Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kuchcik77
Globtroter
Re: Pandemia koronawirusa a wakacje 2021

Postnapisał(a) kuchcik77 » 13.04.2021 15:05

Jako belfer niejednokrotnie spotkałem sie z hejtem: czemu szczepią was a zamykają szkoły.
-szczepią nas AZ bo okazało się, że nie mozna/nie powinno sie Astry podawać pewnym grupom społeczno-wiekowym
-belfer jest jednym z ogniw procesu edukacji: nie zaszczepiono administracji, kucharek, sprzątaczek, woźnych, kierowców autobusów itd.
Nie chodzi tylko o zachorowalność ww grup ale o przenoszenie wirusa przez dzieciaki..

Gdyby służba zdrowia była bardziej wydajna, ludzie dystansowali sie skuteczniej to de facto od 1 maja szkoły powinny działać na pełen gwizdek ( przedszkola i żłobki należało zamknąć szybciej i szczelniej..)
A na wakacje mogę polecieć gdziekolwiek- trzeba będzie przetestować dzieciaki
Samochodowe wyprawy po Bałkanach raczej odpadają-trzeba by co chwilę PCR albo w najlepszym razie antygen robić. Stacjonarne za.pupia będą królować
empire13
Cromaniak

Postnapisał(a) empire13 » 13.04.2021 16:21

Kapitańska Baba napisał(a):
Bravik napisał(a):A może raczej zmniejszyć prędkość, skupić się na prowadzeniu i obserwowaniu otoczenia na drodze? Czyli powiedzmy, profilaktyka. Tak jak w szczepieniach. :oczko_usmiech:

Powiedz to tym którzy dwukrotnie próbowali mnie zabić łamiąc wszelkie przepisy ruchu drogowego :smo: Raz jechałam max 30 km/h - powinnam wolniej???

Może nie o prędkość a o styl chodzi?
Oczywiście nie wykluczam że jesteś wyśmienitym kierowcą i trafiasz na baranów za kółkiem.
empire13
Cromaniak

Postnapisał(a) empire13 » 13.04.2021 16:23

wikol napisał(a):Jeszcze wczoraj mówił o 20 mln SZCZEPIEŃ do końca kwietnia...przez noc przyśniło mu się do końca czerwca

Nawet Dworczyk czasem się myli. Może nawet przeprosi.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.04.2021 16:25

empire13 napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):
Bravik napisał(a):A może raczej zmniejszyć prędkość, skupić się na prowadzeniu i obserwowaniu otoczenia na drodze? Czyli powiedzmy, profilaktyka. Tak jak w szczepieniach. :oczko_usmiech:

Powiedz to tym którzy dwukrotnie próbowali mnie zabić łamiąc wszelkie przepisy ruchu drogowego :smo: Raz jechałam max 30 km/h - powinnam wolniej???

Może nie o prędkość a o styl chodzi?
Oczywiście nie wykluczam że jesteś wyśmienitym kierowcą i trafiasz na baranów za kółkiem.

Bardzo proszę nie tworzyć kolejnych OT :idea: :evil:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.04.2021 16:27

empire13 napisał(a):
wikol napisał(a):Jeszcze wczoraj mówił o 20 mln SZCZEPIEŃ do końca kwietnia...przez noc przyśniło mu się do końca czerwca

Nawet Dworczyk czasem się myli. Może nawet przeprosi.

Widzę, że trzeba coś przypomnieć >>> covid-ankieta-t55769.html
Aktualne w 2021 roku. :idea:
empire13
Cromaniak

Postnapisał(a) empire13 » 13.04.2021 16:34

leswac napisał(a):dlatego patrząc na powyższe najlepszym rozwiązaniem byłoby się zaczepić - jak będzie możliwość i terminy - nie każdy kto chce będzie pewnie mógł.
po szczepieniu ma się generalnie wszystko w pompie. kwarantanny, testy i inne takie pierdy........ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ja już po 1 dawce - doznania miałem jedyne w swoim rodzaju :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Nie każdy zdąży. Ja się chciałem zapisać ale moje roczniki mają jeszcze czas.
A że kilka dni temu złapałem te świństwo to szczepienie pewnie po wakacjach.
ŁukaszCiupa napisał(a):Planować sobie mogą. Niech lepiej opublikują miarodajny sondaż, ilu Polaków chce te specyfiki przyjąć. 20 mln spośród ok 36 mln, bo tylu realnie Polaków zamieszkuje nasz kraj, to by stanowiło sporo powyżej 50% ludności wliczając w to wszystkich, nawet noworodki. Sondaże do tej pory ostrożnie mówiły o 48-50% chętnych. Ale po ostatnich przygodach z Astrą, przebąkiwaniem coś o trzecich dawkach i całym tym zamieszaniu, odsetek chętnych, śmiem twierdzić, leci na łeb na szyję.

Raczej dużo więcej jest chętnych na szczepienie.
Przeciwnicy szczepień (mam na myśli tych radykalnych) to hałaśliwa ale nieliczna grupa.
empire13
Cromaniak

Postnapisał(a) empire13 » 13.04.2021 16:37

Janusz Bajcer napisał(a):Bardzo proszę nie tworzyć kolejnych OT :idea: :evil:

Ok

Janusz Bajcer napisał(a):Widzę, że trzeba coś przypomnieć >>> covid-ankieta-t55769.html
Aktualne w 2021 roku. :idea:

Ok ale moja wypowiedź nie jest nacechowana sympatią czy antypatią do szanownego wspomnianego pana.
ŁukaszCiupa
Croentuzjasta

Postnapisał(a) ŁukaszCiupa » 13.04.2021 18:33

empire13
Cromaniak

Postnapisał(a) empire13 » 13.04.2021 18:43

ŁukaszCiupa napisał(a):W kwestii najnowszej szczepionki: https://portal.abczdrowie.pl/w-usa-zale ... -pacjentek

6 osób na 7 milionów. Strach się bać ;)
ŁukaszCiupa
Croentuzjasta

Postnapisał(a) ŁukaszCiupa » 13.04.2021 18:48

empire13 napisał(a):
ŁukaszCiupa napisał(a):W kwestii najnowszej szczepionki: https://portal.abczdrowie.pl/w-usa-zale ... -pacjentek

Powiedz to rodzinom tych osób, które zmarły na odczyny poszczepienne, którymi niestety nie tylko są zakrzepy. Dlaczego tak nisko wyceniacie śmierć ofiar, nazwijmy je, poszczepiennych a tak wysoce tych, które zmarły w wyniku covid? To bardzo ale to bardzo nie etyczne i nie przystoi przyzwoitemu człowiekowi. Powoływanie się tutaj na statystyki, które istotnie, są wręcz pomijalnie małe i na korzyść szczepionki, to jednak każde ludzkie życie ma wartość najwyższą. Zdaje się, że Kazik skomponował rok temu odpowiedni utwór, więc odsyłam do niego. :(
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 13.04.2021 19:08

ŁukaszCiupa napisał(a):to jednak każde ludzkie życie ma wartość najwyższą
Pozwalam sobie mieć odmienne zdanie, ale go tu nie rozwinę.
ŁukaszCiupa
Croentuzjasta

Postnapisał(a) ŁukaszCiupa » 13.04.2021 19:25

boboo napisał(a):
ŁukaszCiupa napisał(a):to jednak każde ludzkie życie ma wartość najwyższą
Pozwalam sobie mieć odmienne zdanie, ale go tu nie rozwinę.

Co jest złego w tym, że odpowiednie agencje wstrzymują, być może tylko na niedługi czas, stosowanie jakiegoś preparatu (wcale nie musi to być szczepionka, bo każdy inny lek również), by lepiej go przebadać i potwierdzić lub wykluczyć związek pomiędzy jego stosowaniem a występującymi ciężkimi powikłaniami, nawet jak stanowią one promil czy niewielki procent odsetek? Czy musimy szczepić się wszystkim jak leci, bez uwag, bez pytań, w pośpiechu i byle jak? (strzykawki wielorazowo użyte w Rzeszowie, czy notorycznie co rusz osoby wykonujące szczepienia bez rękawiczek na rękach itp.). Nie rozmawiasz z antyszczepionkowcem, tylko z kimś kto, cytując klasyka, już na początku pandemii wrzucił lód w majtki i obserwuje uważnie co się dzieje i jak się dzieje! Sam pewnie też się zaszczepię, ale na pewno nie teraz, nie w tej fazie, poczekam, aż szczepionki będą "doszlifowane" na cymes a nawet do momentu, gdy będą sobie mógł iść do apteki i wybrać sobie, po wcześniejszym przedyskutowaniu z lekarzem, właściwy preparat dla siebie.
empire13
Cromaniak

Postnapisał(a) empire13 » 13.04.2021 19:26

ŁukaszCiupa napisał(a):
empire13 napisał(a):

Powiedz to rodzinom tych osób, które zmarły na odczyny poszczepienne, którymi niestety nie tylko są zakrzepy. Dlaczego tak nisko wyceniacie śmierć ofiar, nazwijmy je, poszczepiennych a tak wysoce tych, które zmarły w wyniku covid? To bardzo ale to bardzo nie etyczne i nie przystoi przyzwoitemu człowiekowi. Powoływanie się tutaj na statystyki, które istotnie, są wręcz pomijalnie małe i na korzyść szczepionki, to jednak każde ludzkie życie ma wartość najwyższą. Zdaje się, że Kazik skomponował rok temu odpowiedni utwór, więc odsyłam do niego. :(

Ale ty głupoty wypisujesz. Napisałbym ostrzej ale spadłby na mnie gniew admina.
Porównaj sobie prawdopodobieństwo śmierci z powodu z szczepionki z prawdopodobieństwem śmierci z powodu covida.
Przeczytaj czasem ulotkę dowolnego leku. Jak tak boisz się ryzykować to leków pewnie też nie będziesz zażywać.
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 13.04.2021 19:44

A taka "podstaw(ówk)owa" wiedza na temat mutacji virusa:
ŁukaszCiupa
Croentuzjasta

Postnapisał(a) ŁukaszCiupa » 13.04.2021 21:13

empire13 napisał(a):
ŁukaszCiupa napisał(a):
empire13 napisał(a):

Ale ty głupoty wypisujesz. Napisałbym ostrzej ale spadłby na mnie gniew admina.
Porównaj sobie prawdopodobieństwo śmierci z powodu z szczepionki z prawdopodobieństwem śmierci z powodu covida.
Przeczytaj czasem ulotkę dowolnego leku. Jak tak boisz się ryzykować to leków pewnie też nie będziesz zażywać.
Nie krępuj się! Już i tak otarłeś się o agresję słowną wobec mojej osoby, więc czekam na reakcję moderatora i/lub admina. To czego nie napisałeś, pewnie wyrzuciłeś z siebie pisząc ten post. Bałbym się spotkać z Tobą w cztery oczy, bo pewnie pięści poszłyby w ruch. A co do drugiej części twojego agresywnego posta: owszem, biorę leki, jeśli jest tylko taka potrzeba i nie boję się! A wiesz dlaczego? Ano dlatego, że do każdej paczki jest dołączona właśnie ulotka, gdzie mam wyłożone i wytłumaczone niczym krowie na granicy, jakich skutków ubocznych i powikłań mogę się po nich spodziewać. W przypadku dyskutowanych szczepionek te "ulotki" czyli listy ewentualnych powikłań czy przeciwwskazań dopiero powstają! Ogólnoświatowa kampania szczepień to de facto trzecia faza testów z tą różnica, że już na całej populacji, a nie tzw. ochotnikach. Nie ma przecież ostatnio dnia, byśmy nie dowiadywali się o kolejnych odczynach poszczepiennych, które - tutaj pełna zgoda - w zasadzie jeśli już są, to podobne u wszystkich, którzy ich doznali i łagodne, niczym po szczepionkach u małych dzieci. Natomiast jeśli od dłuższego już czasu po Astrze a teraz po J & J coraz więcej mamy zakrzepów (wspólnym mianownikiem dla tego powikłania dla wszystkich poszkodowanych jest właśnie wcześniejsze zaszczepienie się) to coś chyba jest na rzeczy. I właśnie chodzi o to, by naukowcy badali związek przyczynowo - skutkowy na bieżąco, a nawet wstrzymywali podawanie specyfiku, by przysłowiowe lekarstwo nie okazało się gorsze od choroby! Powtórzę na koniec - każda śmierć, bez względu na jej przyczynę to o jedna śmierć za dużo!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 45
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone