Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co wybrać jadąc do Chorwacji- kierunek Austria czy Węgry?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mati83
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mati83 » 14.05.2009 14:23

Witam, w lipcu jedziemy z żoną do miejscowości VODICE, natomiast problem polega na tym że nie potrafię zdecydować się jaką jechać trasą. Czy ktoś może mi podać koszty winietek (gdy wybiorę trasę do Chorwacji to za autostr. płacę w Czechach, Aust. Słowenii oraz w Chorw.- w sumie wg mnie to koszt około 400zł, natomiast czy wybierając trasę przez Węgry to płacę na Słowacji, Węgrzech oraz Chorwacji czy ten koszt jest mniejszy?{ a co z Czechami?-trzeba wykupywać winietki?})
Prosiłbym także jeśli chodzi o kierunek trasy na Węgry o proponowane miasta na jakie mam się kierować. Mieszkam na Śląsku.
Z góry Dziękuję
jorgus111
Cromaniak
Re: Co wybrać jadąc na Chorwację- kierunek Austria czy Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 14.05.2009 14:30

Na początek poleciłbym Ci poczytanie FAQ , tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi na swoje pytania :wink:
Np.
Trasa przez zachodnie Węgry
Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji
Dojazd starą drogą przez Plitvice i Knin na południe CRO
Trasa przez BiH do Dalmacji

O opłatach autostradowych też coś jest i to zgomadzone w jednym miejscu, żeby nie trzeba było biegać po forum:
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=17828

a jak ominąć płatną autostradę w Słowenii znajdziesz w tym wątku

PS. Patrz regulamin -pkt.1
Zanim wyślesz zapytanie sprawdź, czy ktoś już nie pytał o to samo - być może odpowiedź jest znana. Forum nie jest hot-line, gdzie otrzymasz odpowiedź na pytanie zadane 100 razy w tym samym tygodniu. Sporo odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania znajdziesz w dziale FAQ
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.05.2009 14:45

Nie na tylko DO Chorwacji :wink:

To naprawde fajne forum i ciekawie sie je czyta. Poswiec kilka godzin a zobaczysz, ze wszystkiego sie dowiesz a jak zlapiesz bakcyla to nawet przed wyjazdem do Grecji czy Wloch bedziesz tu zagladal. O srodku zimy nawet nie wspomne 8)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 14.05.2009 15:37

Ja ze sląska jade Czechy, Austria, Słowenia (omijam autostrady bo to b. krótki odcinek moze i 40 min dłuzej ale darmowo) i Chorwacja.

Czechy (winieta miesieczna)..................300,00 CZK.......50,01 zł
Austria (winieta tyg. czyli 7.50x2).............. 7,50 E.......... 67,50 zł
Chorwacja (liczone do Sibenika 147x2)......147,00 kn.....179,34 zł

informacyjnie
Słowacja (winieta miesieczna)....................9,90 E..........44,55 zł

Jako ze bede zahaczac o Plitwice wracając to nie bede w Chorwacji jechac samymi autostradmi. W tamtą strone jade tez nocą wiec mysle ze może tez sie pokusze o krajową jedynke bo pewnie w godzinach 2 rano- 6 rano nie bedzie tam wielkiego ruchu. Kalkulujac to wyszło mi wszystkiego ok 190 zł (tyko niektóre odcinki autostrady) za opłaty drogowe (jadąc autostradami w CHR wychodzi ok 297zł za opłaty na całej trasie)

ps Mam całego exela z obliczeniami ;) stad tak walę liczbami ;)
Ostatnio edytowano 14.05.2009 18:08 przez CinnamonGirl, łącznie edytowano 1 raz
Bert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bert » 14.05.2009 16:05

a możesz tego excela, w ramach pomocy prawnej :).. wrzucić na forum tudzież przesłać na maila, jeśli to nie problem? :)
Jacek_Do
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 14.05.2009 17:57

Chorwacja (liczone do Sibenika)................147,00 kn.....179,34 zł

To po ile są Kuny?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.05.2009 18:02

CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 14.05.2009 18:06

bo to w 2 strony ;) w ekselku liczę ; ) juz to uzupenie dla całkowitej jasnosci.
Ekselka wstawię jak będzie bardziej 'domyślny' bo ja czasami mam skróty myslowe

No dobra tak na szybko:
Ekselek z moja wyliczanką http://rapidshare.com/files/232971535/koszta.xls.html

Nie ręczę, że gdzies nie ma z ręeki jakiejś wartości wpisanej, którą liczyłam gdzieś indziej.
Jak ktoś zobaczy rażące nieprawidłowosci znacząco wpływajace na kwote koncową to niech pisze ;) bo ja moge nie być swiadoma jakis wydatków.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2009 21:22

JacYamaha napisał(a):http://nbp.pl/Kursy/KursyA.html

1 HRK = 0,6090 zł

Za kursy NBP się nie kupi...Do kantorowych trzeba dołożyć.
Bert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bert » 14.05.2009 21:39

CinnamonGirl napisał(a):
No dobra tak na szybko:
Ekselek z moja wyliczanką http://rapidshare.com/files/232971535/koszta.xls.html

"This file is neither allocated to a Premium Account, or a Collector's Account, and can therefore only be downloaded 10 times.

This limit is reached.

To download this file, the uploader either needs to transfer this file into his/her Collector's Account, or upload the file again. The file can later be moved to a Collector's Account. The uploader just needs to click the delete link of the file to get further information"

niestety, limicik, bo na koncie premium...albo pliku już niet...
kris_bydzia
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kris_bydzia » 14.05.2009 22:26

Admin powinien zamykać taki temat już po pierwszym poście.

Nie jestem na forum wieki ale wkurza mnie to że inteligentni (chyba ...) ludzie a nie potrafią szukać ... czyli w zasadzie czytać ...

No ale przecież wygodniej jest pisać nowe posty ...
:evil:
Bert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bert » 14.05.2009 22:28

jak nie ma nowych postów, to forum umiera albo robi się "jakąś tam pedią"..

taki offtop :)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 15.05.2009 06:01

hepik napisał(a):

1 HRK = 0,6090 zł

Wiem że nie nie kupi (Euro juz jest podane jest kantorowo), za reszte mam zamiar płacić kartą i brać ze sciany i nie wiem jakie sa przeliczniki w banku. Mysle ze przy tych kwotach w przypadku kun i korony czeskiej to bedą wahniecia na tych paliwach winieitach kilku złotych.

Dobra wrzucam tu - moze tu nie bedzi elimitów. Poprawiłam te kursy kuny i korony czeskiej. Poza tym to exel - przelicza sie kazdy wpisze sobie kurs jakichce i juz po kłopocie.
Pliki mogą sie troche róznic z tym co było wczesniej bo to wersja z pracy ;)
Koszta_Chorwacja http://www.sendspace.pl/file/bWy6CIl9/
Ostatnio edytowano 15.05.2009 06:19 przez CinnamonGirl, łącznie edytowano 2 razy
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.05.2009 06:13

hepik napisał(a):

1 HRK = 0,6090 zł

Zawsze patrzę na NBP pomimo wszystko - a Wiesz dlaczego? (to pytanie retoryczne).
No ale cóż jednym przeszkadza NBP innym pisanie...a koleżanka zadowolona
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 15.05.2009 06:20

JacYamaha napisał(a):No ale cóż jednym przeszkadza NBP innym pisanie...a koleżanka zadowolona

Zadowolona bo urlop za 28 dni ;)

Rozpiska ogólna, pewnie dla niektórych po łebkach ale robiona bo jestem 'organizatorka' wyjazdu i uczestnicy (kazdy niezależny finansowo a nie rodzina) chcieli wiedziec jak to bedzie mniej wiecej wygladac kosztowo w zaleznosci od konfiguracji w jakiej pojedziemy. Ale moze sie komuś przyda, tym bardziej ze jak najbardziej modyfikowalna i przeliczalna w większosci.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone