Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ŁukaszCiupa
Croentuzjasta
Re: Pandemia koronawirusa a wakacje 2021

Postnapisał(a) ŁukaszCiupa » 13.04.2021 12:03

Mario 79 napisał(a):Właśnie trwa konferencja, na której jest mowa o 1milion szczepień tygodniowo. Planowane jest zaszczepienie 20 milionów Polaków do końca czerwca. 8O
Planować sobie mogą. Niech lepiej opublikują miarodajny sondaż, ilu Polaków chce te specyfiki przyjąć. 20 mln spośród ok 36 mln, bo tylu realnie Polaków zamieszkuje nasz kraj, to by stanowiło sporo powyżej 50% ludności wliczając w to wszystkich, nawet noworodki. Sondaże do tej pory ostrożnie mówiły o 48-50% chętnych. Ale po ostatnich przygodach z Astrą, przebąkiwaniem coś o trzecich dawkach i całym tym zamieszaniu, odsetek chętnych, śmiem twierdzić, leci na łeb na szyję.
wikol
Cromaniak

Postnapisał(a) wikol » 13.04.2021 12:09

Jeszcze wczoraj mówił o 20 mln SZCZEPIEŃ do końca kwietnia...przez noc przyśniło mu się do końca czerwca
Załączniki:
czerwiec.jpg
kwiecień.jpg
Ostatnio edytowano 13.04.2021 12:10 przez wikol, łącznie edytowano 1 raz
yooshky
Cromaniak

Postnapisał(a) yooshky » 13.04.2021 12:10

Doniacro napisał(a):Chyba, że ma się 2 nastolatków, których i tak trzeba będzie testować, to ich nie zaszczepią do wakacji...

Do wakacji pewnie nie ma opcji, ale tak na marginesie:
wiadomosci.wp.pl napisał(a): Szef URPL: Szczepionka Pfizer w 100 proc. skuteczna u dzieci w wieku 12-15 lat
Szef URPL Grzegorz Cessak przekazał we wtorek informację o najnowszym wyniku badań nad szczepionką Pfizera przeciw COVID-19 u dzieci w wieku 12-15 lat. Jak zapewnia producent, wykazały one 100-procentową skuteczność i bezpieczeństwo.
-> https://wiadomosci.wp.pl/szef-urpl-szcz ... 334663040a
ŁukaszCiupa
Croentuzjasta

Postnapisał(a) ŁukaszCiupa » 13.04.2021 12:10

Bravik napisał(a):
KrysTM napisał(a): Więc gdzie tu sens i logika zaszczepienia się??

Może w tym, że w następnych latach też będą wakacje i dobrze byłoby do nich dożyć. :idea: :wink:
Dobrze, by szczepionka dla Szanownych Państwa Forumowiczów była celem a nie tylko środkiem do celu, którym to celem jest możliwość wjazdu do CRO ale nie tylko tam. Śledząc bowiem oba covidovo - szczepionkowe wątki na forum, odnoszę nieodparte wrażenie, że dla 90% a może i większego odsetka spośród Państwa, celem są właśnie wakacje a szczepionka tylko jednym ze środków jego realizacji. To jest niebezpieczne pomieszanie wartości. To mi przypomina troszkę sytuację z zapinaniem pasów w aucie, gdzie w pierwszej chwili większość z nas odpowiada: robię to, bo nie chcę zapłacić mandatu, tymczasem cel jest zupełnie inny. Z podobnym podejściem niestety mamy do czynienia w tej dyskusji. To jest niestety bardzo przykre.
yooshky
Cromaniak

Postnapisał(a) yooshky » 13.04.2021 12:13

Łukaszu, dla mnie szczepionka jest celem oraz środkiem do celu. Gdyby mi ktoś dziś powiedział, że w Warszawie mnie zaszczepią jutro, to w siadam w auto i jadę te 300 km.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.04.2021 12:15

Kapitańska Baba napisał(a):
Bravik napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):Tego to akurat szczepienie nie gwarantuje absolutnie :smo:

Jedyne, co mamy zagwarantowane to śmierć i podatki. Ale jeśli jest coś, co da mi szansę, by oddalić się od tej nieprzyjemniej dla mnie sytuacji, to jeśli mam taką możliwość, korzystam z niej. I nie mówię tu niestety o podatkach. :oczko_usmiech:

To jak nic powinnam przestać prowadzić samochód - bo jak to mówią do trzech razy sztuka a ja już po tych dwóch 8O

A może raczej zmniejszyć prędkość, skupić się na prowadzeniu i obserwowaniu otoczenia na drodze? Czyli powiedzmy, profilaktyka. Tak jak w szczepieniach. :oczko_usmiech:
yooshky
Cromaniak

Postnapisał(a) yooshky » 13.04.2021 12:17

Mario 79 napisał(a):
Mario 79 napisał(a):Do końca sierpnia chcą zaszczepić pierwszą dawką 100% populacji
Będą doprowadzać siłą????

Źle sformułowałem ,,są w stanie zaszczepić 100%'' :wink:

Nadal nie do końca ;)
https://wiadomosci.wp.pl/ napisał(a):Koronawirus w Polsce. Pierwsza dawka dla wszystkich chętnych. Dworczyk o terminach
Szef KPRM Michał Dworczyk przedstawił cel Narodowego Planu Szczepień. Chodzi o wykonanie 20 mln szczepień przeciw COVID-19 do końca II kwartału. Jak dodał, zaszczepienie pierwszą dawką 100 proc. chętnych osób z całej populacji planowane jest do końca sierpnia. [...]
-> https://wiadomosci.wp.pl/koronawirus-w- ... 924827777a
Ostatnio edytowano 13.04.2021 12:18 przez yooshky, łącznie edytowano 1 raz
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.04.2021 12:17

Bravik napisał(a):A może raczej zmniejszyć prędkość, skupić się na prowadzeniu i obserwowaniu otoczenia na drodze? Czyli powiedzmy, profilaktyka. Tak jak w szczepieniach. :oczko_usmiech:

Powiedz to tym którzy dwukrotnie próbowali mnie zabić łamiąc wszelkie przepisy ruchu drogowego :smo: Raz jechałam max 30 km/h - powinnam wolniej???
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 13.04.2021 12:19

ŁukaszCiupa napisał(a):Niech lepiej opublikują miarodajny sondaż, ilu Polaków chce te specyfiki przyjąć. 20 mln spośród ok 36 mln, bo tylu realnie Polaków zamieszkuje nasz kraj, to by stanowiło sporo powyżej 50% ludności wliczając w to wszystkich, nawet noworodki. Sondaże do tej pory ostrożnie mówiły o 48-50% chętnych. Ale po ostatnich przygodach z Astrą, przebąkiwaniem coś o trzecich dawkach i całym tym zamieszaniu, odsetek chętnych, śmiem twierdzić, leci na łeb na szyję.
Obecnie chętnych jest 60%.
U mnie w pracy w dziale na 14 os. na jesieni zdecydowanych na szczepienie były 2 osoby, obecnie 1 osoba na 100% nie chce się szczepić, 4 nie wiedzą, co zrobią, bo do ich rocznika jest jeszcze daleko. Widać znaczny wzrost zainteresowania szczepieniem.
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.04.2021 12:20

Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.04.2021 12:20

ŁukaszCiupa napisał(a):Dobrze, by szczepionka dla Szanownych Państwa Forumowiczów była celem a nie tylko środkiem do celu, którym to celem jest możliwość wjazdu do CRO ale nie tylko tam. Śledząc bowiem oba covidovo - szczepionkowe wątki na forum, odnoszę nieodparte wrażenie, że dla 90% a może i większego odsetka spośród Państwa, celem są właśnie wakacje a szczepionka tylko jednym ze środków jego realizacji. To jest niebezpieczne pomieszanie wartości. To mi przypomina troszkę sytuację z zapinaniem pasów w aucie, gdzie w pierwszej chwili większość z nas odpowiada: robię to, bo nie chcę zapłacić mandatu, tymczasem cel jest zupełnie inny. Z podobnym podejściem niestety mamy do czynienia w tej dyskusji. To jest niestety bardzo przykre.

Coś w tym jest. Tak na logikę: żyję - mogę jechać. A analogia z pasami - trafna. :papa:
Ostatnio edytowano 13.04.2021 12:32 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.04.2021 12:32

Bravik napisał(a):A może raczej zmniejszyć prędkość, skupić się na prowadzeniu i obserwowaniu otoczenia na drodze? Czyli powiedzmy, profilaktyka. Tak jak w szczepieniach. :oczko_usmiech:

Powiedz to tym którzy dwukrotnie próbowali mnie zabić łamiąc wszelkie przepisy ruchu drogowego :smo: Raz jechałam max 30 km/h - powinnam wolniej???

Co mam Ci napisać? Że współczuję? Bo współczuję. A może gdybyś wyjechała 30 sekund wcześniej, nic by się nie stało. Podobnie byłoby może w przypadku bliskich kolegi z pracy. Może gdyby zostali wcześniej zaszczepieni, mogłoby nie dojść do dwóch zgonów w jednym tygodniu i jednej hospitalizacji pod respiratorem w jego rodzinie. Nikt tego nie wie, ale jeśli jest jakaś alternatywa, ja z niej skorzystam.
yooshky
Cromaniak

Postnapisał(a) yooshky » 13.04.2021 12:34

Kapitańska Baba napisał(a):Raz jechałam max 30 km/h - powinnam wolniej???

Może powinnaś jednak szybciej? :)
Kapitańska Baba
Weteran

Postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.04.2021 12:34

Bravik napisał(a):

Co mam Ci napisać? Że współczuję? Bo współczuję. A może gdybyś wyjechała 30 sekund wcześniej, nic by się nie stało. Podobnie byłoby może w przypadku bliskich kolegi z pracy. Może gdyby zostali wcześniej zaszczepieni, mogłoby nie dojść do dwóch zgonów w jednym tygodniu i jednej hospitalizacji pod respiratorem w jego rodzinie. Nikt tego nie wie, ale jeśli jest jakaś alternatywa, ja z niej skorzystam.

Trzymam kciuku oby zadziałała! :smo:
ŁukaszCiupa
Croentuzjasta

Postnapisał(a) ŁukaszCiupa » 13.04.2021 12:48

Kapitańska Baba napisał(a):https://tech.wp.pl/pentagon-podskorny-chip-wykrywa-covid-19-zanim-wystapia-objawy-6628568756591456a

A śmialiście się z chipów :mrgreen:
Uważaj koleżanko, bo dostaniesz bana za niepoprawne politycznie treści przemycane na forum! Szkoda, że nas szczepionkowych sceptyków (nie mylić z antyszczepionkowcami!) traktuje się tak jak się traktuje...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 43
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone