Witam serdecznie,
mam uprzejmą prośbę o pomoc we wskazaniu - w Dalmacji - miasteczek zbliżonych wielkością oraz atmosferą do istarskiej Mošćeničkiej Dragi. Na Istrii byłem w ub. roku na przełomie sierpnia i września (z rocznym dzieciakiem) i ta stosunkowo spokojna oraz urokliwa miejscowość była dla mnie strzałem w absolutną 10-kę.
W tym roku wyjazd (z tym samym szkrabem, czyli obecnym dwulatkiem) planuję dopiero w połowie września, dlatego - licząc na nieco cieplejsza wodę - stawiam bardziej na południe.
Biorę pod uwagę miejscowości na lądzie (ew. wyspy połączone z lądem mostami) na odcinku od Nina do Gradaca. Moje wstępne pomysły na podstawie znalezionych na Cro informacji oraz relacji, to Tribunj, Murter, Petrčane, ewentualnie na Riwierze Makarskiej - Podgora, Draśnice lub Igrane.
Jestem świeżym członkiem Cro.pl, jednak Forum odwiedzam już od pewnego czasu, a tegoroczny wyjazd będzie moją czwartą wyprawą do Chorwacji (wcześniej poza MD było w 2010 Mlini pod Dubrovnikiem i kilkanaście lat temu Supetar na Braču).
Mam pełną świadomość, że trudno znaleźć miasteczka bardzo względem siebie podobne oraz że to samo miejsce każdy może oceniać inaczej, będę jednak niezmiernie wdzięczny za każdą subiektywną wskazówkę i opinię wynikającą z Waszych licznych i bogatych doświadczeń.
Z góry bardzo dziękuję za jakąkolwiek pomoc :]

.png)
.png)
.png)