Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dokąd na narty?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 18.12.2010 18:05

woka napisał(a):Hej, "zjazdowcy" .......... byli na stoku :?: pojeździli :?:

Byli, byli :D Niedługo wrzucę mikrorelację :wink:
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 18.12.2010 19:02

18.12.2010 - Brenna, Świniorka :D

Wreszcie się wyjeździłam! :D Byliśmy dzisiaj w Brennej, w Dolinie Leśnicy, w ośrodku Świniorka.

Na parking dotarliśmy koło 10:30 i o 11:00 zameldowaliśmy się na stoku. Ośrodek miał dzisiaj otwarcie sezonu, ale ku naszemu zaskoczeniu ludzi było baaardzo mało.

Słonka niestety brak (spodziewaliśmy się tego), ale śnieg (na razie) nie pada i cały stok niemal dla nas :wink::

Obrazek

No to fru na pierwszy orczyk:

Obrazek

Widok gdzieś z połowy stoku, z górnej stacji pierwszego wyciągu:

Obrazek

Potem wsiadamy na tzw. szalony orczyk, który jest szalony, bo jedzie szybko (jak na orczyk) i szarpie, ale i tak lubię go najbardziej ze wszystkich trzech wyciągów na Świniorce, bo szybko zawozi na szczyt, no i jazda nie jest nudna :twisted:

I jeszcze jeden widoczek, z ostatniej trasy, przy "nowym" orczyku:

Obrazek

Jeździ nam się bardzo dobrze. Jest tylko mały problem: marzniemy. Temperatura wynosi około -10 stopni. Brrr! Palce u stóp już mi prawie skostniały, mimo że mam grube skarpety i ciepłe buty. To śmieszne, ale mówienie na mrozie stanowi nie lada wysiłek :wink: Zawsze trudno mówi mi się w takich warunkach atmosferycznych, mam chyba jakiś problem z mięśniami twarzy :wink: :lol:

Po dwóch godzinach jazdy idziemy się ogrzać i coś zjeść do restauracji pod stokiem. Niestety dwa bary, które działają przy trasach, są jeszcze nieczynne.
Restauracja Leśna - bardzo miłe i przytulne miejsce, ale wygląda na drogie. No i szczerze mówiąc, trochę jest, ale co tam, musimy coś zjeść, a na "Jedynaki" z Fabiaka jakoś nie mam ochoty :wink:

Zamawiamy grzane piwko :D i filet z kurczaka. Jest smacznie i, co najważniejsze, ciepło.
Po posileniu się i zagrzaniu ponownie uderzamy na stok. Niestety pada śnieg. Nie lubię jeździć w goglach, ale nie mam wyboru. Na trasach już tylko kilku narciarzy. Mimo sypiącego śniegu jeździ się fantastycznie! :D Szalejemy na wszystkich trzech trasach :wink:

Opatulona Maslinka na stoku :D:

Obrazek

Kończymy jazdę po 15:30.
To był bardzo udany wyjazd :D Brak kolejek, dobrze przygotowane stoki i można było wyjeździć się do bólu. (To dopiero początek sezonu, więc dużo nie potrzeba, żeby był ból :lol:).

Świniorka to fajny ośrodek, dobra alternatywa dla wiślańskich stoków, często przeładowanych.

Pozdrawiam wszystkich narciarzy, a szczególnie Mariusza-Interseala, którego poznaliśmy dzisiaj na stoku. Do zobaczenia następnym razem :D

Maslinka :papa:
Ostatnio edytowano 24.02.2012 16:24 przez maslinka, łącznie edytowano 1 raz
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 18.12.2010 19:18

maslinka napisał(a):Obrazek

O qurde, ..... UFO tam było :?: :?: :?:
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 18.12.2010 19:30

Fajnie w tej Brennej... może za tydzień tam pojedziemy zobaczyć :)

My też dziś trochę poszusowaliśmy, zima piękna to trzeba korzystać :)

Ski Pricna-Zlate Hory

Kędzierzyn- Koźle, Prudnik, Głuchołazy i w 2h byliśmy na miejscu, czyli w Zlatych Horach w Czechach ;)

Nam jak zwykle trafiła się śnieżna pogoda, więc zdjęcia też są "zasypane" ;)

Przy ośrodku duży, bezpłatny :idea: parking.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ruszamy dalej, może znajdziemy coś na co będzie można ponarzekać ;)

Kolejki do kasy były takie:

Obrazek

A do wyciągu takie:

Obrazek

Na krzesełkach czuliśmy się nieco samotnie, bo za nami nikogo...

Obrazek

... a przed nami też pustka

Obrazek

Super, na stoku też mało ludzi, nic tylko skakać ze szczęscia, a że na krzesłakch skakać raczej nie przystoi...cieszymy się inaczej :)

Obrazek

Może trochę o samym stoku i ogólnie o ośrodku w Zlatych Horach.

Ośrodek narciarski znajduje się na skraju miasta Zlate Hory. Do usług czteroosobowa kanapa.
Trasa prowadzi wzdłuż wyciągu i podzielona jest na dwie częsci- czerwoną i niebieską. Wyciąg zrobiony jest w ten sposób, że w połowie zwalnia i można zeskoczyć tylko na niebieski kawałek trasy, albo jechać dalej.
Można jeździć do późnych godzin, bo stok jest oświetlony.

Co ja będę pisać, lepiej pokażę ;)

Kawałek niebieskiej trasy, która jest niebieska w pełnym tego słowa znaczeniu ;)

Obrazek

Tutaj widać punkt przesiadkowy i pokazuje się już czerwona trasa.

Obrazek

Po raz kolejny punkt przesiadkowy :)

Obrazek

Fajnie, bo od razu z czerwonej można było na wyciąg wskoczyć i nie trzeba się było męczyć na tym niebieskim kawałku ;)

Obrazek

Tutaj już trasa czerwona. Była super przygotowana, wyratrakowana.
Na początku była trochę bardziej stroma, można było nabrać prędkości, później schodziła łagodniej do wyciągu, ale jak się na początku ktoś rozpędził, to można było się zjadem nacieszyć ;)

Obrazek

Obrazek

Widok z góry.

Obrazek

Obrazek

Szusowanie jak zwykle udane. Nowy ośrodek poznany. Trasa może nie była zbyt długa, ale za to jeździło się bez kolejek.
Niebieski kawałek polecam dla osób, które chcą zacząć jeździć na nartach- właściwe całkowita "płaskość" :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.12.2010 19:36

maslinka napisał(a): Pozdrawiam wszystkich narciarzy, a szczególnie Mariusza-Interseala, którego poznaliśmy dzisiaj na stoku. Do zobaczenia następnym razem :D

Dziękuję! Mam nadzieję, że następnym razem nie będę musiał mieć oczu dookoła głowy jak dziś :wink: , ruszy mała gastronomia na stoku i będzie możliwość przykucnąć na dłużej.

Miło było Was poznać i do zobaczenia.
:) :papa:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.12.2010 19:41

Witaj Roxi.

Możesz napisać coś na temat cen?

Pozdrawiam
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 18.12.2010 19:44

woka napisał(a):
maslinka napisał(a):Obrazek

O qurde, ..... UFO tam było :?: :?: :?:

A nie mówiłam jeszcze, że jestem kosmitką? :P

Cosmic Girl :lol:

Roxi, bardzo fajne miejsce :D Będziemy musieli tam kiedyś wyskoczyć. Niby w Czechach, ale zaraz "za miedzą".
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 18.12.2010 19:46

Za karnet na 3h zapłaciliśmy ok 60zł.
Jeździ się do 16.00 później jest 1h przerwy na ratrak i od 17.00 zaczyna się nocna jazda. Karnety na wieczorne zjazdy są tańsze.

Uprzedzam, że nie można płacić kartą, ale za przyjmują złotówki.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 18.12.2010 19:49

A ja znalazłam cennik :wink: Z tym, że tam piszą, że 57 zł za 4 godziny, więc nie wiem, czy aktualny :wink:

Fajny stok do nauki (i nie tylko :D). Warto pojechać w urodziny, bo można jeździć cały dzień za darmo. Szkoda, że o tym nie wiedziałam 2 tygodnie temu :wink:
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 18.12.2010 20:11

Przed wyjazdem znalazłam ten sam cennik, ale na miejscu okazało się, że jest trochę drożej ;)

Jeździło się fajnie, tylko tak jak widać na zdjęciach czerwona trasa jest króciutka :)
Mi się jednak bardzo podobało, bo mogłam nartki na spokojnie poczuć i wypróbować. Trasa idealna do szlifowania umiejętności jazdy carvingowej ;)
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 18.12.2010 20:18

Roxi napisał(a):Przed wyjazdem znalazłam ten sam cennik, ale na miejscu okazało się, że jest trochę drożej ;)

Ten internet! Same kłamstwa! :evil: :wink:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.12.2010 20:21

maslinka napisał(a):Ten internet! Same kłamstwa! :evil: :wink:

Taaa... widziałaś może dzisiaj na Świniorce rzeczony na ich stronie tor saneczkowy lub rynnę do snowtubbingu!? :wink:
dangol
Weteran

Postnapisał(a) dangol » 18.12.2010 20:29

maslinka napisał(a): Niby w Czechach, ale zaraz "za miedzą".

No właśnie :wink:. Zlate Hory i okolice cały czas :) czekają na czas :wink: , jaki muszę zorganizować na jesienne relacyjne odcinki :D .
Kiedyś to nastąpi :wink:, póki co popatrzyłam na zimowy stok oczyma Roxi :D. A tu sobie możecie zobaczyć to miejsce przed sezonem :wink: . Dolna część faktycznie mocno plaskata...

Obrazek

Obrazek

Pozdrowienia dla zjazdowców :papa: . Ja tylko biegam, tak jak woka (też pozdrawiam :papa: ).
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 18.12.2010 20:32

Interseal napisał(a):
maslinka napisał(a):Ten internet! Same kłamstwa! :evil: :wink:

Taaa... widziałaś może dzisiaj na Świniorce rzeczony na ich stronie tor saneczkowy lub rynnę do snowtubbingu!? :wink:

Nie widziałam :lol: Chyba bym się trochę zdziwiła, gdyby były :wink:
Dajmy im trochę czasu na rozkręcenie się :wink: W styczniu będą już i bary na stoku i tor saneczkowy (chociaż ten ostatni nie jest mi potrzebny do szczęścia) :D

Danusiu, pozdrawiam i czekam na ciąg dalszy Twojego wątku o tym, co "za miedzą" :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.12.2010 20:58

Oliwka - wypad - bajka, szkoda, że mam 700 km tez bym poszalał. Powodzenia życzę w dalszym szaleństwie. :D :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone