Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

dojechałem do Orebić ;pytajcie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
r_s_poland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_s_poland » 15.07.2009 16:59

Mam do Was goraca prośbą, czy możecie mi dac namiary na Apartament z basenem. Mieszkałem w nim pare lat temu ale pogubiłem namiary. Apartament znajduje sie jakieś 15m od zejścia na Triestnice idąc od promu. z załaczeniu zdjęcie mapka.

Obrazek[/URL]
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 15.07.2009 22:08

rzepek napisał(a):Jeszcze jedno pytanie: czy płyneliście promem, czy jechaliście na płw. przez Bośnię? I dlaczego tak :)

I tak i tak. A dlaczego...pierwsze wyjazdy zawsze przez BiH ze względów poznawczo-rekreacyjnych, teraz już prom ze względów zmęczenia materiału w drodze "do" i oszczędzania materiału w drodze "z" czyli powrotnej.
rzepek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzepek » 02.08.2009 12:12

Właśnie wróciłem z Orebic, nie będę śmiecił zakładając nowy wątek, mam nadzieję, że Autor tego się nie obrazi. . Jeśli ktoś ma jakieś pytania, służe pomocą.
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 02.08.2009 14:36

rzepek napisał(a):Właśnie wróciłem z Orebic, nie będę śmiecił zakładając nowy wątek, mam nadzieję, że Autor tego się nie obrazi. . Jeśli ktoś ma jakieś pytania, służe pomocą.

napisz jak tam teraz? czy duzo ludzi, woda ciepla i czy polecasz? :)
qlu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) qlu » 02.08.2009 16:40

rzepek napisał(a):Właśnie wróciłem z Orebic, nie będę śmiecił zakładając nowy wątek, mam nadzieję, że Autor tego się nie obrazi. . Jeśli ktoś ma jakieś pytania, służe pomocą.

Witaj
Bardzo chciałabym usłyszeć jak tam jest. Nigdy nie byliśmy w Orebić. Byłam juz kilka razy w Cro, ale na wyspie Ciovo.
Powiedz jak pogoda, jak morze. Czy mozna tam kupić wszystko do nurkowania takiego dla zabawy.
Nie mamy jeszcze kwatery. Szukamy. Jest nas 4 dorosłe osoby. Chcielibyśmy 2 sypialnie. No i oczywiście kuchenkę. Powiedz proszę jakie ceny?
Czy lepiej kupić euro w Polsce i wymieniać w kantorze, czy lepiej w bankomatach wypłacać?
MY jedziemy z lubelskiego, powiedz coś o drodze.
Wiem 100 tysięcy pytań, ale bardzo proszę o poradę
pozrrawiam
gdybyś był tak miły to proszę na
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
rzepek
Podróżnik
Więc

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzepek » 02.08.2009 18:09

Więc tak:
- w poniedziałek w drugim tygodniu mojego pobytu, zrobiło się dosyć tłoczno na plaży Trestnica. Nie wiem skąd się Ci ludzie wzieli, bo wygląda na to, że przez wcześniejszy tydzień sporo apartamentów stało pustych :) Dużo Polaków, Chorwatów, Czechów i Słowaków, Niemców.
- woda zaskoczyła mnie swoją niską temperaturą, oceniam, że ma jakieś 22-25 stopnie, nie licząc okresowych prądów. Nie jest to oczywiście jakaś szczególnie niska temperatura, ale po np. tureckiej zupie, adriatyk w Orebiciu bardzo ochładza :) (jak doczytałem średnia temp. w lipcu to 24 st.)
- wielkim plusem jak dla mnie jest Trestnica. W najbardziej obleganym miejscu jest typowo piaszczysta, z również piaszczystym dnem morza. Na wschodzie przechodzi w drobne i grubsze kamienie, aż do skał przy plaży dla naturystów. Ale na całej jej szerokości nie ma w wodzie jeżowców, ślimaków i małż. Gdy w drodze z Dubrownika zatrzymaliśmy się na kąpiel na paży przy jakimś kampingu, była ona usiana jeżowcami i małżami, dlatego szczególnie doceniłem Trstenicę. Przy innych plażach momentami sporo jeżowców, szczególnie tuż przy porcie.
- W sprzęt do nurkowania można się zaopatrzyć bez problemu, jest miejsce z kilkoma kramami (?), ale jeśli mam doradzać to lepiej kupić w Polsce za cenę podobną sprzęt kilkakrotnie lepszy. Dłużej posłuży, nie będzie przeciekał itd. Przy Trstenicy idąc na wschód wystają z wody skały. Jest to wierzchołek ciągnących się nie wiem jak daleko, bo nie dopłynąłem masywu skał, przy których pływają, różniaste ryby, kraby, ślimaki, widziałem nawet ośmiornicę, jest więc gdzie ponurkować.
- z noclegiem problemu raczej być nie powinno, w dzień przyjazdu, do naszego gospodarza przyjechali Polacy. Nie miał miejsc, ale zaraz zaczął dzwonić po sąsiadach i później widywałem tych Polaków na plaży.
- my płaciliśmy 60e za 4 osoby, ale myślę, że można taniej, my załatwialiśmy przez pośrednika.
- w bankomatach nie ma sensu wypłacać, chyba, że masz darmowe w świecie. W Orebiciu jest bank, zaraz obok poczty, nie pobierają prowizji. Kursy przy: PLN/EUR=4,4254; EUR/KUN=7,25; PLN/KUN=1,62. Ogólnie wymieniając czy PLN czy EUR na Kuny, różnice były pomijalne. Najbardziej opłaca się kartą: autostrady, ropa, markety.
-jechaliśmy z Oleśnicy, na GPSa, przez Boboszów, Ołomuniec, Wiedeń, Graz, Słoweńską autostradę omijaliśmy, a w Chorwacji autostrada do końca, potem trochę krętych górskich dróg przez Bośnię do Orebic.
- nie polecam wjeżdżać do Czech przez Boboszów, ale nasz GPS nie chciał uparcie poprowadzić przez Kudowę, nie wiem z jakiego powodu.
- osobna sprawa to Słowenia. Jechaliśmy z wydrukowanym opisem z forum i mapkami z google. Wszystko szło jak z płątka, do momentu zjazdu z obwodnicu Ptuj na drogę do granicy. Otóż drogowskazy na Zagrzeb przez Macelj (droga E59) były przekreślone, jechaliśmy więc na Zagrzeb nie przekreślony. Ale po parudziesięciu metrach okazało się, że zaraz wjedziemy na autostradę. Więc szybki nawrót i dezyzja, że jedziemy na Zagrzeb przekreślony. Daleko nie dojechaliśmy bo na dordze E59 Słoweńcy usypali dwie kupki kamieni, które uniemożliwiały przejazd. Jednocześnie na drodze nie byy wykonywane jakiekolwiek prace remontowe, które usprawiedliwiałyby jej zamknięcie. Nie wiedzieliśmy tylko, czy nie ma czegoś dalej, lub czy granica w Macelj nie jest może zamknięta. Ale azdecydowaliśmy się zaryzykować i drogami mocno regionalnymi, niemal polnymi udało nam się wjechać na E59 za górką z kamieni i dojechaliśmy nią nie niepokojeni do Chorwacji.

Mam nadzieję, że nie przynudziłem tym długim wywodem. W razie wątpliwości piszcie. Jeśli macie problem ze Słowenią, napiszcie, to w wolnej chwili wyrysuję na mapce jak ją przejechać.

Na koniec czy polecam orebic? Jak najbardziej. Trzeba jednak być wiadomym paru rzeczy: długa droga, i mało atrakcji dla turystów. Nie było tam podczas mojego pobytu koncertów, przedstawień itp. Jest chyba tylko jedna dyskoteka, bardziej raczej dancing. Wieczorem pozotaje raczej albo grill u gospodarza, albo któraś z wielu knajpek. Acha, dwa razy ogłaszano na plakatach Beach Party, jednak odbiegało to od moich wyobrażeń. Po prostu bar, znajdujący się przy Trstenicy puszczał muzykę i robił imprezę. jednak nie na samej plaży, a w swoich pomieszczeniach i ogórdku.
W zamian miałem w Orebiciu pogodę przez cały pobyt z dosłownie dwiema chmurkami, świetną plażę, a w gronie znalomych bawiłem się bardzo dobrze.
orfik11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) orfik11 » 02.08.2009 22:03

Kolego dzięki za wiadomości. Może dokładniej/o ile to możliwe opisać objazd w Słowenii. W zeszłym roku nie miałem żądnych problemów ale w tym już troszkę się naczytałem. Może jeszcze o cenach za apartamenty.
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
rzepek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzepek » 03.08.2009 08:35

Co do cen to pisałem, że my płaciliśmy 60E/dzień za 4 osobowy apartament. Ale myślę, że trochę przepłaciliśmy ze względu na niekorzystny termin załatwiania "za pięć dwunasta" oraz załątwianie przez pośrednika. Cen innych nie sprawdzałem, bo nie miałem potrzeby.
Przejazd przez Słowenię jest ładnie opisany na forum i do Ptuj nie ma problemu, żeby bezbłędnie przejechać. Natomiast sam Ptuj, jeśli wpiszesz w mapach google podróż od Mureck do Macelj omijając płatne drogi i autostrady, to przynajmniej mi wyznacza dobry objazd (bez natrafienia na kamyczki) idzie to tak:
-jadąc drogą 229 Omoska Cesta przejeżdżamy most nad rzeką droga przechodzi w nr 2
- nie jedziemy w prawo na rozjazd, tylko skręcamy zaraz w lewo w Zagrebska Cesta
-odbijamy w prawo w Selska Cesta i dojeżdżamy do drogi nr9 (E59), którą w lewo dojeżdżamy do granicy

Ja tak dojechałem 18 lipca. Wracając 1 sierpnia, przeoczyliśmy zjazd w Selska Cesta, po czym pojawił się znak informujący, że za 1000m jest autostrada. zawróciliśmy więc, skręciliśmy w Selska Cesta i dojechaliśmy dosyć łatwo do centrum Ptuj.
mleja01
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mleja01 » 03.08.2009 10:42

Hej mam pare pytan odnosnie Twojego pobytu w Orebic jesli bedziesz mial czas to prosze o jakies info, a mianowicie chodzi mi o hotel Komodor, moze nie konkretnie o sam hotel bo juz co nieco wiem na jego temat ale konkretnie odleglosc do centrum od hotelu, jak równiez do tej piaszczystej plazy o której wspominales, kolejne pytanie to czy na obrzezach czesto kursuja jakies busy badz autobusy, czy raczej czeka nas codzienna piesza wedrówka, aha i moze cos jeszcze o Korculi? Jesli oczywiscie odwiedziliscie wysepke.. o pogodzie juz czytalam w Twoim poscie i musze powiedziec ze troche sie uspokoilam, chociaz myslalam ze woda bedzie cieplejsza pzdr serdecznie czekam na info
mleja01
Autostopowicz
21 sierpien

Nieprzeczytany postnapisał(a) mleja01 » 03.08.2009 10:59

aha i jeszcze moze ktos jedzie do Orebic 21 sierpien, fajnie by bylo spotkac sie na jakies wieczornej pogawedce jak cos to dajcie znac PZDR serdecznie
rzepek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzepek » 03.08.2009 16:00

Jeśli chodzi o ten hotel to nie wiem, gdzie się on znajduje, jednak o ile mnie pamięć nie myli hotele znajdowały się tylko w zachodniej części Orebic za portem. Jeśli ten Komodor tez tam jest to Trestnica znajduje się dokłądnie po drugiej stronie miasteczka, na jego wschodnim krańcu. Będziecie więc mieli do przejścia spory kawałek. Ja z Trestnicy do banku miałem 10 min, a to o jakąś połowę bliżej.
Autobusów nie widziałem żadnych, tylko jedną czy dwie taksówki, czekające po przypłynięciu promu, także z dojazdem może być ciężko, chyba że własnym autem.
Korcula jest urocza, ale mała. Stare miasto wewnątrz murów obronnych to raptem dwie, krzyżujące się uliczki. To także szansa na ładny zachód słońca (choć nie taki jak nad polskim morzem). Dobra rada: nie kupujcie biletów na Korcule w budce koło banku w Orebiciu. Tam sprzedają bilety (13kun) na prom Jadranskija Linia, który nie płynie bezpośrednio do Korculi, ale przybija do brzegu jakieś 3km obok (droga do Korculi pod górkę, bardzo męcząca). Bilety kupcie bezpośrednio na mniejszym stateczku za 12kun, lub w całkiem małej łupince, zabierającej może z 15 osób za 11kun.
piotr.p.
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr.p. » 03.08.2009 16:31

Witam, również wczoraj wróciliśmy po tygodniowym pobycie z Orebic, a tydzień poprzedzający spędziliśmy na Ciovo w Okrug G. Generalnie bardzo fajne miejsce, niezłe plażyczki, jest gdzie pospacerować, kupić pamiątki i zjeść lody czy pizze. Blisko do Dubrownika i na Korcule..., ale drożej niż na Ciovo, co nie jest najważniejsze ma się rozumieć ale i woda zimniejsza o ok. 4-5 st. a to jest dość ważne dla tych którzy w zestawie ABC lubią spędzać w wodzie większość upalnych godzin. No ale i tak cieplej niż w naszym kochanym Bałtyku :twisted:. Nam podobało się i na Ciovo i w Orebicu.
Ostatnio edytowano 21.08.2009 19:35 przez piotr.p., łącznie edytowano 1 raz
mleja01
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mleja01 » 04.08.2009 11:53

[dziekuje za info, musze powiedziec ze troche sie zaniepokoilam tym brakiem polaczenia z miastem, ale moze nie bedzie tak zle dziekuje jeszcze raz
kubotex
Turysta
Re: Więc

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubotex » 19.08.2009 10:54

hej

prosze napisz mi czy jadac do orebic nie ma problemu z tematem pt.jade i wybieram sobie na miejscu gdzie chcialbym spac ,blizej trstenicy np.?czy jest duzo apartamentow wolnych,ja slyszalem ze gospodarze w tym roku prosza o przyjazd,mi sie nawet udalo znalez apartament dla nas 6 osob plus dziecko za 10 dni 420 euro co uwazam za smieszne pieniadze,dziekuje

ahh rowniez bym prosil o panska dokladna trase i o napisanie w ile mozna ja przejechac ja wyjezdzam w piatek 28.08.09 wieczorem ale moze po panskich podpowiedziach zmienie zdanie,chcemy po drodze zaliczyc jeszcze platvickie jeziora,
dziekuje
rzepek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzepek » 20.08.2009 15:46

Wydaje mi się, że nie chociaż sami mieliśmy zarezerwowane. Ale jak nie znajdziesz u pierwszego gospodarza to on zadzwoni do sąsiada, kolegów i na pewno coś znajdzie. A my dodatkowo byliśmy w szczycie sezonu. Teraz jest na pewno jeszcze lepiej.
Jak już pisałem jechaliśmy Wrocław-Boboszów-Olomuniec_Wieden-Graz-objazd w Słowenii-autostrada do końca-BiH-Orebic.
Czas 20h
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

dojechałem do Orebić ;pytajcie - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone