Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COVID - szczepionka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tranquilo
Cromaniak

Postnapisał(a) tranquilo » 07.05.2021 15:11

pabbllo_ldz napisał(a):
tranquilo napisał(a):Dzisiaj przyjąłem pierwszą dawkę Moderny.
Jak narazie lekki ból w miejscu ukłucia.

Druga dawka 11czerca.

Przygotuj się na uderzenie ok. 24h po przyjęciu pierwszej dawki.
Jeśli przechodziłeś Covid i masz jakieś przeciwciała to Cię pierdyknie po pierwszej dawce.
Po ok. 16h przejdzie samo jak ręką odjął.

Na szczepienie poszedłem jako osoba która nigdy nie otrzymała pozytywnego wyniku. Nigdy nie była też testowana.

A czy przechodziłem jakoś bezobjawowo - nie mam pojęcia. Objawów żadnych nigdy raczej nie miałem.

Zobaczymy co się będzie działo
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 07.05.2021 15:21

bless napisał(a):Szczepionka mmr nie powodowała autyzmu na Kubie
Zgadza się.
Ale... w pozostałych krajach tego Świata też nie powodowała autyzmu.
stachan
Koordynator forum

Postnapisał(a) stachan » 07.05.2021 15:22

bless napisał(a):Szczepionka mmr nie powodowała autyzmu na Kubie,a to dzieki temu że paracetamol tam był na receptę.W reszcie państw gdzie paracetamol był ogólnodostępny był często podawany w czasie powikłań i gorączki po szczepieniu mmr i to powodowało uszkodzenie w mózgu ponieważ do osłabionego szczepionką organizmu dodawano lek który zachodził w reakcje i następowało trwałe uszkodzenie.
Ale to jest zbyt trudne żeby niezależni(śmiech) eksperci mogli powiązać skutek z przyczyną.No bo to by kosztowało miliardy....

Rozumiem, że chodzi o reakcję tiomersal z acetaminofenem? Czy bardziej chodzi o reakcję tiomersalu z N-acetylo-p-benzochinoiminą w tym niedługim czasie, w którym do gry wchodzi glutation?

Odnośnie leków na receptę:

Jedną z kolejnych cech medycyny kubańskiej jest brak komercyjnych nazw leków w aptekach. Każdy Kubańczyk wie co to jest ibuprofen, paracetamol, penicylina i na co ma działać, a na co szkodzić. Nikt nie przyjdzie do apteki po tabletki Goździkowej, bo po prostu na Kubie nie ma reklam – żadnych reklam!

W kapitalistycznym świecie nazw komercyjnych tabletek na ból głowy jest tyle, że już od samego wyboru głowa zaczyna boleć jeszcze bardziej. W dodatku ceny leków w aptekach dla Kubańczyków są tak niskie, że stać na nie każdego obywatela. Tak chciała rewolucja. Problem w tym, że często ich nie wystarcza, a za podstawowymi lekami trzeba spacerować kilometrami. W aptekach jest zazwyczaj dużo zielonej medycyny, którą praktykuje się tutaj prawie w każdym domu.

Kuba, w związku z ciągłym kryzysem gospodarczym, produkuje coraz mniej lekarstw (większość wytwarza się na zlecenie Kuby w Chinach i Meksyku), a apteki niestety najczęściej świecą pustkami. Wszystkie antybiotyki i silne leki przeciwbólowe wydawane są na receptę, podobnie jak w Polsce, ale ich cena wynosi zaledwie równowartość kilku groszy. Najpopularniejszym lekiem przeciwbólowym jest dipirona – odpowiednik naszej polopiryny. Cena za opakowanie 10 tabletek to 1,50 peso kubańskiego, czyli około 20 gr. W rzeczywistości bardzo rzadko jakiekolwiek leki wykraczają poza cenę 2-5 peso kubańskich. Wszystko byłoby cudownie, gdyby tych lekarstw nie brakowało…

Całe szczęście, że Kuba ma braki w aptekach, bo gdyby nie one, to każdy mały Kubańczyk cierpiałby na autyzm...
stachan
Koordynator forum

Postnapisał(a) stachan » 07.05.2021 15:23

boboo napisał(a):
Zgadza się.

Kolego boboo, riposta godna nieruchomej maski Buster Keaton`a :lol:

Mistrz :!: :lol:
bless
zbanowany

Postnapisał(a) bless » 07.05.2021 15:25

boboo napisał(a):
Zgadza się.

nie zrozumiałeś,na Kubie nie było autyzmu
Yanush
Cromaniak

Postnapisał(a) Yanush » 07.05.2021 15:28

Kolego (?) Stachan, jak Ty nie zadałeś sobie "trudu" wysłuchania tego co oceniłeś jednym zdaniem to ja nawet nie będę podchodził do czytania Twojego kopiuj-wklej bo nawet nie chce Ci się podać źródła tych rewelacji.
stachan
Koordynator forum

Postnapisał(a) stachan » 07.05.2021 15:34

Yanush, źródło jest w tekście ;)

Masz rację - zdemaskowałeś mnie z tym kopiuj - wklej. A ja się łudziłem, niczym mężczyzna, który tańczył tango, że łatwiej zdemaskować sprytnego oszusta niż szczerego głupka :wink:
empire13
Cromaniak

Postnapisał(a) empire13 » 07.05.2021 15:35

Janusze i blessy, jak nie chcecie się szczepić albo boicie się chipów lub Billa to się po prostu nie szczepcie.
A teorie zaczerpnięte od Edyty Górniak zachowajcie dla siebie.
Na szczęście na tym forum większość to rozsądne osoby.
WojtekKRK
Croentuzjasta

Postnapisał(a) WojtekKRK » 07.05.2021 16:48

Poszło , druga dawka AZ ... Mogę odpalać auto zdalnie i kupiłem 20 kg bananów nie wiem czemu ... Powoli pojawiają się włosy na całym ciele . Nie no poważnie to wszystko gra , życzę Wam tego samego PZDR !
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.05.2021 17:05

Yanush napisał(a):Myślę, że trzeba posłuchać jeszcze innych fachowców:

https://rumble.com/vdfidn-bro-biologicz ... l3&mrefc=4

Ważne jest żeby ludzie, którzy chcą się zaszczepić wiedzieli coś o tym jak działa mRNA...

Ważne, żeby ludzie wiedzieli o spiskowej teorii dr. Merrit

https://konkret24.tvn24.pl/swiat,109/wy ... 50121.html
yanek37
Cromaniak

Postnapisał(a) yanek37 » 07.05.2021 17:12

Yanush napisał(a):
alechandro napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):A jednego kolegę z pracy już pożegnaliśmy niedawno temu. Respirator nie pomógł....

No, ja pożegnałem dwóch i respiratory i w tym przypadku nie pomogły...ciemnota jednak wie lepiej co nam zagraża a co nie. Witamina D3, witaminka C i żaden Covid im nie straszny :wink:

Następny chce się zapisać do forumowej "kwarantanny"?

A co Ty taki "strażnik Teksasu"...?
Nie ładnie tak "donosić" na "ziomków" z forum...
Oj nie ładnie...
Inde
Cromaniak

Postnapisał(a) Inde » 07.05.2021 17:22

Nie czekając na ewentualne przesunięcie szczepienia umówionego na 18.05 J&J`tem, przemiła Pani z infolinii znalazła nam termin na jutro 8O Pfizerem. Na drugie śniadanie będziemy już z małżonką po 1 dawce :) Dam znać co i jak.
grot
Odkrywca

Postnapisał(a) grot » 07.05.2021 17:54

Przeczytałem ostatnie 6 stron. To jest jednak NIESAMOWITE. Na szczęście ludzkość pchają do przodu ludzie inteligentni, lekarze, naukowcy, wynalazcy itd. i dzięki temu dziś nie mieszkamy w jaskiniach, nie uciekamy na drzewa i żyjemy po trzydziestce.
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 07.05.2021 18:14

Janusz Bajcer napisał(a):Ważne, żeby ludzie wiedzieli o spiskowej teorii dr. Merrit
https://konkret24.tvn24.pl/swiat,109/wy ... 50121.html

artykuł z 2008 roku sugerował, że prezydent Barack Obama potajemnie hipnotyzował ludzi swoimi przemówieniami i że to może wyjaśniać, dlaczego Żydzi na niego głosowali.
Zaiste, źródło prawiedzy i krynica mądrości.
Dlaczego regulamin zabrania porządnie i soczyście - kilkulinijkowo - pokląć? :roll:

@Janusz Bajcer,
jak myślisz, ilu z tutejszych "proZiębów i -Merritów" będzie widziało w tym próbę jej zdyskredytowania?
jackq
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jackq » 07.05.2021 18:26

15 maja 1 dawka moderny. Wyczytałem, że ci co mieli covid dostają tylko jedna dawkę. Potwierdzacie?
A co jak ktoś nie miał zgłoszonego covida a np. test na przeciwciała wyjdzie mu pozytywny?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

COVID - szczepionka - strona 94
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone