Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy obowiązują winietki w Czechach trasa Svitavy - Mikulov ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Woziu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Woziu » 28.06.2007 17:34

No właśnie czy na tą trasę trzeba mieć winietę czy nie. Jadąc w ubiegłym roku przez Brno zauważyłem na wlocie tabliczkę "BEZ POPLATKU" (czy jakoś tak), z tego co wiem to takie drogi nie wymagają winietki. Jeszcze rok wcześniej szliśmy na żywca :o . Wiem że kazdy kupuje ale czy napewno trzeba. Czesi zmienili teraz trochę i 200 koron na tydzien a nie na dwa wiec razem 400 (jak liczyc powrot po 10dniach) więc czy napewno trzeba? Mam na oku trasę przez Znojmo ze Svitavy i potem na Krems - Klagenfurt - LLjubljana - Rijeka (omijam Brno i Wiedeń). Czasowo dłuższa ale 100km krótsza i tańsza
kafur
Croentuzjasta
Re: Czy obowiązują winietki w Czechach trasa Svitavy - Mikul

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 28.06.2007 17:48

Woziu napisał(a):No właśnie czy na tą trasę trzeba mieć winietę czy nie. Jadąc w ubiegłym roku przez Brno zauważyłem na wlocie tabliczkę "BEZ POPLATKU" (czy jakoś tak), z tego co wiem to takie drogi nie wymagają winietki. Jeszcze rok wcześniej szliśmy na żywca :o . Wiem że kazdy kupuje ale czy napewno trzeba. Czesi zmienili teraz trochę i 200 koron na tydzien a nie na dwa wiec razem 400 (jak liczyc powrot po 10dniach) więc czy napewno trzeba? Mam na oku trasę przez Znojmo ze Svitavy i potem na Krems - Klagenfurt - LLjubljana - Rijeka (omijam Brno i Wiedeń). Czasowo dłuższa ale 100km krótsza i tańsza
Sorki że tak napisze ale naprawde ręce opadają jak się tego czyta :roll:
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 28.06.2007 19:55

Faktycznie, ciężko sie czyta :)

Brno - Mikulov PŁATNA (wnietka)

Svitavy - Znojmo BEZPŁATNA.

Nie wiem czy dobrze kalkulujesz.
Jadąc trasą krótszą ale wolniejszą zużywasz więcej paliwa ( u mnie spalanie przy 60km/h jest takie jak przy 130km/h a do przejechania tej samej drogi potrzeba więcej czasu oczywiście), to raz. Dwa, dłużej siedzisz w aucie czyli krócej jesteś w miejscu docelowym, a poza tym dłuższa jazda to większe ryzyko jakiegoś -odpukać!!! - zdarzenia w trasie.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 28.06.2007 20:29

W obliczu całych kosztów wakacji?
Tłuc się gorszą drogą, wolniej, bardziej się męczyć dla 26 pln????

Jestem pod wrażeniem.

Albo raczej w szoku.

Aśka
mirnie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirnie » 28.06.2007 20:54

cyt,,Jadąc trasą krótszą ale wolniejszą zużywasz więcej paliwa ( u mnie spalanie przy 60km/h jest takie jak przy 130km/h ,,

może, pewnie nie napewno tak jest?? :D
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 29.06.2007 17:26

mirnie jak będę jechał "stówką," to spalę mniej paliwa niż jadąc 60 i 130 km/h :)
Fakt, mało precyzyjnie się wyraziłem.
Woziu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Woziu » 29.06.2007 18:08

no widze ze wszyscy najechali na smieszne 26zł. Wiem że to prawie nic w obliczu całego dojazdu,nie tak do końca o to chodzi. Jechaliśmy dwa razy przez Wiedeń i dwa razy staliśmy w gigantycznym korku na wylocie. Raz jechalem przez Klagenfurt z Wiednia i powiem że droga super. Same tunele no i przejazd przez Alpy, a nie nudne 300km autostrady. Teraz po prostu chciałem ściąć już przd Brnem.
Woziu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Woziu » 19.07.2007 20:06

No i wróciliśmy. Tak jak sobie zaplanowałem tak dojechałem !!! Zjazd na rondzie 20km przed Brnem na Znojmo, dalej przez Kapfenberg, Volkermarkt do Ljubljany i do Rijeki. Cena za autostrady to 7,80zł (tylko z Ljubljany do Postojny) :)). Widok Alp bezcenny. Przejście graniczne Austria - Słowenia na przełęczy 1200m npm. , chyba z 50 serpentyn. Przejście w Bad Vellach. Drogę sam opracowałem i wyszło bliżej niż przez Brno, Wiedeń, Graz, Maribor. Polecam ale tylko w dzień, bo w nocy nie ma co oglądać. Czasowo 2,5h dłużej ale warto. Wreszcie zobaczyłem Austrie od drugiej strony bo jadąc autostradą raczej nic nie widac. Małe miasteczka, spokój, mały ruch, ani jednego radiowozu. Trzeba tylko uważnie jechać bo wszystkie drogi prowadzą do autostrady. Jak się ma bardzo dobry atlas Europy to można dać radę. Z przyczepką albo słabym silnikiem raczej nie polecam. czasami naprawde stromo.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone