Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

dojechałem do Orebić ;pytajcie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 01.07.2009 23:04

Dzięki :lol:

Myślę że borsalino4 je w końcu znajdzie, :wink: a jak nie to ja mam nosa do rybek i na pewno znajdę :lol:

Ps
Pozdrowienia dla małża i malutkiej małżuni (małżeczki?)
Cosmo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cosmo » 02.07.2009 07:41

Idąc alejką wzdłuż plaży zobaczysz konoby, w których robią ryby z grilla, owoce morza oraz dalmatynskie specjalitete. :D
wojciech70
Odkrywca
Re: Jak łączysz się z internetem z Orebic,a?

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciech70 » 02.07.2009 08:20

wojciech70 napisał(a):Jak łączysz się z internetem z Orebic,a? Masz modem, czy znalazłeś kawiarenkę internetową?

Ponawiam pytanie: Jak się Pan/Pani borsalino4 łączy w Orebciu z netem. Po jutrze będę Państwa sąsiadem, będę na Korculi? Nie rozumiem ciszy i braku odpowiedzi. :(

Miłego urlopu
sebix
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebix » 02.07.2009 14:22

HubertBiad którędy jedziesz do Orebicia. My jedziemy także 17 lipca. To znaczy z 17 na 18 jakos o 3 w nocy chcemy wyjechać z Poznania.

Sebastian
DrGSM
Autostopowicz
Re: Jak łączysz się z internetem z Orebic,a?

Nieprzeczytany postnapisał(a) DrGSM » 02.07.2009 19:36

wojciech70 napisał(a):Ponawiam pytanie: Jak się Pan/Pani borsalino4 łączy w Orebciu z netem. Po jutrze będę Państwa sąsiadem, będę na Korculi? Nie rozumiem ciszy i braku odpowiedzi. :(

Miłego urlopu

Pewnie ma net z TMobile. Czym jedzies? samochodem?
borsalino4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 02.07.2009 21:13

wojciech 70- właściciele mają neta bezprzewodowego, a ja laptopa na tarasie z widokiem na Adriatyk; czemu się nie odzywam? bo spędzam czas na plaży, spacerach i po 22 włączam na chwile neta
HubertBiad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HubertBiad » 02.07.2009 21:47

sebix napisał(a):HubertBiad którędy jedziesz do Orebicia. My jedziemy także 17 lipca. To znaczy z 17 na 18 jakos o 3 w nocy chcemy wyjechać z Poznania.

Sebastian

do Sebix

My wyjeżdzamy koło 11 godz.17 lipca. Planujemy być na miejscu koło 12 w południe dnia następnego
sebix
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebix » 03.07.2009 13:34

HubertBiad napisał(a):My wyjeżdzamy koło 11 godz.17 lipca. Planujemy być na miejscu koło 12 w południe dnia następnego

To my w takim razie już będziemy od kilku godzin w drodze. Może gdzieś na trasie sie spotkamy :) Można wiedzieć jaką trasę wybrałeś?
Ja dużo się zastanawiałem i zdecydowałem na trasę przez Wrocław - Kłodzko - Przejście graniczne z Czechami Boboszów - Svitavy - Brno - Wiedeń - Graz - Przejście graniczne ze Słowenią (nie wiem jakie to miasto) - Proponowany objazd drogi płatnej przez Lenart, Ptuj - Zagrzeb - Karlovac - Senj - Split - Orebic

Nie do końca jestem pewien opisywanych objazdów w Słowenii, więc nie wiem czy nie zdecyduje się na zakup winietki. Lepiej stracić 30 EUR niż dostać 300 EUR mandatu przez nieuwagę lub niewiedzę, że wjechało się na płatny odcinek.

Tak przy okazji. Orientuje się ktoś czy jadąc przez przejście graniczne Boboszów, jest tam jakaś budka itp. gdzie będę mógł kupić winietkę na Czechy i Austrię?

Sebastian
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 03.07.2009 14:21

Winietę kupujesz na pierwszej napotkanej stcji benzynowej.
vulture30
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) vulture30 » 03.07.2009 17:10

borsalino4, jechałes na LPG? jaki masz bak ? udało Ci sie cała trase przejechać? Ile km zrobiłes poza granicai PL? ile Cie to kosztowało?
To był najtanszy nocleg jaki sprawdzłąes czy byly tansze ale czego brakowało?

dzieki za odp :)
borsalino4
Croentuzjasta
orebić

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 03.07.2009 21:19

jechałem na LPG; bak ok.36 l; tankowanie: Olsztyn, okolice Piotrkowa Tryb,Cieszyn, Bratysława, ok. Zagrzebia, Szibenik (zajechaliśmy tam na 2 h),Orebić; generalnie jest sporo stacji LPG;
zakwaterowanie - nie sprawdzałem cen, płaciłem zaliczkę za nocleg poledany przez sąsiada
co do ryb, konob - od wczoraj siętrochępozmieniało - przyjechało więcej ludzi - albo urlopy od 1 lipca, albo ludzie czekali na porpawę pogody
w związku z tym zrobiło się gwarno w konobach, barach; trafiłem na ryby z grila lecz jak wspomniałem wh mnie jest drogo, ponieważ kolacja dla 2 osób (dzięcko tylko frytkiz) to 240 kun;pozdr
vulture30
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) vulture30 » 03.07.2009 21:36

Pamietasz Cie gaz kosztował?
JAk nie to sobie sprawdze ceny w poszegłonych krajach.
DZieki za info
HubertBiad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HubertBiad » 03.07.2009 22:08

sebix napisał(a):
HubertBiad napisał(a):My wyjeżdzamy koło 11 godz.17 lipca. Planujemy być na miejscu koło 12 w południe dnia następnego

To my w takim razie już będziemy od kilku godzin w drodze. Może gdzieś na trasie sie spotkamy :) Można wiedzieć jaką trasę wybrałeś?
Ja dużo się zastanawiałem i zdecydowałem na trasę przez Wrocław - Kłodzko - Przejście graniczne z Czechami Boboszów - Svitavy - Brno - Wiedeń - Graz - Przejście graniczne ze Słowenią (nie wiem jakie to miasto) - Proponowany objazd drogi płatnej przez Lenart, Ptuj - Zagrzeb - Karlovac - Senj - Split - Orebic

Nie do końca jestem pewien opisywanych objazdów w Słowenii, więc nie wiem czy nie zdecyduje się na zakup winietki. Lepiej stracić 30 EUR niż dostać 300 EUR mandatu przez nieuwagę lub niewiedzę, że wjechało się na płatny odcinek.

Tak przy okazji. Orientuje się ktoś czy jadąc przez przejście graniczne Boboszów, jest tam jakaś budka itp. gdzie będę mógł kupić winietkę na Czechy i Austrię?

Sebastian

A więc tak. My wyruszamy z Pleszewa - Ostrów-Kępno-Wieluń Częstochowa- dwupasmówka do Cieszyna- z Czeskiego Cieszyna w lewo na Cadce-Źilina i tu już autostrada - Bratysława- Gyor-Budapest- Leteneye-Gorican-Zagrzeb, karlovac-Split- Ravcai zjazd z autostrady potem Stone i Orebic. W sumie 1100 km autostradą. Słowacja 4 euro winietka, Węgry winietka 42 zł na 10 dni no i Chorwacja około 130 zł.
sebix
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebix » 03.07.2009 22:44

To nieco inna droga... Znalazłem coś takiego: http://www.cestnina.si/Dokumenti/Toll/Toll_system_and_roads/Vignette_system_299.aspx To zaznaczone płatne drogi w Słowenii, na których wymagana jest winietka. Droga na Lenart, Ptuj też jest zaznaczona. To znaczy, że objazd opisywany przez forumowiczów już też jest płatny?
HubertBiad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HubertBiad » 03.07.2009 22:49

sebix napisał(a):To nieco inna droga... Znalazłem coś takiego: http://www.cestnina.si/Dokumenti/Toll/Toll_system_and_roads/Vignette_system_299.aspx To zaznaczone płatne drogi w Słowenii, na których wymagana jest winietka. Droga na Lenart, Ptuj też jest zaznaczona. To znaczy, że objazd opisywany przez forumowiczów już też jest płatny?

Ja sam już nie wiem czy jest płatny czy nie. Kiedyś nie był płatny ale teraz gdzieś właśnie przeczytałem zę już jest płatny.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

dojechałem do Orebić ;pytajcie - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone