napisał(a) Mosqito » 12.12.2012 21:07
kuba74 napisał(a):Witam.Planuję wyjazd do miejscowości Selce k/ Crikvenicy. Mapa kieruje mnie w Chorwacji tradycyjnie na Zagrzeb i dalej na Rijekę. Zastanawiam się jeszcze na trasą: w Słowenii aż do Liubljany a nastepnie w dół w okolice Rijeki i dalej Selce.Mam pytanie: czy ktoś może sprawdzał dojazd w te rejony taką trasą? Dzięki za info z góry.Pozdrawiam
Za pierwszym razem jechałem 10km za Selce przez Lubljanę i potem na Rupę, Rijekę, Bakar i Crikvenicę. Plusy: Kupujesz winietkę słoweńską najlepiej taka aby Ci objęła podróż powrotną a w CRO płacisz tylko kilka kun za odcinek Rupa - Rijeka, możesz odwiedzić po drodze w Słowenii piękne jaskinie Skocjańskie lub Postojną, jeśli jedziesz w weekend w sezonie odpadają Ci korki na granicy SLO/CRO w Macelij i na bramkach Lucko pod Zagrzebiem.
Za drugim razem przez Zagreb, Karlovac i zjechałem zjazdem Żuta Lokva do Senja a potem kilkanaście kilometrów na północ. Plusy: nie płacisz za winietę słoweńską (jeśli pojedziesz przez Mureck - Lenart - Ptuj), jedziesz prostą trasą jak konstrukcja cepa i tyle.
Policz co Ci się bardziej opłaca (winieta SLO vs bramki w CRO) i przede wszystkim dopasuj to do trasy, którą masz zamiar przejechać do granicy AUT/SLO