Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Film, opinie, recenzje i inne

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marze_na
Koneser
Re: Film - Opinie, Recenzje I Inne

Postnapisał(a) marze_na » 08.10.2013 09:19

Byliśmy wczoraj w kinie zobaczyć najnowsze dziecko pana Wajdy i polskiego kandydata do Oskara jednocześnie. Niespecjalnie mnie na Wałęsę Człowieka z Nadziei ciągnęło przed duży ekran, ale to już taka nasza tradycja, że robiąc ukłon w stronę zamiłowania mojego taty do historii, zwłaszcza tej naszej najnowszej, zabieramy go do kina na wszystko co o tej historii traktuje. Po seansie byliśmy jednomyślni. Oskara z tego nie będzie :wink: . Skoro uznania w oczach Akademii nie zyskało W Ciemności, tym bardziej nie znajdzie go Wałęsa (...).

Podstawowy zarzut to tempo akcji. Życie bohatera pokazane od strajków grudnia 70' do obrad okrągłego stołu, kawał czasu, kawał historii a na ekranie dłużyło się niemiłosiernie. Po dwa oparcie całej konstrukcji scenariusza na wywiadzie jakiego Wałęsa udzielił włoskiej dziennikarce w swoim mieszkaniu w 81' do mnie nie trafiło. Zamiast scalać poszczególne wydarzenia czyniło akcję niespójną i poszarpaną. Dodatkowo w fabułę wplątano fragmenty polskiej kroniki filmowej i już one same wystarczyłyby za tło do opowieści o człowieku, który przeskoczył mur stoczni.
Film ma też plusy, w zasadzie całkiem dużo plusów. Przede wszystkim gra aktorska - genialny Więckiewicz (on w zasadzie wszystko kreuje genialnie i już nie mogę się doczekać Ambassady i Pod Mocnym Aniołem), świetna Grochowska, bardzo dobre role Zamachowskiego i Kosińskiego. Poza tym błyskotliwe, często dowcipne dialogi, zgrabnie i dynamicznie zmontowane sceny strajków i przesłuchań no i wreszcie ścieżka dźwiękowa filmu - piosenki Brygady, Proletariatu, Tiltu ... których teksty jak ulał przystają do tego co widzimy na ekranie. Mimo, że mam już to wszystko na płytach i tak kupię soundtrack :D .

Generalnie film dobry, ale żadne wybitne dzieło, na jakie próbuje się go kreować. Jak już zaczynało mi się nieco nudzić w fotelu zawsze pojawiała się scena, dialog czy piosenka, która z tego znużenia bardzo skutecznie wyciągała.

Samej historii pokazanej w filmie i postaci głównego bohatera oceniać nie zamierzam, nie odniosę się do opinii czy film przekłamuje rzeczywistość i czy idealizuje Wałęsę. Przed wyjściem do kina zerknęłam co o filmie piszą na filmwebie i niemal każda opinia sprowadzana była szybko do politycznej dyskusji :roll:
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 10.10.2013 16:10

Klasyka filmu - ROCKY.
Dziś na TV4 o godz. 20:00
Trzy Oskary w tym za najlepszy film roku.
:)

A na TVP2 o godz. 22:35 - Pachnidło.

:papa:
maniust
Koneser

Postnapisał(a) maniust » 10.10.2013 16:50

Vjetar napisał(a):Klasyka filmu - ROCKY.

No to trzasnę po raz 100-ty....... :D

Co do filmu "Wałęsa.Człowiek z nadziei" , byliśmy w sobotę spodziewając się tłumów i o dziwo było zaledwie pól sali w "Krewetce". 8O Sam byłem zdziwiony czemu.......
Jednak sam film , dla mnie to zwykł prosty film i bez ekstarwagancji , za to sama rola Więczkiewicza .......GENIALNA i za to by mu dał tego Oskara , chociaż fakt ....film na to nie zasługuje , jednak warto zobaczyć tym bardziej , że ja patrzę na to przez pryzmat moich młodzieńczych lat i historii bo to przeżyliśmy.
Sam film warto zobaczyć i polecam.
ASIULA HK
Legenda

Postnapisał(a) ASIULA HK » 10.10.2013 17:12

Vjetar napisał(a):Klasyka filmu - ROCKY.

:papa:

Zawsze wolałam Sylwka w RAMBO :wink:
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 11.10.2013 10:35

Dla miłośników gatunku, dziś w nocy dramat "Handlarz cudów" TVP1 godz. 01.45
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 25.10.2013 11:42

Dziś o 21:00 na Polsat Film - Bracia.

Jake Gyllenhaal, Tobey Maguire i Natalie Portman! Ponoć bardzo dobry film, z tym, że trzeba lubić dramaty ;)
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 25.10.2013 12:56

maslinka napisał(a):Dziś o 21:00 na Polsat Film - Bracia.

Jake Gyllenhaal, Tobey Maguire i Natalie Portman! Ponoć bardzo dobry film, z tym, że trzeba lubić dramaty ;)

Na Polsacie mówisz? :D
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 25.10.2013 13:02

maslinka napisał(a):Dziś o 21:00 na Polsat Film - Bracia.

... albo Natalie Portman :wink:
Ja lubię i ją i dramaty, więc nagram sobie film, może w weekend znajdę chwilę w remontowej demolce. :wink:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 25.10.2013 14:57

marze_na napisał(a):Przed wyjściem do kina zerknęłam co o filmie piszą na filmwebie i niemal każda opinia sprowadzana była szybko do politycznej dyskusji :roll:

Faktycznie, opinia, że "film jest propagandowy i tylko dlatego zasługuje na ocenę 1/10" jest kretyńska i nie powinna się w ogóle pojawiać w dyskusji na portalu filmowym.

Swoją drogą, to który film Wajdy nie jest propagandowy, symboliczny lub nie niesie w sobie jakiegoś przesłania?

Lotna? Kanał? Katyń?

Obejrzałem niedawno pierwszą część Popiełuszki. O tyle niechętnie podchodziłem do tego, z pewną obawą, bo to się działo tuż koło mnie i pamiętam wiele z tych wydarzeń i miejsc z własnych wspomnień, ale nie jest źle.
Chyba jutro będzie cześć druga i tam już będzie bardziej drastycznie i bardziej "propagandowo", ale ogólnie to czekam na nią :)

Pozdrawiam
mervik
Koneser

Postnapisał(a) mervik » 25.10.2013 16:37

walp napisał(a):... albo Natalie Portman :wink:

..w końcu jest to miłość z G W :D
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 29.10.2013 22:27

Dla tych, którzy lubią jak w filmie jest melodramatycznie, Polsat wyemituje "Australię".
Świetna obsada i gra aktorska, wspaniałe zdjęcia i muzyka sprawiają, że warto poświęcić 3 godziny.
TV Polsat, 01.11 godz. 20.00
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.10.2013 23:35

walp napisał(a):Dla tych, którzy lubią jak w filmie jest melodramatycznie, Polsat wyemituje "Australię".
Świetna obsada i gra aktorska, wspaniałe zdjęcia i muzyka sprawiają, że warto poświęcić 3 godziny.

Potwierdzam :)
Raul73
Koneser

Postnapisał(a) Raul73 » 30.10.2013 20:36

Kenik napisał(a):
walp napisał(a):Dla tych, którzy lubią jak w filmie jest melodramatycznie, Polsat wyemituje "Australię".

Potwierdzam :)

Fim genialny, zwłaszcza ze świetną (jak zawsze) rolą Nicole :D Super się ogląda, bo akcja pędzi z dużą prędkością i prawie 3 godziny mijają nie wiadomo kiedy.

Tyle, że nie do oglądania na Polsacie (przypuszczam, że z tymi ich reklamami potrwa z 5 godzin). Tylko do nagrania ido obejrzenia "na raz"
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 30.10.2013 20:49

Interseal napisał(a):Mnie zastanawia, czego spodziewać się po zapowiadanej na 18-tego października premierze nowego filmu Machulskiego "AmbaSSada".

Niczego dobrego :lol: .
Nie polecam. Byłam, widziałam i w zasadzie nie jestem w stanie napisać nic pozytywnego. No może tylko rolę Nergala można ocenić na plus. Natomiast szczególnie kiepsko wypada para głównych bohaterów - sztuczna, teatralna i drewniana. Bartosza Porczyka znam i lubię ze sceny wrocławskiego Teatru Polskiego, a po obejrzeniu Ambassady powiem tylko, że na scenie teatralnej powinien pozostać. Więckiewicz tym razem bez fajerwerków, może z powodu takiej a nie innej konstrukcji postaci.
Największa porażka Ambassady to efekty specjalne - katastrofa, zwłaszcza scena bombardowania :mrgreen: .
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 30.10.2013 20:54

marze_na napisał(a):Nie polecam.

Oj, Twoja opinia trochę mnie zmartwiła. Mieliśmy zamiar wybrać się do kina w najbliższy weekend, ale chyba to jeszcze przemyślimy :roll: Na filmwebie też jakoś nie chwalą...
Dziwne, że Machulski taki chłam wypuścił.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Film, opinie, recenzje i inne - strona 130
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone