Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszubskiexpress
Weteran
Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 19.07.2016 07:22

"Dzień Niepodległości - Odrodzenie "

Dobre efekty specjalne, fajnie, że pojawili się bohaterowie z pierwszej części.

Jednak film sprzed 20 lat robił większe wrażenie. Chyba za dużo tych efekciarsko-gadżetowych filmów ostatnio, więc ciężko nam zaimponować. :mrgreen:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 19.08.2016 08:17

Obejrzałem niedawno najnowszego "Bourne'a"
Da się obejrzeć, ale szybko uleci z pamięci.

Niedawno nagrałem miniserial "Korzenie" na HBO

"Młodzież" może nie pamiętać pierwszej serii z 1977 roku, która w Polsce była emitowana w pierwszej połowie lat 80-tych.

Ale ci, którzy pamiętają Kunta Kinte, Kizi, czy Georga Koguta będą zachwyceni moim zdaniem serialem z 2016 roku.

Zrobił na mnie i mojej żonie spore wrażenie.
4 odcinki po ok 90-100 minut.

:hut:
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 19.08.2016 14:40

A kto z Was oglądał lub pamięta "Tożsamość Bourne'a" z 1988 roku - w roli głównej Richard Chamberlain i Jacquelyn Ellen Smith ?? Mam ten film na kasecie VHS .
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 06.09.2016 10:14

damianisko5 napisał(a):A kto z Was oglądał lub pamięta "Tożsamość Bourne'a" z 1988 roku - w roli głównej Richard Chamberlain i Jacquelyn Ellen Smith ?? Mam ten film na kasecie VHS .

Ja pamiętam ;) Oglądałam, a potem przeczytałam książke ;)
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 06.09.2016 10:48

Fakt, książka była dostępna, też czytałem Roberta Ludluma.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 06.09.2016 14:22

damianisko5 napisał(a):A kto z Was oglądał lub pamięta "Tożsamość Bourne'a" z 1988 roku - w roli głównej Richard Chamberlain i Jacquelyn Ellen Smith ?? Mam ten film na kasecie VHS .

Oglądane było. Chamberlain był w Polsce na fali. Shogun, Ptaki Ciernistych Krzewów, Kopalnie Króla Salomona...
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 06.09.2016 17:07

Ej... Przed chwilą czytałem tutaj post Maniusta z bardzo ciekawą recenzją kiepskiego filmu. Kto wywalił? Tylko nie mówcie, że admini, bo to już będzie pochodziło pod dobrą zmianę.
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 06.09.2016 17:13

"Jeziorak" z Jowitą Budnik - dobry polski kryminał (nie jest to jakaś nowość). Fajny, trochę skandynawski klimat, nieprzegadany.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 06.09.2016 18:44

MRK napisał(a):Ej... Przed chwilą czytałem tutaj post Maniusta z bardzo ciekawą recenzją kiepskiego filmu. Kto wywalił? Tylko nie mówcie, że admini, bo to już będzie pochodziło pod dobrą zmianę.

Ja wywaliłem sam , bo doszedłem do wniosku , że może nie potrzebnie ten temat zacząłem .......

Ok wklejam jeszcze raz.

Smoleńsk 2016

Producent filmu "Smoleńsk" Maciej Pawlicki przed seansem wyraził nadzieję, że będzie to obraz "z którego polska kinematografia będzie dumna". Z kolei Jan Pospieszalski mówił o tym, że "państwo zawiodło", ale "wielu artystów postanowiło upomnieć się o prawdę". Jedno jest pewne - "Smoleńsk" jest filmem, który zostanie zapamiętany na długo. Dla mnie, jako najgorszy film, który miałam okazję widzieć w kinie. Dlaczego? Oto pięć powodów:
1. Zamach, czyli "prawda" o katastrofie

"Smoleńsk" od pierwszych minut nie pozostawia złudzeń, co do przyczyn katastrofy. Już w drugiej scenie pojawia się rosyjski samolot, który nad lotniskiem Sierwiernyj zrzuca ładunek, co od razu przywodzi na myśl sztuczną mgłę. W prawdziwe dialogi załogi tupolewa wpleciono nawet fikcyjne słowa pilotów, którzy zrzucili nad lotniskiem tajemniczy ładunek.

Film narzuca narrację zamachu w sposób subtelny jak rewolucja październikowa. Do archiwalnych scen z przenoszenia wraku tupolewa podłożono ścieżkę dźwiękową, niczym z komunistycznego filmu propagandowego. Główna bohaterka na każdym kroku dostaje gotowe "dowody" na to, że w Smoleńsku doszło do zamachu. Ostatecznie, żeby film jakkolwiek zaskoczył widza, musiałoby się okazać, że to sama dziennikarka przygotowała zamach.
2. Jeden wielki chaos

Film jest koszmarnie chaotyczny. Jedyny zrozumiały wątek, to "przemiana" głównej bohaterki z cynicznej dziennikarki telewizji TVM SAT (nazwa nasuwa ewidentne skojarzenia) w zwolenniczkę "prawdy". Widać to nawet po wyrazie twarzy aktorki - przez większą część filmu ma przyklejony głupi uśmieszek, a pod koniec na jej twarzy widzimy tylko skupienie i refleksję.

W filmie nie pojawiają się żadne nazwiska i objaśnienia. Dla osób słabiej znających historię katastrofy smoleńskiej, film będzie po prostu niezrozumiały. Tajemnicze postacie rzucają urwane zdania, a niektóre sceny (m.in. kilka sekund seksu głównej bohaterki z operatorem) pojawiają się zupełnie "od czapy".
3. Dobry Kaczyński, zły Tusk

Podział na dobrych i złych jest aż nazbyt widoczny. Rosjanie są pijani, dziennikarze TVM SAT cyniczni, a telewizyjni eksperci sprawiają wrażenie szalonych. Postacią, która od początku ma budzić sympatię jest matka głównej bohaterki - kobieta, która wierzy w zamach i spędza dużo czasu pod krzyżem na Krakowskim Przedmieściu. Sympatię wzbudzają też państwo Kaczyńscy. W filmie pojawiają się m.in. siedząc przytuleni na kanapie. Dla kontrastu oglądają w telewizji Donalda Tuska przechadzającego się po sopockim molo w towarzystwie Władimira Putina.
4. W filmie (nie) zagrali:

Trudno powiedzieć coś dobrego o aktorach. Bardziej doświadczeni zdawali się równać do swoich słabszych kolegów. Ku mojemu zdziwieniu, najbardziej "drewniany" okazał się Redbad Klijnstra. Gdy grany przez niego redaktor i jednocześnie szef głównej bohaterki pokrzykiwał na nią, że jest "zadżumiona chorobą smoleńską", było to tak sztuczne, że miałam ochotę zamknąć oczy ze wstydu za jego słabą grę.
5. "Wielki" finał

Ostatnie sceny to gwóźdź do trumny filmu. W Katyniu dochodzi do spotkania duchów - polskich oficerów, którzy zginęli z rąk enkawudzistów i ofiar katastrofy smoleńskiej. Żołnierze ubrani w długie zielone płaszcze stoją na polanie i zdają się na coś czekać. Nagle znikąd zjawiają się ofiary katastrofy z parą prezydencką na czele. Oficerowie salutują, serdecznie się witają, a niektóre duchy rzucają się sobie w objęcia.
Ale były pewne pozytywy...

W filmie pozytywnie wyróżnia się Lech Łotocki, który - jak na możliwości roli - dosyć wiernie odtworzył postać Lecha Kaczyńskiego. Z kolei jedynym momentem, który mnie poruszył był pojawiający się dwukrotnie dźwięk syren alarmowych Lotniska Smoleńsk-Siewiernyj. Ale po co do niego doklejać dwie godziny fatalnego filmu?

(zaczerpnięte z neta)

Nie wiem czy płakać czy się śmiać.

Obrazek

P.S. To nie jest dyskusja o polityce tylko recenzja filmu.
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 06.09.2016 19:35

maniust napisał(a):
Nie wiem czy płakać czy się śmiać.

Ja się popłakałam ze śmiechu :lol: ....
....czytając tylko tą recenzję.
Sam reżyser w jednym z wywiadów powiedział, że stoi po stronie zamordowanych :mrgreen:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 06.09.2016 20:12

maniust napisał(a):
Smoleńsk 2016

Producent filmu "Smoleńsk" Maciej Pawlicki przed seansem wyraził nadzieję, że będzie to obraz "z którego polska kinematografia będzie dumna". Z kolei Jan Pospieszalski mówił o tym, że "państwo zawiodło", ale "wielu artystów postanowiło upomnieć się o prawdę". Jedno jest pewne - "Smoleńsk" jest filmem, który zostanie zapamiętany na długo. Dla mnie, jako najgorszy film, który miałam okazję widzieć w kinie. Dlaczego? Oto pięć powodów:
1. Zamach, czyli "prawda" o katastrofie

"Smoleńsk" od pierwszych minut nie pozostawia złudzeń, co do przyczyn katastrofy. Już w drugiej scenie pojawia się rosyjski samolot, który nad lotniskiem Sierwiernyj zrzuca ładunek, co od razu przywodzi na myśl sztuczną mgłę. W prawdziwe dialogi załogi tupolewa wpleciono nawet fikcyjne słowa pilotów, którzy zrzucili nad lotniskiem tajemniczy ładunek.

Nie ma żadnych dowodów na to, że mgła została wywołana sztucznie. Stronie rosyjskiej można wiele zarzucić, np:

- przekazywanie przez kontrolera z wieży w Smoleńsku informacji o prawidłowym położeniu samolotu na ścieżce schodzenia i kursie, co mogło utwierdzać załogę w przekonaniu o prawidłowym wykonywaniu podejścia, gdy w rzeczywistości samolot znajdował się poza strefą dopuszczalnych odchyleń;
- niepoinformowanie załogi przez wieżę o zejściu poniżej ścieżki schodzenia;
- zbyt późne wydanie komendy: "horyzont”.

Nawet, jeśli mgła zostałaby wywołana sztucznie, do katastrofy by nie doszło, gdyby:

- załoga zachowała się profesjonalnie i nie schodziła poniżej minimalnej wysokości zniżania, przy nadmiernej prędkości opadania;
- nie podjęto błędnej decyzji o lądowaniu, w warunkach atmosferycznych uniemożliwiających wzrokowy kontakt z ziemią;
- piloci nie spóźnili rozpoczęcia procedury odejścia na drugi krąg;
- załoga korzystała z wysokościomierza barometrycznego;
- piloci reagowali na sygnały "pull up";
- nie zrobili próby odejścia na drugi krąg w tzw. automacie;
- gdyby właściwie współpracowali, byli dostateczne przygotowani i posiadali pełną wiedzę o funkcjonowaniu systemów samolotu;

Filmu jeszcze nie widziałem, ale myślę, że ma szansę na otrzymanie Golden Raspberry Award. :(

P.S.
To też nie jest polityka, tylko fakty. Obejrzałem na ten temat kilka filmów, przeczytałem kilka książek i niezliczone ilości materiałów w internecie.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.09.2016 20:48

Film dla schizofreników nakręcony przez schizofreników.
Tak se napiszę zanim to wywalą do śmieci.....

A z filmów normalnych to chyba przekonają Craiga te drobne.. :wink:
I bardzo dobrze, bo Bond to Craig, a Batman to Bale. :mrgreen:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 06.09.2016 20:52

anakin napisał(a):Tak se napiszę zanim to wywalą do śmieci.....

A dlaczego mają wywalać , toś już o filmie nie można pogadać...
Są tacy co to twierdzą że film zrobiony na faktach , tylko że to twierdzą schizofrenicy, to też fakt.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.09.2016 20:58

maniust napisał(a):A dlaczego mają wywalać , toś już o filmie nie można pogadać...
Są tacy co to twierdzą że film zrobiony na faktach , tylko że to twierdzą schizofrenicy, to też fakt.

Bo nie bardzo da się o tym "filmie" pogadać bez politykowania.
I jakoś nie wierzę, że to wytrzyma dłużej niż dwie strony......

Wystarczy poczytać opinie po premierze.
Schizofrenicy są poruszeni.....krytycy zniesmaczeni.....
Nie wszyscy członkowie rodzin zostali zaproszeni na premierę, natomiast zaproszenia dla Dody już podobno nie zabrakło. :roll:
Obrazek
Szacunek dla ofiar tragedii?
Oczywiście.
Ale tylko NASZYCH.
Inni to uj........są bez znaczenia.
Ostatnio edytowano 06.09.2016 21:05 przez anakin, łącznie edytowano 1 raz
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 06.09.2016 21:03

anakin napisał(a):Bo nie bardzo da się o tym "filmie" pogadać bez politykowania.
I jakoś nie wierzę, że to wytrzyma dłużej niż dwie strony......

Pozostaje mieć nadzieję, że film zostanie prędzej zapomniany niż wypełnią się te dwie strony...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 219
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone