Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Fotoradar pomocy

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2009 05:40

Każdy prędkościomierz,również cyfrowy,wskazuje o 5-6 km/h,wyższą prędkość niż rzeczywista czyli radar wykaże 81-82/h.
Mandat i punkty bedą zależały od różnicy prędkości maksymalnej umieszczenej na znaku ograniczającym szybkość a prędkościa bolidu.
I nigdy nie zależą od godziny zrobienia fotki ;)
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 21.06.2009 06:02

hepik napisał(a):Mandat i punkty bedą zależały od różnicy prędkości maksymalnej umieszczenej na znaku ograniczającym szybkość a prędkościa bolidu.
I nigdy nie zależą od godziny zrobienia fotki ;)

Jeżeli obszar zabudowany i nie było znaku, to jak najbardziej zależą od godziny. Tem bardziej że Torcida nie pisz że zdjęcie zrobione poza Polską. Zresztą nie rozumiem co ogródki czy garaże mają do całokształtu sprawy, a gdyby tam przechodziła staruszka - jego matka;)
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 21.06.2009 07:40

Prędkościomierze a autach najczęściej zaniżają prędkość. Jeżeli fotka została zrobiona to prawdopodobnie została przekroczona prędkość i wtedy ups.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.06.2009 11:20

Jeśli teren zabudowany to pora ma znaczenie , jeśli znaku nie było. Wtedy 50 albo 60 km/h. A te działki tez mogą mieć znaczenie bo tam mógłby być znak D40...
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 21.06.2009 13:25

Nie ma żadnego znaku tam. Podałem te działki jako przykład bezsensowności przepisów. Jest miejsce, gdzie normalnie prawie nikt nie chodzi, a po 22giej to już jedynie psy szczekają tym, co mają pod ogonem:P W dodatku droga dwupasmowa, dwujezdniowa, w całkiem niezłym, jak na Polskę, stanie. No i oczywiście nie mogą tam podnieść prędkości do 70 km/h. Jeszcze do niedawna przynajmniej omijali to miejsce z radarem, ale teraz widzę, że to uległo zmianie.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.06.2009 13:26

given2fly
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) given2fly » 21.06.2009 13:27

Forum jest przeznaczone dla turystyki, a ze ja mieszkam w Bieszczadach to mogę Wam podać mniej więcej gdzie są fotoradary w drodze do pięknych Bieszczadów :) Opisywał będę drogę z Jasła do samych bieszczadów, bo jadą z Rzeszowa po drodze mamy ich baaardzo dużo. A więc jadąc z Jasła w stronę Krosna nie ma żadnych, ew. przenośne, które są tam dość rzadko, ale się zdarzają, następnie są jakieś oznakowane w samym krośnie więc bedzie wiadomo. Póżniej za Krosnem w Rymanowie jest przenośny, na przeciwko biedronki więc tam należy uwarzać, bo nigdy nie wiadomo kiedy jest. Następnie są 2 w Lesku i kolejny tóż przed Solina jakieś 4 km (nie wiem jak się dokładnie nazywa ta miejscowość) więc droga w te strony jest dość poypana fotoradarami, wielu turystów na tym się łapię, więc jeśli ktoś się wybiera, to niech uważa, bo można łatwo dostać najdroższą fotkę swoją i autka w życiu :wink:
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 21.06.2009 13:29

hepik napisał(a):Każdy prędkościomierz,również cyfrowy,wskazuje o 5-6 km/h,wyższą prędkość niż rzeczywista czyli radar wykaże 81-82/h.

To prawda - ale ująłbym to inaczej: przekłamanie wynosi ok. 10%, co sprawdzałem wielokrotnie przy pomocy GPS i urządzeń mierzących prędkość nad drogą (wskazania mojego GPS zgadzały się zawsze z licznikiem nad drogą, nigdy z prędkościomierzem samochodu). Innymi słowy: jeśli prędkościomierz samochodu wskazuje 50 km/h, rzeczywista prędkość (taka, którą zmierzy np. policja) wynosi ok. 45 km/h; jeśli prędkościomierz w aucie wskazuje 200 km/h ( :!: ), rzezeczywista prędkość to ok. 180km/h
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2009 18:11

Wprawdzie nigdy nie jechałem 200 na h ale nie widzi mi się te 10%.
Też porównywałem z GPS i przy 130 było 5-6 km a nie 13 km różnicy.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.06.2009 18:27

Bo to wzrasta jak ciąg trygonometryczny i do obliczenia potrzebna jest macierz...
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 21.06.2009 22:20

W ogóle fotoradary to jest ciekawa sprawa... Raz w programie Uwaga pirat widziałem kolesia, którego złapali i mu wmawiali, że jechał 200 km/h. Jechał ważącym 2,5 tony Range Roverem Sport z silnikiem 2,7 diesel. Sami sobie odpowiedzcie jak bardzo prawdopodobne jest by się rozpędził do 200 km/h...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.06.2009 10:15

Torcida1 napisał(a):W ogóle fotoradary to jest ciekawa sprawa... Raz w programie Uwaga pirat widziałem kolesia, którego złapali i mu wmawiali, że jechał 200 km/h. Jechał ważącym 2,5 tony Range Roverem Sport z silnikiem 2,7 diesel. Sami sobie odpowiedzcie jak bardzo prawdopodobne jest by się rozpędził do 200 km/h...

Bardzo prawdopodobne... 190 koni, prędkość maksymalna z katalogu 193 km/h... Waga niecałe 2400 kg.
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 22.06.2009 13:39

Tak, ale zważywszy na to, że samochód był załadowany, jechał po Polsce, czyli wątpię żeby miał możliwość wciskania do dechy bez przerwy przez dłuższy czas (nie pamiętam dokładnie okoliczności), no i to, że prędkości podawane w katalogach są często wyższe od rzeczywistych, tak samo jak np spalanie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.06.2009 15:08

są często wyższe od rzeczywistych, tak samo jak np spalanie.

Tak samo często jak niższe... A ile mu potrzeba by w maxa przycisnąć? 13 sekund do paczki...
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 22.06.2009 15:39

Ciężko stwierdzić. Mi się udało z mojego na dość długim odcinku maksymalnie wycisnąć 170 (oczywiście na niemieckiej autostradzie;)), a producent podaje, że spokojnie wyciśnie 190, nawet 200. Fakt, mam silnik 1.4 95 konny, ale samochód za to waży 1300, czyli praktycznie połowę tego co Range Rover.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone