Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Do Zagrzebia omijając płatne drogi

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grrrr
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) grrrr » 13.07.2009 08:33

Cześć,

Jedziemy we dwójkę do Chorwacji i myślimy teraz nad trasą. Czy taki plan, jaki pokazuje map24.de będzie w miarę sensownym rozwiązaniem?
Chcemy uniknąć dodatkowych kosztów autostrad - wydaje mi się, że lepiej dojechać 3h później niż dopłacić 60EUR w każdą stronę za winiety. Autostradami napewno byłoby wygodniej, ale czy trasa poniżej będzie aż tak tragiczna?

Olsztyn - Piotrków Tryb. - Częstochowa - Tarnowskie Góry - Zbraslawice
->CZ: Hranice - Bystrice pod Hostynem - Straznice
-> SK: Holic - Bratislava
-> HU: Mosonmagyarovar - Csorna - Szombathely
-> SLO: Lendava
-> CR: Cakovec - Varazdin - Breznica - Zagreb

Dalej już będziemy kombinować - planujemy małą objazdówkę - napewno chcemy zobaczyć Jeziora plitwickie, potem udać się do Splitu przez Trogir i może jeszcze gdzieś po drodze.

Pozdr,
P.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 13.07.2009 09:03

Opisaną przez ciebie drogę znam od miejscowości Otrokovice w Czechach bo chyba przez nią powinieneś potem jechać pisząc o Bystricach pod Hostynem. Ten dolny kawałek Czech jest gęsto zabudowany, potem jazda przez Słowację i Węgry jest już samą przyjemnością :D

Nie kojarzę tylko gdzie między Varazdinem a Zagrzebiem leży Breznica :roll: ja jeżdżę przez Novi Marof i sv Ivan Zelina.......
grrrr
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) grrrr » 20.07.2009 20:53

a może lepiej będzie tak? Jedziemy chyba jednak przez Słowację i Węgry(kupujemy winiety).

Olsztyn->Zwardoń -> Żilina -> Bratislava -> Mosonmagyarovar -> Szombathely -> Letenye -> Zagrzeb?

Największy dylemat mam co do drogi między Bratysławą a Letenye.
Czy nie szybciej byłoby pojechać Bratislava->Gyor -> okolice Budapesztu -> okrążając Balaton -> Veszprem -> NAgykanizsa ->Letenye ?

Czy ktoś jechał tą pierwszą trasą? Czy ta drogą da się normalnie jechać czy raczej kiepskie warunki (tłoczno, wąsko itp)? Czy może lepiej nadrobić te pewnie ze 200km i pojechać drugą trasą, z tego co gdzieś wyczytałem to też zatłoczoną ze względu na Balaton?

Pozdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2009 20:59

grrrr napisał(a):....Największy dylemat mam co do drogi między Bratysławą a Letenye.
Czy nie szybciej byłoby pojechać Bratislava->Gyor -> okolice Budapesztu -> okrążając Balaton -> Veszprem -> NAgykanizsa ->Letenye ?....

Jak dla mnie totalny bezsens i nadrabianie niepotrzebnie kilometrów 8O
Po co tak kombinujesz :?: Przecież jadąc z Bratysławy do Letetye masz drogę 86.
Wiecej info na ten temat: www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17803
ulotna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ulotna » 20.07.2009 21:02

grrr, tyle co jechałam przez Węgry drogą 86 od Mosonmagyarovar do Słowenii, do Chorwacji jechaliśmy noca ok. 4 godziny, wracając juz w dzień 3 godziny, tłoku nie ma, są ograniczenia prędkości, nawet do 30km/h.Ale nie jest źle, przed Słowenią nawierzchnia gorsza, są dziury-więc trzeba trochę uwazać.
Opisywane na forum ominięcie słoweńskeij autostrady rewelacyjne-POLECAM!!!! i potem juz CRO
szerokiej drogi
grrrr
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) grrrr » 20.07.2009 22:05

Czyli bardziej szczegółowo to ujmując, omijając Słowenię:
Bratislava -> Mosonmagyarovar -> Janossomorja - Bosarkany ->
Csorna-> Pali -> Szombathely -> Kormand ->Redics -> Lenti -> Tornyiszentmiklos - > Dobri -> Letenye

albo: Szombathely->Kormend - Zalaegerszeg - > Nagykanizsa - > Letenye

czy raczej lepiej zahaczyć o Słowenię do przejścia Redics Hator -> Lendava-> Pince-> Tornyiszentmiklos -> Dobri ->Letenye
tylko czy od od Redics Hator 86ka nie jest ekspresówką w Słowenii za którą jest potrzebna winieta?
soul17
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) soul17 » 20.07.2009 22:20

grrrr napisał(a):Czyli bardziej szczegółowo to ujmując, omijając Słowenię:
Bratislava -> Mosonmagyarovar -> Janossomorja - Bosarkany ->
Csorna-> Pali -> Szombathely -> Kormand ->Redics -> Lenti -> Tornyiszentmiklos - > Dobri -> Letenye

albo: Szombathely->Kormend - Zalaegerszeg - > Nagykanizsa - > Letenye

czy raczej lepiej zahaczyć o Słowenię do przejścia Redics Hator -> Lendava-> Pince-> Tornyiszentmiklos -> Dobri ->Letenye
tylko czy od od Redics Hator 86ka nie jest ekspresówką w Słowenii za którą jest potrzebna winieta?

Ja bym nie omijał Słowenii jadąc 86-stką, trzeba tylko ominąć autostradę jadąc obok niej (są opisy), to raptem ze 12km i nie potrzeba winiety Lendava - Mursko-Srediśće. Jadąc tą trasą na Węgry też nie potrzeba.
Tak jak Piotrek_B pisał jest cały wątek na ten temat.
emi-ly
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) emi-ly » 20.07.2009 23:23

tak, był i jest opis ale ten wątek ciągnie się przez tyle stron, że w pewnym momencie można się pogubić. Ale na 29 stronie jest ładnie opisane przez Mosqito'a i miejmy nadzieję aktualne.

Winietka i tak będzie wykupiona na Węgry, ponieważ trasa przebiega następująco

Olsztyn->Zwardoń -> Żilina -> Bratislava -> Mosonmagyarovar -> Szombathely

tym bardziej, że węgierskie winiety nie są drogie

właśnie myślałam nad

Mosonmagyarovar -> Szombathely -> Kormend -> Zalaegerszeg -> Nagykanizsa -> Letenye

Czyli jadąc 86 odbić na 76 i później na 74 i na M7

jak na obrazku załączonym na końcu.

Podobnie ludzie pisali rok temu. Ale nie znalazłam informacji jak ta trasa wyglądała. Tzn jedna osoba napisała, że było ok.

Ciekawa jestem czy ktoś jeszcze jechał tą trasą. Wydaje się prostsza niż przez Słowenię. Będę wdzięczna za informacje!

Pozdrawiam!

http://img269.imageshack.us/img269/7866/trasaaaal.jpg

Zdjęcie ze względu na rozmiar zlinkowałem. Max szerokość to 800pix.
Mod Rysio
Ostatnio edytowano 21.07.2009 09:55 przez emi-ly, łącznie edytowano 1 raz
soul17
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) soul17 » 21.07.2009 09:54

emi-ly napisał(a):Winietka i tak będzie wykupiona na Węgry, ponieważ trasa przebiega następująco
Olsztyn->Zwardoń -> Żilina -> Bratislava -> Mosonmagyarovar -> Szombathely

Jakbyś się jeszcze wczytała to nie potrzeba węgierskiej winiety na ten kawałek autostrady do zjazdu na 86-stkę.

Druga opcja, winietka potrzebna, chyba, że pojedziesz obok autostrady, ale nie testowałem osobiście. Naprawdę przejazd przez Słowenię jest nieskomplikowany.

Pozdrawiam
emi-ly
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) emi-ly » 21.07.2009 09:56

wczytalam się i wiem, że na ten nie potrzeba. Ale potrzebujemy żeby dojechać do Bratysławy. Tzn chcemy

edit: Po bliższym przyjrzeniu się mapie, chyba rzeczywiście lepiej pojechać przez Słowenię, o ile wciąż można ominąć płatną autostradę.
ulotna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ulotna » 22.07.2009 00:08

emi-ly-można ominąć, jadąc przez Dolga Vas i Lendavę, ten objazd jest super, szkoda czasu na dłuższą drogę przez Węgry.
Odcinek z Bratysławy do Mosonmagyarovar jest bezpłatny.
A 86 nie jest taka zła, do Chorwacji w nocy jechaliśmy 4 godziny, powrotna droga w dzień 3 godziny, dziury w nawierzchni są przed Słowenią.
chalek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) chalek » 05.08.2009 12:34

Hej,

Jaką drogę w koncu wybraliscie?

Jade rowniez z Olsztyna 9 sierpnia przez Slowacje i Wegry (Budapeszt) do Makarskiej.

Na Slowacje, to chyba przez Kraków tylko z Olsztyna?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2009 12:39

chalek napisał(a):Hej,

Jaką drogę w koncu wybraliscie?

Jade rowniez z Olsztyna 9 sierpnia przez Slowacje i Wegry (Budapeszt) do Makarskiej.

Na Slowacje, to chyba przez Kraków tylko z Olsztyna?

Olsztyn - Płońsk - Mszczonów - Piotrków Tryb. - Cz-wa - Katowice - Bielsko-Biała - Cieszyn - Żlina - Bratysława - Rajka - Csorna - Shombathely - Redics - Lendava (ominięcie płatnego odcinka SLO) - Mursko Sredisce - Cakovec - Varaźdin - Zagrzeb i dalej do Marusici.

Tak jadę 9.08 właśnie z Olsztyna - nocleg w okolicach granicy PL/CZ
morto15
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) morto15 » 05.08.2009 13:25

A ja jadę do Crikvenicy trasą podobną jak kolega z góry , tylko granicę ze Słowacją przekraczam w Zwardoniu.Czy ktoś się orientuje jaka tam wygląda droga od Bielska Białej w kierunku Zwardonia? :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2009 13:39

No właśnie w Zwardoniu porażka rozkopy objazdy ect.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone