Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Pandemia koronawirusa a wakacje 2021

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.04.2021 12:57

Kapitańska Baba napisał(a):Trzymam kciuku oby zadziałała! :smo:

A próbowałaś gdzieś negocjować i zamienić te "do trzech razy sztuka" na kocie życia. Jest ich ponoć trzy razy więcej. :smo:
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.04.2021 12:58

Bravik napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Trzymam kciuku oby zadziałała! :smo:

A próbowałaś gdzieś negocjować i zamienić te "do trzech razy sztuka" na kocie życia. Jest ich ponoć trzy razy więcej. :smo:

Trzeba pomyśleć :mrgreen: Ale czy ja wytrzymam tyle stresu? 8O
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.04.2021 13:09

ŁukaszCiupa napisał(a):
Bravik napisał(a):
KrysTM napisał(a): Więc gdzie tu sens i logika zaszczepienia się??

Może w tym, że w następnych latach też będą wakacje i dobrze byłoby do nich dożyć. :idea: :wink:
Dobrze, by szczepionka dla Szanownych Państwa Forumowiczów była celem a nie tylko środkiem do celu, którym to celem jest możliwość wjazdu do CRO ale nie tylko tam. Śledząc bowiem oba covidovo - szczepionkowe wątki na forum, odnoszę nieodparte wrażenie, że dla 90% a może i większego odsetka spośród Państwa, celem są właśnie wakacje a szczepionka tylko jednym ze środków jego realizacji. To jest niebezpieczne pomieszanie wartości. To mi przypomina troszkę sytuację z zapinaniem pasów w aucie, gdzie w pierwszej chwili większość z nas odpowiada: robię to, bo nie chcę zapłacić mandatu, tymczasem cel jest zupełnie inny. Z podobnym podejściem niestety mamy do czynienia w tej dyskusji. To jest niestety bardzo przykre.

Niestety Łukaszu masz rację......większość mnie tu zna od dawna i karwasz twasz nie ma takiego szlabanu na granicy.......
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
mam być 4 sierpnia w Chorwacji i będę chociażbym miał dusze diabłu sprzedać :evil: :evil: :evil:
szczerze napiszę że szczepionka jest również dla mnie celem i zarazem środkiem do umożliwienia podróży w sierpniu.
covid 19 ??? mam dość i mam go w pompie...........nie wiem czy dobrze gramatycznie napiszę ale :
"dosta mi je i suza i plaća zbog ovoj covid sytuacije. danas mi smo sutra ni smo. svakom to na nebu piśe"
i zapomniałem dodać :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: pierwsza dawka Astry Zeneca już szaleje po organiźmie od niedzieli
Magda O.
Cromaniak

Postnapisał(a) Magda O. » 13.04.2021 13:12

Bravik napisał(a):
ŁukaszCiupa napisał(a):Dobrze, by szczepionka dla Szanownych Państwa Forumowiczów była celem a nie tylko środkiem do celu, którym to celem jest możliwość wjazdu do CRO ale nie tylko tam. Śledząc bowiem oba covidovo - szczepionkowe wątki na forum, odnoszę nieodparte wrażenie, że dla 90% a może i większego odsetka spośród Państwa, celem są właśnie wakacje a szczepionka tylko jednym ze środków jego realizacji. To jest niebezpieczne pomieszanie wartości. To mi przypomina troszkę sytuację z zapinaniem pasów w aucie, gdzie w pierwszej chwili większość z nas odpowiada: robię to, bo nie chcę zapłacić mandatu, tymczasem cel jest zupełnie inny. Z podobnym podejściem niestety mamy do czynienia w tej dyskusji. To jest niestety bardzo przykre.

Coś w tym jest. Tak na logikę: żyję - mogę jechać. A analogia z pasami - trafna. :papa:

No nie wiem. Ja chcę się zaszczepić przede wszystkim dlatego, że boję się tego cholerstwa, a zaświadczenie umożliwiające przekraczanie granic to tylko wartość dodana :wink: zresztą, nieprędko je wykorzystam, bo w wakacje nigdzie się nie wybieram ( bynajmniej nie ze względu na COVID). Może pojedziemy na początku maja, a wtedy niestety będę musiała bawić się w testy :evil:
Habanero
zbanowany

Postnapisał(a) Habanero » 13.04.2021 13:13

Szczepienia są bezpośrednio związane z luzowaniem obostrzeń.
Angole są tego przykładem. Trzeba dużo wysiłku, żeby tego nie widzieć.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.04.2021 13:18

im więcej ludzi się szybko zaszczepi tym szybciej wróci jako taka normalność.......oj sorki źle napisałem chciałem napisać tym szybciej się od nas odwalą......(wersja ocenzurowana) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.04.2021 13:22

Habanero napisał(a):Szczepienia są bezpośrednio związane z luzowaniem obostrzeń.

To chyba nie mam aż tyle siły by to widzieć bo jak to działa: pozaszczepiali u nas wszystkich chętnych nauczycieli a szkoły jak były zamknięte tak dalej są? Co więcej, zamknęli też przedszkola i żłobki które wcześniej działały. To ja dziękuję za takie "luzowanie" :roll:
Habanero
zbanowany

Postnapisał(a) Habanero » 13.04.2021 13:28

Kapitańska Baba napisał(a):
Habanero napisał(a):Szczepienia są bezpośrednio związane z luzowaniem obostrzeń.

To chyba nie mam aż tyle siły by to widzieć bo jak to działa: pozaszczepiali u nas wszystkich chętnych nauczycieli a szkoły jak były zamknięte tak dalej są? Co więcej, zamknęli też przedszkola i żłobki które wcześniej działały. To ja dziękuję za takie "luzowanie" :roll:

Nas zamknęli w połowie marca, bo dzieci zaczęły zarażać swoje rodziny i rodzice, dziadkowie lądowali w szpitalach.
yooshky
Cromaniak

Postnapisał(a) yooshky » 13.04.2021 13:34

Kapitańska Baba napisał(a):Pozaszczepiali u nas wszystkich chętnych nauczycieli a szkoły jak były zamknięte tak dalej są? Co więcej, zamknęli też przedszkola i żłobki które wcześniej działały. To ja dziękuję za takie "luzowanie" :roll:

Niestety, dzieciaczki są istotnym ogniwem w transmisji wirusa mimo, że same nie chorują (choć ostatnio i one zaczynają).
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.04.2021 13:36

Habanero napisał(a):
Nas zamknęli w połowie marca, bo dzieci zaczęły zarażać swoje rodziny i rodzice, dziadkowie lądowali w szpitalach.

A nasze miejsce pracy mimo ogromu ludzi spędzających w nim czas (klienci przychodzą i są czasem po kilka godzin) działa bez jednego dnia przerwy od początku "pandemii". Cóż, równi i równiejsi. Widać nas wirus nie odwiedza i od nas na szczęście nikt nie wynosi nic do domów (ps - dzieci również u nas bywają jako osoby towarzyszące swoim rodzicom) :papa:
Habanero
zbanowany

Postnapisał(a) Habanero » 13.04.2021 13:40

leswac napisał(a):im więcej ludzi się szybko zaszczepi tym szybciej wróci jako taka normalność.......oj sorki źle napisałem chciałem napisać tym szybciej się od nas odwalą......(wersja ocenzurowana) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jak Ci się wydaje ? Brytole znoszą restrykcje za względu na liczbę zaszczepionych , czy ze względu na spadek zgonów i zakażeń ?
Habanero
zbanowany

Postnapisał(a) Habanero » 13.04.2021 13:43

Kapitańska Baba napisał(a):
Habanero napisał(a):

A nasze miejsce pracy mimo ogromu ludzi spędzających w nim czas (klienci przychodzą i są czasem po kilka godzin) działa bez jednego dnia przerwy od początku "pandemii". Cóż, równi i równiejsi. Widać nas wirus nie odwiedza i od nas na szczęście nikt nie wynosi nic do domów (ps - dzieci również u nas bywają jako osoby towarzyszące swoim rodzicom) :papa:

Jak widzę Ty cały czas na zdalnym :lol: :wink: :papa:
mpolski3
Podróżnik

Postnapisał(a) mpolski3 » 13.04.2021 14:25

Zastanawia mnie jak będzie wyglądała piramida demograficzna osób, które wyjadą do Cro? Odstęp pomiędzy dawkami wynosi od 3 do 12 tygodni także ostatnia szansa na szczepienie przypada na czerwiec i trochę... Przy tym tempie zostało nam około dwóch miesięcy na wstrzyknięcie... A wracając do pytania to może okazać się że osoby 30, 40 plus nie uraczą widoku jadranu :), bo poprostu nie zdążą w tym roku. Zapewne będzie bezpiecznie, zdrowo, i inteligentnie z uwagi na grupy uprzywilejowane. Pozdr
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.04.2021 14:40

Magda O. napisał(a):
Bravik napisał(a):Coś w tym jest. Tak na logikę: żyję - mogę jechać. A analogia z pasami - trafna. :papa:

No nie wiem. Ja chcę się zaszczepić przede wszystkim dlatego, że boję się tego cholerstwa, a zaświadczenie umożliwiające przekraczanie granic to tylko wartość dodana :wink: zresztą, nieprędko je wykorzystam, bo w wakacje nigdzie się nie wybieram ( bynajmniej nie ze względu na COVID). Może pojedziemy na początku maja, a wtedy niestety będę musiała bawić się w testy :evil:

No to się źle zrozumieliśmy. Wyraziłem chęć zaszczepienia w styczniu, zaraz po tym jak to przechorowałem. Szczepionkę traktuję jako coś ratującego życie, a fakt bycia dodatkowo w grupie ryzyka podwaja moją determinację do zaszczepienia. Możliwość w miarę normalnego funkcjonowania po zaszczepieniu to tylko jakaś forma rekompensaty. A pasy zapinam głównie dla bezpieczeństwa, a dopiero potem, że tak trzeba. :wink:
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 13.04.2021 14:53

Kapitańska Baba napisał(a): To chyba nie mam aż tyle siły by to widzieć bo jak to działa: pozaszczepiali u nas wszystkich chętnych nauczycieli a szkoły jak były zamknięte tak dalej są? Co więcej, zamknęli też przedszkola i żłobki które wcześniej działały. To ja dziękuję za takie "luzowanie" :roll:
Jestem przeciwna zamykaniu szkół, powinny być ostatnie, jak w wielu krajach, ale w gwoli ścisłości nauczyciele nie są jeszcze zaszczepieni, dostali na razie jedną dawkę. Zaszczepiona to osoba z pełnym cyklem podania szczepionki. I druga sprawa, jeszcze jest spora grupa nauczycieli, którzy nie mają podanej pierwszej dawki: u mnie w powiecie są gminy, że najpierw szczepili polonistów, nauczycieli angielskiego, a inni np. wuefiści są na końcu i nawet jeszcze swojego terminu nie znają....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 44
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone