Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran
Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 10.09.2014 08:20

Opisując filmy, podajemy najczęściej link do portalu filmweb.pl, na którym jest ranking Top 500.
Na pierwszym miejscu tego rankingu znajduje się film Skazani na Shawshank.
Myślę, że nie jest to przypadek, bo film plasuje się najczęściej na podium w różnych zestawieniach,
nieważne, czy to jest największa na świecie internetowa baza danych na temat filmów IMDb,
czy chorwacki profil na Facebook'u 100 najboljih filmova u povijesti

Dzisiaj mija 20 lat od premiery amerykańskiego dramatu, przedstawiającego losy niesłusznie skazanego
na dożywocie bankiera.

shawshank.jpg

W związku z tą rocznicą, w Mansfield i okolicy, gdzie kręcono większość zdjęć do filmu, zaplanowano
wiele atrakcji, a ja z tej okazji, po latach obejrzałem go sobie wczoraj ponownie.
Film jest absolutnie rewelacyjny. :wink:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 10.09.2014 23:43

walp napisał(a):Opisując filmy, podajemy najczęściej link do portalu filmweb.pl, na którym jest ranking Top 500.

kaszubskiexpress napisał(a):Dzisiaj wieczorem nagram "Skazani na Shawshank"
20.20 na TVP 1

Oglądałem kilka razy, ale chętnie do niego wracam, jeśli ktoś nie oglądał, zachęcam.
:hut:

To jeden z tych, do których wracam co jakiś czas.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.09.2014 20:10

Właśnie wróciłam z kina, z filmu Zanim zasnę. Całkiem niezły thriller i dobre role Kidman i Firth'a :)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 13.09.2014 22:07

A ja właśnie obejrzałem pierwszy odcinek "Alternatywy 4" w wersji odnowionej i pełnej, ze scenami, które swego czasu zostały usunięte przez cenzure. Za chwilę drugi odcinek. TVP HD, gdyby ktoś chciał znaleźć.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 14.09.2014 16:24

MRK napisał(a):A ja właśnie obejrzałem pierwszy odcinek "Alternatywy 4" w wersji odnowionej i pełnej, ze scenami, które swego czasu zostały usunięte przez cenzure. Za chwilę drugi odcinek. TVP HD, gdyby ktoś chciał znaleźć.

Ma potem też lecieć na ogólnodostępnych kanałach TV publicznej.

Oglądałem ostatnio jakiś program gdzie gośćmi byli Kaczor i Bończak.
Po pytaniach przez prowadzącego o tę całą cenzurę to szeroko otwierali oczy 8O . Mówili, że wtedy jakąś cenzurą się niezbyt przejmowali i pokazywali po prostu tylko to co wtedy było rzeczywistością. Żaden z nich nie wiedział nawet co zostało (niby) ocenzurowane.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 14.09.2014 17:50

romuald22 napisał(a):
MRK napisał(a):A ja właśnie obejrzałem pierwszy odcinek "Alternatywy 4" w wersji odnowionej i pełnej, ze scenami, które swego czasu zostały usunięte przez cenzure. Za chwilę drugi odcinek. TVP HD, gdyby ktoś chciał znaleźć.

Ma potem też lecieć na ogólnodostępnych kanałach TV publicznej.

Oglądałem ostatnio jakiś program gdzie gośćmi byli Kaczor i Bończak.
Po pytaniach przez prowadzącego o tę całą cenzurę to szeroko otwierali oczy 8O . Mówili, że wtedy jakąś cenzurą się niezbyt przejmowali i pokazywali po prostu tylko to co wtedy było rzeczywistością. Żaden z nich nie wiedział nawet co zostało (niby) ocenzurowane.

No właśnie... Obejrzałem te dwa odcinki i nie dopatrzylem się nowych scen... Marketing?
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 16.09.2014 10:46

A ja zauważyłem (chyba). Wydaje mi się, że rozmowa docenta Furmana z prezesem spółdzielni była teraz znacznie dłuższa i ciekawsza niż w ocenzurowanej wersji. Tam, jeśli dobrze pamiętam, prezes pokazał docentowi swój służbowy barek, i w zasadzie to chyba wtedy nawet za bardzo nie gadali.
Było też kilka innych rzeczy: jak przyszli do Balcerka, to była mowa o wydarzeniach z grudnia '70. W pociętej przez cenzurę wersji na bank tego być nie mogło.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 16.09.2014 10:54

kaszubskiexpress napisał(a):
walp napisał(a):Opisując filmy, podajemy najczęściej link do portalu filmweb.pl, na którym jest ranking Top 500.

kaszubskiexpress napisał(a):Dzisiaj wieczorem nagram "Skazani na Shawshank"
20.20 na TVP 1

Oglądałem kilka razy, ale chętnie do niego wracam, jeśli ktoś nie oglądał, zachęcam.

To jeden z tych, do których wracam co jakiś czas.

To tak samo jak i ja :mrgreen:
A tak swoją drogą, to polecam również opowiadanie Stephena Kinga, które ukazało się u nas pod tym samym tytułem jak film. Też doskonałe.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 16.09.2014 13:05

maxredaktor napisał(a):A ja zauważyłem (chyba). Wydaje mi się, że rozmowa docenta Furmana z prezesem spółdzielni była teraz znacznie dłuższa i ciekawsza niż w ocenzurowanej wersji. Tam, jeśli dobrze pamiętam, prezes pokazał docentowi swój służbowy barek, i w zasadzie to chyba wtedy nawet za bardzo nie gadali.
Było też kilka innych rzeczy: jak przyszli do Balcerka, to była mowa o wydarzeniach z grudnia '70. W pociętej przez cenzurę wersji na bank tego być nie mogło.

Odnosnie rozmowy docenta z prezesem... Scena była taka sama. Kultowe "nieważne, napijmy się" to jedna z moich ulubionych scen.

A odnośnie Balcerowicz... To nie wiem, bo teraz nie widziałem tej sceny.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 16.09.2014 13:19

W niedzielę byłem na filmie "Giver"

Tak naprawdę chciałem zabić wolny czas, tymczasem naprawdę ciekawa propozycja.
Jeff Bridges nawet gdy na ekranie śpi, to jest fenomenalny.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.09.2014 13:55

kaszubskiexpress napisał(a):W niedzielę byłem na filmie "Giver"

Czytałam, że ten film porównuje się do Equilibrium. Tamten bardzo lubię, więc może i na tę produkcję się skuszę :)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 16.09.2014 14:02

maslinka napisał(a):

Czytałam, że ten film porównuje się do Equilibrium. Tamten bardzo lubię, więc może i na tę produkcję się skuszę :)

Coś w tym jest.
Bardziej psychologiczny.

Początek filmu czarno-biały, z czasem ukazują się kolory, ale nie mogę więcej napisać.

Bardzo mi się podobał. :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.09.2014 14:09

kaszubskiexpress napisał(a):Początek filmu czarno-biały, z czasem ukazują się kolory, ale nie mogę więcej napisać.

Nie pisz, nie pisz 8) Ja już też więcej na ten temat nie czytam, że sobie nie spoilować ;)

Chyba się na to wybiorę :)
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 16.09.2014 22:17

Tak naprawdę chciałem zabić wolny czas, tymczasem naprawdę ciekawa propozycja.
Jeff Bridges nawet gdy na ekranie śpi, to jest fenomenalny.

Przed godzina wróciłem z kina. No cóż, ja się zawiodłem. Nie na Jeffie, bo tu faktycznie klasa, ale na filmie. Przewidywalny, łatwo-zbyt łatwo podany. Niby nie zły, ale takie trochę kino familijno-młodzieżowe.

Oczywiście to tylko i wyłącznie moje zdanie ;) Rozumiem, że film może się podobać.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 20.09.2014 20:21

maslinka napisał(a):

Skusiłam się dzisiaj, nie żałuję 8)
Mnie film się podobał, mojemu mężowi trochę mniej ;)

Nie jest to, mz, jakiś wybitny film, ale kilka scen jest naprawdę mocnych. Fajnie zrealizowany :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 175
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone