Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Koneser
Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne

Postnapisał(a) romuald22 » 12.05.2017 17:00

tony montana napisał(a):Obcy: Przymierze
Przewidywalny, ale dobrze nakręcony, kilka scen spierających poślady
Oczywiście to nie Obcy 8 itd ani Aliens ale kto jest fanem serii ...

Traktuję Twoją opinię jako pozytywną.
W to mi graj.

Wiadomo, że pewne rzeczy - "to se ne vrati".

Z tego cyklu sf to bardziej będę bał się pójść na nowego Blade Runnera.
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 12.05.2017 18:52

romuald22 napisał(a):

W to mi graj.

Film jest bardziej "Prometeuszowy" niż Alienowy, no ale pewne zagadki się rozwiązują, np: jak powstał xenomorph w aktualnej postaci....
Ale i tak chyba lepszy od Prometeusza, a może inaczej: szybciej coś się zaczyna DZIAĆ ;)
rafalisko30
Cromaniak

Postnapisał(a) rafalisko30 » 12.05.2017 19:37

tony montana napisał(a):
romuald22 napisał(a):

W to mi graj.

Film jest bardziej "Prometeuszowy" niż Alienowy, no ale pewne zagadki się rozwiązują, np: jak powstał xenomorph w aktualnej postaci....
Ale i tak chyba lepszy od Prometeusza, a może inaczej: szybciej coś się zaczyna DZIAĆ ;)

Pierwsze opinie są raczej wstrzemięźliwe, ale pewnie dlatego, że każda następna część jest porównywana do tej pierwszej i drugiej, trudno dorównać do ich poziomu.
Jak rozumiem film nie jest arcydziełem, ale to dobre kino SF?
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 12.05.2017 20:15

rafalisko30 napisał(a):
Pierwsze opinie są raczej wstrzemięźliwe, ale pewnie dlatego, że każda następna część jest porównywana do tej pierwszej i drugiej, trudno dorównać do ich poziomu.
Jak rozumiem film nie jest arcydziełem, ale to dobre kino SF?

Bardzo dobre kino sf, gdybym nie był maniakiem Aliena i Aliens
Byłem na Alien jako 9 latek w kinie z Ojcem w nieistniejącym już "kinie" Neptun w Gdyni Orłowie, potem był tam meblowy, więc wyobraźcie sobie jak wielkie było to kino, pewnie w kopalniach w "Księdze Urwisów" Niziurskiego to kopalniane kino, z którego nawiali Rudniok i Stopa było wieksze

Nie wiem jak nas wpuścili może pod płaszczem Ojca, ale wiem, że krzyczałem na seansie i zakrywałem oczy, ale z kina nie wyszliśmy, dziś nie wyobrażam sobie pokazac Aliena 17 letniej córce (choć jakies głupie horrory czy Piłę widziała), nie wspominając o 10 letnim synu, jest taki STRASZNY!!!

Na Aliens byłem z kumplem i jego mamą jako 13 latek w 86 w też nieistniejącym kinie Warszawa - seans od 15 lat, na 21.00!!

Mama kumpla zasnęła na początku i nie obudziła się aż dzielna Ripley nie wyj... Królowej w spejs a my mało nie posikalismy się ze strachu

Także dla mniie kino nostalgiczne, kultowe
3 część jeszcze trawię, ale 4 to już dla mnie kaszanka, Obcy vs Predator to siki

Prometeusz obudził iskierkę, ale zawiódł trochę, tu jest nieco lepiej

Dziś nie wytrzymałem, pobiegłem do kina na 11.45 choć chciałem poczekać i posmakować po pierwszych recenzjach.... :papa: :papa:

ps
Ale się uzewnętrzniłem! Czekam na kolejne opinie fanów SF
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 13.05.2017 09:06

tony montana napisał(a): Czekam na kolejne opinie fanów SF

Na moją chyba poczekacie dwa tygodnie. U mnie na wsi zaczynają dopiero wtedy to grać. :evil: Na razie królują jacyś "Strażnicy Galaktyki".
A żeby specjalnie jechać do Bielska-Białej to chyba wytrzymam.

tony montana napisał(a):...
Także dla mniie kino nostalgiczne, kultowe
3 część jeszcze trawię, ale 4 to już dla mnie kaszanka, Obcy vs Predator to siki

Dla mnie również saga Alien jest kultowa.
Na półce z filmami stoją wszystkie, stwarzając poczucie pewności, że w każdej chwili mogę je mieć/zobaczyć. :)
To pewno trochę tak jak u jakiegoś nałogowca. Mam jeszcze jakby coś papierosa, mam jeszcze jakby coś lampkę wina.

Co do oceny samej sagi to zgadzam się, że od "trójki" to równia pochyła w dół.
W samej "trójce" nie został dobrze wykorzystany motyw więźniów - morderców - supersamców. Uciekali przed ksenomorfem z taką samą prędkością z jaką i ja bym uciekał. A mając takie "podstawy" to powinni ksenomorfowi chociaż dać w ryja.
"Czwórka" była przełomowym filmem w historii kina. Bo jeżeli ktoś myślał, że śmierć głównego bohatera spowoduje, że nie zobaczymy go w następnej części - to się mylił. :)
"Obcy vs Predator" nie oceniam tak źle. Niezłe i dobrze nakręcone kino akcji SF. Konfrontacja obcych i agresywnych cywilizacji dobrze pokazana, a pośród my. Oczywiście pierwsza część, bo druga to już była mała porażka.
rafalisko30
Cromaniak

Postnapisał(a) rafalisko30 » 15.05.2017 22:30

Co do najnowszego "Obcego"...
Właśnie wróciłem z kina i tak się zastanawiam, co by tu dobrego napisać na temat tego "dzieła". Więc po kolei.
1. Super podwójna rola Michaela Fassbendera.
2.?
3.?!
4.??!
5.???!

Mega rozczarowanie, chociaż wielkich oczekiwań nie miałem.
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 16.05.2017 09:04

26.05 HBO od 13.05 wyemituje wszystkie 7 odcinków "Wielkich kłamstewek"

Film mnie zaskoczył. Dobra obsada. Świetnie pokazane relacje między dorosłymi powodowane zachowaniem dzieci.

Polecam.
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 16.05.2017 09:09

Ja oczywiście odliczam do......
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 19.05.2017 12:23

greenrs napisał(a):Serial z górnej strefy stanów średnich :) ... niestety nie mam C+. Poczekam trochę dłużej.

Tu możesz obejrzeć:
http://ekino-tv.pl/serie/show/prison-break-sequel/
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 19.05.2017 20:22

anakin napisał(a):
greenrs napisał(a):Serial z górnej strefy stanów średnich :) ... niestety nie mam C+. Poczekam trochę dłużej.

Tu możesz obejrzeć:
http://ekino-tv.pl/serie/show/prison-break-sequel/

Oglądam na bieżąco i w sumie da się, chociaż trochę irytuje, że to co można zmieścić w 2 odcinkach oni pakują do 4.
:wink:
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 20.05.2017 18:50

Właśnie wróciłam z kina, z filmu Jutro będziemy szczęśliwi.

Uroczy, wzruszający... Nic nowego, ale obejrzeć warto :)
Zbyszko666
Cromaniak

Postnapisał(a) Zbyszko666 » 21.05.2017 13:18

Ja Dzisiaj w planach:

- LOGAN
- Piękna i Bestia
- Get Out

Z założenia do zobaczenia wszystkie, a pewnie zobaczę jeden lub max 2 filmy :d
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 21.05.2017 15:28

Zbyszko666 napisał(a):Ja Dzisiaj w planach:

- LOGAN
- Piękna i Bestia
- Get Out

Będziesz coś jadł? :lol:
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 21.05.2017 22:15

Właśnie w gronie znajomych dyskutowaliśmy o filmach, które zrobiły na nas największe wrażenie...
Dla mnie niezmiennie są to:
- Droga do Somozy
- Co gryzie Gilberta Grape'a
- Myszy i ludzie
- wszystkie części Władcy Pierścieni oraz Hobbita

I tu mam pytanie do starszych wiekiem forumowiczów - czy ktoś pamięta pierwszy z wymienionych tu filmów?
Pamiętam dokładnie tytuł i jakie zrobił na mnie wrażenie, natomiast nie mogę znaleźć w necie jakichkolwiek informacji o tym filmie :? Nie ma ich nawet na filmwebie. Może ktoś go widział? Może ktoś pamięta? Film miał niesamowity klimat... Coś pomiędzy Thelma i Louise a Listonosz zawsze dzwoni dwa razy.
Zbyszko666
Cromaniak

Postnapisał(a) Zbyszko666 » 21.05.2017 22:37

romuald22 napisał(a):
Zbyszko666 napisał(a):Ja Dzisiaj w planach:

- LOGAN
- Piękna i Bestia
- Get Out

Będziesz coś jadł? :lol:

O to się nie martw :)był pełen serwis haha. Więc tak jak mówiłem zobaczyłem 2 filmy - Logan oraz Get Out. Na pierwszy ogień poszedł "Get Out - Uciekaj!"Obrazek
i trzeba stwierdzić, że film bardziej należy do gatunku thriller niż, jak większość portali ocenia go pod horror. Zdecydowanie film można zobaczyć i zapomnieć. Bardzo przewidywalny z każdą kolejną minutą. Rola aktorska w filmie ciekawa niemalże myślałem, że występujący w roli głównej Daniel Kaluuya dał radę i zagrał koncertowo. W skali 10 można ocenić na 6. :P

Potem nadszedł czas na kino spod znaku MARVEL i tutaj było już zdecydowanie lepiej może dlatego, że lubię, jak w filmie więcej się dzieje niż cały wątek rozkręca się przez 40 minut,albo i więcej. No ale co tutaj by rzec?, jak wiadomo kto lubi komiksy Marvela, to kocha i ich ekranizację :D Mimo całkowitej długości to film nie nudzi, a trzyma w napięciu, tym razem nie dając tej komiksowej pewnośc,i że cokolwiek się nie zdarzy będzie dobrze. Mogli trochę oszczędzić końcowej łopatologicznej gadki o zielonym syropie, ale żeby inne filmy miały tylko takie problemy. Na pochwałę zasługuje rola "młodej",gra lepiej nic się nie odzywając, niż 90% aktorów wygłaszających szekspirowskie monologi. Jest niesamowita. Dlatego ocena z dużym 9 na 10
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 228
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone