Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda
Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 31.07.2014 19:34

Piątek, 1.08 program 1 TVP 23.30

"Honor miasta. Historia powstania warszawskiego." Eugene Starky

Epicki film ten ma na celu zapoznanie odbiorców z zachodu z Powstaniem Warszawskiem i jego dziedzictwem , które stało się inspiracją dla pokoleń. Oprócz bogatego materiału dokumentalnego, film zawiera wywiady z ocalałymi powstańcami, komentarze polityków i historyków. Dla osób zaznajomionych z Powstaniem Warszawskim „Honor miasta” jest jednym z najlepszych filmów dokumentalnych na ten temat, dla pozostałych będzie on podstawą do zrozumienia historii.
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 31.07.2014 21:37

weldon napisał(a):Piątek, 1.08 program 1 TVP 23.30

"Honor miasta. Historia powstania warszawskiego." Eugene Starky

Epicki film ten ma na celu zapoznanie odbiorców z zachodu z Powstaniem Warszawskiem i jego dziedzictwem , które stało się inspiracją dla pokoleń. Oprócz bogatego materiału dokumentalnego, film zawiera wywiady z ocalałymi powstańcami, komentarze polityków i historyków. Dla osób zaznajomionych z Powstaniem Warszawskim „Honor miasta” jest jednym z najlepszych filmów dokumentalnych na ten temat, dla pozostałych będzie on podstawą do zrozumienia historii.

Jak zwykle w TVP. Gdy już leci coś ciekawego to zawsze o jakiejś dziwnej porze ...
Ale fajnie, że w ogóle. Dzięki za info
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 31.07.2014 21:44

Wcześniej będzie transmisja ze wspólnego śpiewania, "Zakazane piosenki", "Morowe panny" na kanale TVP Historia, na Dwójce "Czas Honoru: Godzina W i Powstanie" ... Coś musiało być później :)
Próbowałem zapanować nad nagrywaniem tego, bo pewnie będę w tym czasie śpiewał, ale nie dałem rady :D
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.08.2014 23:29

Wlasnie wrocilem z mini maratonu filmowego

Epicentrum - bardzo slabe aktorstwo fajne zdjecia
Niezniszczalni3 - Sly i Arnie plus wesola gromadka Slaja nadal w formie, jak dla mnie i dla kolegi - kupa zabawy! ;) 8)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 20.08.2014 07:16

tony montana napisał(a):Niezniszczalni3 - Sly i Arnie plus wesola gromadka Slaja nadal w formie, jak dla mnie i dla kolegi - kupa zabawy! ;) 8)

A widział Pan Slajowe córeczki ?
Obrazek
Ta z lewej niestety ma sporo po tatusiu. :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 23.08.2014 13:08

kaszubskiexpress napisał(a):
tony montana napisał(a):Niezniszczalni3 - Sly i Arnie plus wesola gromadka Slaja nadal w formie, jak dla mnie i dla kolegi - kupa zabawy! ;) 8)

A widział Pan Slajowe córeczki ?

Ta z lewej niestety ma sporo po tatusiu. :wink:

No ale wiesz, to ta choroba .... oczu

Ta druga od prawej to ICH MAMA? ;)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 24.08.2014 18:47

Ostatnio obejrzane:

1. Jak wytresować smoka 2- pierwszą część tej animowanej historii o mieszkańcach Berk uwielbiam. Ja to w ogóle bardzo lubię bajki oglądać, ale druga cześć tego filmu powaliła mnie na kolana. Śmiałam się chyba najgłośniej na sali, aż moja bratanica kilka razy mnie z łokcia potraktowała, że mam być ciszej ;) Bardzo sympatyczna opowieść, polecam na poprawę humoru.,

2. Strażnicy Galaktyki- lubię takie zwariowane filmy z domieszką sf. Szop strzelający z karabinu jest bezbłędny :)

3. Dawca pamięci- historia podobna do tej przedstawionej w filmie Equilibrium. W stosunku do tego filmu mam trochę mieszane uczucia. Temat już chyba trochę oklepany, ale przyjemnie się oglądało.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 24.08.2014 20:21

Zobaczyłem Na Skraju Jutra.
Ciekawy i oryginalny scenariusz. Po "Niepamięci" z 2013 kolejny całkiem dobry film Cruise'a. Dla fanów science-fiction pozycja moim zdaniem obowiązkowa.
Możemy tam zobaczyć ciekawą formę (w polskich obyczajach inaczej pojmowanego i znanego) "resetu". :wink: :)
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 25.08.2014 19:38

romuald22 napisał(a):Zobaczyłem Na Skraju Jutra.
Ciekawy i oryginalny scenariusz. Po "Niepamięci" z 2013 kolejny całkiem dobry film Cruise'a. Dla fanów science-fiction pozycja moim zdaniem obowiązkowa.
Możemy tam zobaczyć ciekawą formę (w polskich obyczajach inaczej pojmowanego i znanego) "resetu". :wink: :)

Widziałem i jestem pod wrażeniem, taki reset czasem by się przydał :)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 26.08.2014 08:08

Wczoraj wieczorem obejrzeliśmy "Wesele w Sorrento".

Czerwone wino pasuje idealnie.
Po prostu warto.
:hut:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 26.08.2014 08:23

Zapomniałem...

Dzień po Slaju, Arnim i całej tej brygadzie poszliśmy z Żoną na Podróż na sto stóp - świetna zabawa!

:mrgreen:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 26.08.2014 18:51

Dzisiaj, o godz. 22.00 na Polsacie "Droga do zatracenia"

Obrazek

Oscar, BAFTA, Camerimage za najlepsze zdjęcia. Od strony wizualnej mistrzostwo. No i obsada.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 29.08.2014 15:01

walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 05.09.2014 10:33

Jakiś czas temu, w miejskiej bibliotece byłem świadkiem, jak dwie gimnazjalistki zapisywały się do kolejki
oczekujących czytelników na książkę Suzanne Collins pt. "Igrzyska śmierci".

Wczoraj nadarzyła się okazja, aby ekranizację książki zobaczyć w TV. Nie przepadam za tego typu produkcjami,
ale żeby być na bieżąco (a wyczułem wcześniej, że to hit), postanowiłem film zobaczyć.

Film jest zrealizowany sprawnie, ale wyjątkowo nie chciałbym odnosić się do warsztatu reżysera,
gry aktorskiej, itp. bowiem uderzyło mnie coś innego.

Głównym motywem jest po*** reality show, polowanie na zwierza, (ale zwierzyną też są ludzie),
okrutna zabawa ku uciesze gawiedzi, w której do walki na śmierć i życie stają młodzi ludzie.
I wydaje mi się, że chyba do tej grupy wiekowej, film jest głównie adresowany. 8O :!:
(z góry przepraszam starszych fanów).

Jeszcze głupsze w mojej opinii, jest kryterium wiekowe przyjęte dla tego filmu. Ja wiem, że wytwórnia
zdecydowała się usunąć kilka bardzo drastycznych scen, aby dozwolony wiek obniżono na 12 lat,
ale mimo wszystko tak niska granica wieku jest moim zdaniem wielkim nieporozumieniem.
No ale w jednej z recenzji przeczytałem takie usprawiedliwienie: "teraz każdy film jest brutalny, okrucieństwo
jest częścią historii ludzkości". :roll:

Widocznie nie zrozumiałem przesłania, bo w anglojęzycznych recenzjach często przewijają się określenia:
"f***ing great", "out-f***-standing", itp.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 05.09.2014 10:38

walp...uważam, że i tak dałeś radę, bo ja zaczęłam go oglądać...ale nawet do połowy nie wytrwałam :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 174
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone