Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Buber
Cromaniak
Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 30.06.2019 13:35

romuald22 napisał(a):...
Polecany tutaj przez niektórych forumowiczów mini serial Czarnobyl (tylko 5 odcinków) zobaczyłem i polecam.

Pamiętam ten dzień kiedy katastrofa wydarzyła się. Oczywiście wtedy nie miałem o tym pojęcia. Biegałem sobie z kuzynami po łące niedaleko Myślenic. Była piękna, słoneczna pogoda. Płynu lugola nie piłem. Na razie jestem w dobrej formie. Czuję się nie napromienowany.

:lol: :lol:
A ja piłem i też się dobrze czuję :D .
Swoją drogą, rejonom Małopolska i Podkarpacie nie dostało się strasznie, najgorzej miała północ.
"Czarnobyla" nie widziałem, ale tak wszyscy polecają, że muszę zobaczyć ... no i tez dlatego, że jest niepoprawny politycznie (nie ma żadnego ciemnoskórego :wink: ).

Nie wiem czy ktoś już pisał o tym, jak tak to sorry, ale jestem świeżo po Netflixowym Zone Blanche - po polsku Czarny Punkt.
Kryminał - francuski czy belgijski - polecam za niesamowity klimat.
Niektórzy zarzucają mu wtórność (miasteczko Twin Peaks, Stranger things) ... może jest w tym trochę prawdy ... ale to nic.
Jestem po I sezonie - ostatni odcinek taki, że walonki spadają.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 30.06.2019 15:26

Buber napisał(a):
romuald22 napisał(a):...
Polecany tutaj przez niektórych forumowiczów mini serial Czarnobyl (tylko 5 odcinków) zobaczyłem i polecam.

Pamiętam ten dzień kiedy katastrofa wydarzyła się. Oczywiście wtedy nie miałem o tym pojęcia. Biegałem sobie z kuzynami po łące niedaleko Myślenic. Była piękna, słoneczna pogoda. Płynu lugola nie piłem. Na razie jestem w dobrej formie. Czuję się nie napromienowany.

:lol: :lol:
A ja piłem i też się dobrze czuję :D .
Swoją drogą, rejonom Małopolska i Podkarpacie nie dostało się strasznie, najgorzej miała północ.
"Czarnobyla" nie widziałem, ale tak wszyscy polecają, że muszę zobaczyć ... no i tez dlatego, że jest niepoprawny politycznie (nie ma żadnego ciemnoskórego :wink: ).

Ja jestem z Augustowa, i u nas straszyli, że oberwaliśmy tak samo jak Szwedzi. Siłą rzeczy płyn lugola też piłem, ale to chyba psu na budę, bo trza było kilka dni wcześniej. A serial - mocny.

Buber napisał(a):Nie wiem czy ktoś już pisał o tym, jak tak to sorry, ale jestem świeżo po Netflixowym Zone Blanche - po polsku Czarny Punkt.
Kryminał - francuski czy belgijski - polecam za niesamowity klimat.
Niektórzy zarzucają mu wtórność (miasteczko Twin Peaks, Stranger things) ... może jest w tym trochę prawdy ... ale to nic.
Jestem po I sezonie - ostatni odcinek taki, że walonki spadają.

Dzięki za cynk. Brzmi zachęcająco.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 01.07.2019 09:18

Buber napisał(a):...
no i tez dlatego, że jest niepoprawny politycznie (nie ma żadnego ciemnoskórego :wink: ).

Żebyś się nie zdziwił. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.07.2019 21:53

Jeżeli ktoś, podobnie jak ja był fanem serialu "Gliny" to polecam serial "Zasada przyjemności" tego samego autora.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.08.2019 10:39

Byłam wczoraj na Pewnego razu... w Hollywood.
Dla mnie super! Prawdziwa magia kina 8) DiCaprio i Pitt genialni!
Jak ja uwielbiam Tarantino! :mrgreen:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 25.08.2019 21:47

Anai napisał(a):Teraz Legion na tapecie - jest całkiem nieźle ;)

Strasznie zagmatwany, ale w sumie podobał mi się...
W tak zwanym międzyczasie zdążyłam jeszcze wszystkie sezony Stranger Things zaliczyć - smaczniusie ;)
Odnośnie Czarnobyla, to rzuciło mi się gdzieś ostatnio w oczy, że HBO udostępniło jakiś dodatkowy odcinek, gdzie przedstawiona jest historia Legasowa czy coś ;)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 25.08.2019 23:09

Anai napisał(a):Odnośnie Czarnobyla, to rzuciło mi się gdzieś ostatnio w oczy, że HBO udostępniło jakiś dodatkowy odcinek, gdzie przedstawiona jest historia Legasowa czy coś ;)

Zgadza się, jest już dostępny choćby tutaj:

https://www.youtube.com/watch?v=wsFlWDPrxWM
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 26.08.2019 20:44

maslinka napisał(a):Byłam wczoraj na Pewnego razu... w Hollywood.
Dla mnie super! Prawdziwa magia kina 8) DiCaprio i Pitt genialni!
Jak ja uwielbiam Tarantino! :mrgreen:

Napisz proszę co takiego w tym filmie było, że piszesz o magii? Bo ja już chyba do reszty zgredziałem. Dla mnie muzyka i super odtworzony klimat końca lat 60tych, to za mało, jak na Tarantino. DiCaprio i Pitt niestety nie byli w stanie uratować tego dzieła, bo to po prostu najgorszy film Tarantino, oczywiście jest to moja subiektywna opinia. A jak już widzę na filmweb userów oceniających film na 10 (przez co film ma średnią ocenę 7,5 co kompletnie nie odzwierciedla rzeczywistości), to dostaję białej gorączki. Mega rozczarowanie, nie polecam bo film jest po prostu nudny. Prawie tak samo nudny jak kiedyś "Dunkierka", ale to temat na inne okoliczności
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.08.2019 20:06

rafalisko30 napisał(a): Napisz proszę co takiego w tym filmie było, że piszesz o magii? Bo ja już chyba do reszty zgredziałem. Dla mnie muzyka i super odtworzony klimat końca lat 60tych, to za mało, jak na Tarantino. DiCaprio i Pitt niestety nie byli w stanie uratować tego dzieła, bo to po prostu najgorszy film Tarantino, oczywiście jest to moja subiektywna opinia. A jak już widzę na filmweb userów oceniających film na 10 (przez co film ma średnią ocenę 7,5 co kompletnie nie odzwierciedla rzeczywistości), to dostaję białej gorączki. Mega rozczarowanie, nie polecam bo film jest po prostu nudny. Prawie tak samo nudny jak kiedyś "Dunkierka", ale to temat na inne okoliczności

Trudno jest powiedzieć, co jest dla mnie magiczne w kinie, ale spróbuję...

W przypadku tego filmu - klimat tworzony w każdej scenie przez pracę kamery, scenografię, muzykę. Mnóstwo nawiązań do poprzednich filmów QT, ale i do całej historii kina; trochę tych smaczków było (nie chcę psuć innym zabawy).

Widziałam prawie wszystkie filmy Tarantino (kilka razy :D). Zgadza się - ten nie jest typowy, ale dla mnie jest bardzo dobry (nie wiem, czy najlepszy), bo wyjątkowo dojrzały.

Nie oglądałam tego filmu po to, by dowiedzieć się, jak się skończy (...nie powiem nic, żeby uniknąć spoilerów), ale żeby "smakować" każdą scenę. Niektórzy zarzucają, że za dużo jest jazdy samochodem, a mnie te fragmenty po prostu zaczarowały. Świetnie przedstawione LA, fajne sceny z planu z DiCaprio i z rancha.

W kinie szukam czegoś więcej niż tylko opowiedzianej historii i tutaj to znalazłam. Takie są moje odczucia. Każdy z nas jest inny, więc masz prawo do swoich ;)

P.S. "Dunkierka" zrobiła na mnie ogromne wrażenie! ;) Chociaż to też "nietypowy" Nolan, którego inne filmy mi się bardzo podobały :)
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 28.08.2019 22:32

maslinka napisał(a):P.S. "Dunkierka" zrobiła na mnie ogromne wrażenie! ;)

O to to... Na mnie też - siedziałam w kinie z rozdziawioną paszczą ;)
... ale też muszę rzec, że wielką robotę zrobiła tam muzyka 8O
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 30.08.2019 11:16

Też wreszcie obejrzałem "Pewnego razu w Hollywood" i - podobnie jak maslince - film mi się podobał. Świetnie zagrany, taki niespieszny, z fajną muzyką i kilkoma perełkami (scena z Brucem Lee czy reklamą papierosów). Mam jedynie nieco mieszane uczucia co do zakończenia, ale poza tym - bardzo fajne metakino.

Zapomniałem dodać, że "Dunkierka" także mi się podobała :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 21.09.2019 22:28

Ad Astra, przyzwoite kino, nieco, ale tylko nieco w stylu Interstellar... Choć po zastanowieniu kuda mu do Interstellar....

Wcześniej byłem na Hobbs I Shaw znakomita zabawa

Oraz

ŚWIAT w ogniu słabsza zabawa Butler robi się już drewniany i mówi jakby miał ogromne problemy ze zgryzem
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 20.11.2019 18:35

Cisza się zrobiła w tym wątku. Ja rozumiem, że super filmy to bardzo wyjątkowa w dzisiejszych czasach rzecz, że praktycznie nie ma filmów na wysokim poziomie, tzw. "kultowych" i kino hollywoodzkie jest w głębokim kryzysie, w recesji itp., ale coś tam chyba oglądamy. Mnie np. podobał się ostatni "Shaft" z Samuelem L. Jacksonem (gość ma już ponad 70 lat) - film lekki, łatwy i przyjemny w odbiorze, i "Dziewczyna w sieci pająka" na podstawie powieści Davida Lagercrantza, który zastępuje zmarłego twórcę serii Millenium Larssona (nie oceniam z jakim skutkiem) - jest tam kilka bzdurnych wątków, ale w sumie przyjemnie się ogląda. Ciekaw jestem opinii na temat Toy Story 4 (podobno super) czy też najnowszego Terminatora (skrajne opinie). Jeszcze nie widziałem, ale jestem pewien, że nie będzie to taka chała, jak ostatni "Predator".
Nawiązując do tego, że kiepsko dzieje się we współczesnym kinie - świadczą o tym pełne uwielbienia peany na temat ostatniego filmu Tarantino czy też "Dunkierki", co widać w powyższych komentarzach. Nie będę z tym dyskutował, wiadomo rzecz gustu. Słabo wypadają kontynuacje starych hitów, a nowych pomysłów brakuje.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 21.11.2019 10:33

rafalisko30 napisał(a):Cisza się zrobiła w tym wątku.

Wszyscy pewnie czekają na grudzień :mrgreen:

Aktualnie jestem po trzecim odcinku "Żmijowiska" na C+.
I póki co....strata czasu.

Fanom s.f. polecam "The Mandalorian".
Pierwsze 2 odcinki dostępne na cda.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 21.11.2019 18:40

Bylem na Terminatorze
Gdyby nie sentyment do serii posnalbym troche z nudow

Z seriali to mecze 9 sezon Walking Dead
Oraz 3 sezon The Crown
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 241
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone