niezawodny napisał(a):Morski Pasie, dzięki za życzliwość, niestety tym razem muszę odmówić. Miałem na myśli że potrzebuję to na 1 wyjazd wakacyjny w roku czyli co roku, więc jak kupię to raz to będę miał na lata (póki mi znowu pies nie zje

) a majątku to też nie kosztuje.
Może to i dobrze się składa, bo wygrzebałem je z szuflady, założyłem baterie i ... zonk.
Jak będziesz kupował to wybieraj znane marki. Najsolidniejsza jest chyba Motorola, ale miała zawsze jedną cechę - wszystkie akcesoria były nietypowe. Wtyki ładowarki i słuchawek, a nawet akumulatorki były minimalnie inne i jak chciałeś coś dokupić, albo wymienić to musiałeś brać drogi oryginał. Może teraz już to się zmieniło.
Kupując zwracaj uwagę na system w jakim pracują. Często te radia wyglądają bardzo podobnie a pracują w różnych systemach. Niektóre wymagają zezwolenia, a niektórych nie wolno używać w Polsce (i Europie).
Dla Twoich zastosowań najlepszy będzie system
PMR-446 (8 kanałów w paśmie 446MHz i 0,5W mocy). Drugi z systemów nie wymagających zezwolenia,
LPD (433Mhz) ma tylko 10mW mocy a to trochę za mało. Możesz kupić też dwusystemowe PMR i LPD bo nie zawsze większa moc jest potrzebna a LPD ma dużo kanałów i łatwiej znaleźć wolny.
Jest jeszcze system PMR-154 (4 kanały w paśmie 154MHz i 1W mocy) ale to już wymaga zezwolenia i jest jakaś opłata roczna. Za to zasięgi są zdecydowanie większe i z racji mocy i częstotliwości.
Zdecydowanie unikaj radiotelefonów
FRS, GMRS. To są urządzenia z USA i u nas nie wolno ich używać, a kanały z pasma 462-469MHz są zarezerwowane dla instytucji rządowych. Kupując sprawdzaj częstotliwość, bo ci, którzy je wciskają oczywiście nie piszą, że to jest FSR, ale tekst "sprowadzone z USA" powinien być sygnałem ostrzegawczym.
Może to wszystko wiesz, ale jak nie wiesz to o PMR, LPD i FRS możesz sobie poczytać tutaj:
http://mareksamojeden.pl/pmr-lpd-frs.html
Z konkretnych modeli ostatnio używałem
MAXCOM WT210 i złego słowa o nich nie powiem. Szukając tego modelu w sieci trafiłem na
TOPCOM 9100. W rękach tego nie miałem, ale podoba mi się, że w zestawie są ładowarki samochodowe i mikrofonogłośniki a cena jest przyzwoita i jeśli nawet połowa tego co pisze sprzedawca jest prawdą to chyba warto się zainteresować.
pozdrav K