowano 21.01.2015 18:36 przez MRK, łącznie edytowano 1 raz
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 21.01.2015 18:32

marze_na napisał(a):
Osobiście dwa razy musiałam się dotąd upomnieć w banku o stosowanie warunków podpisanej umowy kredytowej. Za każdym razem wystarczyło jedno krótkie i grzeczne pismo z wskazaniem konkretnego paragrafu.

I tak należy robić za każdym razem, jak bank coś kombinuje!
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 21.01.2015 18:34

Lechoo napisał(a):Zamrożenie kursu do wartości z grudnia odpada z tego co w tv mówili. Pojawił się pomysł możliwości spłaty kredytu po kursie z dnia podpisania umowy kredytowej.

Taaaa... i jeszcze "buzi" każdemu Frankowskiemu. Ogólnie spoko, ale pod warunkiem pokrycia różnicy rat wynikającej z innych stawek Libor/Wibor i marż obowiązujących w danym okresie.
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 21.01.2015 19:45

MRK napisał(a):
Lechoo napisał(a):Zamrożenie kursu do wartości z grudnia odpada z tego co w tv mówili. Pojawił się pomysł możliwości spłaty kredytu po kursie z dnia podpisania umowy kredytowej.

Taaaa... i jeszcze "buzi" każdemu Frankowskiemu. Ogólnie spoko, ale pod warunkiem pokrycia różnicy rat wynikającej z innych stawek Libor/Wibor i marż obowiązujących w danym okresie.

Tak jest poprawię się.
Ostatnio edytowano 21.01.2015 20:56 przez andywiki, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone